Μαυρομάτικα με σπανάκι και ρύζι

Τα μαυρομάτικα με σπανάκι και ρύζι είναι ένα εύκολο και υγιεινό πιάτο, ιδανικό για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο.

Μαυρομάτικα με σπανάκι και ρύζι

Τις προάλλες ο Κωστής επισήμανε κάτι που δεν είχα αντιληφθεί: έχω πολύ καιρό να μαγειρέψω κάτι παραδοσιακό.
Με τη χαρακτηριστική του ευγένεια, τόνισε ότι πραγματικά απολαμβάνει τους μαγειρικούς πειραματισμούς μου, ωστόσο θα χαιρόταν εξίσου και με ένα πιο κλασικό ας πούμε πιάτο με όσπρια.

Δεν θα πω ψέματα.
Το πήρα λίγο στραβά αυτό. Νομίζω τουλάχιστον 10 συνεχόμενες φορές τον ρώτησα “εγώ δεν μαγειρεύω παραδοσιακά; εγωωώ”, αλλά οκ σύντομα συνειδητοποίησα ότι η πρότασή του έχει μια βάση.

Ναι, δεν μαγειρεύω συχνά πιάτα της παραδοσιακής μας κουζίνας.
Η χωριάτικη σαλάτα και ο ντάκος είναι με διαφορά οι αγαπημένες μου σαλάτες. Ειδικά το καλοκαίρι, θα μπορούσα να τρώω ντάκο μεσημέρι και βράδυ. Και όμως δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που τον έφτιαξα.
Παρόλα αυτά, ειλικρινά τρέφω μεγάλη εκτίμηση και αγάπη για την κουζίνα μας. Στις διακοπές πάντα αναζητούμε τα πιο αυθεντικά ταβερνάκια -κρυμμένα διαμαντάκια- του εκάστοτε προορισμού μας και δοκιμάζουμε όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερα τοπικά προϊόντα και πιάτα.

Κατάλαβα ότι ο σύζυγος έχει δίκιο (πάλι) και σκέφτηκα ότι αφού με βοήθησε να συνειδητοποιήσω κάτι τόσο απλό πλην όμως για εμάς σημαντικό, ε αξίζει να του κάνω τη χάρη. Έφτιαξα λοιπόν μαυρομάτικα με σπανάκι και ρύζι. Ένα πιάτο εύκολο και νόστιμο, με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο και μεγάλη θρεπτική αξία.

Γεμάτη χαρά που επιτέλους μαγείρεψα κάτι πιο παραδοσιακό, πήρα τηλέφωνο τον Κωστή και του το ανακοίνωσα με ύφος θριαμβευτή. Χα! Ξέρετε τι έκανε; Πρώτα γέλασε. Και κατόπιν είπε ότι τα μαυρομάτικα με σπανάκι και ρύζι δεν είναι παραδοσιακό πιάτο, αλλά αποτέλεσμα της μαγειρικής μου δημιουργικότητας.

Τι να πω; Όχι πείτε μου τι να απαντήσω σε αυτό. Μπορώ να πω απλά άντρες και τίποτα άλλο;

Μαυρομάτικα με σπανάκι και ρύζι

Μαυρομάτικα με σπανάκι και ρύζι

Eτοιμασία: 10 minutes
Μαγείρεμα: 1 hour
Συνολικά: 1 hour 10 minutes
Γεύμα: κυρίως πιάτο
Κουζίνα: ελληνική
Λέξη-κλειδί: μαυρομάτικα με σπανάκι
Μερίδες: 4
Τα μαυρομάτικα με σπανάκι και ρύζι είναι ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο, με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, αλλά μεγάλη διατροφική αξία.

Υλικά

  • 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 300 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
 

  • Βράζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό για 20′, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα σουρώνουμε.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5′ περίπου. Προσθέτουμε το σπανάκι και, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, περιμένουμε να αποψυχθεί και να στεγνώσει από τα υγρά του.
  • Ρίχνουμε τα φασόλια, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και προσθέτουμε 1 1/2 λίτρα νερό περίπου. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά.
  • Περίπου 10′ πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και τον άνηθο. Όταν αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά φροντίζουμε να έχει αρκετό νερό, καθώς το ρύζι εξακολουθεί να απορροφά νερό.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




7 ΣΧΟΛΙΑ

Mari Beika 15 Οκτωβρίου 2013 - 20:51

Είμαι σίγουρη ότι είναι γευστικότατο!! Μήπως να το μαγειρέψω αύριο για να το διαπιστώσω;
Φιλιά πολλά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
VipColours 18 Ιουλίου 2011 - 10:49

Hello “The one with all the Tastes”.

Πολύ ωραία η συνταγή σου. Δεν τα έχουμε δοκιμάσει ξανά με το σπανάκι. Μπορείς να δεις και μία άλλη εκδοχή, αυτή τη φορά με τόνο, στο site μας: http://www.vipcolours.gr/2011/06/blog-post_08.html

Πολύ ωραίο το site σου, με ιδιαίτερες συνταγές.

VipColours.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
My Little Expat Kitchen 13 Ιουλίου 2011 - 14:46

Τα λατρεύω τα μαυρομάτικα, ειδικά όως τα φτιάχνει η γιαγιά μου, σαλάτα. Το πιάτο σου είναι πολύ ενδιαφέρον, σαν ριζότο φαίνεται. Πολύ ωραία ιδέα.
Μαγδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
manousina 13 Ιουλίου 2011 - 09:41

Χθες έφαγα για πρώτη φορά μαυρομάτικα!!!!Θα τα δοκιμάσω και έτσι. Φιλάκια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΥΓΕΝΙΑ 13 Ιουλίου 2011 - 08:03

Α, υπάρχουν κι άλλοι που λένε τέτοια πράγματα; Εμένα μου λέει:”Ωραία όλα αυτά που φτιάχνεις, μπριάμ, γεμιστά κι όλα τα άλλα ξέρεις να τα φτιάχνεις;” Θα του σερβίρω κι εγώ αύριο τη συνταγούλα σου και θα μήνει άφωνος. Μεταξύ μας πληγούρι δεν έχω ξαναμαγειρέψει αλλά θα τα καταφέρω!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΛΕΝΑ 12 Ιουλίου 2011 - 22:03

Μια χαρά παραδοσιακά να πεις στον καλό σου ότι του μαγείρεψες;-)
Με σπανάκι τα κάνω πολύ συχνά τα μαυρομάτικα, αλλά και με το πλιγούρι θα μου αρέσουν σίγουρα!!
Καλό βράδυ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
dimi 12 Ιουλίου 2011 - 20:49

Μια χαρά παραδοσιακό το βρίσκω!! Και εγώ τα κάνω έτσι όλα μαζί! (χωρίς το σπανάκι, το οποίο θα δοκιμάσω βέβαια!).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα