Πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο

Η πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο είναι εύκολη και απολαυστική, ιδανική για ένα λαχταριστό πρωινό ή για να συνοδεύσουμε τον απογευματινό καφέ.

Πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο

Μια τρελή τρελή οικογένεια“, πόσο υπέροχη και αγαπημένη ταινία.
Οι ερμηνείες από τη Μαίρη Αρώνη και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο είναι απολαυστικές, ενώ το δίδυμο Καρέζη – Αλεξανδράκης δίνει -και πάλι, μετά το επίσης υπέροχο Δεσποινίς Διευθυντής- τον καλύτερό του εαυτό.

Εάν τύχει να πετύχω την ταινία στην τηλεόραση, είναι πρακτικά αδύνατο να μην κολλήσω. Δεν ξέρω αν θυμάστε ότι η Μίκα και η Σίσσυ, οι κόρες της περιβόητης τρελής οικογένειας, προσφωνούν χαϊδευτικά Πάστα Φλώρα τη μητέρα τους. Έτσι, η συγκεκριμένη ταινία μου θυμίζει πάντα το προσφιλές γλυκό των παιδικών μας χρόνων. Ισχύει βεβαίως και το ανάποδο.

Ο θείος Μπίλις δηλώνει χαρακτηριστικά ότι “δεν βγαίνουν πια τέτοιες ταινίες”. Και συμφωνώ εν μέρει.
Αυτός ο θείος μου λοιπόν, φτιάχνει τις πιο απίθανες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Είναι φοβερός ψήστης και ειδήμων στα σουβλιστά κρέατα.

Τις προάλλες μου έφερε ένα χειροποίητο βάζο μαρμελάδα βερίκοκο.
Παρόλο που πολύ εύκολα θα μπορούσα να φάω όλη τη μαρμελάδα με το κουταλάκι, σκέφτηκα πως αφού έχω σπιτική μαρμελάδα είναι ευκαιρία να φτιάξω πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο.

Για τη ζύμη βασίστηκα σε μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.
Είναι εύκολη, ευχάριστα βουτυράτη και μπισκοτένια. Ταιριάζει όμορφα με τη σπιτική μαρμελάδα.

Η πάστα φλώρα είναι ιδανική για ένα λαχταριστό ξεκίνημα της ημέρας ή για να συνοδεύσουμε απολαυστικά τον απογευματινό μας καφέ.

Πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο

Πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο

Eτοιμασία: 20 minutes
Μαγείρεμα: 50 minutes
Αναμονή: 30 minutes
Συνολικά: 1 hour 40 minutes
Γεύμα: επιδόρπιο, πρωινό
Κουζίνα: ιταλική
Λέξη-κλειδί: πάστα φλώρα
Μερίδες: 8
Μια εύκολη εκδοχή του αγαπημένου και διαχρονικού γλυκού, με σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο.

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια μαρμελάδα βερίκοκο ιδανικά σπιτική
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανιλίνη
  • 3 κ.σ. κονιάκ

Εκτέλεση
 

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη βανίλια, το κονιάκ και το αλάτι και ρίχνουμε το μίγμα αυτό στο μίγμα του αλευριού. Προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Η ζύμη που θα σχηματιστεί πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη. Τη μαζεύουμε σε μπάλα και την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 30′.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Λαδώνουμε καλά μια ταρτιέρα και απλώνουμε ομοιόμορφα τα 2/3 της ζύμης, φροντίζοντας να καλύψουμε τόσο τον πάτο όσο και τα τοιχώματα του σκεύους.
  • Απλώνουμε τη μαρμελάδα και με το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης σχηματίζουμε 6 λωρίδες, τις οποίες πλέκουμε σταυρωτά στην επιφάνεια του γλυκού.
  • Ψήνουμε την πάστα φλώρα για 50′ περίπου και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού τη σερβίρουμε.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




6 ΣΧΟΛΙΑ

πακυ Καραλη Πατρα 27 Ιουλίου 2016 - 11:20

Σε θαυμαζω!!! Μπραβο κοπελα μου!!!!! Ειμαι φαν της κουζινας και μπορω να εκτιμησω ο,τι φτιαχνεις!!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
manousina 29 Ιουλίου 2011 - 16:03

Με το άκουσμα του “πάστα φλώρα” πρώτα μου έρχεται στο μυαλό η Αρώνη και μετά το γλυκό. Σηκώνομαι τώρα από τον καναπέ να την φτιάξω. Ο αντρούλης μου θα σε ευχαριστεί αύριο το πρωί.
φιλάκια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 29 Ιουλίου 2011 - 14:52

Dimi μου, καθημερινά λίγο χρόνο θα τον αφιερώσω στη μαγειρική! Μόλις βάλω την μπουμπού για ύπνο πάω σβέλτα στην κουζίνα μου να φτιάξω το κατιτίς μου! Είναι κάτι που με ευχαριστεί, με χαλαρώνει αλλά και με εκτονώνει! Ευχαριστώ για τα εύσημα, φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
dimi 28 Ιουλίου 2011 - 21:02

Αγαπημένο γλυκό και αγαπημένη ταινία!! Μα πόσες ώρες τη μέρα περνάς στην κουζίνα πια?? Έχω εντυπωσιαστεί!! Μπράβο, χρυσοχέρα Ερμιόνη!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Sofi Pela 28 Ιουλίου 2011 - 20:54

Πραγματικά πολυαγαπημένη συνταγή αλλά και η ταινία λατρεμένη! Τρελαίνομαι για Αρώνη και Καλυβοκά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia maria 28 Ιουλίου 2011 - 18:37

Το αγαπημένο μου γλυκό! Αν τη φτιάξω μπορώ να το φάω όλη μόνη μου! Να είχα ένα κομματάκι!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα