Λευκή φασολάδα με λουκάνικα

Η λευκή φασολάδα με λουκάνικο είναι ένα νοστιμότατο πιάτο, ιδανικό για το τσουχτερό κρύο των χειμωνιάτικων ημερών. Φτιάχνεται με ωραία υλικά και μας γεμίζει θαλπωρή.

Λευκή φασολάδα με λουκάνικα

Η ημέρα προμηνύεται λευκή και χιονισμένη.

Το τσουχτερό κρύο και το βοριαδάκι, ενστικτωδώς μας δημιουργούν μια έντονη επιθυμία -σχεδόν ανάγκη- για ένα πιάτο ζεστό και χουχουλιάρικο. Για ένα φαγάκι μαμαδίστικο, της θαλπωρής. Η επέλαση του χειμώνα με κάνει να σκέφτομαι τη μαμά μου, που πάντα αντιμετώπιζε το έντονο κρύο με φασολάδα.

Γυρνούσα από το σχολείο (και αργότερα από τη σχολή) με παγωμένα δάχτυλα και κατακόκκινη μύτη (και αν τώρα σκέφτεστε τον Ρούντολφ το ελαφάκι είναι οκ). Στεκόμουν για λίγα λεπτά δίπλα στη σόμπα του διαδρόμου, περιμένοντας καρτερικά να ενεργοποιηθεί ξανά η κυκλοφορία του αίματος και να σερβίρει η μαμά μου τη φασολάδα που στο μεταξύ μοσχοβολούσε. Αγαπημένο φαγητό…

Αυτή ωστόσο δεν είναι η παραδοσιακή κοκκινιστή φασολάδα της μαμάς μου, με το μπόλικο σέλινο (που τότε δεν μου άρεσε και τόσο πολύ), το καρότο και το κρεμμύδι. Έχω αποφασίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι θέλω να την τρώω μόνο από εκείνη.

Λευκή φασολάδα με λουκάνικα

Αυτή είναι μια πιο μοντέρνα εκδοχή, μια λευκή φασολάδα με λουκάνικα, πολύχρωμες πιπεριές και καυτερό πιπέρι. Αρκετά χουχουλιάρικη, αλλά και λευκή, για να συμβαδίζουμε με την ημέρα.

Πρόκειται για μια εύκολη συνταγή, στην οποία ωστόσο χρειάζεται να αφιερώσουμε κάποιο χρόνο. Τα φασόλια χρειάζεται να μουλιάσουν σε νερό για τουλάχιστον 8 ώρες, επομένως αν αποφασίσουμε να τη φτιάξουμε, ξεκινάμε την προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ.

Για να φτιάξουμε τη λευκή φασολάδα με λουκάνικα, χρησιμοποιούμε ωραία υλικά που συνδυάζονται όμορφα μεταξύ τους.

  • λευκά φασόλια
  • πολύχρωμες πιπεριές
  • λουκάνικο
  • κρεμμύδι και σκόρδο
  • καυτερό πιπέρι

Χρησιμοποίησα λουκάνικο Φρανκφούρτης και ναι, δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ πως η επιλογή μου θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Ένα μερακλίδικο χωριάτικο λουκάνικο ας πούμε, θα αναβάθμιζε σημαντικά τη γεύση. Η αλήθεια είναι ότι λουκάνικο Φρανκφούρτης είχα στο ψυγείο, οπότε αυτό χρησιμοποίησα.

Βρήκα την αρχική συνταγή στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Olive.

Θέλετε και άλλες συνταγές με λευκά φασόλια;

Τέλεια! Ρίξτε μια ματιά εδώ:

Λευκή φασολάδα με λουκάνικα

Eτοιμασία: 15 minutes
Μαγείρεμα: 2 hours 15 minutes
Αναμονή: 8 hours
Συνολικά: 10 hours 30 minutes
Γεύμα: κυρίως πιάτο
Κουζίνα: ελληνική
Λέξη-κλειδί: λευκή φασολάδα
Μερίδες: 4
Η λευκή φασολάδα με λουκάνικο είναι ένα νοστιμότατο πιάτο, ιδανικό για το τσουχτερό κρύο των χειμωνιάτικων ημερών. Φτιάχνεται με ωραία υλικά και μας γεμίζει θαλπωρή.

Υλικά

  • 500 γρ. λευκά φασόλια
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
  • 1 κίτρινη πιπεριά σε κυβάκια
  • 100 γρ. λουκάνικο Φρανκφούρτης σε ροδέλες
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι καυτερό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
 

  • Μουλιάζουμε τα φασόλια αποβραδίς, για τουλάχιστον 8 ώρες.
  • Την επόμενη ημέρα τα σουρώνουμε, γεμίζουμε την κατσαρόλα με φρέσκο νερό και τα βράζουμε μόνα τους για 1 ώρα περίπου, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τα φασόλια, το ζωμό λαχανικών, τις πιπεριές (έχουμε κρατήσει λίγα κυβάκια στην άκρη), το κόκκινο πιπέρι και αλατοπιπερώνουμε το φαγητό σύμφωνα με τη γεύση μας.
  • Σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να βράσει για 30'. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λουκάνικο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 30', μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια και να δέσει η σάλτσα.
  • Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, γαρνιρισμένη με κυβάκια πιπεριάς και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τη συνοδεύουμε με φρεσκοψημένο ψωμί.

Σημειώσεις

Προσαρμογή συνταγής από το περιοδικό Olive, τεύχος 45, Δεκέμβριος 2010.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




23 ΣΧΟΛΙΑ

Pela 9 Φεβρουαρίου 2012 - 23:05

Γεια σου και πάλι φιλενάδα!! το ξέρουμε οτι είσαι ήδη βραβευμένη αλλά θέλαμε να σε βραβεύσουμε κι εμείς! για παραλαβή όπως προσέλθετε από το σπιτάκι μας! φιλιάααα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαμά Κουκουβάγια Βέρα 9 Φεβρουαρίου 2012 - 21:01

Και κάνει ένα κρύο σήμερα! Ότι πρέπει το πιάτο και ειδικά με τα λουκάνικα θα είναι φοβερό. Δεν ξεκινάς και μια επιχείρηση catering-delivery? Θα σου έκανα τώρα μια παραγγελία..να, το είπα και στο Νίκο και λιγουρεύτηκε!
Χαιρετισμούς!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Angelique 8 Φεβρουαρίου 2012 - 23:25

Πρωτότυπες οι συνταγές σου Ερμιόνη μου και όσες έχω (προς το παρόν) δοκιμάσει είναι εκπληκτικές!!!Ειμαι fan σου!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγγελικη Ν 8 Φεβρουαρίου 2012 - 21:51

Ωραίο το βραβείο και γλυκός ο συμβολισμός του! Σε ευχαριστώ Ερμιόνη μου που με τίμησες!
Όσο για την φασολάδα… Δεν μπορώ να σου πω πόσο επιθυμητή μου φαίνεται!!!! Μετά από πολλές μέρες με …κατεδαφισμένη κουζίνα μου φαίνεται όνειρο!!!!
Φιλάκια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Kitchen Stories 8 Φεβρουαρίου 2012 - 21:46

Συγχαρητήρια για το βραβείο σου!
Σ΄ευχαριστώ για την τιμή να μου το χαρίσεις!

Το ζεστό νόστιμο πιάτο σου είναι μια ενδιαφέρουσα εκδοχή που αξίζει τη δοκιμή.
Φιλιά σας Ερμιόνη μου.
Ζ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Eri 8 Φεβρουαρίου 2012 - 21:44

Πραγματικά πολύ μου τη δίνει αυτη η διαφορά ώρας που έχουμε! Θέλω να την φτιάξω ΤΩΡΑ!! Μα τι φοβερή συνταγή βρε Ερμιόνη μου θα την φτιάξω οπωσδήποτε.. Σπάω το κεφάλι μου μηπως βρω τρόπο να την κάνω σήμερα.. Δεν εχω φασόλια! Γκρρρρρρ!
Συγχαρητήρια για το βραβείο, τι ωραίος συμβολισμός! Σ’ευχαριστώ πάρα πολύ που με σκέφτηκες, το εκτιμώ ταμάλα! Φιλάκια πολλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
gvarvakis 8 Φεβρουαρίου 2012 - 21:36

Υπέροχη, μοναδική, αριστούργημα!!!!!!!
Καλησπέρα Ερμιόνη :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς μου 8 Φεβρουαρίου 2012 - 18:08

Ωραία η φασολάδα και φαντάζομαι ότι το λουκάνικο ταιριάζει απόλυτα! Σε ευχαριστώ για το βραβείο! Θα κάνω ανάρτηση σύντομα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
cook 8 Φεβρουαρίου 2012 - 17:55

παρόλο που είμαι της κόκκινης(τη λευκή την εχω αφησει,αντιθετα στη μαμα μου,που μονο ετσι την κανει!),οι φωτο και το καυτερο πιπερι την κανουν τοπ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
eleni 8 Φεβρουαρίου 2012 - 17:06

Η φασολάδα φαίνεται νοστιμότατη και όσο για τα βραβεία…τα αξίζεις!Να είσαι πάντα καλά Ερμιόνη μου!!!Φιλιά!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Katerina 8 Φεβρουαρίου 2012 - 16:56

Συγχαρητήρια για το βραβείο σου Ερμιόνη μου και η φασολάδα ότι πρέπει για αυτές τις μέρες! Σουηδία έχουμε καταντήσει!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΛΕΝΗ 8 Φεβρουαρίου 2012 - 16:16

Ερμιόνη μου σε ευχαριστώ πολύ που με σκέφτηκες!!!Αυτό το πιάτο έχει απ΄όλα, γεύσεις, χρώματα, αρώματα!Φοβερές φωτογραφίες, μπράβο!Φιλάκια πολλά!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαζί... KaPa 8 Φεβρουαρίου 2012 - 15:55

Καλησπέρα Ερμιόνη ευχαριστώ για το βραβείο, το εκτιμώ πολύ.Η φασολάδα σου σκίζει θα τη δοκιμάσω κι εγώ μιας και τρώμε πολύ φασόλι στην οικογένεια…αλλά οι μπουκιές με τη nutella…τι κόλαση!! Καταπληκτική συνταγή…φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Pela 8 Φεβρουαρίου 2012 - 15:36

Καλησπερούδια. Τι πολύχρωμη πανδαισία είναι αυτή Ερμιόνη μου! λατρεύω φασόλια, θα το δοκιμάσω!! συγχαρητήρια και για το βραβειάκι!! φιλάκια πολλάααααα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Elpiniki 8 Φεβρουαρίου 2012 - 15:10

Δεν εχω δοκιμασει να φτιαξω ποτε λευκη φασολαδα αλλα ετσι οπως τη βλεπω με τα λουκανικακια και τις πιπεριες της, στριφογυρναει πολυ στο μυαλο μου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρυσαυγή 8 Φεβρουαρίου 2012 - 14:58

Ευχαριστώ πολύ για το βραβείο Ερμιόνη μου. Ευχαριστώ που με σκέφτηκες!
Ωραία είναι και τα χωρίς κανόνες βραβεία!

Η φασολάδα σου πρέπει να είναι γλύκισμα και με την προσθήκη του λουκάνικου ακόμα καλύτερη!
Οι πολύχρωμες πιπεριές δίνουν έναν τόνο αποκριάτικο έτσι σαν χιονοπόλεμος στο πάνω μέρος του πιάτου.

Φιλιά πολλά!!!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
crispy 8 Φεβρουαρίου 2012 - 14:39

Ερμιόνη σ’ευχαριστώ πολύ!!
Αχ, η φασολάδα σου είναι τόσο επίκαιρη -λόγω κρύου- κι εννοείται νοστιμότατη! Μετάνιωσα που δεν κανόνισα για όσπρια σήμερα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Tina 8 Φεβρουαρίου 2012 - 14:15

Congrats on the prize-you do have an amazing blog! White beans are my favorite and this recipe does look tasty as well as unique. Always welcome more variety of soups in the wintertime-yum! Have a great day!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
para-kelsoscooks 8 Φεβρουαρίου 2012 - 13:32

Όμορφο και γεμάτο χρώμα το σημερινό σου πιάτο. Ότι πρέπει για το κρύο των ημερών. Καλό σου μεσημέρι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
elena 8 Φεβρουαρίου 2012 - 13:31

Η φασολάδα σου φαίνεται υπέροχη, θα ήθελα να ήμουν στο χιονισμένο τώρα χωριό μου, δίπλα στην ξυλόσομπα, να απολάμβανα την ζεστή φασολάδα και να έβλεπα από το παράθυρο το κατάλευκο τοπίο. Πολλά φιλιά!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΛΕΝΑ 8 Φεβρουαρίου 2012 - 12:42

Και μόνο που βλέπω το πιάτο με την λευκή σου, νοιώθω να ζεσταίνεται το μέσα μου;-)
Ο άντρας μου μου είπε ότι στην Κηφισιά χιονίζει, εδώ πάλι δεν βλέπω τίποτε, το κρύο όμως υπάρχει οπότε ένα χουχουλιάρικο φαγάκι είναι το καλυτερότερο!
Φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ξανθή 8 Φεβρουαρίου 2012 - 12:22

Καλημέρα!! Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!
Όσο για τη φασολάδα σου εξαιρετική για κρύο κι όχι μόνο. Θα ήθελα ατή τη στιγμή να βρισκόμουν κοντά σε ένα τζάκι και να την απολάμβανα!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
princess 8 Φεβρουαρίου 2012 - 11:24

Θα την δοκιμάσω και αυτή την εκδοχή! Πάντως στην φωτογραφία φαίνεται πολύ λαχταριστή! Καλημέρα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα