Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Πάει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που φάγαμε όσπρια -μια κατηγορία φαγητού η οποία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο σπιτικό μας- και τα πεθυμήσαμε. Βλέποντας την Ιφιγένεια να τρώει με ενθουσιασμό τις κρεμούλες της ζήλεψα, οπότε είπα να φτιάξω μια κρεμούλα και για μας, τα λίγο μεγαλύτερα παιδάκια.
Η φάβα είναι ένα από τα λίγα φαγητά της ελληνικής κουζίνας που τρώγεται υπό μορφή πηγμένης κρέμας. Πρόκειται για ένα σποράκι ωχροκίτρινο και ταπεινό, που όμως μπορεί να μας προσφέρει στιγμές ύψιστης γευστικής απόλαυσης.

φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Όσον αφορά τα οφέλη της, αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών, μαγνησίου, φυλλικού οξέος, καλίου και σιδήρου. Και όλα αυτά με πραγματικά ελάχιστη θερμιδική επιβάρυνση.

Τι καλύτερο λοιπόν από ένα φαγάκι που όχι μόνο είναι εξαιρετικά νόστιμο, αλλά μαγειρεύεται και πάρα πολύ εύκολα. Συνοδεύουμε απαραιτήτως τη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και απολαμβάνουμε ένα θρεπτικό και νοστιμότατο πιάτο.

φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Η φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια είναι ένα πιάτο θρεπτικό, εύκολο και υπερνόστιμο!
Ingredients
  • 500 γραμμ. φάβα
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 3-4 φύλλα δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί γλυκό (χρησιμοποίησα Samos)
Instructions
  1. Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε τη φάβα σε άφθονο τρεχούμενο νερό. Τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει με αρκετό νερό και την ξαφρίζουμε.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει για 1 ώρα και 30′ περίπου μέχρι να χυλώσει. Στο διάστημα αυτό την ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα, για να μη μας κολλήσει.
  3. Παράλληλα ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι και μόλις κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε για 10′ περίπου και τα αλατίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κρασί, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
  4. Αν θέλουμε, μόλις ετοιμαστεί η φάβα, την περνάμε από το μπλέντερ για να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα (προσωπικά την προτιμώ ακριβώς όπως βγαίνει από την κατσαρόλα). Τη σερβίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και φυσικά ολόφρεσκο ψωμάκι.

φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

6 ΣΧΟΛΙΑ

donkey and the carrot 12 Σεπτεμβρίου 2011 - 13:41

Η φάβα είναι ότι καλύτερο μετα την φέτα. Εντωμεταξύ εγώ όπου υπάρχει την παραγγέλνω πάντα. Πάει με όλα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Pela Sofi 11 Σεπτεμβρίου 2011 - 17:56

Μία φορά δοκίμασα να κάνω φάβα κ δεν μου πέτυχε καθόλου, αλλά τώρα που είδα τη δικιά σου τόσο λαχταριστή λέω να ξαναδοκιμάσω..!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Nenou 11 Σεπτεμβρίου 2011 - 11:49

Φάβα και ρέγκα- βασιλικό φαί.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia maria 10 Σεπτεμβρίου 2011 - 09:54

Πολύ λαχταριστό το φαγητό σου Ερμιόνη! Αν είχα φάβα θα την έφτιαχνα αμέσως τώρα:)
Καλό ΣΚ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΛΕΝΑ 9 Σεπτεμβρίου 2011 - 16:34

Με καραμελωμένα κρεμμύδια αρέσει και σε μας η φάβα, όχι ότι χωρίς τα καραμελωμένα θα κάνουμε και τους δύσκολους, την τιμάμε και με το παραπάνω;-)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Pansofix 9 Σεπτεμβρίου 2011 - 14:04

Η φάβα είναι τέλεια…και αμα είναι και από τη Σαντορίνη ακόμη καλύτερη…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα