Περί μπύρας

Περί μπύρας. Μαθαίνουμε τους 10 χρυσούς κανόνες που αφορούν τη σωστή κατανάλωση της μπύρας.

Περί μπύρας

Ας μιλήσουμε για μπύρα!

Παγωμένη μπύρα. Ότι καλύτερο για τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες που μας περιμένουν, ειδικά αν συνοδεύει καλή παρέα και νόστιμους μεζέδες.

Επειδή πιθανόν αρκετοί από εμάς αγνοούμε τα μυστικά της, σκέφτηκα να παραθέσω μερικά χρήσιμα σημεία που σχετίζονται με τη σωστή κατανάλωσή της.

10 χρυσοί κανόνες της μπύρας

  • Όλη η νοστιμιά της μπύρας κρύβεται στον αφρό, που την προστατεύει από το μεγαλύτερο εχθρό της, το οξυγόνο. Παράλληλα προστατεύει το άρωμα και διατηρεί τη σπιρτάδα της.
  • Η μπύρα πίνεται δροσερή. Η θερμοκρασία κατανάλωσης επηρεάζει έντονα τη γεύση της, ενώ διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της. Συγκεκριμένα, οι ξανθές τύπου lager και pils καταναλώνονται στους 6-8oC, οι μπύρες τύπου ale καταναλώνονται στους 10oC, οι κόκκινες καταναλώνονται στους 9-11oC, ενώ οι μαύρες stout ή porter προτιμούν τους 11-13oC.
  • Αποφεύγουμε να βάζουμε ποτήρια, κουτιά ή φιάλες στον καταψύκτη λίγο πριν σερβίρουμε την μπύρα, γιατί η απότομη ψύξη μπορεί να προκαλέσει κρυστάλλωση και να θολώσει τον αφρό της.
  • Η παρουσία λεμονιού στην μπύρα χαρακτηρίζει την έλλειψη πλούτου ή το χαμηλό αλκοόλ με τη μικρή παρουσία λυκίσκου.
  • Η ομορφιά της μπύρας κρύβεται στη φρεσκάδα της. Η μπύρα προτού εμφιαλωθεί -σε κουτί, φιάλη ή βαρέλι- έχει ακριβώς την ίδια γεύση. Για να προστατευτεί από διάφορους μικροοργανισμούς απαιτείται η διαδικασία παστερίωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας χάνει μέρος από τα γευστικά χαρακτηριστικά της.
    Όσο πιο μικρός είναι ο χρόνος και η θερμοκρασία παστερίωσης, τόσο διατηρείται ατόφια η αρχική γεύση. Επειδή στο βαρέλι ο χρόνος αυτός είναι σχεδόν αστραπιαίος, η βαρελίσια μπύρα θεωρείται η καλύτερη, εφόσον όμως καταναλώνεται άμεσα και καθαρίζεται καθημερινά η αντλία του βαρελιού.
  • Η μπύρα πρέπει να σερβίρεται σωστά, τουτέστιν για να κρατηθεί ο αφρός και να μη χαθεί πολύ διοξείδιο σερβίρουμε την μπύρα από χαμηλά, πλαγιάζοντας αρχικά το ποτήρι σε γωνία 45o και σηκώνοντάς το παράλληλα με τη φιάλη, αργά-αργά καθώς σερβίρουμε. Οι μπύρες που περιέχουν μαγιά χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, μιας που πρέπει πρώτα να “ξυπνήσει” η μαγιά. Σε αυτή την περίπτωση περιστρέφουμε πρώτα τη φιάλη στην παλάμη μας και στη συνέχεια σερβίρουμε.
  • Ακόμα και το σχήμα του ποτηριού παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη των αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών της μπύρας. Δεν είναι τυχαίο που κάθε χώρα έχει το δικό της “εθνικό” ποτήρι! Εάν βρισκόμαστε στο σπίτι μας, προτιμάμε να σερβίρουμε την μπύρα σε ένα ποτήρι flute.
  • Ο χρόνος, ο ήλιος και το οξυγόνο είναι οι “κακοί” της υπόθεσης, με αποτέλεσμα κάθε μέρα που περνάει να αφήνουν έντονα τα σημάδια τους, μειώνοντας τη φρεσκάδα της γεύσης. Κατά μέσο όρο η μπύρα έχει 9-12 μήνες ζωής, οπότε με αυτό το δεδομένο ελέγχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης και επιλέγουμε την μπύρα με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τη φυλάμε πάντα σε δροσερό μέρος και την καταναλώνουμε άμεσα (ευκαιρία για σουβλάκι σωστά;).
  • Στο savoir vivre της μπυροκατάνυξης εντάσσονται ασφαλώς και οι απαραίτητοι μπυρομεζέδες. Χωρίς τους αρμονικούς συνδυασμούς της γεύσης, η μπύρα δεν θα ήταν απολαυστική. Οτιδήποτε αλμυρό αγαπά την μπύρα. Αλλά και τα λουκάνικα και τα διάφορα αλλαντικά τη συντροφεύουν επάξια. Τα απλά αλλά κομψά γεύματα της Μεσογείου αποτελούν επίσης ιδανικό ταίρι.
  • Οι σκουρόχρωμες μπύρες ταιριάζουν πολύ με τα λουκάνικα και τα αλλαντικά γενικότερα. Μια pilsner συνοδεύει πολύ αρμονικά τα ψάρια. Μια stout ταιριάζει τέλεια με θαλασσινά και οστρακοειδή. Η lager σερβίρεται με κοτόπουλο ενώ η ale με μοσχάρι. Οι μοναστηριακές μπύρες συνοδεύουν άψογα ποικιλίες τυριών. Τέλος οι κόκκινες μπύρες δένουν γευστικά με τα λαδερά.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Χοντρό μπιζέλι 14 Ιουνίου 2011 - 20:55

Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και σε πολλές και διάφορες συνταγές για να νοστιμίσουμε το φαγάκι μας!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα