Μοσχάρι γιουβέτσι της μαμάς μου

Το μοσχάρι γιουβέτσι είναι από τις πλέον αγαπημένες συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Ιδανική επιλογή για το κυριακάτικο τραπέζι, πρόκειται για ένα φαγητό που χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο και μεράκι. Κι εκείνο με τη σειρά του μας αποζημιώνει γευστικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

μοσχάρι γιουβέτσι

Τον τελευταίο καιρό μαγειρεύω κρεατόσουπα κάθε δεύτερη ημέρα. Η μικρή μας κυρία μεγάλωσε πια, οπότε τα γεύματά της αναβαθμίστηκαν. Με φρουτόκρεμα, κρεατόσουπα αλεσμένη και κρέμα βανίλια. Καθώς ετοίμαζα την σουπίτσα της κυρίας μας, συνειδητοποίησα ότι έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που μαγείρεψα μοσχαράκι για εμένα και τον Κωστή.

Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός πως τα πιάτα με κρέας δεν με ενθουσιάζουν. Μην με παρεξηγείτε, δεν είναι ότι δεν ενθουσιάζομαι με μια καλοψημένη, ζουμερή χοιρινή μπριζόλα ας πούμε. Αλλά δεν ξέρω, τα πιάτα με κρέας δεν είναι ποτέ η πρώτη μου επιλογή. Επιπρόσθετα, το βράσιμο του κρέατος πριν το σοτάρισμά του (έτσι το κάνει η μαμά οπότε αυτό πέρασε και σε μένα) προσθέτει μια έξτρα ταλαιπωρία που 8 στις 10 φορές επιλέγω να αποφύγω. Και να μαγειρέψω κάτι σε μη κρέας.

Αυτή τη φορά ωστόσο, επέλεξα τον δύσκολο / χρονοβόρο τρόπο. Και μαγείρεψα μοσχάρι γιουβέτσι. Μια από τις πλέον αγαπημένες συνταγές της κουζίνας μας, που νομίζω πως αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Αυτή είναι η συνταγή της μαμάς μου. Απλή και δοκιμασμένη. Το μοσχάρι γίνεται τρυφερό και το κριθαράκι σπυρωτό και τέλεια μελωμένο.

μοσχάρι γιουβέτσι

Τι χρειάζεται να προσέξουμε

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προγραμματίσουμε σωστά το χρόνο μας. Το συγκεκριμένο φαγητό θέλει το χρόνο του προκειμένου το κρέας να σιγοβράσει και να είναι υπέροχα μαλακό.

Ο λόγος για τον οποίο λαδώνουμε το κριθαράκι πριν το προσθέσουμε στο κρέας είναι για να γίνει σπυρωτό. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν παραλείπουμε αυτό το στάδιο της διαδικασίας.

Όταν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο το κριθαράκι πρέπει να “κρατάει” ακόμα λίγο και παράλληλα να είναι αρκετά ζουμερό. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί στον πάγκο της κουζίνας για 10′ περίπου, για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και το κριθαράκι να μελώσει, παραμένοντας όμως σπυρωτό.

Θέλετε και άλλες μαμαδίστικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι;

Στα tastes αγαπάμε τις μαμαδίστικες συνταγές. Αν αυτό ισχύει και για εσάς, τότε ρίξτε μια ματιά στις συνταγές που προτείνονται παρακάτω:

Μοσχάρι γιουβέτσι

Eτοιμασία: 15 minutes
Μαγείρεμα: 3 hours 30 minutes
Συνολικά: 3 hours 45 minutes
Γεύμα: κυρίως πιάτο
Κουζίνα: ελληνική
Λέξη-κλειδί: μοσχάρι γιουβέτσι
Μερίδες: 5
Μοσχάρι γιουβέτσι, το κλασικό και αγαπημένο. Αυτή είναι η συνταγή της μαμάς μου για κρέας τρυφερό και κριθαράκι μελωμένο και σπυρωτό.

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους
  • 1/2+1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 4 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι
  • 500 γρ. τριμμένες ντομάτες
  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • τριμμένο κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
 

  • Βάζουμε άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε το μοσχάρι για 1 ώρα και 30' περίπου, μέχρι να μαλακώσει.
  • Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας για λίγη ώρα, απ' όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγη ώρα ακόμα.
  • Προσθέτουμε το μπαχάρι, τη δάφνη και το ξύλο κανέλας.
  • Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε λίγη ώρα να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και ανακατεύουμε απαλά.
  • Προσθέτουμε επίσης περίπου 1 λίτρο ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να βράσει για 1 ώρα περίπου, μέχρι να είναι αρκετά μαλακό.
  • Προς το τέλος του μαγειρέματος, αλατοπιπερώνουμε το κρέας σύμφωνα με τη γεύση μας.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις.
  • Ζεσταίνουμε το 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά.
  • Το μεταφέρουμε σε πυρέξ μεσαίου μεγέθους και αδειάζουμε από πάνω το μαγειρεμένο κρέας.
  • Ελέγχουμε ότι η σάλτσα καλύπτει καλά το κριθαράκι, διαφορετικά συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
  • Ψήνουμε το φαγητό για 45' περίπου. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ανακατεύουμε το φαγητό 1-2 φορές. Το σερβίρουμε πασπαλισμένο άφθονο τριμμένο κεφαλοτύρι.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




7 ΣΧΟΛΙΑ

dimi 10 Οκτωβρίου 2011 - 05:40

Κλασσικό και αγαπημένο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Nenou 3 Οκτωβρίου 2011 - 16:49

Μοσχαράκι γιουβέτσι, φαγητό της Κυριακής!

Γιαμ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia maria 2 Οκτωβρίου 2011 - 22:13

Το γιουβέτσι μας αρέσει πολύ αλλά συνήθως το φτιάχνω με κοτόπουλο. Φαίνεται πολύ λαχταριστό! Αξίζει το πλύσιμο μετά σίγουρα:)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Magia da Inês 2 Οκτωβρίου 2011 - 21:31

º° ✿
♥ °
Amiga,
Passei para uma visitinha.
Hummmmmmm…. com todos esses temperos…
Parece deliciosa.
Boa semana!
Beijinhos.
Brasilº° ✿
✿♥ °

..(░)(░)
(░)(♥)(░)
..(░)(░)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΛΕΝΑ 2 Οκτωβρίου 2011 - 18:41

Γιουβετσάκι φάγαμε κι εμείς σήμερα, αλλά “ασπρο”, με χοιρινό!!
Γιουβετσάκι όπως και να μαγειρευτεί = σπέσιαλ φαγάκι!
Φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Koueen 2 Οκτωβρίου 2011 - 13:23

μμμ, νόστιμο! Μου άνοιξες την όρεξη! Θα το φτιάξω την επόμενη Κυριακή! :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
manousina 2 Οκτωβρίου 2011 - 13:21

Μύρισε μανούλα!!!!
όμορφη παρουσίαση
Φιλάκια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα