Τάρτα με πράσα και ροκφόρ

Η τάρτα με πράσα και ροκφόρ είναι γευστική και ιδιαίτερη. Συνδυάζει τη γλυκιά γεύση του πράσου με τον έντονο χαρακτήρα του ροκφόρ. Για να τη φτιάξουμε, θα χρειαστεί να ετοιμάσουμε πρώτα ζύμη μπριζέ. Να αφιερώσουμε χρόνο και μεράκι. Στο τέλος όμως θα μας αποζημιώσει με τη γεύση της.

Τάρτα με πράσα και ροκφόρ

Για όσες τάρτες έχω φτιάξει μέχρι τώρα, έχω χρησιμοποιήσει έτοιμη ζύμη. Αποτελεί την εύκολη και γρήγορη λύση. Αλλά πέρα από αυτό, τις περισσότερες φορές νιώθω ότι δεν έχω την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση προκειμένου να φτιάξω τη ζύμη. Νομίζω όμως πως όσο περισσότερο μαγειρεύω και εξοικειώνομαι, τόσο λιγότερο “φοβάμαι” να δοκιμάσω νέες γεύσεις και τεχνικές.

Το τεύχος 55 του Γαστρονόμου έχει ένα εκτενές αφιέρωμα στις φθινοπωρινές τάρτες και πίτες. Οι σεφ του περιοδικού μας καθοδηγούν αναλυτικά και μας εξηγούν βήμα-βήμα πώς να φτιάξουμε τις βασικές ζύμες για τάρτες και πώς να ανοίξουμε φύλλο για πίτες. Επιπρόσθετα μας προτείνουν απολαυστικές συνταγές για να εφαρμόσουμε όσα μάθαμε!

Καθώς είχα πλήρη άγνοια σε σχέση με τη χειροποίητη ζύμη, αποφάσισα να ξεκινήσω από την αρχή. Στη δική μου περίπτωση, η αρχή είναι η ζύμη μπριζέ. Πρόκειται για μια εξαιρετικά εύκολη και απλή επιλογή, καθώς αποτελείται από δύο μόλις συστατικά, αλεύρι και βούτυρο, σε αναλογία 2:1. Η ζύμη νοστιμίζει με λίγο αλάτι και τα υλικά ενώνονται με ελάχιστο νερό. Η υφή της είναι τραγανή, αλλά παράλληλα αφράτη, είναι εύθραυστη και άγλυκη.

Αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε όποια άλλη ζύμη θέλουμε, καθώς μπορούμε να την αρωματίσουμε με:

  • μαυροκούκι για τάρτες τυριών ή ψαρικών
  • ξερό δυόσμο, μέντα ή βασιλικό για τάρτες με δυνατά κίτρινα τυριά ή τάρτες χορταρικών
  • ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού για τάρτες με λαχανικά
  • κουρκουμά ή τζίντζερ για τάρτες με κιμά, αλλαντικά ή λαχανικά

Μπορούμε επίσης να την εμπλουτίσουμε με αυγά ή ζάχαρη. Παρόλο που συνίσταται το ζύμωμα των υλικών να γίνεται στο χέρι για να ελέγχουμε καλύτερα την υφή τους, μπορούμε να τη φτιάξουμε και στο μίξερ, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα που λέγεται γάντζος.

Αυτή τη ζύμη φτιάχνουμε λοιπόν και στη συνέχεια ετοιμάζουμε τάρτα με πράσα και ροκφόρ. Η γλυκιά γεύση του πράσου συνδυάζεται με τον έντονο χαρακτήρα του ροκφόρ.

Ναι, η τάρτα με πράσα και ροκφόρ θα χρειαστεί τον χρόνο και την υπομονή μας. Θα φτιάξουμε τη ζύμη και θα την αφήσουμε να ξεκουραστεί. Θα φτιάξουμε τη γέμιση. Θα ανοίξουμε φύλλο, θα αναποδογυρίσουμε, θα κόψουμε και θα ψήσουμε. Όμως στο τέλος θα απολαύσουμε.

Και είναι εκείνη η στιγμή της πρώτης μπουκιάς που μας επιβεβαιώνει ότι καλά κάναμε και σπρώξαμε τον εαυτό μας ένα βηματάκι παραπέρα. Φυσικά, φροντίζουμε να συνοδεύσουμε αυτή τη γευστικότατη τάρτα με πράσα με ένα καλό κρασί.

Τάρτα με πράσα και ροκφόρ

Eτοιμασία: 45 minutes
Μαγείρεμα: 1 hour
Αναμονή: 1 hour
Συνολικά: 2 hours 45 minutes
Γεύμα: κυρίως πιάτο, ορεκτικό, σνακ
Λέξη-κλειδί: τάρτα με πράσα
Μερίδες: 1 φόρμα με διάμετρο 24 εκ.
Η τάρτα με πράσα και ροκφόρ είναι γευστική και ιδιαίτερη. Συνδυάζει τη γλυκιά γεύση του πράσου με τον έντονο χαρακτήρα του ροκφόρ. Για να τη φτιάξουμε, θα χρειαστεί να ετοιμάσουμε πρώτα ζύμη μπριζέ. Να αφιερώσουμε χρόνο και μεράκι. Στο τέλος όμως θα μας αποζημιώσει με τη γεύση της.

Υλικά

Για τη ζύμη μπριζέ:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 125 γρ. βούτυρο κρύο σε κύβους
  • 3 κ.σ. κρύο νερό

Για τη γέμιση:

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό πράσα μόνο το λευκό μέρος, σε λεπτές ροδέλες
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 100 γρ. τυρί ροκφόρ θρυμματισμένο
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 2 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
 

Για τη ζύμη μπριζέ:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι.
  • Ρίχνουμε το βούτυρο και ξεκινάμε να δουλεύουμε τη ζύμη. Με τις άκρες των δαχτύλων μας παίρνουμε μικρές ποσότητες από το αλεύρι και το βούτυρο και τις τρίβουμε με σύντομες κινήσεις. Για να μη ζεσταθεί το βούτυρο από τη θερμότητα των χεριών μας, ανασηκώνουμε τα χέρια μας και τρίβουμε τα υλικά ψηλά, αφήνοντας τα να πέφτουν ανάμεσα από τα δάχτυλά μας.
  • Συνεχίζουμε τη διαδικασία αυτή για 5' περίπου, μέχρι να δούμε ότι το μίγμα έχει τη μορφή ψιλοτριμμένου τυριού. Τότε κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο της ζύμης και προσθέτουμε το κρύο νερό. Ανακατεύουμε το μίγμα με γρήγορες κινήσεις μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη σφικτή, δροσερή και στεγνή.
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.

Για τη γέμιση:

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μέτρια κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία. Σοτάρουμε τα πράσα για 10' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη ροδίσουν.
  • Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε και άλλο τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε τα πράσα για 15' ακόμα, μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, πασπαλίζουμε με πιπέρι και προσθέτουμε τα τυριά και τα αυγά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
  • Την πιέζουμε πρώτα με τους καρπούς μας από το κέντρο προς την περιφέρεια, ούτως ώστε να χαμηλώσει και να λεπτύνει.
  • Την τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και τη σκεπάζουμε με ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλα. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο.
  • Αφαιρούμε το επάνω κομμάτι λαδόκολλα και λαδώνουμε καλά τον πυθμένα και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας με διάμετρο 24 εκ.
  • Αναποδογυρίζουμε την ταρτιέρα πάνω στη ζύμη και ακουμπάμε το σκεύος σε μια σταθερή επιφάνεια. Εφαρμόζουμε προσεκτικά το φύλλο στην ταρτιέρα και στη συνέχεια αφαιρούμε και το δεύτερο κομμάτι λαδόκολλα. Κόβουμε τυχόν περισσεύματα ζύμης και τρυπάμε πολλές φορές τη βάση με ένα πιρούνι.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση στη ψημένη βάση και ψήνουμε την τάρτα για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
  • Τη σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή και τη συνοδεύουμε με ένα λευκό ημίξηρο παγωμένο κρασί.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




9 ΣΧΟΛΙΑ

Χρυσα 4 Σεπτεμβρίου 2014 - 12:45

Να κανω μια ερώτηση? Για πόση ώρα ψήνω τη βάση της τάρτας, πριν βάλω και τη γέμιση? Ευχαριστώ και συγχαρητήρια για το βιβλίο!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
dimi 17 Δεκεμβρίου 2011 - 18:01

Καλά έχεις γράψει πάλι!! Διάβασα όλα τα ποστάκια που έχω χάσει! Να ‘σαι καλά Ερμιονάκι, να φτιάχνεις τέτοια αριστουργήματα! Τις ευχές μου και καληνύχτες μου, τώρα που είχα λίγο χρόνο! Φιλάκια :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 29 Νοεμβρίου 2011 - 13:37

Χαίρομαι που σας αρέσει! Πάρτε όλοι από ένα μεγάλο κομμάτι και καλή μας όρεξη!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΛΕΝΑ 28 Νοεμβρίου 2011 - 18:16

Με το ροκφόρ έχω λατρεία, με τα πράσα αγάπη, με τις τάρτες αδυναμία!
Οπως κατάλαβες σου ζητάω μεγάααλο κομμάτι χα χα χααα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
manousina 28 Νοεμβρίου 2011 - 17:46

Με τις ζύμες είναι να μην κάνεις την αρχή, μετά δεν σταματάς. Πεντανόστιμος ο συνδυασμός των υλικών σου. Φιλάκια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
T.A.G 28 Νοεμβρίου 2011 - 17:06

Ερμιόνη μου καλή εβδομάδα:-) Τρελλαίνομαι για πίτες και τάρτες αλμυρές!!!! Πράσα και ροκφόρ, φοβερός συνδυασμός γεύσεων!!! Η μπριζέ φαίνεται πολύ πολύ καλή. Μια μικρή μπουκίτσα μου επιτρέπεις;; Πολλά φιλιά:-))

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
wonderfoodland 28 Νοεμβρίου 2011 - 16:49

τάρτες αγαπημένες μου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Eri 28 Νοεμβρίου 2011 - 16:37

Πεντανόστιμη φαίνεται Ερμιόνη μου! Εχεις απόλυτο δίκιο και η μπριζέ αλλά και η σαμπλέ, είναι ζύμες που φτιάχνονται πολύ εύκολα. Τέτοιου είδους τάρτες μας λύνουν τα χέρια και είναι άριστες λύσεις ωστε να αξιοποιήσουμε υλικά που έχουν ξεμείνει στο ψυγείο μας. Φυσικά δεν ειναι κακό αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σφολιάτα, άλλωστε σε κάποιες συνταγές ταιριάζει καλύτερα!
Φιλιά πολλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mara 28 Νοεμβρίου 2011 - 12:54

Είμαι σίγουρη ότι αυτή η τάρτα θα είναι υπέροχη!Μπαίνει στα υπόψιν γιατί τρελαίνομαι για τα πράσα!
Καλή εβδομάδα!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα