Πατάτες ακορντεόν με τσένταρ και μπέικον

Οι πατάτες ακορντεόν είναι πάρα πολύ νόστιμες, ενώ ψημένες με αυτόν τον τρόπο αποτελούν ιδανική βάση για πολλούς πειραματισμούς, με διαφορετικά κάθε φορά αποτελέσματα που ωστόσο ενθουσιάζουν πάντα. Εδώ επιλέγουμε τον συνδυασμό τσένταρ + μπέικον + γιαούρτι + φρέσκο κρεμμυδάκι + μπλε τυρί. Επιπρόσθετα, συνοδεύουμε τις πατάτες με γκουακαμόλε και σάλτσα μπάρμπεκιου.

Πατάτες ακορντεόν με τσένταρ και μπέικον

Επιτέλους δοκίμασα πατάτες ακορντεόν (γιούπι και yeah και hooray)!

Πρόκειται για μια συνταγή πάνω στην οποία ήθελα να πειραματιστώ εδώ και τουλάχιστον δύο (μπορεί και τρία) χρόνια. Αλλά δεν έτυχε, δεν βρέθηκε η κατάλληλη στιγμή, ξεχάστηκε, αμφισβητήθηκε. Να όμως που πέτυχε!

Από ότι διάβαζα, το συγκεκριμένο πιάτο είναι επινόηση των Σουηδών (μπράβο στους Σουηδούς λοιπόν και πάντα τέτοια) και πήρε το όνομα του από το εστιατόριο Hasselback στη Στοκχόλμη, στο οποίο και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1700.

Και μιας που αναφερθήκαμε σε μια Σκανδιναβική χώρα, νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε διεξοδικά για τους Vikings. Τι λέτε και εσείς;

Πατάτες ακορντεόν με τσένταρ και μπέικον

Συνεχίζουμε με τον ορισμό της πατάτας ακορντεόν.

Πρόκειται για μια πατάτα την οποία κόβουμε σε λεπτές φέτες (με προσοχή όμως γιατί δεν θέλουμε να κόψουμε την πατάτα μέχρι κάτω), γεμίζουμε με βούτυρο ανάμεσα στις τομές και ψήνουμε κατόπιν στον φούρνο, μέχρις ότου να γίνει κρεμώδης εσωτερικά και υπέροχα τραγανή εξωτερικά. Δεν ακούγεται και άσχημο ε; Ούτε δύσκολο.

Προφανώς όσο πιο λεπτές είναι οι φέτες μας, τόσο πιο τραγανό θα είναι το αποτέλεσμα. Εδώ τίθεται θέμα εξάσκησης και προτίμησης.

Μετά το ψήσιμο ξεκινά το πραγματικά ωραίο και ενδιαφέρον κομμάτι. Τότε είναι που καλούμαστε να επιλέξουμε τα υλικά με τα οποία θα επικαλύψουμε την πατάτα μας και θα της δώσουμε ακόμα περισσότερη νοστιμιά.

Ένα ωραίο, ώριμο τσένταρ και φυσικά το πάντα αγαπημένο και γεμάτο σπιρτάδα μπέικον είναι γευστικά στοιχεία που συνδυάζονται άψογα με την πατάτα ακορντεόν. Από εκεί και πέρα, η προσθήκη ενός δροσερού στοιχείου, όπως είναι το γιαούρτι ή η ξινή κρέμα, αναβαθμίζει και άλλο το αποτέλεσμα και εξισορροπεί τα πιο πικάντικα υλικά.

Λαχανικά όπως το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σχοινόπρασο προσδίδουν ενδιαφέρον σε υφή και γεύση. Τη μαγική πινελιά -για μένα τουλάχιστον- τη δίνει το μπλε τυρί, αυτό το δύσκολο υλικό που ή αγαπάς είτε αγαπάς να μισείς.

Πατάτες ακορντεόν με τσένταρ και μπέικον

Ότι έχετε ακούσει για τις πατάτες ακορντεόν είναι αλήθεια.

Είναι πάρα πολύ νόστιμες, ενώ ψημένες με αυτόν τον τρόπο αποτελούν ιδανική βάση για πολλούς, πάρα πολλούς πειραματισμούς, με διαφορετικά κάθε φορά αποτελέσματα που ωστόσο ενθουσιάζουν πάντα.

Εάν σας αρέσουν οι δυνατές γεύσεις, επιλέξτε τον συνδυασμό τσένταρ + μπέικον + γιαούρτι + φρέσκο κρεμμυδάκι + μπλε τυρί που σας προτείνω. Και για λίγο παραπάνω υπερβολή (γιατί ναι, μερικές φορές μας αρέσει και αυτή), συνοδέψτε τις πατάτες σας με γκουακαμόλε και σάλτσα μπάρμπεκιου. Και ελάτε μετά να μοιραστούμε εντυπώσεις.

Πατάτες ακορντεόν με τσένταρ και μπέικον

Πατάτες ακορντεόν με τσένταρ και μπέικον

Eτοιμασία: 15 minutes
Μαγείρεμα: 1 hour 45 minutes
Γεύμα: κυρίως πιάτο, ορεκτικό, συνοδευτικό
Λέξη-κλειδί: πατάτες ακορντεόν
Μερίδες: 6
Οι πατάτες ακορντεόν είναι πάρα πολύ νόστιμες, ενώ ψημένες με αυτόν τον τρόπο αποτελούν ιδανική βάση για πολλούς πειραματισμούς, με διαφορετικά κάθε φορά αποτελέσματα που ωστόσο ενθουσιάζουν πάντα. Εδώ επιλέγουμε τον συνδυασμό τσένταρ + μπέικον + γιαούρτι + φρέσκο κρεμμυδάκι + μπλε τυρί. Επιπρόσθετα, συνοδεύουμε τις πατάτες με γκουακαμόλε και σάλτσα μπάρμπεκιου.

Υλικά

  • 6 μεγάλες πατάτες με τη φλούδα τους πολύ καλά πλυμένες
  • 100 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
  • αλάτι, πιπέρι
  • 250 γρ. τσένταρ σε φέτες
  • 6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
  • 6 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό με 10% λιπαρά
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. μπλε τυρί σε τρίμματα

Εκτέλεση
 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.
  • Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε πολλές κάθετες τομές στις πατάτες, προσέχοντας ωστόσο να μην τις κόψουμε μέχρι κάτω.
  • Βάζουμε βούτυρο στις τομές και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  • Ψήνουμε τις πατάτες στη μεσαία θέση του φούρνου για 1 ώρα και 30′ ή μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τις βγάζουμε από τον φούρνο, τοποθετούμε το τσένταρ στις τομές και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το ψιλοκομμένο μπέικον.
  • Ξαναβάζουμε τις πατάτες στο φούρνο για 15′ ή μέχρι να ψηθεί το μπέικον και να λιώσει το τυρί.
  • Για να σερβίρουμε, βάζουμε από 1 κ.σ. γιαούρτι σε κάθε πατάτα και πασπαλίζουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι και μπλε τυρί.

Σημειώσεις

Η αρχική ιδέα εδώ.
 
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




19 ΣΧΟΛΙΑ

tanja@the green mixer 17 Ιουνίου 2015 - 23:17

Δεν έχω τολμήσει να τις φτιάξω ακόμα γιατι ξέρω ότι θα τις φάω όλες μόνες μου επιτόπου και ας κινδυνέυω να πάθω έγκαυμα…. τ ε λ ε ι ε ς!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Katerina 9 Ιουνίου 2015 - 09:31

Αγαπημένες πατάτες αν και λόγω δίαιτας δεν τις φτιάχνω τόσο συχνά όσο θα ήθελα! Είναι απλά τέλειες! Φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγγελική 5 Ιουνίου 2015 - 10:09

Αυτή είναι … πατατάρα!!! Μπράβο Ερμιόνη μου που την δοκίμασες και μας την έδειξες και τώρα τρέχουν τα σάλια μου, χα χα!!
Καλημέρα, φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιώτα 4 Ιουνίου 2015 - 10:09

Ερμιόνη μου θα μπορούσαμε να τις βράσουμε λίγο για να μειώσουμε τον χρόνο στον φούρνο; Ίσως 5 λεπτά στην χύτρα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Νανά @kouzinista 3 Ιουνίου 2015 - 21:20

Θέλω να χορέψω στο ρυθμό του ακορντεόν μιας πατάτας Hasselback! Δεν τις έχω δοκιμάσει ακόμη αλλά η περιγραφή σου δεν μου αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, είμαι σίγουρη ότι είναι πεντανόστιμες!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Silena 3 Ιουνίου 2015 - 18:40

Δεν μπορείς να αντισταθείς!!!! Και μόνο στην εικόνα με το λιωμένο τυρί να ρέει στα πλαϊνά της πατάτας ενδυναμώνεται η επιθυμία να τις γευτείς!!!!
Καλό μήνα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia maria 3 Ιουνίου 2015 - 10:47

Πολύ λαχταριστό πιάτο Ερμιόνη μου! Και τσένταρ και μπλε τυρί…..ωχ μάνα μου :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ειρήνη Ε. 3 Ιουνίου 2015 - 09:38

Είναι από τις αγαπημένες λιχουδιές της μικρής οι πατάτες Hasselback! Πέρα από την κλασσική εκδοχή των Σουηδών, οι συνδυασμοί της γέμισης μπορούν να ποικίλουν ανάλογα τα γούστα του καθενός! Είναι ένα εύκολο συνοδευτικό και νόστιμο! Το έφτιαξες και μας το παρουσίασες πολύ όμορφα, Ερμιόνη!
Καλή σου ημέρα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιώτα 3 Ιουνίου 2015 - 09:08

Αγαπώ την Lagertha,Floki και τον Rollo!
Super οι πατάτες σου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρύσα 2 Ιουνίου 2015 - 23:42

Αχ την έχω σταμπάρει κι εγώ αυτη τη συνταγή… Αλλά αποφεύγω επίτηδες να τη δοκιμάσω… Μου φαίνεται πολυ… αμαρτωλή… Κι εσυ βρε Ερμιόνη μου δεν το κάνεις εύκολο να αντισταθώ πολυ ακόμα!
Και θα τα βάλω ολα επάνω, και το blue cheese, και τα πάντα!
Καλό μήνα! Καλό καλοκαίρι!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ελπίδα-two boys and hope 2 Ιουνίου 2015 - 22:48

καλο μηνα Ερμιονακι!! καταπληκτικη η πατατα σου σημερα!! ολοκληρο ταψι θα μπορουσα να φαω απο τετοιες!! αχ… δεν μας βλεπω για παραλια φετος!! χαχαχα.. πολλα φιλια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Penelope 2 Ιουνίου 2015 - 18:53

Να σου στείλω τον γιόκα μου, να τον ταϊσεις, Ερμιόνη μας;

Ανακάλυψε τελευταίως πως το λιωμένο τσένταρ είναι “κόλαση” και θέλει να το “κοτσάρει” παντού!!

Φαντάσου τον, δηλαδή με μια τέτοια ψητή πατάτα εμπρός του…
Γουρουνάκι σκέτο!!!

Φιλιά πολλά και καλό μήνα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
spoon-stories 2 Ιουνίου 2015 - 17:25

Το είδα απότομα κι πόνεσε η ψυχή μου, που δεν το έχω εδώ να το φάω βρε Ερμιόνη χαχαχα Καταπληκτική παρουσίαση, φανταστικά υλικά και γεύση! Μας μπήκε ο Ιούνης θετικά! Καλό Μήνα!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
κικη 2 Ιουνίου 2015 - 13:10

ερμιονη αυτη δεν ειναι πατατα αυτο ειναι ενα μπιμπελο!!!πανεμορφο πιατο,δεν θελεις να το φας για να μην χαλασεις τοση ομορφια!!!
σουπερ παρα πολυ μου αρεσε!!
(την κυριακη το πρωινο μας ηταν οι τηγανιτες σου με γιαουρτι…τις τσακισαμε οικογενειακως!!!)
φιλια και καλο μηνα!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ξανθή 2 Ιουνίου 2015 - 12:14

Κόλαση!! Καλημέρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αθηνά 2 Ιουνίου 2015 - 11:56

Είναι πραγματικά πεντανόστιμες, τις έχω δοκιμάσει και εγώ!! Μου άρεσε το λιωμένο τσένταρ και το μπέικον, στον Γιάννη θα άρεσε εξαιρετικά και η προσθήκη του ροκφόρ. Για να φανταστείς την “αγάπη” που του έχω το πιάνω με το γάντι για να του φτιάξω κάτι με το αγαπημένο του τυρί! Πολλά φιλιά, καλό μήνα και καλές βουτιές!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Amelie 2 Ιουνίου 2015 - 10:48

All time classic οι πατάτες αυτές, υπέροχες τις έκανες με τη δική σου εκδοχή! Με τέτοια υλικά σίγουρα θα ενθουσίασαν και τα κορίτσια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαρία Ξηρουχακη 2 Ιουνίου 2015 - 10:41

Όμορφες κ πεντανοστιμες οι πατάτες σου Ερμιόνη.
Τις έχω φάει στη Στοκχόλμη,όπου τις συνδιαζουν με ψητό σολωμό κ γεμιση η ακόμη κ ψημενες με ενδιάμεσα ξυνή κρέμα.
Πάντα στην άκρη του πιάτου,μη χάσουν,μαρμελαδα blubberies,που εγώ την έτρωγα στο τέλος,σαν…επιδόρπιο.
Πάντως,τοχουν,πολύ με τα πατατομαγειρέματα οι Σουηδοί,πάσης φύσεως.
Οι φωτογραφίες σου,* μιλάνε* Ερμιόνη μου,όμορφες όπως κ οι συνταγές σου.
Καλό μήνα! Μόνο με ευχάριστα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Beauty Follower 2 Ιουνίου 2015 - 09:50

Ααααα πολύ ομορφες!

Καλό μήνα :)

http://beautyfollower.blogspot.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα