Μεξικάνικα λαζάνια με κιμά

Μεξικάνικα λαζάνια με κιμά

Προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό που κάνει τους ξένους food bloggers να χαρακτηρίζουν ένα φαγητό Greek.

Οι kalamata olives; το greek yogurt; η feta cheese;
Είναι σωστό να αποκαλείται ένα πιάτο greek, απλά και μόνο επειδή έχει κάποια ελληνικά στοιχεία ή υλικά;

Δείτε ας πούμε εδώ: Greek chicken salad sandwiches, με αγγούρι, ντομάτα, φέτα, κρεμμύδι, ελιές, αμύγδαλα και ένα dressing που η Jaclyn (εξαιρετική και δημοφιλής food blogger) αποκαλεί τζατζίκι, μολονότι περιέχει ξινή κρέμα.

Δείτε και εδώ: greek stuffed peppers, με ρεβίθια, σπανάκι, ελιές και φέτα. 

Δεν μου αρέσει η κάπως αυθαίρετη χρήση του όρου greek. Θα προτιμούσα ένα χαρακτηρισμό της μορφής greek-inspired. Είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα νομίζω.

Μεξικάνικα λαζάνια με κιμά

Σκεφτείτε το εξής: σύμφωνα με τη λογική των παραπάνω πιάτων, οτιδήποτε έχει ας πούμε jalapenos είναι Mexican, ενώ κάθε πιάτο με noodles, Chinese.

Καταλαβαίνω ότι ο προβληματισμός μου είναι μάλλον ανόητος και σε τελική ανάλυση άνευ σημασίας. Μπορεί να είμαι απλά παράξενη, το έχω σκεφτεί και αυτό.

Αλλά να, καθότι και η ίδια greek, είμαι κάπως ευαίσθητη σε ότι αφορά τη χρήση αυτού του όρου. Μην με παρεξηγείτε. Χαίρομαι και ειλικρινά νιώθω περήφανη που η κουζίνα μας είναι τόσο δημοφιλής στο εξωτερικό. Μου αρέσει να επισκέπτομαι ξένα food blogs και να βλέπω πιάτα με χαρακτηριστικά ελληνικά υλικά και προϊόντα, όπως είναι το γιαούρτι και η φέτα.

Ωστόσο θα ήθελα/περίμενα ένα πιάτο που φέρει τον τίτλο greek να αντιπροσωπεύει ρεαλιστικά τη φιλοσοφία της κουζίνας μας. Αυτό μόνο. Εσείς τι λέτε; Έχω άδικο; 

Μεξικάνικα λαζάνια με κιμά

Μεξικάνικα λαζάνια; με κιμά

Και μετά από όλα όσα έγραψα, αναρωτιέμαι αν είναι σωστό να αποκαλώ αυτό το πιάτο μεξικάνικα λαζάνια, μιας που λόγω Ιφιγένειας έχω αφαιρέσει σχεδόν κάθε πικάντικο στοιχείο.

Επίσης είναι μάλλον αστείο το γεγονός ότι η ιδέα για αυτό το πιάτο ήρθε από την ίδια Jaclyn που έφτιαξε το greek chicken salad sandwich. Χμ, ναι, ας πάμε παρακάτω.

Και ας πούμε πόσο υπέροχα είναι αυτά τα μεξικάνικα λαζάνια, με τις διαδοχικές στρώσεις από τορτίγιας, κιμά, ωραία τυράκια και ένα πολύ δροσερό μίγμα με σάλσα και ξινή κρέμα.

Δεν παραλείπουμε να σερβίρουμε το πιάτο με καλαμπόκι, ψιλοκομμένη ντομάτα και λίγη ακόμα ξινή κρέμα καθώς έτσι θα του αφαιρέσουμε πολλούς πόντους νοστιμιάς.

Ξέρετε τι άλλο μου αρέσει σε στα μεξικάνικα λαζάνια; Και βασικά σε όλες τις mexican inspired συνταγές;
Τα μικρούλια ενθουσιάζονται από την πολυχρωμία και τις διαφορετικές υφές, είναι ιδανικό για να το απολαύσουμε με φίλους και αρκετά πρωτότυπο / εμφανίσιμο / γευστικό ώστε να το παρουσιάσουμε σε έναν μπουφέ. 

Μεξικάνικα λαζάνια με κιμά

Μεξικάνικα λαζάνια με κιμά

Eτοιμασία: 30 minutes
Μαγείρεμα: 2 hours 10 minutes
Αναμονή: 1 hour
Συνολικά: 3 hours 40 minutes
Γεύμα: κυρίως πιάτο
Κουζίνα: μεξικάνικη
Λέξη-κλειδί: λαζάνια με κιμά
Μερίδες: 6
Αυτά τα μεξικάνικα λαζάνια είναι στα αλήθεια υπέροχα. Με αλλεπάλληλες στρώσεις από κιμά, τορτίγιας και νόστιμα τυράκια, είναι ένα πιάτο γεμάτο χρώματα και υφές που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Υλικά

Για τον κιμά:

  • 1500 γρ. κιμάς ανάμικτος, μοσχαρίσιος και χοιρινός
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 500 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/4 κ.γ. πάπρικα
  • 1/4 κ.γ. κύμινο

Για τη σάλσα:

  • 2 μικρές ντομάτες σε κυβάκια
  • 1 πράσινη πιπεριά χοντροκομμένη
  • 1 κ.σ. κόλιανδρος ή μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 λεμόνι το χυμό
  • αλάτι, πιπέρι

Και ακόμα:

  • 6 μεγάλες τορτίγιας καλαμποκιού κομμένες σε 16 κομμάτια
  • 500 γρ. ξινή κρέμα
  • 200 γρ. τσένταρ ή γκούντα τριμμένο
  • 200 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
  • 200 γρ. καλαμπόκι σε κονσέρβα στραγγισμένο βάρος
  • 3 μικρές ντομάτες σε κυβάκια
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
 

Για τον κιμά:

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κιμά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Χρησιμοποιούμε μία ξύλινη κουτάλα για να τον ξεσβολιάσουμε.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-10′, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε τον κιμά σύμφωνα με τη γεύση μας.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το μίγμα για 50-60′, μέχρι να μείνει με ελάχιστα υγρά.

Για τη σάλσα:

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. Απλώνουμε το 1/3 από τη σάλσα που μόλις φτιάξαμε σε ένα μεγάλο πυρέξ.
  • Αδειάζουμε την υπόλοιπη σάλσα σε μπολ, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από την ξινή κρέμα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.

Για τη συναρμολόγηση:

  • Τοποθετούμε στο πυρέξ τα μισά κομμάτια από τις τορτίγιας και από πάνω απλώνουμε τη μισή ποσότητα κιμά.
  • Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το μίγμα ξινής κρέμας και σάλσας και πασπαλίζουμε με το τσένταρ ή το γκούντα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια από τις τορτίγιας, τον κιμά, το υπόλοιπο μίγμα ξινής κρέμας και σάλσας και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το ρεγκάτο.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις και σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο για 45′ και στη συνέχεια το ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′ ακόμα. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου για να μπορούμε να το κόψουμε.
  • Σερβίρουμε κάθε κομμάτι με 1 κ.σ. καλαμπόκι, 1 κ.σ. ντομάτα ψιλοκομμένη, 1 κ.σ. ξινή κρέμα και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Σημειώσεις

Η αρχική ιδέα εδώ.
 
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




38 ΣΧΟΛΙΑ

Elle 25 Οκτωβρίου 2013 - 03:42

This looks so delicious , and fun to eat. Well done!
XX, Elle

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Margarita Niki 23 Οκτωβρίου 2013 - 15:54

Καλησπέρα Ερμιόνη. Πάντα ωραίες συνταγές!
Το μεξικάνικο είναι το αγαπημένο του άντρα μου. Μήπως να του το ετοιμάσω για έκπληξη το Σάββατο που γιορτάζει;
Πως φτιάχνεται η sour cream?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μarion, 23 Οκτωβρίου 2013 - 15:36

Ενθουσιάστηκα κι εγώ με τα χρώματα και τα υλικά και ας μην είμαι πιτσιρίκι Ερμιόνη μου ..χιχι.

Πολύ ωραίο πιάτο με αγαπημένο καλαμπόκι που το τρώμε με τη σέσουλα στο σπίτι :)

Οσο για το ”greek’ ωραίο είναι να το βλέπεις σε ξένα μπλογκς, ασχετα αν μερικές φορές δεν είναι και 100% greek.

Φιλιά πολλά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Notoula 23 Οκτωβρίου 2013 - 10:45

Γεια σου Ερμιόνη μου αν και καθυστερημένη.
Νομίζω ότι οι ξένοι ότι περιέχει γιαούρτι ή τυρί φέτα το χαρακτηρίζουν greek. Γενικότερα δεν με ενοχλεί να χρησιμοποιούν αυτον τον όρο, νομίζω ότι μας διαφημίζουν , απλά κάνουν και εκείνοι τις προσαρμογές τους για να ταιριάζουν το greek food στην κουλτούρα τους ίσως. Τα λαζάνια φαίνονται λαχταριστά!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Neli 23 Οκτωβρίου 2013 - 00:24

Το πιατο σου υπεροχο,πολυχρωμο και γευστικα δεμενα υλικα ,θα ετρωγα ευχαριστως παν απ οενα κομματι ειναι στα φαγητα προτιμησης μου ,οσο για τους ορους greek απλα μας κανει καλο να ακουγεται .Τωρα οτι ενα πιατο που εχει μεσα οτι φανταστεις να λεγεται Ελληνικο δεν το καλοβλεπω,πολλα φιλια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mookies 22 Οκτωβρίου 2013 - 22:31

Έχεις δίκιο φυσικά, αλλά μάλλον ζητάμε πολλά από τους ξένους blogger! Εμένα συνήθως δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα, μου αρέσει να βλέπω την λέξη Greek, ασχέτως αν το μόνο ελληνικό στη συνταγή είναι η φέτα ή οι ελιές.
Υπέροχα φαίνονται τα λαζάνια σου Ερμιόνη μου. Είμαι σίγουρη ότι έχεις απόλυτο δίκιο για τους πόντους νοστιμιάς, δεν θα τα παραλείψουμε γιατί βλέπω να το φτιάχνω.
Πολλά φιλιά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Silena 22 Οκτωβρίου 2013 - 21:35

Υπέροχο και απολαυστικότατο το πιάτο σου Ερμιόνη μου!!!!!!
Σωστοί οι προβληματισμοί σου …!!!!! Κάτι αντίστοιχο δεν κάνουμε κι εμείς στα ιταλικά , μεξικάνικα, κινέζικα κ.α πιάτα που τα προσαρμόζουμε ανάλογα τα υλικά και τα γούστα!!!! Η ιταλική πίστα δεν έχει και πολύ σχέση με αυτή που απολαμβάνουμε εμείς, για την καρμπονάρα δε τι να πω!!!!!!
Ας ακουστούμε και λίγο παραέξω κι ας μην είναι η αυθεντική συνταγή/ υλικά!!!!
Καλό βράδυ!!!! Φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Penelope 22 Οκτωβρίου 2013 - 18:11

Σαφώς και το θέμα που έβαλες καλή μου Ερμιόνη, έχει “δύο όψεις” όπως άλλωστε όλα τα πράγματα στη ζωή μας.

Πάντως το γεγονός ότι κάποια υλικά που χρησιμοποιούν οι ξένοι bloggers και που τα συνδέουν με την Ελλάδα μας, είναι προς όφελος των προϊόντων αυτών.

Το φαγητό σου έθνικ, πολύ χρωματιστό και φαντάζομαι και πολύ νόστιμο.

Καλό απόγευμα και φιλιά πολλά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Beauty Follower 22 Οκτωβρίου 2013 - 13:44

Δεν εχεις αδικο, και εγω εχω ξεγελαστει απο καποια ξενα food blogs διαβαζοντας στον τιτλο του φαγητου greek something. Διαβαζοντας το καταλαβαινω οτι καμι ασχεση με ελληνικο πιάτο δεν εχει. Σκεφτομαι οτι μπορει να ερθει κάποιος τουριστας στην Ελλάδα και να ψαξει να δοκιμάσει ένα τέτοιο πιάτο χωρίς αποτέσμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Anonymous 22 Οκτωβρίου 2013 - 10:53

Καλημέρα Ερμιόνη,

Να συμπληρώσω για τον όρο (άγγιξες κάπως ευαίσθητο κουμπί) καθώς όχι απλώς greek inspired αλλά Ηellenic inspired θα έπρεπε να λένε…και δυστυχώς για να παρουσιάσω και μία άλλη πλευρά…η αίσθηση που υπάρχει στην Ευρώπη (τουλάχιστον) είναι ότι η ελληνική κουζίνα αντιμετωπίζεται κάπως υποτιμητικά σε σύγκριση με τις λοιπές διεθνείς κουζίνες…

τέλως πάντων…γκρίνιαξα πρωινιάτικα γιατί θεωρώ ότι περισσότερο μας αδικούν τελικά και δεν μας αξίζει…

το πολύχρωμο φαγάκι σου για το μικρό ελληνάκι – φιφινάκι φαίνεται πολύ λαχταριστό πάντως…

Αντωνίνος…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Lenia 22 Οκτωβρίου 2013 - 11:16

Υπέροχο φαγάκι!Απλά θα χρησιμοποιήσω κιμά σόγιας και θα το δοκιμάσω!Φιλάκια,Ερμιονάκι!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
kouzinista 22 Οκτωβρίου 2013 - 11:06

Ξεκίνημα εβδομάδας με έθνικ κουζίνα!!! Λατρεύω τα διαφορετικά ξεκινήματα, αυτά που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και σε βγάζουν από τη ρουτίνα και την παγίδα “τι θα μαγειρέψω πάλι σήμερα;”. Επιπλέον τρελαίνομαι για μεξικάνικα. Καλή εβδομάδα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Katerina 22 Οκτωβρίου 2013 - 08:25

Νομίζω ότι είναι σημαντικό να ακούγεται το Greek έστω και αν το πιάτο δεν είναι ελληνικό αλλά απλώς έχει συστατικά ελληνικά. Είμαστε τόσο πίσω σε σχέση με τους Ιταλούς στο κομμάτι food, produce, products, promotion κ.λ.π. που συγχωρώ οποιαδήποτε αυθαίρετη χρήση του όρου αρκεί να ακούγεται! Λατρεύω τη Μεξικάνικη κουζίνα αλλά στο ελαφρύ της λόγω ευαισθησίας στο στομάχι. Πολύ νόστιμα τα λαζάνια σου Ερμιόνη μου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
theano kontopyraki 21 Οκτωβρίου 2013 - 22:31

ερμιονη καλησπερα και απο μενα :) πρωτα απο ολα να σου πω πως τοπιατο σου φαινεται πολυυ γευστικο και πολυ ομορφο οπως παντα!μου αρεσουν πολυ τα λαζανια και αυτη ειναι μια πολυ ενδιαφερουσα προσεγγιση ! οσον αφορα το σχολιασμο σου σχετικα με τα στοιχεια που προσθετει καποιος σε μια κουζινα και την ονομαζει ετσι πχ φετα αρα ελληνικο φαγητο δεν ειναι καθολου ανουσια κατα τη γνωμη μου και ειναι ενα θεμα οχι σοβαρο μεν αλλα πολυ ενδιαφερον για συζητηση πιστευω. φιλια απο εμενα και να χαιρεσαι τα αγγελουδια σου :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δέσποινα 21 Οκτωβρίου 2013 - 22:11

Τι όμορφα χρώματα!μύρισε μέχρι εδω η νοστιμια που έκανες!
Φιλάκια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
- spoonstories- 21 Οκτωβρίου 2013 - 21:55

Nata mas…kai pano poy elega na adinatiso kai na kano diatrofi….
Fenontai nostimotata!!
(Paei i dieta)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαρία Έλενα 21 Οκτωβρίου 2013 - 20:46

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια …

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είμαι Παιδί 21 Οκτωβρίου 2013 - 20:32

Πραγματικά έχεις δίκιο όπως το θέτεις. Θυμάμαι όταν ήμουν έξω, είχα βρει ελληνικό εστιατόριο και ήμουν πολύ χαρούμενη που θα έτρωγα κάτι δικό μας, μετά από πολύ καιρό και μου ξένισε πολύ όταν μου σέρβιραν κάτι που θύμιζε τζατζίκι!!! Και φαντάσου οι συγκεκριμένοι ήταν και Έλληνες! Τα λαζάνια σου δείχνουν πεντανόστιμα! Φιλιά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΛΕΝΑ 21 Οκτωβρίου 2013 - 18:31

Να σου πω την αλήθεια Ερμιονάκι μου, όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό, πάντα θα επισκεφτώ και το εκεί ελληνικό εστιατόριο (παντού υπάρχουν ελληνικά εστιατόρια)
Αν και στα εστιατόρια αυτά μαγειρεύουν συνήθως έλληνες, η γεύση κάποιων φαγητών δεν έχει καμία σχέση με τα αντίστοιχα δικά μας.
Προφανώς παίζουν ρόλο τα υλικά, αλλά και οι προτιμήσεις των κατοίκων της χώρας, ώστε οι έλληνες μάγειροι να έχουν προσαρμόσει τον μουσακά ή την χωριάτικη σαλάτα ή το παστίτσιο ή δεν ξέρω κι εγώ τι, στο τι αρέσει στους ντόπιους.
Δεν μου κάνει λοιπόν εντύπωση ότι στα ξένα blogs, ό,τι χαρακτηρίζεται ως “greek” απέχει πολύ από τις δικές μας συνηθισμένες γεύσεις.
Μια ώρα μιλάω και πείνασα!
Και το φαγάκι σου (όπως κι αν το ονομάσεις) δείχνει άκρως γευστικό!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Martha 21 Οκτωβρίου 2013 - 18:01

Πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων το έθνικ (;;;) πιατάκι σου Ερμιόνη μου, για μικρούς και για μεγάλους!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγγελικη Ν 21 Οκτωβρίου 2013 - 17:26

Α! Ερμιόνη μου, ζώντας χρόνια στο εξωτερικό έχουν δει τόσα τα μάτια μου, που έχω πάψει να παρεξηγώ! Για τους περισσότερους Αμερικανούς ότι είναι πιο ανατολικά από το Παρίσι, ταυτίζεται με το Αφγανιστάν… Περιμένεις ότι αυτή η σεφ μπορεί να ξέρει τι θα πει Ελληνική κουζίνα? Φτιάχνει κοτόπουλο σε σάντουιτς με greek salade και ότι άλλο ήθελε προκύψει και δεν ξέρει την διαφορά! Το γιαούρτι που χρησιμοποιεί και το λέει greek yogurt, είναι σαν στραγγιστό μα ακόμα κάπως υδαρές (καμιά σχέση με το Ελληνικό στραγγιστό). Για να μπει στα λαχανικά και να μη τρέχει το ανακατεύει με την sour cream… Μη το ψάχνεις! Και που έχει ακουστά ότι υπάρχει Ελληνική Κουζίνα, σούπερ κουλτουριάρα είναι! Μη ξεχνάς ότι για τους αγγλόφωνους η έκφραση That’s Greek to me ταυτίζεται με την δική μας “Αυτά είναι κινέζικα για μένα!”
Τα λαζάνια σου δείχνουν υπέροχα! Φιλάκια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
DIMI 21 Οκτωβρίου 2013 - 17:17

Εγώ θά συμφωνήσω σέ όλα όσα πρίν ανέφερες!!Αλλα ντά’λλων Ερμιόνη μου!!!Τά λαζάνια σου,πεντανόστιμα!!!!
Καταπληκτική συνταγή!!!!Αλλά καί οι φωτογραφίες σου,φανταστικές!!!!!!Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
margarita 21 Οκτωβρίου 2013 - 15:55

και όπως παντα φοβερες φωτογραφιες!!!! Καλα για το πιατο δε το συζητω εχω μια αδυναμια στσα μεξικάνικα!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Maria B. 21 Οκτωβρίου 2013 - 15:09

Δεν ξέρω Ερμιονάκι μου τι απόλαυσα περισσότερο, το πιάτο σου ή τους προβληματισμούς σου !!!! χιχιχιχι!!! Το θέμα είναι με έκανες να νοιωσω ευδιαθετη και γιαυτό σ’ευχαριστώ πολύ. Οσο για την μεριδούλα μου την παίρνω και πάω να την δοκιμάσω πάραυτα !!!!!!

φιλια πολλά σε σενα και τα ζουζουνια σου !!!!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
sundayspoon 21 Οκτωβρίου 2013 - 14:17

Έχω δει συνταγή greek salad (την επονομαζόμενη χωριάτικη) μαγειρεμένη από γνωστό σεφ του εξωτερικού, στην οποία βασικό συστατικό ήταν η μέντα… Πάντως, εμένα γενικά ο όρος greek δεν με ενοχλεί, γιατί κατά κάποιο τρόπο κάνει διαφήμιση στην κουζίνα μας, που προσωπικά θεωρώ ότι είναι από τις δύο-τρεις καλύτερες παγκοσμίως.
Το φαγάκι σου είναι τέλειο! Πολύ πολύ λαχταριστό! Βάλε διπλό κομμάτι για μένα!
Φιλάκια πολλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Helen Gr 21 Οκτωβρίου 2013 - 13:18

Πολύ εντυπωσιακό το πιάτο που μας προτείνεις, Ερμιόνη μου, ευχαριστούμε! Παίρνει άριστα και από τα υλικά αλλά από την εξαιρετική παρουσίαση!
Όσο για το Greek -είκάζω- ότι σαν όρος έχει περάσει και από τα υλικά αλλά και από τον τρόπο που μαγειρεύεται κάτι.
Ζώντας πολλά χρόνια έξω έχω δει μουσακά στο εδώ Χίλτον να κολυμπάει μέσα σε σάλτσα! Για μας είναι παράξενο αλλά για τους ντόπιους φυσιολογικό, γιατί δεν έχουν δει τον αυθεντικό αλλά (επίσης)είναι και λάτρεις της σάλτσας!
Βγάζεις το συμπέρασμα πώς ένα Ελληνικό πιάτο προσαρμόζεται στις εκάστοτε τοπικές απαιτήσεις.

Φιλάκια πολλά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Amelie 21 Οκτωβρίου 2013 - 12:54

Είμαι στο γραφείο Ερμιονάκι, με έχει πιάσει η μαύρη πείνα διότι σήμερα δεν προνόησα για σνακ και…μου έρχεται να φάω την οθόνη έτασι όπως βλέπω αυτό το ορεκτικότατο κομμάτι να μου γνέφει! Αχ, νοστιμότατο δείχνει!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Lila Xagorari 21 Οκτωβρίου 2013 - 12:29

Ερμιόνη μου……….it’s all greek to them…….!!!!
Το πιάτο σου παίρνει ως συνήθως 10 με τόνο, λάτρης του καλαμποκιού η ίδια λάτρεψα τη συνταγή!!!!!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Kitchen Stories 21 Οκτωβρίου 2013 - 12:24

Πολύ όμορφο, νόστιμο και εντυπωσιακή η φωτογράφιση τού πιάτου σου Ερμιόνη μου.

Όσο για τους αυθαίρετους χαρακτηρισμούς, μπορεί να έχεις και δίκιο αλλά δυστυχώς λίγο “σκιάζονται”…οι χαρακτηρίζοντες για την αυθεντικότητα ή μη.
Εδώ δεν σκιάζονται οι καθ΄ύλην αρμόδιοι, ειδικοί, παραειδικοί chefs κ.λ.π.

Μετά, από την άλλη, η μαγειρική είναι και φαντασία και επιλογή αυτού που τρώει το γευστικό αποτέλεσμα…όσο κι αν γίνεται αιρετικός αυτός που βάπτισε το πιάτο!

Z.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mm_skg 21 Οκτωβρίου 2013 - 11:13

Εχεις απολυτο δικιο Ερμιονη μου! Αλλα ας μην ξεχναμε οτι και εμεις κανουμε κατι αντιστοιχο και βαφτιζουμε ας πουμε τιραμισου, κατι που δεν εχει σχεδον τιποτε απο τα βασικα υλικα της αυθεντικης συνταγης… Σιγουρα μεσα στο μυαλο μας καποια υλικα εχουν συσχετιστει αρρηκτα με καποια συγκεκριμενη εθνικοτητα και ετσι λιγο απο αγνοια αλλα πολλες φορες και για λογους εντυπωσιασμου, κολλαμε στην συνταγη κατ’ευθειαν και την αντιστοιχη ονομασια μιας γνωστης συνταγης ή την αντιστοιχη εθνικοτητα.
Πολυ ωραια προταση τα λαζανια σου, πρωτοτυπη και σιγουρα νοστιμη!
Πολλα φιλια και καλη εβδομαδα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
peps 21 Οκτωβρίου 2013 - 11:04

Πολύ πρωτότυπο με τις τορτίγιες!!!!
Μ’ αρέσει!!!
Θα το δοκιμάσω στη πιό πικάντικη εκδοχή του!!!
Καλημέρα!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia maria 21 Οκτωβρίου 2013 - 10:17

Μου αρέσουν οι προβληματισμοί σου Ερμιόνη μου:)
Νομίζω η φέτα χαρακτηρίζει ένα φαγητό Greek η αν κρίνω από τους φίλους της Χαράς, το λαδολέμονο!!!!
Πολύ ωραίο το φαγητό σου, είναι από αυτά που θέλω να φτιάξω τώρα αμέσως!
Καλή εβδομάδα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
The Dark Chef 21 Οκτωβρίου 2013 - 10:13

Ε, τώρα με αυτό που μαγείρεψες πήρες την “εκδίκησή” σου κι εσύ! :)
Πόσο ταιριάζει τελικά το κιμάς με τη sour cream ή και με στραγγιστό γιαούρτι! Νόστιμο και χορταστικό πιάτο, αυτό θέλω για το σημερινό μεσημεριανό μου!

Τώρα γι’ αυτό που λες στον πρόλογο, κοίτα να δεις σύμπτωση, έβλεπα στο youtube πριν από κάτι μέρες την εκπομπή του Jamie όταν ήρθε στην Αθήνα. Σε κάποια φάση ετοίμασε μόνος του “ελληνική πίτα με σουβλάκι” όπου μαζί με το καλαμάκι έβαλε ψητές πιπεριές και τζατζίκι με αγγούρι αλλά ελάχιστο σκόρδο και αντί για φρέσκο άνηθο, έβαλε ως αρωματικό αποξηραμένο δυόσμο! Σίγουρα μια χαρά θα βγήκε από γεύση, αλλά αυθεντική ελληνική πίτα καλαμάκι δεν τη λες (πως να κρατήσεις όμως “κακία” στον γλυκούλη Jamie? :)!
Στην τελική, σημασία έχει να βγαίνει νόστιμο αυτό που φτιάχνεις.

Πολλά είπα πάλι… :)
Σε φιλώ, καλή βδομάδα να έχεις Ερμιόνη!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρυσαυγή 21 Οκτωβρίου 2013 - 10:09

Πλούσια ξεκινάς την εβδομάδα σου Ερμιόνη μου! Λαζάνια (τορτίγιας δηλαδή), κιμάς, τυριά και νιφάδες ντοματούλας για δροσιά… Ενα πεντανόστιμο και χορταστικό πιάτο. Σίγουρα θα έτρωγα διπλή μερίδα. Σίγουρα λέμε!!!!

Σε φιλώ πολύ και καλημερίζω βιαστικά, καθώς με περιμένουν πολλές δουλειές!
Bye!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεωργία(keywoman.blogspot.gr) 21 Οκτωβρίου 2013 - 09:52

Μμμμ τέλειο,μου αρέσουν τα φαγητά σε στρώσεις!Αναρωτιέμαι τώρα αν θα μπορούσα αντί για κιμά να βάλω κάποιο όσπριο(φακές) ή ψικομμένα μανιτάρια….

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Olives Olive 21 Οκτωβρίου 2013 - 09:47

Πολύ ωραίο πιάτο, Ερμιόνη μου!!!Βλέποντας τη φωτογραφία θέλεις να απλώσεις το χέρι και να τσιμπήσεις ένα κομματάκι!!! ;)Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ξανθή 21 Οκτωβρίου 2013 - 09:39

Καλημέρα και καλή εβδομάδα, εγώ πάλι ενθουσιάζομαι όταν βλέπω στα πέρατα της γης να χρησιμοποιούν Ελληνική φέτα ή ελιές Καλαμών,ο χαρακτηρισμός βέβαια ως Ελληνικού πιάτου με υλικά περίεργα με ξενίζει λίγο.
Το φαγητό σου είναι γεμάτο χρώματα κι αρώματα το βάζω στα υπόψιν.
Πολλά φιλιά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Tante Kiki 21 Οκτωβρίου 2013 - 08:36

Καλημέρα Ερμιόνη μου… πεντανόστιμα φαίνονται τα λαζάνια σου!!! Κι εμείς λαζάνια αλλά αλλιώς απολαύσαμε την προηγούμενη Κυριακή αλλά δεν πρόλαβαν να δουν τον “αέρα” χαχαχα
Υπέροχο πιάτο ετοίμασες και τέλεια το φωτογράφισες… παίρνω μια μεριδούλα για το μεσημέρι!!!
Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα