Ένα πιο ελαφρύ γιαουρτλού κεμπάπ

ελαφρύ γιαουρτλού κεμπάπ

Πρωινό Κυριακής στο σπίτι.
Διπλός ελληνικός καφές στο μπαλκόνι (απαραίτητος τα τελευταία 17 χρόνια για ένα αποτελεσματικό ξύπνημα) παρέα με σπιτικά μπισκότα και αφράτο κέικ.
Τα καναρίνια μας κελαηδάνε χαρούμενα. Η μπεμπούλα είναι χάρμα οφθαλμών, όλο γέλια και σκέρτσα.

ελαφρύ γιαουρτλού κεμπάπ

Παρασυρμένη από την οικογενειακή θαλπωρή κάνω το λάθος και ρωτώ τον Κωστή τι θα ήθελε να φάμε το μεσημέρι. Αχ… δεν ήμουν προετοιμασμένη για την απάντηση του: «γιαουρτλού κεμπάπ!» αναφώνησε γεμάτος ενθουσιασμό και αμέσως με κοίταξε στα μάτια περιμένοντας την αντίδρασή μου.

ελαφρύ γιαουρτλού κεμπάπ

Για τα επόμενα 2-3′ βυθίστηκα στις σκέψεις μου.
«Εντάξει δεν έχω αρνίσιο κιμά, οπότε θα χρησιμοποιήσω μόνο μοσχαρίσιο.
Ευτυχώς έχω πίτες. Δεν θα βάλω πολλά μπαχαρικά και θα μπορούσα ίσως να σοτάρω το κρεμμύδι για ακόμα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Έχω γιαούρτι, γλυκιά πάπρικα και θα σερβίρω τα κεμπάπ με ψιλοκομμένη πιπεριά και κρεμμύδι. Όλα καλά!»

ελαφρύ γιαουρτλού κεμπάπ

Ρούφηξα ανυπόμονα την τελευταία γουλιά από τον καφέ μου, ανταπέδωσα το βλέμμα και μάλιστα με θριαμβευτικό και λιγάκι αυτάρεσκο χαμόγελο, έδωσα ένα φιλί στη μικρή για καλή τύχη και έφυγα για την κουζίνα μου!
Το γιαουρτλού κεμπάπ είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα φαγητά του Κωστή, οπότε το να στεφθεί η προσπάθειά μου με απόλυτη επιτυχία ήταν υψίστης σημασίας!

ελαφρύ γιαουρτλού κεμπάπ

Τρία είναι τα σημεία-κλειδιά της συνταγής:

  • Η βουτυράτη σάλτσα ντομάτας που μοσχοβολά από το ζεστό άρωμα της κανέλας
  • Τα μπαχαρικά, λίγα αλλά με έντονο αποτέλεσμα στη γεύση
  • Το σοταρισμένο κρεμμύδι, χάρη στο οποίο τα κεμπάπ μας γίνονται εύπεπτα και ζουμερά

ελαφρύ γιαουρτλού κεμπάπ

Όταν έχουμε ζεστές αφράτες πίτες, ζουμερά και γεμάτα γεύση κεμπάπ, δροσερό γιαούρτι, γλυκιά πάπρικα, παγωμένη μπίρα και ένα όμορφο μπεμπάκι που διαρκώς χαμογελά, όλα είναι υπέροχα, σωστά;

ελαφρύ γιαουρτλού κεμπάπ

Ελαφρύ γιαουρτλού κεμπάπ
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 5
Ένα πιο ελαφρύ γιαουρτλού κεμπάπ με μοσχαρίσιο κιμά, λίγα μπαχαρικά και σοταρισμένο κρεμμύδι για πιο εύπεπτο και ζουμερό αποτέλεσμα.
Ingredients
  • Για τα κεμπάπ
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σουμάκ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο αποξηραμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα
  • 60 γραμμ. βούτυρο
  • 5 μεγάλες ντομάτες τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • 5 πίτες για σουβλάκι
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • λίγη πάπρικα γλυκιά
Instructions
  1. Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το σοταρισμένο κρεμμύδι, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
  3. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τις ντομάτες, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας συχνά.
  4. Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και τον πλάθουμε σε μακρόστενα κεμπάπ. Ψήνουμε τα κεμπάπ σε τηγάνι-γκριλιέρα για 6-8′ από κάθε πλευρά.
  5. Αλείφουμε τις πίτες με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για 2-3′ από κάθε πλευρά.
  6. Για να σερβίρουμε, βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα πάνω από κάθε πίτα. Από πάνω τοποθετούμε 2 κεμπάπ και 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γιαούρτι.
  7. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένη πιπεριά και κρεμμύδι, ρίχνουμε και λίγη (ή πολλή) γλυκιά πάπρικα και απολαμβάνουμε.

ελαφρύ γιαουρτλού κεμπάπ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

4 ΣΧΟΛΙΑ

To love life for what it is 14 Νοεμβρίου 2013 - 23:22

Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι – και για τη βοήθεια και για τις ευχές! :-)
Κι εγώ ελπίζω να πάνε όλα καλά! Πώς τα καταφέρνω κάθε φορά, πάντως, να ξεκινάω για κάτι απλό και εύκολο και να καταλήγω με φιλοδοξότατα σχέδια (γλυκό, πιτούλες, κεμπάπ, πατάτες -στο φούρνο πρώτα και στο τηγάνι κατόπιν-, σάλτσα ντομάτας, ζωμός από πιπεριές με λίγο βούτυρο -για να βουτήξω τα κεμπάπ με το που θα βγουν από τον φούρνο, ώστε να γίνουν ζουμερά, κολπάκι που διάβασα λίγο πριν είναι αυτό-, σάλτσα γιαουρτιού – γιατί επέλεξα, αντί για γιαούρτι σκέτο, να βάλω μέσα και λίιιγη ρίγανη τριμμένη, δυόσμο, ξύδι, λάδι, αλάτι και πάπρικα γλυκιά) … τα τραβάει ο οργανισμός μου, το ξέρω! Του χρόνου θα απαιτήσω να με πάει σε μεξικάνικο ή κινέζικο εστιατόριο, τέλος! Χαχαχα!
Χαιρετώ! :-)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 14 Νοεμβρίου 2013 - 21:13

Καλησπέρα!
Θα μου επιτρέψεις να πω ότι ο σύζυγος έχει εξαιρετικό γούστο :)
Είναι πάρα πολύ νόστιμο φαγάκι, αλλά απέφυγα να το προτείνω γιατί έχει και ένα σχετικό μπελά.

Λοιπόν, εφόσον θα ψήσεις τα κεμπάπ στις αντιστάσεις, θα έλεγα 180 βαθμούς για 50-60′. Καλό είναι να τα γυρνάς ανά 15′ για να ροδίσουν από όλες τις πλευρές!

Καλή επιτυχία και με τις πιτούλες! Ελπίζω όλα να πάνε καλά και να σας αρέσει το φαγάκι!

Να είστε καλά και ότι καλύτερο εύχομαι!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
To love life for what it is 14 Νοεμβρίου 2013 - 20:56

Έκανα το λάθος να δείξω στον καλό μου το ευρετήριο με τις συνταγές σου και μάντεψε! Αυτό το πιάτο διάλεξε να του μαγειρέψω στην επέτειό μας (ναι, έκανα μεγάαααλη … απ΄αυτό! Τι το΄θέλα!)! Τι κοτόπουλα με μοτσαρέλα ονειρευόμουν εγώ… αααχ! Θέλω, λοιπόν, να σε ρωτήσω το εξής: στις οδηγίες γράφεις ότι έψησες για 1 ώρα τα κεμπάπ στο γκριλ. Σε άλλη εκδοχή της συνταγής, α λα Μπαρμπαρίγου, τα κεμπάπ ψήνονται στη σχάρα, για 8-10 λεπτά από την κάθε πλευρά. Εγώ, τώρα, από τη μία δεν έχω σχάρα, από την άλλη υπάρχει προσωρινά ένα πρόβλημα με το γκριλ του φούρνου μου. Αν βάλω τα κεμπάπ σε κανονικό φούρνο, στις αντιστάσεις, πόση ώρα θα έλεγες να τα ψήσω; Ελπίζω να μην έχουν πολύ διαφορετική γεύση από τα κανονικά κεμπάπ έτσι!
Ένεκα της ημέρας, θα επιχειρήσω να φτιάξω και πίτες, αν και δεν έχω ξαναφτιάξει! Αν δε μου πετύχουν, βλέπω τον καλό μου να τη βγάζει με … ψωμί βουτηγμένο στο γιαούρτι, χαχα! Για να είμαι ειλικρινής, το φοβάμαι πολύ αυτό το φαγάκι – θα το προσπαθήσω, πάντως. Κι αν καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία, ε, θα έχουμε κάτι να θυμόμαστε και να γελάμε! Αν και, εκείνη τη μέρα, δε θα του αρέσει καθόλου να μείνει νηστικός!
Καλή συνέχεια! :-)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
antoninos 13 Ιουνίου 2011 - 14:26

Γιαουρτλού και με χειροποίητες πιτούλες…ένα γεύμα που τα έχει όλα!! Συγχαρητήρια και Καλή αρχή Ερμιονάκι!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα