Τι είδαμε και κάναμε στην ορεινή Κορινθία

Όλα όσα είδαμε και κάναμε στη μαγευτική ορεινή Κορινθία: πυκνά δάση και λίμνες, εκδρομές και αξιοθέατα, υπέροχη κουζίνα, εγκάρδια φιλοξενία.

ορεινή Κορινθία

Ένα επιβλητικό βουνό με χιονισμένες ακόμα τις ψηλότερες κορυφές του, δάση με άγρια κυπαρίσσια, έλατα και μαύρη πεύκη, λίμνες, οροπέδια που θυμίζουν αλπικό τοπίο, ένα απίστευτα γαλήνιο σκηνικό και αυθεντική, εγκάρδια φιλοξενία.
Ένας τόπος καταπράσινος, μαγευτικός και ευλογημένος, με έντονη μυθολογική αύρα, σε μικρή απόσταση από την Αθήνα.

Αυτή είναι η ορεινή Κορινθία που γνωρίσαμε, αγαπήσαμε και αποχωριστήκαμε απρόθυμα.

Για λόγους που πραγματικά δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε/κατανοήσουμε, η περιοχή της ορεινής Κορινθίας είναι γεμάτη κόσμο από τον Οκτώβρη μέχρι το Πάσχα, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και όλο τον Αύγουστο.
Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι ξενώνες και ταβέρνες δε λειτουργούσαν τις ημέρες που ήμασταν εκεί. Αλλά αυτό δε μας ενόχλησε καθόλου.

Έχετε υπόψη πάντως ότι η περιοχή έχει έντονα τουριστικό χαρακτήρα και τα χωριά στερούνται γραφικότητας (συγκεκριμένα, από τα Τρίκαλα στα οποία μείναμε, απουσιάζει κάθε αίσθηση “χωριού” και αποτελούνται κυρίως από καλόγουστα καταλύματα, παραδοσιακές ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια, αρκετά εναρμονισμένα ευτυχώς με το φυσικό περιβάλλον).

Ελπίζω ότι δεν σας μπερδεύω με αυτό που μόλις έγραψα. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να σας αποτρέψω από το να επισκεφτείτε την ορεινή Κορινθία, το αντίθετο μάλλον! Θέλω να σας προτρέψω να αγνοήσετε οτιδήποτε “trendy” και κραυγαλέα εμπορικό και να εστιάσετε στα αυθεντικά στοιχεία, τις πανέμορφες διαδρομές και τα μοναδικά αξιοθέατα που χαρακτηρίζουν την ευρύτερη περιοχή.

Τι είδαμε και κάναμε στην ορεινή Κορινθία λοιπόν, με χρονολογική (περίπου) σειρά:

Επισκεφτήκαμε τη λίμνη Στυμφαλία, αποστραγγισμένη πια στο μεγαλύτερο μέρος της και φανταστήκαμε τον Ηρακλή να απομακρύνει τις Στυμφαλίδες όρνιθες:

ορεινή Κορινθία

Περιηγηθήκαμε στους φωτεινούς χώρους του -πολύ φιλικού προς τα παιδιά- Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας:
Στόχο του μουσείου αποτελεί η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.

Με πλούσιο εποπτικό υλικό, μακέτες, ψηφιακές αναπαραστάσεις και εξαιρετικές θεματικές ενότητες, μπορέσαμε να κατανοήσουμε τόσο τη σημασία του οικοσυστήματος της λίμνης όσο και τον τρόπο με τον οποίο επηρέασε την ανθρώπινη δραστηριότητα.

oreini-korinthia

oreini-korinthia

Βγήκαμε στον εξώστη του μουσείου και με τα ειδικά τηλεσκόπια παρατηρήσαμε κάποια από τα είδη πουλιών που κατοικούν στη λίμνη.

ορεινή Κορινθία

ορεινή Κορινθία

Δοκιμάσαμε όσες περισσότερες γεύσεις μπορούσαμε στην οικογενειακή ταβέρνα Πινακωτή, με φανταστική θέα στη Ζήρεια και τον Κορινθιακό κόλπο.

Ντόπια κρέατα (σπεσιαλιτέ τα αρνίσια παϊδάκια) και ολόφρεσκες σαλάτες. Ζεστό ψωμί πασπαλισμένο με ελαιόλαδο και ρίγανη. Πεντανόστιμα ορεκτικά -αφράτους κολοκυθοκεφτέδες, ταλαγάνι ψημένο στα κάρβουνα, το απίθανο τυροπιτάρι της κυρίας Τασίας. Και για τον επίλογο τα δροσερά γλυκά του γιου της Δημήτρη:

oreini-korinthia

Ενθουσιαστήκαμε με την επιλογή διαμονής μας, τον ξενώνα Πέρα Αλώνια στα Κάτω Τρίκαλα.

Χώροι άνετοι, καθαροί και αισθητικά προσεγμένοι με πέτρα, ξύλο και μέταλλο σε απόλυτη αρμονία.

oreini-korinthia

oreini-korinthia

Φροντισμένα παρτέρια γεμάτα με πολύχρωμα, μυρωδάτα λουλούδια.

oreini-korinthia

Υπέροχη, ήσυχη τοποθεσία με θέα στα γύρω βουνά.

ορεινή Κορινθία

Πρωινό στο δωμάτιο με επιλογές που ανανεώνονταν καθημερινά.

Αισθανθήκαμε δέος μπροστά στην Παναγιά του Βράχου, η οποία είναι χτισμένη σε βαθιά ρωγμή μιας συστάδας βράχων που υψώνονται επιβλητικά πάνω από το εκκλησάκι.

ορεινή Κορινθία

Μαγευτήκαμε από τις καταπράσινες διαδρομές στην καρδιά του δάσους.

ορεινή Κορινθία

Και από τα καρτποσταλικά τοπία.

Υπήρχαν στιγμές που ένιωθα ότι δεν βρίσκομαι στην ορεινή Κορινθία, αλλά σε κάποιο ελβετικό ή αυστριακό βοσκοτόπι. Και περίμενα τη στιγμή που θα εμφανιζόταν μπροστά μας η Μαρία (Τζούλι Άντριους) και θα τραγουδούσε -τι άλλο- “the hills are alive with the sound of music”.

Στη λίμνη Δόξα

Ανεβήκαμε μέχρι τη μονή Αγίου Γεωργίου και θαυμάσαμε την παραμυθένια εικόνα της λίμνης Δόξα από ψηλά.

Κεραστήκαμε γλυκό τριαντάφυλλο που φτιάχνει ο ηγούμενος της μονής.

Περπατήσαμε στη στενή λωρίδα γης που καταλήγει στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, στο κέντρο σχεδόν της λίμνης και αγοράσαμε παραδοσιακά προϊόντα μοναδικής νοστιμιάς. Ζυμωτό ψωμί και ξηρούς καρπούς, μέλι από έλατο, γλυκό του κουταλιού βύσσινο -ίδιο σε γεύση με αυτό που έφτιαχνε η γιαγιά Ερμιόνη, όσπρια και γαλοτύρι.

ορεινή Κορινθία

ορεινή Κορινθία

Στα Μεσαία Τρίκαλα απολαύσαμε το παγωτό μας ακούγοντας για πρώτη φορά το αγαπημένο μας τραγούδι για αυτή την περίοδο :)

oreini-korinthia

Χαλαρώσαμε, παραδομένοι απόλυτα στη λυτρωτική ηρεμία της φύσης ολόγυρά μας.

Επισκεφτήκαμε το κέντρο ελεύθερης ιππασίας στο Ρέθι, ιππεύσαμε με πολλή χαρά τον Μπόμπο και τη Σοκολατίνα (πανέμορφα άλογα αν και αφρόντιστα δυστυχώς) και αρμέξαμε την αγελάδα της φάρμας, τη Μέρκελ!

ορεινή Κορινθία

Από το κέντρο ελεύθερης ιππασίας περάσαμε απέναντι, στον πολυχώρο Φύση κ’ Ον με γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, παιδική χαρά και μικρό ζωολογικό κήπο.

Κάναμε καινούριους φίλους, με πρώτη και καλύτερη τη χαδιάρα Αλίς:

Γιορτάσαμε τον Κωστή.

Με επιτραπέζια παιχνίδια και πολύ χορό, συνοδεύοντας λίγα παραδοσιακά εδέσματα με το ευχάριστο κόκκινο κρασί που είχε την καλοσύνη να μας προσφέρει η κυρία Κική, ιδιοκτήτρια του ξενώνα:

Φωτογραφίσαμε όσα περισσότερα ζωηρόχρωμα και ευωδιαστά λουλούδια μπορούσαμε:

Στην ιστορική μονή Αγίου Βλασίου σταθήκαμε κάτω από τον πελώριο πλάτανο, εκεί που ο Παπαφλέσσας συναντήθηκε με τους προκρίτους των Τρικάλων για να αποφασίσουν την έναρξη του αγώνα.

ορεινή Κορινθία

ορεινή Κορινθία

ορεινή Κορινθία

Λίγο πριν φτάσουμε στην (εποχική) λίμνη Δασίου, μας περίμενε μία πολύ ευχάριστη έκπληξη! Πάνω από 80 αγελάδες έβοσκαν νωχελικά στο καταπράσινο χορτάρι:

ορεινή Κορινθία

Ανεβήκαμε ψηλά, τόσο ψηλά που μας φαινόταν ότι λίγο ακόμα και θα αγγίζαμε τα σύννεφα, φωνάξαμε με όλη μας τη δύναμη και ακούσαμε την ηχώ μας να μας απαντά παιχνιδιάρικα:

ορεινή Κορινθία

Παίξαμε πολύ, κάναμε όσες περισσότερες βλακείες μπορέσαμε να σκεφτούμε, γελάσαμε με την καρδιά μας και αγαπηθήκαμε ακόμα περισσότερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

17 ΣΧΟΛΙΑ

MaryKa 19 Αυγούστου 2017 - 14:09

Τα Τρίκαλα γραφικά δεν είναι. Τα επτά χωριά του Οροπεδίου Φενεου είναι νόμορφα και γραφικά με καλύτερο τη Γκούρα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
κάτια 9 Αυγούστου 2017 - 00:19

εγώ θα σχολιάσω κάτι αλλά φοβάμαι οτι θα είμαι εκτός θέματος.όλα καλά κι όλα υπέροχα στην εξόρμησή σας αυτή,αλλά εγώ στάθηκα στις κορούλες σας.πόσα χρόνια πίσω με πήγες!ντυμένες με τα ίδια ρούχα,για να μην φανεί ότι σε κάποια υπάρχει παραπάνω φροντίδα,αδυναμία.!έτσι και η μαμά μου σε μένα και την αδερφή μου!πόσες μνήμες!από την μια τις κρατάς ευχάριστα για να φτιάξεις ένα εξίσου ίσως και καλύτερο μέλλον κι από την άλλη μια νοσταλγία που σε κάνει να συνειδητοποιείς πως,πέρασε και δεν ξαναγυρνά!ένα δάκρυ χωρίζει τα δυο αυτά συναισθήματα!ένα δάκρυ και για την λύπη και την χαρά.’ενα δάκρυ που κρύβει κι εδώ την όμορφη οικογένεια,την καλή μαμά,την μάνα!ενα δάκρυ από αισθήματα που γεννιούνται στην ψυχή.γιατί εκεί μένουν οι μνήμες,κι όχι στο μυαλό!μπράβο σας που φτιάχνετε μνήμες για τα παιδιά σας.είτε μέσα από εκδρομές.μέσα από ένα πάρτυ-τα έχω ξαναπεί-είτε από ένα απλό καθημερινό φαγητό αλλά με τόση αγάπη φτιαγμένο!αυτή την περιουσία δίνετε!κι αυτό θα διεκδικήσουν τα παιδιά σας στο μέλλον!στιγμές αγάπης!
συγνώμη…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαριάννα 14 Ιουνίου 2017 - 22:48

Τί υπέροχο ταξίδι και πόσο υπέροχα μας μετέφερες εικόνες, ήχους και γεύσεις. Το λάτρεψα το ταξίδι σας Ερμιόνη. Όπως και την κατακλείδα ότι αγαπηθήκατε περισσότερο! Πάντα έτσι να δυναμώνει η αγάπη σας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαρία πανδρεμμενου 8 Ιουνίου 2017 - 11:03

Πάντα να έχετε χρόνο και διάθεση ,να εκδρομαρετε στην πανέμορφη χώρα μας! Εκμεταλλευτείτε το, όσο είναι μικρά τα κορίτσια! Υπέροχες φωτογραφίες όπως πάντα. !!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Katerina 5 Ιουνίου 2017 - 12:48

Μας μετέφερες πολύ όμορφες εικόνες από την απόδρασή σας! Φαίνεται ότι ζήσατε μοναδικές στιγμές! Να είστε καλά να το επαναλάβετε! Φιλιά πολλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Cook Taste Live 5 Ιουνίου 2017 - 12:36

Πάντα τόσο όμορφα να τα περνάτε Ερμιόνη και να στε τόσο χαμογελαστοί!
Το έχω επισκεφθεί και εγω το συγκεκριμένο μουσείο, έχει γίνει πράγματι φανταστική δουλειά και είναι εντυπωσιακή η εναρμόνισή του με το περιβάλλον.
Η τελευταία φωτό πόσο όμορφη!! Να γίνει κορνίζα οπωσδήποτε! :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαρία 2 Ιουνίου 2017 - 11:13

Από τα πιο ωραία “ρεπορτάζ” που έχω διαβάσει στις γειτονιές της μπλογκόσφαιρας!
Ευχαριστούμε πολύ γι αυτό το δώρο!
Πάντα να μπορείτε να απολαμβάνετε!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
zina 1 Ιουνίου 2017 - 16:16

Δεν εχουμε παει ποτε προς τα μερη αυτα και ειναι κρίμα! ζηλεψα μη σου πω :)

Και στις επόμενες εξορμήσεις με το καλο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Marion 1 Ιουνίου 2017 - 09:28

Τι φανταστική εκδρομή Ερμιονη μου.
Υπέροχες οι φωτογραφίες σου, με ταξιδεψαν. Τόσο ζωντανές!!!

Ομορφα μέρη. Η φύση κάνει καλό και οι μικρές βλέπω το ευχαριστήθηκαν.
Πάντα όμορφες στιγμές εύχομαι και να περνάτε καλά…
αααα… και να αγαπιέστε πολύ ;)

Τα φιλιά μου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαρια 1 Ιουνίου 2017 - 09:11

Να σαι καλά Ερμιονη μου που μοιράστηκες μαζί μας αυτές τις υπέροχες οικογενειακές διακοπές σας!!Μεσα από όλα όσα διηγήθηκες,και απο τις πολύ ωραίες φωτογραφίες,λάτρεψα το μέρος(δεν το έχουμε επισκεφτεί ακόμη)!!!
Πάντα έτσι να περνάτε,όπου και να πάτε!!Οικογενειακα,με πολύ αγάπη….!!!
Καλημέρα και καλό μήνα,καλό μας καλοκαίρι!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρύσα 31 Μαΐου 2017 - 23:48

Τι όμορφες και ζωντανές εικόνες! Πραγματικά high definition!
Πόσο πολύ έχουν μεγαλώσει τα κορίτσια! Και οι δυο τους, κοριτσάρες!
Να είστε καλά να πηγαίνετε πολλές εκδρομές (και να τις βλέπουμε κι εμείς…!)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia maria 31 Μαΐου 2017 - 15:14

Τι όμορφες οικογενειακές στιγμές! Πάντα να περνάτε όμορφα! Φιλιά πολλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
rena peirounaki 31 Μαΐου 2017 - 14:10

Ερμιονη μου ευχαριστω τα διηγηθηκες τοσο ωραια ειναι σαν να βρισκομαι εκει.Χαιρομαι πολυ και για σας ιδιαιτερα οι μικρες
ενθουσιασθηκαν!Να εισθε παντα καλα και να κανετε τετοιες
Εξορμισεις, πολλα φιλια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Penelope 31 Μαΐου 2017 - 12:39

Μέχρι πριν 9 χρόνια ήταν και τα δικά μου μέρη αυτά (κι’ ας μην είχα καταγωγή από εκεί, όπως η φίλη Χρυσαυγή. Νοικιάζαμε χρόνια σπίτι εκεί, μέχρι που οι γονείς μου έφτιαξαν το δικό μας, και μετά από 18 χρόνια πήρα την απόφαση να το πουλήσω και να πάω λίγο πιο πέρα…
Οι ομορφιές της Ορεινής Κορινθίας πολλές, απλώς οι κάτοικοι έχουν κάνει το λάθος να “αστικοποιήσουν” τα χωριά τους και έτσι περιμένεις να συναντήσεις άλλα και άλλα τελικά βρίσκεις.
Πάντως είναι μια πολύ καλή επιλογή για κοντινή απόδραση λίγων ημερών με ωραία παρέα, σαν την δικιά σας.
Και σ’ άλλα όμορφα σύντομα σας εύχομαι ολόψυχα Ερμιόνη μου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
pepi 31 Μαΐου 2017 - 12:14

Αγάπη μόνο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρυσαυγή 31 Μαΐου 2017 - 10:08

Αχ, την περίμενα αυτή την ανάρτησή σου!!!
Ολα όσα μας δείχνεις είναι ακριβώς το σπίτι μου. Το καταπληκτικό μουσείο της Στιμφαλίας που δεν θυμάμαι ποσες φορές έχω επισκεφθεί. Μάλιστα την τελευταία πριν ένα μήνα αγόρασα από το κατάστημά του έναν ασημένιο βάτραχο για το λαιμό μου ίδιο με το βατραχάκι που ζει μεσα στο μουσείο!!!
Αχ και η Λίμνη Δόξα και το γλυκό τριαντάφυλλο!! Πόσες φορές έχω περάσει από εκεί και πόσες θα περάσω ακόμη!!
Υπέροχη εκδρομή και όχι επειδή κατάγομαι από τα μέρη αυτά, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια λύση για σύντομη απόδραση από την Αθήνα! Υπέροχες και ολοζώντανες οι φωτογραφίες σου για μια ακόμη φορά Ερμιόνη!! Πραγματικά τέλεια εκδρομή και απ΄ότι είδα σας εκανε και καλό καιρό πράγμα που βοήθησε πάρα πολύ!!
Υ.Γ. ….Αλλά Μέρκελ ρε παιδί μου??? χαχαχαχαχα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
evangelia vlassopoulou 31 Μαΐου 2017 - 08:52

Τι ωραία που περάσατε!!Τέλειες οικογενειακές στιγμές, πολύτιμες αναμνήσεις που θα κουβαλούν σε όλη τους τη ζωή οι μικρούλες! Μου άρεσαν πολύ οι φωτογραφίες σου, έχω την αίσθηση ότι ταξίδεψα μαζί σας.

Αν θέλεις άφησε μήνυμα εδώ http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr/2017/05/joe-wicks-giveaway-15.html δίνω δώρο φοβερό βιβλίο μαγειρικής / διατροφής , απαραίτητο σε όλους!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα