Εύκολο τιραμισού χωρίς αυγά

Ένα εύκολο τιραμισού χωρίς αυγά, με ανάλαφρη κρέμα, διακριτική γεύση καφέ, τραγανά μπισκότα και λαχταριστή σοκολατένια επικάλυψη.

Εύκολο τιραμισού χωρίς αυγά

Βρίσκω το τιραμισού απλά υπέροχο.

Έχει πλούσια γεύση, αέρινη υφή και εύκολη ετοιμασία. Μας ήρθε από τη γειτονική Ιταλία και μας κατέκτησε.

Το τιραμισού έχει μια γευστική τελειότητα που κάνει ακόμα κι εμάς, τους φαν της σοκολάτας και της μερέντας, να υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του.

Στο κλασικό τιραμισού τα μπισκότα σαβαγιάρ βυθίζονται σε καφέ ή/και κρασί marsala. Καλύπτονται από μια πλούσια και αφράτη κρέμα που φτιάχνεται με τυρί μασκαρπόνε και αυγά. Η επιφάνεια πασπαλίζεται με άφθονο κακάο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι απλά υπέροχο.

Πώς φτιάχνεται το τιραμισού χωρίς αυγά;

Αυτό είναι ένα τιραμισού χωρίς αυγά. Δεν έχω καταφέρει να τα συμπαθήσω όταν χρησιμοποιούνται ωμά στη ζαχαροπλαστική και έτσι επιλέγω να τα αντικαθιστώ με κάτι άλλο στις συνταγές. Για την κρέμα λοιπόν χρησιμοποίησα μασκαρπόνε και κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί. Η κρέμα είναι ανάλαφρη και γευστική.

Έχω προσθέσει λικέρ καφέ προκειμένου να ενισχυθεί η γεύση του στο γλυκό. Είναι μια προαιρετική προσθήκη, αλλά για μένα απαραίτητη.

Επιπρόσθετα επειδή είμαι της άποψης ότι η σοκολάτα κάνει τα πάντα πιο όμορφα, έχω πασπαλίσει με τριμμένη κουβερτούρα την πρώτη στρώση κρέμας. Για την επιφάνεια, σκέφτηκα να παραλείψω το παραδοσιακό πασπάλισμα με το κακάο και αντί αυτού να επικαλύψω την επιφάνεια με λαχταριστή σοκολατένια σος.

Ορίστε λοιπόν ένα διαφορετικό τιραμισού χωρίς αυγά!
Με βελούδινη κρέμα, την επιβαλλόμενη σπιρτάδα και με μια σοκολατένια πινελιά, έτσι για το διαφορετικό του πράγματος.

Εύκολο τιραμισού χωρίς αυγά

Και άλλες ιδέες για τιραμισού:

Εύκολο τιραμισού χωρίς αυγά

Eτοιμασία: 40 minutes
Αναμονή: 3 hours
Συνολικά: 3 hours 40 minutes
Γεύμα: επιδόρπιο
Κουζίνα: ιταλική
Λέξη-κλειδί: τιραμισού χωρίς αυγά
Μερίδες: 1 στρογγυλό τσέρκι με διάμετρο 21 εκ.
Ένα εύκολο τιραμισού χωρίς αυγά, με ανάλαφρη κρέμα, τραγανά σαβαγιάρ, κρυμμένη σοκολάτα και λαχταριστή σοκολατένια επικάλυψη.

Υλικά

  • 400 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 1/2 φλιτζάνι + 3 κ.σ. λικέρ καφέ
  • 2 κ.σ. εσπρέσο σε σκόνη
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 30 περίπου σαβαγιάρ
  • 40 γρ. κουβερτούρα τριμμένη

Για τη σάλτσα σοκολάτας:

  • 100 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 75 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.γ. εσπρέσο σε σκόνη

Εκτέλεση
 

Για την κρέμα:

  • Με το μίξερ στη μεγαλύτερη ταχύτητα χτυπάμε τα 400 ml κρέμας γάλακτος σε σαντιγί. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να στέκεται.
  • Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, ανακατεύουμε το μασκαρπόνε με τις 3 κ.σ. λικέρ. Ενώνουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος με το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.

Για τα σαβαγιάρ:

  • Διαλύουμε τον καφέ εσπρέσο σε 1 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό. Προσθέτουμε τις 2 κ.σ. ζάχαρη και το υπόλοιπο λικέρ καφέ και ανακατεύουμε.

Για τη συναρμολόγηση:

  • Τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 21 εκ. σε πιατέλα. Βουτάμε τα μισά σαβαγιάρ ένα-ένα στο μίγμα του καφέ και τα στρώνουμε στην πιατέλα. Από πάνω απλώνουμε τη μισή ποσότητα κρέμας και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τα τρίμματα κουβερτούρας.
  • Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μπισκότα, τα οποία έχουμε πάλι βουτήξει στο μίγμα του καφέ και απλώνουμε και την υπόλοιπη κρέμα.
  • Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2-3 ώρες να σφίξει (ιδανικά για ολόκληρο το βράδυ).
  • Λίγο πριν το σερβίρουμε, ετοιμάζουμε και την επικάλυψη. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε τα 75 ml κρέμας γάλακτος, τα 100 γρ. κουβερτούρας, τον καφέ και το μέλι.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν η κουβερτούρα και το μέλι και να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσεκτικά αφαιρούμε το τσέρκι από το τιραμισού, το περιχύνουμε με την επικάλυψη και απολαμβάνουμε!
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




8 ΣΧΟΛΙΑ

To love life for what it is 13 Νοεμβρίου 2013 - 13:29

Καλησπέρα (διαβάζω τις συνταγές που μου πρότεινες). :-)
Επειδή έγραψες ότι δε σου αρέσει να χρησιμοποιείς ωμά αυγά στο τιραμισού, σκέφτηκα να σου δώσω κι εγώ μια ακόμη ιδέα για να τα αποφεύγεις. Σε μια εκπομπή μαγειρικής στην τηλεόραση (νομίζω ότι εσύ δεν παρακολουθείς τηλεόραση,ε;), είδα μια συνταγή για τιραμισού με την εξής συνταγή (θα σου τη γράψω αναλυτικά, όπως την έχω κι εγώ γραμμένη στο τετραδιάκι μου):

Υλικά (για 4 μερίδες):
16 μπισκότα σαβαγιάρ
500 γρ. μασκαρπόνε
500 γρ. κρέμα πατισερί κρύα
3 διπλές δόσεις espresso
15 ml λικέρ amaretto
Σκόνη κακάο
Ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα πατισερί:
500 γρ. γάλα φρέσκο
120 γρ. ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας
2 αβγά
50 γρ. κορν-φλάουερ

Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε την κρέμα πατισερί: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί, μαζί με τη μισή ζάχαρη (η ζάχαρη βοηθάει να μην κολλήσει το γάλα) και ρίχνουμε μέσα και τους σπόρους της βανίλιας και τον υπόλοιπο λοβό. Όσο ζεσταίνεται το γάλα, χτυπάμε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα (βάζουμε πρώτα τα αβγά και σιγά-σιγά προσθέτουμε τη ζάχαρη). Μόλις χτυπηθούν καλά, προσθέτουμε το κορν-φλάουερ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να βράσει και να πήξει η κρέμα. Αφαιρούμε τον λοβό της βανίλιας (γιατί μετά πικρίζει), βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, σκεπάζουμε την επιφάνεια με μεμβράνη, αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για 2 ώρες περίπου (αν μπορούμε να την έχουμε έτοιμη από την προηγούμενη μέρα, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο).
Όταν κρυώσει η κρέμα μας, τη βάζουμε στο μίξερ και τη χτυπάμε καλά. Μόλις χτυπηθεί καλά, προσθέτουμε το τυρί και χτυπάμε ξανά. Προσθέτουμε το λικέρ amaretto στον καφέ (που πρέπει να είναι κρύος), μουσκεύουμε τα σαβαγιάρ και τα πασπαλίζουμε με κακάο. Τον καφέ που θα περισσέψει τον ρίχνουμε μέσα στην κρέμα και χτυπάμε ξανά. Στήνουμε τα πιάτα μας επί τόπου (για να μη μουλιάσουν τα σαβαγιάρ, αλλά να διατηρηθούν όσο γίνεται τραγανά), με σαβαγιάρ-κρέμα-σαβαγιάρ και τελειώνουμε πασπαλίζοντας με λίγο κακάο ακόμη και άχνη ζάχαρη. (Τη συνταγή αυτή δεν την έχω δοκιμάσει η ίδια μέχρι τώρα, αλλά είδα εκφράσεις απόλαυσης και άκουσα πολύ κολακευτικά σχόλια απο την παρουσιάστρια Ελένη Ψυχούλη που τη δοκίμασε – και την εμπιστεύομαι στις συνταγές που προτείνει.)

Συγνώμη για το μεγάλο σχόλιο! Ελπίζω να το βρεις χρήσιμο! :-)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Pela Sofi 16 Αυγούστου 2011 - 14:45

πρέπει να είναι πεντανόστιμο!!από τις φωτογραφίες πάντως φαίνεται πολύ λαχταριστό!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
love2love 16 Αυγούστου 2011 - 09:42

με κατεκτησες μονο που η συνταγη ειναι απο την ιταλια μπραβο σου που την δειχνεις τοσο λαχταρηστη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
princess 15 Αυγούστου 2011 - 16:32

Πολύ νόστιμο όπως και να είναι!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
princess 15 Αυγούστου 2011 - 16:31

Όπως και να ‘χει το τιραμισού είναι τιραμισού! Τι να κάνουμε! Φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Eri 14 Αυγούστου 2011 - 03:28

Αμαν!!!!! :D` Τέλειο Ερμιόνη!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
dimi 13 Αυγούστου 2011 - 08:16

Καλημέρα είπα??? Καλημέρα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
dimi 13 Αυγούστου 2011 - 08:16

Αχχ! Το τιραμισού είναι η αδυναμία μου!! Οπότε όλα τα πειράματα είναι δεκτά!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα