Τηγανίτες με ξινόγαλα

Οι τηγανίτες με ξινόγαλα είναι γευστικές και πολύ αφράτες. Τις συνοδεύουμε με τα αγαπημένα μας υλικά και ξεκινάμε με αυτές δυναμικά την ημέρα μας!

Τηγανίτες με ξινόγαλα

Τα κορίτσια μας.

Τα υπέροχα, όμορφα και ταλαιπωρημένα κορίτσια μας. Εξηγώ. Ή μάλλον απαιτώ!

Πρέπει να απαγορευτεί στις ιώσεις να εμφανίζονται το καλοκαίρι. Και να διαρκούν πολλές ημέρες. Και να εκδηλώνονται με υψηλό πυρετό.

Η Ισμήνη είχε πυρετό που κυμαινόταν από 38.1 μέχρι 39.3 από την προ-προηγούμενη Πέμπτη μέχρι την περασμένη Δευτέρα. Ακολούθησε η Ιφιγένεια με πυρετό που κυμαινόταν από 38.5 μέχρι 39.5 από την προηγούμενη Τρίτη μέχρι το Σάββατο.

Χρειαζόμαστε ύπνο. Βαθύ, ξεκούραστο και αδιάκοπο.

Πρέπει να παραδεχτώ ωστόσο ότι τα κορίτσια ήταν εξαιρετικά συνεργάσιμα και ευδιάθετα καθ’ όλη τη διάρκεια της ασθένειας τους. Ως εκ τούτου, η δημιουργική απασχόληση τους δεν ήταν τόσο δύσκολη όσο πιστεύαμε (εγώ δηλαδή, γιατί ο Κωστής είναι ο κύριος Brightside αυτής της οικογένειας).

Τηγανίτες με ξινόγαλα

Τα δύο αυτά σαββατοκύριακα του υποχρεωτικού εγκλεισμού μας, επαναπροσδιόρισα τη σχέση μου με τα παζλ. Και συνειδητοποίησα ότι η επίλυση τους λειτουργεί αγχολυτικά, αποφορτίζοντας το μυαλό από δύσκολες/στενάχωρες σκέψεις και προσφέροντας ηρεμία. Συμπέρασμα: τα παζλ μου αρέσουν.

Θυμήθηκα επίσης πόσο διασκεδαστική ήταν κάποτε για μένα η ζωγραφική. Και υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα ζωγραφίζω πιο συχνά μαζί με τα κορίτσια μου.

Βρήκα μια ωραία ιστορία για τη διαφορετικότητα και ετοίμασα μια παράσταση για τα κορίτσια που τα ενθουσίασε.

Εμπλουτίσαμε τη βιβλιοθήκη μας με ακόμα περισσότερα παιδικά παραμύθια. Και τα διαβάσαμε αγκαλιά, βάζοντας παράλληλα κομπρέσες στο μέτωπο.

Είδαμε για πολλοστή φορά τα πολυαγαπημένα μας How to train your dragon 1 και 2. Χορέψαμε δεκάδες φορές στο ρυθμό αυτού του τραγουδιού. Διαβάσαμε ότι το 2018 θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες το τελευταίο (μάλλον) μέρος της τριλογίας. Και ότι θα ραγίσει τις καρδιές μας…:(

Τηγανίτες με ξινόγαλα

Τα σχέδια που είχαμε για τα δύο αυτά σαββατοκύριακα -και ήταν πολλά και διασκεδαστικά- είτε δεν πραγματοποιήθηκαν, είτε τροποποιήθηκαν. Όμως δεν πειράζει. Αλήθεια.

Την Κυριακή το πρωί έφτιαξα τηγανίτες με ξινόγαλα.

Όμορφες και καλοστοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη. Για να γιορτάσουμε το γεγονός ότι η Ιφιγένεια ήταν επιτέλους απύρετη. Εύκολες, αφράτες και ανάλαφρες. Για να μπορεί ο καθένας μας να τις συνοδέψει με ότι προστάζει η όρεξη του. Με βούτυρο και μέλι, με μαρμελάδα, με φρέσκα φρούτα, με μερέντα (μαντέψτε ποια)!

Για να πλημμυρίσει το σπίτι από την υπέροχη, προκλητική μυρωδιά τους, από αγάπη και ζεστασιά.
Για να τις απολαύσουμε στη βεράντα πανηγυρίζοντας και χοροπηδώντας, επειδή η Ισμήνη κατάφερε να κάνει ολόκληρες και συνεχόμενες πεταλιές.

Και για να θυμηθούμε τέλος ότι δεν έχει τόση σημασία ούτε το που είμαστε ούτε το τι κάνουμε, αρκεί να είμαστε καλά και να είμαστε μαζί!

Τηγανίτες με ξινόγαλα

Τηγανίτες με ξινόγαλα

Eτοιμασία: 10 minutes
Μαγείρεμα: 1 hour
Συνολικά: 1 hour 10 minutes
Γεύμα: πρωινό
Λέξη-κλειδί: τηγανίτες με ξινόγαλα
Μερίδες: 12
Οι τηγανίτες με ξινόγαλα είναι γευστικές και πολύ αφράτες. Τις συνοδεύουμε με τα αγαπημένα μας υλικά και ξεκινάμε με αυτές δυναμικά την ημέρα μας!

Υλικά

  • 240 γρ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 55 γρ. βούτυρο λιωμένο και χλιαρό
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 475 ml ξινόγαλα
  • 2 βανιλίνες

Εκτέλεση
 

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο, το ξινόγαλα, τα αυγά και τις βανιλίνες.
  • Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του μίγματος με το αλεύρι και προσθέτουμε το υγρό μίγμα. Ανακατεύουμε ζωηρά με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Βάζουμε λίγο βούτυρο -περίπου 1/4 κουταλάκι του γλυκού- σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Χρησιμοποιώντας την κουτάλα του φαγητού, παίρνουμε ποσότητες από το χυλό και τις αδειάζουμε στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε τις τηγανίτες για 2-3’ από κάθε πλευρά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τις μεταφέρουμε σε πιάτο.
  • Σερβίρουμε τις τηγανίτες μαζί με βούτυρο και μαρμελάδα.

Σημειώσεις

Η αρχική συνταγή εδώ.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




20 ΣΧΟΛΙΑ

Sabrina 25 Απριλίου 2018 - 23:31

Lovely pancakes!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεσποινα 19 Σεπτεμβρίου 2016 - 05:21

Φαίνονται νοστιμοτατες!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
spoon-stories 23 Ιουλίου 2016 - 11:34

Οι δυσκολίες είναι για να ξεπερνιούνται Ερμιόνη μου!Ταλαιπωρηθήκατε αλλά όλα καλά με ένα υπέροχο πρωινό. Φιλιά στα κορίτσια σου και περαστικά πάντα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Νανά @ kouzinista 19 Ιουλίου 2016 - 12:36

Πω, πω! Τηγανίτες! Ίσως το πιο αγαπημένο μου πρωινό! Πόσο θα ‘θελα να με περιμένει αυτή η λαχταριστή στοίβα κάθε πρωί, χωρίς να χρειαστεί εγώ να κουνήσω ούτε το μικρό μου δαχτυλάκι.
Συνήθως τις φτιάχνω με κεφίρ ή με γιαούρτι και γάλα που υπάρχουν πάντα διαθέσιμα στο σπίτι. Το μυστικό είναι ότι η οξύτητα που έχουν όλα αυτά τα υλικά τις βοηθάει να γίνουν αφράτες και αέρινες. Μου αρέσει η τσαχπινιά της προσθήκης καστανής ζάχαρης και την επόμενη φορά θα τη δοκιμάσω κι εγώ.
Να είστε πάντα καλά και να μοιράζεστε όμορφες στιγμές!
Φιλιά!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαρια 17 Ιουλίου 2016 - 13:07

Τι μου θύμισες;;;καλοκαιρι του 2012 η μεγάλη μου κόρη άρρωστη με πυρετο. Οι βαλίτσες όλες έτοιμες για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.Ομως ο πυρετός και η ίωση δεν μας ρώτηςαν…τρέχαμε πρωί πρωί να βρούμε γιατρό φάρμακα κτλ..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αρης 15 Ιουλίου 2016 - 23:07

Πολλά Περαστικά Ερμιονη! Σύντομα να απολαμβάνετε το καλοκαιράκι. Πόσο ζωντανές και λαχταριστες φαίνονται οι τηγανιτες σου!! Και τέλεια υλοποιημενες! Βλέπω και τις φωτογραφίες από τα παλιά σου ποστ και η εξέλιξη είναι τεράστια!!! :-)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
evi@thehealthycook 15 Ιουλίου 2016 - 22:53

Περαστικά! Να είναι η τελευταία ίωση αυτή!
Οι τηγανίτες σου είναι απίθανες! Με το ξυνόγαλα γίνονται τέλειες, όπως ακριβώς μου αρέσουν! Και θα συμφωνήσω με τα κορίτσια για τις φωτογραφίες σου, καθαρές και ζωντανές!
σε φιλώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Άρτεμις 18 Σεπτεμβρίου 2022 - 18:07

Καλησπέρα ήθελα να ρωτήσω αν αφού τις ψησω μπορώ να τις διατηρήσω στη κατάψυξη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 20 Σεπτεμβρίου 2022 - 15:33

Καλησπέρα Άρτεμις!
Ναι, μπορείς να καταψύξεις τις τηγανίτες εφόσον τις αφήσεις να κρυώσουν εντελώς.
Για να τις καταψύξεις:
– βάλε πάνω σε κάθε τηγανίτα ένα κομμάτι λαδόκολλα
– τοποθέτησε τις τηγανίτες σε 1 ή 2 σακουλάκια τροφίμων κατάλληλα για κατάψυξη

Μπορείς να διατηρήσεις τις τηγανίτες στην κατάψυξη για 2 μήνες.

Για να τις ξαναζεστάνεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις:
– τον φούρνο μικροκυμάτων
– τον φούρνο, για μεγαλύτερο αριθμό τηγανιτών. Σε αυτή την περίπτωση ζεσταίνεις τον φούρνο στους 180C, βάζεις τις τηγανίτες σε ταψί και σκεπάζεις καλά με αλουμινόχαρτο (για να μην ξεραθούν). Ζεσταίνεις για 10’ και απολαμβάνεις!

Ελπίζω να βοήθησα!
Εάν χρειάζεσαι κάποια άλλη διευκρίνιση μου λες!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Marion 15 Ιουλίου 2016 - 09:26

Περαστικά Ερμιόνη μου. Και υπομονή. Αυτά όσο και να μην το θέλουμε είναι στο πρόγραμμα. Τώρα όμως ολα καλά, τα 38αρια θα είναι μόνο στην θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.

Οπως λες κι εσύ σημασία να είσαστε καλά και μαζί και το που..είναι σχετικό. Ολα μοιάζουν πολύ ωραία όταν έχεις αυτή τη στίβα τηγανίτες μπροστά σου ;)
Τέλειες είναι και το ξυνόγαλα τις κάνει αφράτες κα νόστιμες.

Φιλιά πολλά :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ρηγώ 15 Ιουλίου 2016 - 08:52

Καλημέρα Ερμιόνη!Φτάνει πια με τις ιώσεις!Σας κυνηγάνε φέτος πολύ απ’ ότι έχω καταλάβει….χίλια περαστικά κι άλλο κακό να μην σας βρεί.Εμείς το είχαμε πάθει αυτό (εννοώ με τις απανοτές εμπύρετες ιώσεις) όταν ο μεγάλος μας (4,5 ετών τώρα) πήγε για πρώτη φορά παιδικό (ήταν 2 ετών και κάτι)- η μια ίωση μετά την άλλη -τον έπιανε υπνηλία από τον υψηλό πυρετό και τον κουβαλούσαμε τυλιγμένο με τις κουβέρτες για να τον πάμε στον γιατρό μέσα στην θλίψη και την αγωνία!!!Αυτός ο κύριος λοιπόν θα προτιμήσει τις υπέροχες τηγανίτες σου…μάντεψε με τί;μα φυσικά με nutella!!!Οπότε καταλαβαίνεις ότι θα τις φτιάξω κι εγώ για το Σαβ/κο.Καλό Σαβ/κο λοιπόν και πολλά φιλιά σε όλη την οικογένεια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαριάννα 14 Ιουλίου 2016 - 19:21

Τί υπέροχες φωτογραφίες βρε Ερμιόνη! Νομίζω ότι τις μυρίζω τις τηγάνιτες, τέτοια ζωντάνια έχει η εικόνα. Αν τις κάνω άραγε με γάλα αντί για ξινόγαλο θα είναι ίδιες, ή προσθέτει αυτό το “κάτι” το ξινόγαλό; Σιδερένια να είναι τα κορίτσια. Φιλιά πολλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρύσα 14 Ιουλίου 2016 - 18:19

Περαστικά σας μωρέ… Εσείς ξεπεράσατε ακόμα τη δική μας ταλαιπωρία….
Όμως αυτές οι τηγανίτες…. Πωπω, πόσο λαχταριστές φαίνονται! Και οι φωτογραφίες, τόσο ζωντανές, να απλώσει χέρι να πιάσεις τηγανίτα!
Τέλεια!
Κι άλλο κακό να μη σας βρει… ;)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρυσαυγή 14 Ιουλίου 2016 - 17:35

Ειλικρινά δεν έχω καλύτερο πρωινό!!! Οι φωτογραφίες σου Ερμιόνη είναι συγκλονιστικές! Τόσο καθαρές και μεγάλες. Θέλω όλη την στίβα με τις τηγανίτες και λίγες είναι μη σου πω!!!! Τέλειεςςςςςςςςςςςςςςςςς!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαρίνα 14 Ιουλίου 2016 - 17:02

Ερμιόνη,η συνταγή σου είναι παραπλήσια με αυτήν που κανω εγω για τα αγόρια μου , μονο που βάζω γάλα.Θα εκτιμούσα μια διευκρίνιση.Λέγοντας ξινόγαλα εννοείς το αριανι?Γιατί αυτο είναι στη Μακεδονία.Στα Γιάννενα,όμως,διαπίστωσα οτι είναι αλλο πράγμα,είναι το ξινο γάλα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγγελική 14 Ιουλίου 2016 - 14:51

Περαστικά και αρκετά πια!! Απολαύστε το καλοκαίρι σας μόνο με παιχνίδι, χαρές, ξεκούραση και λαχταριστά πρωινά!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Amelie 14 Ιουλίου 2016 - 13:58

Τι κρίμα… Ευτυχώς που ανακαλύψατε τη φωτεινή πλευρά των ιώσεων και δεν τις αφήσατε να σας καταβάλλουν και ψυχολογικά! Καλές διακοπές από τώρα και στο εξής!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαρια Ξηρουχακη 14 Ιουλίου 2016 - 12:52

Περαστικα στις κούκλες σου Ερμιόνη μου! Εισαι η πιο γλυκειά μανούλα.
Να περνάτε παντα ομορφα οικογενειακά.Να χαίρεστε τις μικρες .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ελπίδα-two boys and hope 14 Ιουλίου 2016 - 12:09

αμαν βρε Ερμιονη μου…. τι ταλαιπωρια τραβηξατε… Ευτυχως ολα περασαν και ειστε καλυτερα!! Ας ελπίσουμε το υπλοιπο καλοκαιρι σας να ειναι χωρις πυρετους και παλιο-ιωσεις.. Οι τηγανιτες ..σταθερη αξια στο σπιτι μας!!! Κι εγω με ξινογαλα τις κανω αλλα δεν ετυχε να βαλω μαυρη ζαχαρη!! Θα τις δοκιμασουμε οπωσδηποτε!! πολλα φιλια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
pepi 14 Ιουλίου 2016 - 12:06

Περαστικά στα κορίτσια. Να έιναι το τελευταίο της χρονιάς. Όσο για τηγανίτες εννοείται ότι μοιράζομαι. Π

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα