Τηγανίτες με ρικότα και λεμόνι

ricotta-lemon-pancakes

Μη μου πείτε ότι δεν λατρεύετε να ξυπνάτε από τη μυρωδιά της φρεσκοψημένης τηγανίτας;
Εκείνης της υπέροχα γαργαλιστικής μυρωδιάς που νιώθεις ότι σε αρπάζει γερά από τη μύτη και σε πηγαίνει θες δεν θες (που θες εννοείται) στην κουζίνα.

Οι τηγανίτες, ειδικά όταν είναι ζεστές και αφράτες, τρώγονται χωρίς σταματημό. Είναι ιδανικές για πρωινό και αρέσουν σε όλους.

ricotta-lemon-pancakes

Ομολογουμένως έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που ξύπνησα από τη μυρωδιά τους (και τώρα που το καλοσκέφτομαι έχουν περάσει υπερβολικά πολλά χρόνια αλλά είναι Παρασκευή σήμερα και δεν πτοούμαι).
Παλιότερα ήταν η μαμά μου εκείνη που τις ετοίμαζε και μας έκανε να ανυπομονούμε για τη στιγμή που η πιατέλα με τις τηγανίτες θα έπαιρνε τη θέση της στο τραπέζι και θα δινόταν το σύνθημα για να ξεκινήσει ο αγώνας κατανάλωσης των περισσότερων. Από τον οποίο όλοι έβγαιναν νικητές!
Τώρα είμαι εγώ η μαμά και εκείνη που προκαλεί την ανυπομονησία των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.

Οι τηγανίτες δεν χρειάζονται και πολλά-πολλά άλλωστε.
Απλά και μάλλον βασικά υλικά, λίγο χρόνο και οπωσδήποτε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι. Και δημιουργική διάθεση φυσικά, κάτι που ισχύει ούτως ή άλλως για οποιαδήποτε ενασχόληση μας με τη μαγειρική.

ricotta-lemon-pancakes

Γιατί μας αρέσουν τόσο πολύ άραγε;
Οι τηγανίτες επιδέχονται πολλές παραλλαγές και μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις γευστικές μας προτιμήσεις.
Ακόμα και αν χρησιμοποιούμε την ίδια βασική συνταγή και τις γαρνίρουμε με διαφορετικά κάθε φορά υλικά -ζάχαρη άχνη και κανέλα, μέλι, σοκολάτα, μαρμελάδα, κρέμα γάλακτος, φρέσκα φρούτα, όχι όλα μαζί όμως- το αποτέλεσμα θα είναι πάντα διαφορετικό.
Έχουν κάτι το χαλαρό, νωχελικό και μαμαδίστικο μαζί. Τις τρώμε και νιώθουμε καλά.

ricotta-lemon-pancakes

Αυτή τη φορά επέλεξα να τις φτιάξω με ρικότα και λεμόνι και να τις γαρνίρω με φρέσκα μύρτιλλα και μέλι αρωματισμένο με μαστίχα.
Μπορώ να πω ότι ήταν υπέροχες;
Εάν δεν βρείτε ρικότα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθότυρο. Όχι άλλες αντικαταστάσεις όμως!
Ξαναδοκίμασα μύρτιλλα και αποφάσισα ότι -πάει και τελείωσε- μου αρέσουν. Είναι ζουμερά, με ελαφρώς υπόξινη και δροσερή γεύση και νομίζω ότι δένουν όμορφα με τη λεμονάτη νότα της συνταγής.
Όσο για αυτό το ιδιαίτερο μέλι; Με το που ανοίγεις το βαζάκι σου έρχεται η μυρωδιά της μαστίχας, ξεκάθαρη και ευγενική. Δύο από τα πλέον παραδοσιακά μας προϊόντα ενώνονται σε μια γεύση έντονη και αρωματική που ξαφνιάζει.

Με το σαββατοκύριακο να απέχει μόλις μια ανάσα, προμηθευτείτε τα απαραίτητα και ξυπνήστε την οικογένεια με ένα ωραίο πρωινό που θα απολαύσετε όλοι μαζί!

ricotta-lemon-pancakes
 

Τηγανίτες με ρικότα και λεμόνι
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 12
Ingredients
  • 210 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 65 γραμμ. ζάχαρη
  • 2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 250 γραμμ. ρικότα
  • 240 γραμμ. φρέσκο γάλα
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
  • ξύσμα και χυμό από 1 μικρό λεμόνι
Instructions
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  2. Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τη ρικότα μαζί με το γάλα, τα αυγά, το βούτυρο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
  3. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του μίγματος με το αλεύρι και προσθέτουμε το υγρό μίγμα. Ανακατεύουμε ζωηρά με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  4. Βάζουμε λίγο βούτυρο -περίπου 1/4 κουταλάκι του γλυκού- σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
  5. Χρησιμοποιώντας την κουτάλα του φαγητού, παίρνουμε ποσότητες από το χυλό και τις αδειάζουμε στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε τις τηγανίτες για 2-3’ από κάθε πλευρά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τις μεταφέρουμε σε πιάτο.
  6. Σερβίρουμε τις τηγανίτες μαζί με λίγο [url href=”http://www.tofournaki.gr/gr/el/catalog/meli?utm_source=http%3A%2F%2Ftheonewithallthetastes.com%2F&utm_medium=advertorial&utm_campaign=Adverotrial%20theonewithallthetastes” target=”_blank”]μέλι με μαστίχα[/url] και φρέσκα μύρτιλλα.
Notes
Η αρχική συνταγή [url href=”http://www.cookingclassy.com/2014/02/lemon-ricotta-pancakes/” target=”_blank”]εδώ[/url].[br][br]Ευχαριστώ θερμά το [url href=”http://www.tofournaki.gr/gr/el/catalog/meli?utm_source=http%3A%2F%2Ftheonewithallthetastes.com%2F&utm_medium=advertorial&utm_campaign=Adverotrial%20theonewithallthetastes” target=”_blank”]Φουρνάκι[/url] για την ευγενική προσφορά του μελιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

29 ΣΧΟΛΙΑ

Χρυσούλα 29 Οκτωβρίου 2014 - 13:43

Τις έφτιαξα χτες και ξετρελάθηκα!!! Το λεμόνι κ το ανθότυρο (δεν είχα ρικότα!) δίνουν μια τέλεια γεύση! τις συνόδευσα κάποιες με μέλι και κάποιες με μαρμελάδα και ήταν εκπληκτικές! την επόμενη φορά (γιατί θα επαναληφθούν σίγουρα!!) θα φροντίσω να έχω και μύρτιλλα!!
Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!
Φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Tante Kiki 27 Οκτωβρίου 2014 - 21:57

Επιτέλους μπορώ να ξανά να σας επισκέπτομαι και να μπαινοβγαίνω στο μπλογκοσπιτάκι μου!! Ουφφφφ! Τί άγχος ήταν αυτό κι έχασα ένα σωρό συνταγούλες και φωτογραφίες σας!!!
Υπέροχες οι τηγανίτες σου Ερμιόνη μου και καταπληκτική παρουσίαση με φωτογραφίες!!
Φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia xara 27 Οκτωβρίου 2014 - 08:04

Μεγάλη αδυναμία στις τηγανίτες, μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια..Πολύ ωραία η συνταγή Ερμιόνη μου και φυσικά πολύ ωραίες φωτογραφίες! Καλή εβδομάδα, φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μaria Elena 26 Οκτωβρίου 2014 - 23:50

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mookies 26 Οκτωβρίου 2014 - 21:20

Δυστυχώς και εμένα μόνο η μαμά με ξυπνούσε με την μυρωδιά της τηγανίτας!
Το ιδανικό κυριακάτικο πρωινό!! Τέλεια Ερμιόνη μου, με τη ρικότα και το λεμόνι οι απλές τηγανίτες αναβαθμίστηκαν σε ένα γκουρμέ πρωινό.
Είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσουν πολύ, είναι από τις αγαπημένες μου γεύσεις.
Πολλά φιλιά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
kiki 26 Οκτωβρίου 2014 - 15:15

Τι ωραία εμφάνιση και τι νόστιμες που δείχνουν!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia maria 26 Οκτωβρίου 2014 - 14:56

Υπέροχες Ερμιόνη μου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
The Dark Chef 25 Οκτωβρίου 2014 - 21:38

Παραμυθένια φωτο που σε κάνει να ονειρεύεσαι pancakes αφού τα έχεις θελήσει πρώτα για βραδινό (βράδυ διαβάζω την ανάρτηση! :)
Πρέπει να έχουν πολύ πλούσια γεύση με τη ρικότα μέσα στον χυλό. Και σίγουρα το λεμόνι ταιριάζει άψογα. Πολύ ενδιαφέρον σαν έτοιμο προιόν και το μέλι που μας δείχνεις, λυπάμαι μόνο που αύριο είναι Κυριακή και δεν μπορώ να βγω για γευστικό κυνήγι!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Dimi 25 Οκτωβρίου 2014 - 19:34

Kαλησπέρα Ερμιόνη μου!!Πόσα χρόνια έχω νά φτιάξω τηγανίτες!Οι δικές σου φαίνονται τόσο λαχταριστές!!Λάτρεψα τό μέλι μέ μαστίχα!Μύρτιλα δοκίμασα μπόλικα στήν Ολλανδία!Εδώ πολύ δύσκολο νά βρώ!!Εχω ανθότυρο!!Αύριο θά τίς δοκιμάσω!!Η φωτογραφική σου παρουσίαση,άριστη!!Μπράβο σου!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ελένη 25 Οκτωβρίου 2014 - 15:48

Κυριακή πρωί, κρύο έξω, πράσινο τσάι, τηγανίτες με μέλι (συνταγή Τσελεμεντέ, με αυγά και γάλα), κυριακάτικες εφημερίδες… Άλλο σκηνικό, παλαιότερο: Απόγευμα, κρύο έξω, πορτοκαλάδα, τηγανίτες με μέλι (συνταγή μαμάς, με αυγά και γάλα), διάβασμα σχολείου. Τι ωραία! (Οι τηγανίτες κι όλα τα άλλα, όχι το διάβασμα σχολείου!) Είχα δοκιμάσει κάτι παρόμοιο με προσθήκη δυόσμου στη Σητεία, πολύ καλό. Νομίζω ότι αύριο το πρωί θα φάμε τηγανίτες με ρικότα…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Λαμπρινή 25 Οκτωβρίου 2014 - 14:22

Στην πατρική μου οικογένεια , τηγανίτες ηταν αλευρι με νερό . Ψήσιμο στο γκάζι σε δυνατή φωτιά και σερβίρισμα με μέλι , ζάχαρη ή ακομα και με τυρί οπως προτιμουσε ο καθένας .
Στην δική μου οικογένεια η κόρη μου λατρεύει τις κρέπες οτι αλλο στυλ τηγανιτας/πανκεικ και να χω κανει δεν ειναι τοσο του γούστου της (νομιζω λογο σχήματος , λατρευει να τυλίγει την κρέπα.)
Τα αντικολλητικά τηγάνια ειναι οτι χειρότερο για την υγεία των παιδιων μας και την δικιά μας . Εχω πάρει , και στο προτεινω , ενα μαντεμένιο . Κανεις τα παντα , μπαινει στον φουρνο , ψηνει εκπληκτικά . Δοκιμασε το :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ermioni 25 Οκτωβρίου 2014 - 16:12

Ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή Λαμπρινή!
Θα το ψάξω λίγο περισσότερο το θέμα με το αντικολλητικό τηγάνι και θα προσπαθήσω να βρω και το μαντεμένιο που μου προτείνεις.
Έχω την εντύπωση πάντως ότι τα αντικολλητικά τηγάνια -και όχι όλα- είναι επιβλαβή μόνο εφόσον υπερθερμανθούν, οπότε μπορούμε να προστατευτούμε αν δεν αφήνουμε το τηγάνι πάνω στην εστία αφού ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Silena 25 Οκτωβρίου 2014 - 09:38

Φαίνονται πολύ λαχταριστές!!!!
Το μέλι με άρωμα μαστίχας πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερο, θέλω πολύ να το δοκιμάσω με τις νοστιμότατες τηγανίτες που μας προτείνεις!!!
Καλό ΣΚ!!!! Φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Marion 24 Οκτωβρίου 2014 - 22:30

Επίτρεψέ μου πρώτα να πω για τις φωτογραφίες….
Μόλις είδα την πρώτη φωτογραφία γούρλωσα τα μάτια. Πάρα πολύ ωραίες. Καθαρές, φωτεινές, ωραία χρώματα. Μπράβο Ερμιόνη μου :)

Τώρα οι τηγανίτες φοβερές. Τις είχα βάλει κι εγώ στο μάτι λόγω της ρικότα. Με ανθότυρο επίσης καλές. Υπέροχα συνδυασμένες με το ιδιαίτερο μέλι. Φαντάζομαι γεύση.
Μύρτιλα..αχ τα μύρτιλα.. δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα.

Καλό σαββατοκύριακο με ωραίες μυρωδάτες τηγανίτες :)

Φιλιά πολλά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΓΙΩΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑ 24 Οκτωβρίου 2014 - 19:54

Φαινονται γαργαλιστικες.Αχ,ποσο μου αρεσουν οι τηγανιτες.Να εισαι καλα Ερμιονη μου,με τισ συνταγες σου.Μουρλια φαινονται.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αριάδνη 24 Οκτωβρίου 2014 - 18:27

Πολύ αγαπημενες!
Καλό απόγευμα :)
Φιλια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ιωαννα υποδηματοπούλου 24 Οκτωβρίου 2014 - 18:18

μπραβο σου που διαλεγεις ελληνικα προιοντα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Cook Taste Live 24 Οκτωβρίου 2014 - 18:09

Δεν είχα ιδέα για την ύπαρξη αυτού του μελιού. Πρέπει να ναι πράγματι πολύ ιδιαίτερο και αρωματικό, θα προσπαθήσω να το προμηθευτώ με την πρώτη ευκαιρία. Όσο για τα pancakes, το πυργάκι σου είναι απλά υπέροχο! Πολύ μου αρέσει ο συνδυασμός λεμονιού και ρικότας.. και θα δοκιμαστεί σύντομα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
tanja@the green mixer 24 Οκτωβρίου 2014 - 15:34

Τι ωραία όντως να ξυπνάς απο τέτοια ωραία μυρωδιά και να αντικρύζεις αυτό το πυργάκι από τηγανίτες (ακόμα και όταν είσαι η μαμά).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
dolmadaki 24 Οκτωβρίου 2014 - 15:23

ερμιονη μου και γω θελω τηγανιτες!!! ωραια ειναι να ξυπνας και να τις βρισκεις ετοιμες γτ αν ειναι να σηκωθω με την τσιμπλα να τις φτιαξω….. μ αρεσει η ρικοτα μεσα!! εγω ετσι οπως βλεπω το πυργακι θα εκοβα ενα κομματι σα τουρτα απο πανω ως κατω και θα το εκανα μια χαψια!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρύσα 24 Οκτωβρίου 2014 - 15:12

Ειδικά έτσι όπως έχει χαλάσει και ο καιρός, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο ξύπνημα τα σαββατοκύριακα! Η ρικότα πρέπει να τις κάνει ακόμα πιο αφράτες!
Το μέλι με τη μαστίχα… Τι ωραία ιδέα! Και το ταίριαξες ιδανικά με τις τηγανίτες!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ελπίδα 24 Οκτωβρίου 2014 - 14:24

τις αγαπαμε τις τηγανιτες!!! με οποιοδηποτε συνοδευτικο.. ακομα και σκετες! Υπεροχα λαχταριστες!! πολλα φιλια Ερμιονη μου!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
evi@thehealthycook 24 Οκτωβρίου 2014 - 13:57

γεια σου Ερμιόνη μου!!
το πυργάκι σου είναι πολύ λαχταριστό!! ;)
η προσθήκη της ρικότα είναι πολύ ενδιαφέρουσα!!
αλλά τα μύρτιλλα και το μέλι με έχουν κερδίσει από την πρώτη στιγμή που είδα την πρώτη φωτογραφία!
φιλιά!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
littledeco 24 Οκτωβρίου 2014 - 13:39

Θέλω την μαμά μου !!! Γιατί δηλαδή να μην τις ετοιμάσει εκείνη και μετά να τις φάμε; Ιδανικό πρωινό μαζί με μια φρεσκοστημμένη πορτοκαλάδα & ένα ποτήρι μοσχομυριστό καφέ. Καλό ΣΚ Ερμιόνη μου, κριμά που δεν μένουμε κοντά να μας έφερνες & εμάς ότι έμενε …

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
spoon-stories 24 Οκτωβρίου 2014 - 12:54

Πύργος απόλαυσης για πρωινό-απογευματινό και για ότι άλλο θέλουμε!Ότι καλύτερο είδα σήμερα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
κικη 24 Οκτωβρίου 2014 - 12:04

τι υπεροχα υλικα ειναι αυτα!!!!!!Εχω παθει σοκ με το ιδιαιτερο αυτο μελι!!!!μελι…..μαστιχα….λεμονι…..μυρτιλλα….μυρωδιες αρωματα!!!!
Αχ που θα βρω μυρτιλλα…..!!!Πραγματικα εχω ενθουσιαστει βρε Ερμιονη,μπραβο!!!
καλο σου κου και φιλια!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΛΕΝΑ 24 Οκτωβρίου 2014 - 11:47

Εγώ θα πάρω την πάνω πάνω, για να μην καταστρέψω αυτό το λαχταριστό πυργάκι!
Και σαν πρωινό μα και σαν απογευματινό, οι τηγανίτες σου είναι υπέροχες Ερμιόνη μου!
Πολλά πολλά φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στέλλα 24 Οκτωβρίου 2014 - 11:13

Ευτυχώς στην οικογένειά μου τις έχουμε συνδυάσει με το απογευματινό, και λέω ευτυχώς γιατί δεν θα χρειαστεί να περιμένω μέχρι αύριο, θα τις φτιάξω σήμερα κιόλας. Φιλιά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Amelie 24 Οκτωβρίου 2014 - 10:10

Έλα βρε Ερμιόνη λυπήσου μας!!! Στο γραφείο είμαστε, τρώμε κάτι ξερά κουλούρια και βλέπουμε αυτό τον υπέροχο πύργο από τηγανίτες, κρίμα και άδικο! Πάντως είναι μία καλή αφορμή για να ψωνίσω ρικότα επιστρέφοντας στο σπίτι και να προετοιμαστώ για το αυριανό μας πρωινό. Εκτός από τις τηγανίτες λιμπίστηκα και το μελάκι για να σου πω την αλήθεια, θα το ψάξω και αυτό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα