Φάβα με μπέικον και φέτα γκρατινέ

Η φάβα με μπέικον και φέτα γκρατινέ είναι ένα απλό, αλλά παράλληλα ιδιαίτερο πιάτο. Το σοταρισμένο μπέικον, η τριμμένη φέτα και το γκρατινάρισμα στο φούρνο πραγματικά κάνουν τη διαφορά!

Φάβα με μπέικον και φέτα γκρατινέ

Είναι σημαντικό και αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, ο Κωστής εξακολουθεί να με ξαφνιάζει. Όταν τον ρώτησα σήμερα το πρωί τι θα ήθελε να φάει επιστρέφοντας από τη δουλειά, ξέρετε τι απάντησε; Φάβα!

Η αλήθεια είναι πως περίμενα να ακούσω κάτι πιο πομπώδες. Κάτι της μορφής μουσακά ή κανελόνια ή μελιτζάνες παπουτσάκια. Ή ίσως το cheesecake με σπανάκι που τόσο του αρέσει.

Και όμως, απ’ όλα τα φαγητά του κόσμου επέλεξε τη φάβα. Κάπως αναπάντεχη επιλογή, δεν συμφωνείτε;

Όπως και να έχει, χατίρι δεν χαλάμε. αλλιώς τι νόημα θα είχε η αρχική μου ερώτηση;

Φάβα με μπέικον και φέτα γκρατινέ

Φάβα με μπέικον και φέτα γκρατινέ λοιπόν. Δηλαδή;

Η αρχική σκέψη ήταν να μαγειρέψω την πολύ απλή και αγαπημένη εκδοχή που έμαθα από τη μαμά. Αυτή με κρεμμύδι, δάφνη, αλάτι, πιπέρι και καλό ελαιόλαδο. Πιο απλή δεν γίνεται νομίζω. Άλλωστε η φάβα είναι από τη φύση της προικισμένη με μια αρκετά ιδιαίτερη γεύση, οπότε δεν χρειάζεται να εμπλουτιστεί με ποικίλα ή πολύπλοκα συστατικά προκειμένου αυτή η γεύση να αναδειχτεί.

Φάβα με μπέικον και φέτα γκρατινέ

Η φάβα ετοιμάστηκε, ωστόσο ένιωθα ότι κάτι της λείπει.

Ήθελα να της κάνω κάτι, να τη φτιάξω με ένα twist. Ευτυχώς η έμπνευση δεν άργησε να έρθει. Και ομολογουμένως έδωσε την ιδιαίτερη πινελιά που ήθελα. Λίγο σοταρισμένο μπέικον, λίγη τριμμένη φέτα και γκρατινάρισμα του φαγητού.

Ξέρετε τι έγινε μετά από αυτές τις προσθήκες; Υφές και γεύσεις μπλέχτηκαν, μυρωδιές ξεπήδησαν, οι αισθήσεις ζωντάνεψαν, το αποτέλεσμα ξάφνιασε ευχάριστα.

Φάβα με μπέικον και φέτα γκρατινέ

Update 26/6/2013:
Επιτρέψτε μου να απευθυνθώ σε όλες τις μανούλες που δυσκολεύεστε με τα όσπρια. Δοκιμάστε να μαγειρέψετε τη φάβα με αυτόν τον τρόπο. Το Φιφίνι τη λατρεύει, οπότε μπορεί να συμβεί το ίδιο και σε εσάς!

Φάβα με μπέικον και φέτα γκρατινέ

Eτοιμασία: 20 minutes
Μαγείρεμα: 2 hours
Συνολικά: 2 hours 20 minutes
Γεύμα: κυρίως πιάτο
Κουζίνα: ελληνική
Λέξη-κλειδί: φάβα με μπέικον
Μερίδες: 4
Η φάβα με μπέικον και φέτα γκρατινέ είναι ένα απλό, αλλά παράλληλα ιδιαίτερο πιάτο. Το σοταρισμένο μπέικον, η τριμμένη φέτα και το γκρατινάρισμα στο φούρνο πραγματικά κάνουν τη διαφορά!

Υλικά

  • 500 γρ. φάβα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρέ
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
  • 150 γρ. φέτα τριμμένη με το χέρι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
 

  • Ζεσταίνουμε άφθονο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε τη φάβα σε μέτρια φωτιά, ενώ παράλληλα την ξαφρίζουμε.
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τη δάφνη και το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου. Μόλις χυλώσει την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις.
  • Ζεσταίνουμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το μπέικον για 5′ περίπου. Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και αδειάζουμε το περιεχόμενό της σε ένα πυρέξ μεσαίου μεγέθους.
  • Απλώνουμε την τριμμένη φέτα σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε το φαγητό μας για 45-50′.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

9 ΣΧΟΛΙΑ

Royal Coconut 2 Νοεμβρίου 2011 - 23:25

Καλησπέρα!!! Την αμαρτία μου θα την πω..δεν έχω φάει ποτέ μα ποτέ φάβα! Και αυτό γιατί στο κάθε μέλος της οικογένειας επιτρέπω εώς και 2 φαγητά που δεν θέλουν να δουν στα μάτια τους οποτε και δεν τα μαγειρευω. Η φάβα δυστυχώς είναι ένα από αυτά. Έτσι μαγειρεμένη όμως… με βάζεις σε πειρασμό να ξεκινήσω φασαρία…:))

Eva Z. 2 Νοεμβρίου 2011 - 22:39

Νομίζω πως η ιδέα αυτή για φάβα διαφορετική από την κανονική είναι πολύ ωραία.Θα την φτιάξω οπωσδήποτε. Καλό μήνα να έχεις.

The Dark Chef 1 Νοεμβρίου 2011 - 22:45

Μπέικον έχω βάλει σε φασόλια, γιατί όχι και σε φάβα? Όσο για τη φέτα, ειδικά ελαφρώς λιωμένη και ψημένη στο φούρνο θα κάνει το φαγητό όνειρο! Ποιος θα πει όχι σε όσπρια έτσι μαγειρεμένα? Μάλλον ελάχιστοι!
Καλό βράδυ και καλό μήνα! :)

Katerina 1 Νοεμβρίου 2011 - 18:31

Πολύ πρωτότυπη ιδέα να βάλεις μπέικον. Είναι ωραίο να δοκιμάζουμε καινούριες γεύσεις σε παραδοσιακά πιάτα. Τα κάνουν πιο ενδιαφέροντα.

Eri 1 Νοεμβρίου 2011 - 15:36

Καλό μήνα Ερμιονάκι μου! Φανταστική, ευρηματική η φάβα σου! Εγώ την αγαπώ όπως και να είναι και μου άρεσε πολύ αυτη η σύγχρονη εκδοχή..
Φιλάκια πολλά

T.A.G 1 Νοεμβρίου 2011 - 15:04

Γειά σου Ερμιόνη, καλώς σε βρίσκω!:-) Σκέφτηκα να μη χάσω χρόνο και να ανταποδώσω την επίσκεψη και βεβαίως να δω τι καλό μαγειρεύεις:-) Πολύ πρωτότυπη η συνταγή σου! Δεν τρελλαίνομαι για φάβα οπότε μαγειρεμένη έτσι μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, σίγουρα θα τη δοκιμάσω. Καλό απόγευμα:-)) Άννα

ΕΛΕΝΑ 1 Νοεμβρίου 2011 - 14:45

Μια χαρά τον περιποιήθηκες τον καλό σου, το έφτιαξες και σκορδοψωμάκια, παράπονο δεν νομίζω να έχει!
Φιλάκια, καλό μήνα!

Ξανθή 1 Νοεμβρίου 2011 - 13:30

Ωραία ιδέα!!!
Καλό μήνα.

Litsa 1 Νοεμβρίου 2011 - 12:05

Μου έδωσες την λύση. Ήθελα να φτιάξω όσπρια για αύριο, αλλά βαρέθηκα τα ίδια και τα ίδια.
Ορίστε λοιπόν, θα φτιάξω φάβα!! Τέλεια
Καλό μήνα!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα