burritos με κιμά

Burritos με κιμά: τρώγονται με το χέρι, συνοδεύονται από nachos και… περιέχουν κιμά!
Καμία απορία/έκπληξη που τα κορίτσια λάτρεψαν τη συνταγή.

Είναι εύκολη και comfort.
Πφφ… δεν μου αρέσει που χρησιμοποιώ μια ξενόγλωσση λέξη, αλλά ποια είναι η αντίστοιχη ελληνική εν προκειμένω; Χουχουλιάρικη; όχι! Μαμαδίστικη; Όχι και πάλι!
Αυτό που θέλω να πω αλλά δεν βρίσκω την κατάλληλη λέξη, είναι ότι αυτά τα burritos με κιμά μας πλημμύρισαν με χαμόγελα, θετική ενέργεια και όμορφα συναισθήματα.

burritos με κιμά

Η εκδοχή που σας προτείνω είναι εξαιρετικά απλή και φιλική προς τα παιδιά, καθώς δεν περιέχει τα χαρακτηριστικά πικάντικα υλικά -τσίλι, chipotle, jalapenos- που συναντάμε συνήθως στις μεξικάνικες συνταγές. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να τη θεωρήσετε αυθεντική.
Απλά πολύ πολύ (αλλά πραγματικά πολύ) νόστιμη! Και ιδανική για να τη σερβίρετε στο οικογενειακό τραπέζι του σαββατοκύριακου. Ή να τη μοιραστείτε με φίλους.

Σκόπιμα επίσης έχω αποφύγει να χρησιμοποιήσω μαρούλι, καλαμπόκι και κόκκινα φασόλια, καθώς είναι υλικά που (αυτή την περίοδο τουλάχιστον) η Ιφιγένεια δεν συμπαθεί. Συμπαθεί όμως τη ρεβιθάδα και αυτό μου κάνει.

Για τη γέμιση των burritos λοιπόν περιορίστηκα στο τρίπτυχο κιμάς-ρύζι-τυρί και προτίμησα να σερβίρω το pico de gallo ως συνοδευτικό και όχι εντός του burrito.

burritos με κιμά

Συμπερασματικά:
Αν θέλoυμε (ή αν δεν συγκατοικούμε με όμορφα και επιλεκτικά μικρά πλασματάκια), μπορούμε να γεμίσουμε τα burritos μας με ψιλοκομμένο μαρούλι, καλαμπόκι, κόκκινα φασόλια, pico de gallo, sour cream. Αλλά ακόμα κι αν δεν θέλουμε (ή μας απαγορεύεται τέλος πάντων) δεν πειράζει καθόλου. Τα burritos μας θα είναι φανταστικά είτε έτσι είτε αλλιώς. Πρόμις.

Μπορούμε βεβαίως να φτιάξουμε αρκετά burritos και να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για την επόμενη ημέρα. Ακόμα και ξαναζεσταμένα, τρώγονται πάρα πολύ ευχάριστα.
Σε αυτή την περίπτωση όμως, η γέμιση πρέπει να αποτελείται αυστηρά από το τρίπτυχο κιμάς-ρύζι-τυρί που αναφέραμε παραπάνω. Γιατί; σκεφτείτε απλά ζεστό μαρούλι ή pico de gallo. Όχι, σε καμία περίπτωση!

burritos με κιμά

Συνοδεύουμε απαραιτήτως τα burritos με μια ωραία και εξωτική παγωμένη μπίρα.
Και μετά το γεύμα διατηρούμε τη μεξικάνικη μας διάθεση χαλαρώνοντας στον καναπέ, βλέποντας αγκαλιά με τα όμορφα επιλεκτικά πλασματάκια την Coco ή το Book of Life.
Ακόμα δεν έχω αποφασίσει ποια ταινία μου άρεσε περισσότερο (μάλλον το Book of Life) και δεν μπορώ να σταματήσω να τραγουδώ «τη μικρή μου κορασόν»!

Burritos με κιμά

Eτοιμασία: 1 hour
Μαγείρεμα: 50 minutes
Συνολικά: 1 hour 50 minutes
Μερίδες: 12 μεγάλα burritos
Μια εύκολη και βασική συνταγή για burritos με κιμά, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Για μέγιστη απόλαυση, σερβίρουμε τα burritos με pico de gallo, νάτσος και βεβαίως με μια ωραία μεξικάνικη μπίρα!

Υλικά

Για τον κιμά:

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς από σπάλα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 200 γραμμ. τοματοπελτές

Για τα burritos:

  • 12 μεγάλες τορτίγιας
  • 400 γραμμ. ρύζι νυχάκι
  • 1/2 λεμόνι ξύσμα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 300 γραμμ. τριμμένο τυρί που λιώνει της αρεσκείας μας (χρησιμοποίησα Gouda creamy)

Για το pico de gallo:

  • 300 γραμμ. τοματίνια ψιλοκομμένα
  • ½ μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 λεμόνι χυμό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • pico de gallo
  • γιαούρτι στραγγιστό (ή sour cream)
  • νάτσος

Εκτέλεση
 

  • Ετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι, μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να μαλακώσει το κρεμμύδι. Χρησιμοποιούμε μια ξύλινη κουτάλα για να τον ξεσβολιάσουμε.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
  • Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και 1 ποτήρι ζεστό νερό. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το μίγμα για 30’, μέχρι να μείνει με ελάχιστα -σχεδόν καθόλου- υγρά.
  • Παράλληλα βράζουμε το ρύζι σε αναλογία 1 προς 3. Αφού αποσύρουμε το σκεύος από την εστία, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το ρύζι στην άκρη να κρυώσει.
  • Ζεσταίνουμε τις τορτίγιας στο φούρνο μικροκυμάτων (1’ στα 600W) και ξεκινάμε τη συναρμολόγηση.
  • Βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας ρύζι στο κέντρο της τορτίγιας. Από πάνω βάζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας από το μίγμα του κιμά και τέλος πασπαλίζουμε με αρκετό τυρί.
  • Τυλίγουμε την τορτίγια σε ρολό (δείτε εδώ πώς) και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
  • Για το pico de gallo, ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ.
  • Σερβίρουμε τα burritos μαζί με pico de gallo, στραγγιστό γιαούρτι (ή sour cream), νάτσος και απολαμβάνουμε με μια δροσερή μεξικάνικη μπύρα.

Σημειώσεις

Εάν θέλουμε να αποθηκεύσουμε τις τορτίγιας στο ψυγείο και να τις ζεστάνουμε επόμενη ημέρα, φροντίζουμε να μη χρησιμοποιήσουμε λαχανικά στη γέμιση.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




8 ΣΧΟΛΙΑ

dolmadaki 26 Μαρτίου 2019 - 11:27

υπέροχα!!! οτι πρεπει για φαγητο με την παρεα βλεποντας ταινια.
μη με κοροιδεψεις αλλα πρωτηφορα εφαγα μπουριτς εδω στα ξενα και στην αρχη ημουν διστακτικη με τον συνδυασμο σαντουιτς με κιμα και ρυζι χαχαχ. μονο που εχω βαζουν κ σαλτσα μπολικη μεσα ελαφρως πικαντικη και μαρουλι και κοκκινα φασολια. με την 1η ευκαιρια θα ανασκουμπωθω να την δοκιμαω στο σπιτι ! αποθηκευτηκε!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Marion 10 Φεβρουαρίου 2019 - 15:33

Τέλεια είναι Ερμιόνη μου. Χορταστικά και πεντανόστιμα.
Ετσι οπως τα προτίνεις είναι πολύ ωραία.
Κι αφού έχουν έκγριση από τα κορίτισα σου, δεν χρειάζονται πολλά λόγια

Φιλια πολλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ελπίδα - two Boys and hope 7 Φεβρουαρίου 2019 - 21:56

Ωωωω πρέπει να είναι φανταστικό Ερμιόνη μου!! Αγαπάμε τις μεξικάνικες γεύσεις.. Θα τα τεσταρουμε!! Πολλά πολλά φιλιά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Penelope 7 Φεβρουαρίου 2019 - 16:20

Φαγητό “παρηγοριάς” -“ανακούφισης”-“θαλπωρής”-“κανακέματος”-“συντροφικότητας”-“ηρεμίας”,
αλλά και ευκολίας για την ώρα που θα ετοιμαστεί… έτσι θα το αποκαλούσα προσωπικά το comfort food, Ερμιόνη μου.
Αλλά όλα αυτά είναι ένας συνδυασμός που οι μαμάδες τον ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, οπότε πες το μαμαδίστικο!
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κωνσταντία 7 Φεβρουαρίου 2019 - 07:25

Καλημέρα! Και εμείς στο σπίτι μας τα τρώμε με διάφορους συνδυασμούς. Απλά, εγώ έχω ένα τερατάκι που τρελαίνεται για μαύρα φασόλια,καλαμπόκι και πικάντικα καρυκεύματα οπότε το μεξικάνικό μας είναι πάντα καυτερό! Καλή συνέχεια!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 7 Φεβρουαρίου 2019 - 08:44

Απίστευτο το τερατάκι σας που του αρέσουν τέτοια υλικά! Οπότε ναι, το μεξικάνικο στο σπίτι σας είναι πιο αυθεντικό 😄

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
paraxeno pirouni 6 Φεβρουαρίου 2019 - 13:24

Τι ωραία που είναι αυτά τα buritos, έχεις δίκιο. Και πόσο εύκολο να τα προσαρμόσεις στα γούστα αυτών που θα τα δοκιμάσουν κάνοντάς τα λιγότερο ή περισσότερο καυτερά, με ή χωρίς λαχανικά. κτλ. Εγώ θα έβαζα σίγουρα καλαμπόκι και μαρούλι. Η μπύρα φυσικά δε λείπει ποτέ! Σε φιλώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 7 Φεβρουαρίου 2019 - 08:45

Πράγματι η ευελιξία είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου πιάτου. Αφήνοντας τόσα περιθώρια για δημιουργία, δύσκολα κάποιος -μικρός ή μεγάλος- δεν μένει ικανοποιημένος!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα