Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο για την μπεμπούλα!

Μια απλή, εύκολη και πλούσια σε γεύση παραδοσιακή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο, για να γιορτάσουμε όλα τα χαρούμενα γεγονότα της ζωής μας!

γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Η μπεμπούλα μας, η υπέροχη μικρή μας κυρία, γίνεται σήμερα 3 μηνών κι εγώ δυσκολεύομαι να πιστέψω πόσο διαφορετική και απίστευτα όμορφη είναι η ζωή μας μαζί της! Κάθε μέρα μαθαίνουμε κάτι καινούριο είτε για εκείνη είτε για τον νέο μας ρόλο ως γονείς. Και μπορεί να υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, πρακτικές και μη, ωστόσο η επίγευση που μας αφήνει κάθε μέρα είναι γλυκιά.

Για να γιορτάσουμε αυτά τα μίνι γενέθλια φτιάξαμε μια ωραία και πλούσια σε γεύση γαλατόπιτα χωρίς φύλλο.
Πρόκειται για ένα πολύ εύκολο και αφράτο παραδοσιακό γλυκό, το οποίο είναι ιδανικό για τον απογευματινό καφέ, το σχολικό κολατσιό ή γιατί όχι; ένα δυναμωτικό πρωινό.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας και ιδιαίτερα σε Ήπειρο και Ρούμελη, οι φρεσκοψημένες και μυρωδάτες γαλατόπιτες αποτελούσαν το κατεξοχήν γλυκό του λαμπριάτικου τραπεζιού.

Είναι ένα γλυκό με βελούδινη υφή και λαχταριστή γεύση. Φτιάχνεται με απλά υλικά -γάλα, σιμιγδάλι, βούτυρο, αυγά και ζάχαρη- και αρωματίζεται με βανίλια, κανέλα, λεμόνι, πορτοκάλι ή/και συνδυασμούς τους. Μπορεί να έχει φύλλο ή όχι, όπως εδώ. Να είναι γλυκιά ή αλμυρή.

Η αρχική ιδέα για τη συγκεκριμένη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Ο Κωστής τη συνόδευσε μάλιστα με παγωτό, αλλά οκ συνηθίζει να συνοδεύει τα πάντα με παγωτό!

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Eτοιμασία: 30 minutes
Μαγείρεμα: 45 minutes
Συνολικά: 1 hour 15 minutes
Γεύμα: επιδόρπιο
Κουζίνα: ελληνική
Λέξη-κλειδί: γαλατόπιτα
Μερίδες: 1 ταψί με διάμετρο 30 εκ.
Μια εύκολη και πλούσια σε γεύση γαλατόπιτα χωρίς φύλλο, για να γιορτάσουμε όλα τα χαρούμενα γεγονότα της ζωής μας!

Υλικά

  • 2 λίτρα γάλα φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 βανιλίνες
  • 4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση
 

  • Βάζουμε το γάλα να βράσει μαζί με το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, το βούτυρο και τη βανίλια. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο.
  • Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα, χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μίγμα αυγών-ζάχαρης στη σιμιγδαλένια κρέμα και ανακατεύουμε καλά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις και λαδώνουμε ένα ταψί 30 εκ. (χρησιμοποίησα 1 πυρέξ μεσαίου μεγέθους και 4 πυρίμαχα μπολ). Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και ψήνουμε τη γαλατόπιτα για 45′ περίπου, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία χρυσαφένια κρούστα.
  • Βγάζουμε τη γαλατόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας κάθε κομμάτι με ζάχαρη και άφθονη κανέλα.

Σημειώσεις

Προσαρμογή συνταγής της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




2 ΣΧΟΛΙΑ

Hermione 5 Ιουνίου 2011 - 15:31

1000 ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ελπίζω να τα λέμε συχνά από δω και πέρα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia maria 4 Ιουνίου 2011 - 20:03

Καλή αρχή και καλά μαγειρέματα! Να τη χαίρεσαι τη μπεμπούλα σου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα