Πατάτες ντοφινουάζ

Οι καινούριες αγαπημένες μου πατάτες λέγονται ντοφινουάζ!

πατάτες ντοφινουάζ

Πώς μου αρέσουν τα απλά αλλά πεντανόστιμα φαγάκια. Εκείνα που ναι μεν ετοιμάζονται εύκολα και γρήγορα, έχουν ωστόσο χαρακτήρα, φινέτσα, κάτι τελοσπάντων και μπορούν να προσδώσουν μια ιδιαίτερη πινελιά όχι μόνο στο καθημερινό μας τραπέζι αλλά και σε έναν μπουφέ.
Τα πιάτα που στηρίζονται σε ένα βασικό υλικό, το οποίο συνδυαζόμενο με κατάλληλα υλικά απογειώνεται και γίνεται κάτι συναρπαστικό.

Οι πατάτες ντοφινουάζ

Ένα τέτοιο πιάτο, λιτό σε εμφάνιση, με γαλλικό αέρα είναι οι πατάτες ντοφινουάζ (dauphinoise). Στο πιάτο αυτό οι πατάτες βράζουν αρχικά σε μίγμα από γάλα και κρέμα γάλακτος και κατόπιν γκρατινάρονται στο φούρνο με τυρί. Που ξέρετε, λιώνει υπέροχα.

Την πρώτη φορά που έφτιαξα πατάτες ντοφινουάζ, ακολούθησα μια συνταγή σύμφωνα με την οποία όλα τα υλικά τοποθετούνταν από την αρχή μέσα σε πυρίμαχο σκεύος και ψήνονταν στο φούρνο. Η συνταγή ήταν πραγματικά πολύ εύκολη, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό καθώς στο τέλος του ψησίματος οι πατάτες έμοιαζαν με μικρά τουβλάκια, παρά το γεγονός ότι είχε αυξηθεί σημαντικά ο απαιτούμενος χρόνος.

πατάτες ντοφινουάζ

Την επόμενη φορά -με το πάθημα να έχει γίνει πια μάθημα- αναζήτησα μια συνταγή στην οποία οι πατάτες να είναι επαρκώς μαγειρεμένες πριν μπουν στο φούρνο.

Η συγκεκριμένη συνταγή θεωρώ πως δεν αφήνει περιθώρια λάθους. Οι πατάτες είναι φανταστικές. Μαλακές και γευστικότατες, με μια ωραία τυρένια κρούστα και το ζεστό άρωμα του μοσχοκάρυδου να γίνεται διακριτικά αισθητό.
Από την πρώτη κιόλας μπουκιά αποφάσισα ότι είναι οι καινούριες αγαπημένες μου πατάτες και πιστεύω ότι θα παραμείνουν με αυτόν τον τίτλο για πολύ καιρό ακόμα!

πατάτες ντοφινουάζ

Πατάτες ντοφινουάζ

Eτοιμασία: 35 minutes
Μαγείρεμα: 1 hour 15 minutes
Συνολικά: 1 hour 50 minutes
Γεύμα: συνοδευτικό
Κουζίνα: γαλλική
Λέξη-κλειδί: πατάτες ντοφινουάζ
Μερίδες: 1 μεγάλο πυρέξ
Αυτές είναι οι καινούριες αγαπημένες μου πατάτες!

Υλικά

  • 2 1/2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και πλυμένες
  • 800 γρ. γάλα φρέσκο
  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 1 σκελίδα σκόρδο προαιρετικά
  • 2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 180 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση
 

  • Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες με πάχος 5 χιλ. περίπου.
  • Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το σκόρδο και τα ζεσταίνουμε. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός προσθέτουμε τις πατάτες και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τις πατάτες να σιγοβράσουν για 30′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τις ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην κολλήσουν στον πάτο του σκεύους.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις και βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο και βαθύ πυρέξ.
  • Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρουμε τις μισές πατάτες στο πυρέξ, τις τακτοποιούμε ομοιόμορφα και τις πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα του τυριού.
  • Τακτοποιούμε και τις υπόλοιπες πατάτες στο πυρέξ και τις σκεπάζουμε με το μίγμα γάλακτος-κρέμας. Πασπαλίζουμε την υπόλοιπη ποσότητα από το τυρί καθώς και λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
  • Τοποθετούμε το πυρέξ στο φούρνο και ψήνουμε τις πατάτες για 45′ περίπου, μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά και να ροδίσει όμορφα η επιφάνειά τους. Περιμένουμε λίγη ώρα να κρυώσουν, τις κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Προσαρμογή συνταγής της Martha Stewart από εδώ.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




35 ΣΧΟΛΙΑ

Σοφία 6 Φεβρουαρίου 2022 - 11:34

Πεντανόστιμες οι πατάτες, δεν το συζητώ! Μόνο μια ερώτηση έχω, Ερμιόνη. Στην εκτέλεση λέει πως βάζουμε τις πατάτες στο ταψί και τις σκεπάζουμε με το γάλα. Το έκανα έτσι, αλλά μου βγήκαν σχεδόν σούπα. Δεν απορροφησαν γάλα κατά το ψήσιμο, άραγε έκανα κατι λάθος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 6 Φεβρουαρίου 2022 - 17:58

Χαίρομαι που σας άρεσαν οι πατάτες Σοφία! Νομίζω γίνονται πολύ γευστικές με αυτό τον τρόπο και είναι ιδανικές τόσο ως συνοδευτικό όσο και ως κυρίως γεύμα, αν σερβιριστούν με μια ωραία πράσινη σαλάτα.
Σε σχέση με αυτό που με ρωτάς, μπορώ να σκεφτώ τα εξής:
– Ενδεχομένως οι πατάτες να χρειάζονταν περισσότερο ψήσιμο. Ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, οπότε κάποιες φορές δεν ακολουθούμε αυστηρά τους χρόνους που αναγράφονται σε μία συνταγή. Γνωρίζοντας τη συμπεριφορά του φούρνου μας, παρατηρούμε και προσαρμόζουμε ανάλογα το χρόνο ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
– Μήπως οι πατάτες είχαν αρκετά υγρά όταν μεταφέρθηκαν στο ταψί μετά το βρασμό τους; Εάν ναι, ίσως έπρεπε να στραγγίξουν λίγο πρώτα σε ένα σουρωτήρι.
– Πόση ώρα στάθηκε το φαγητό αμέσως μετά το ψήσιμο; Σε περίπτωση που σερβιρίστηκε αμέσως, ίσως δεν πρόλαβε να σταθεί αρκετά και να σταθεροποιηθεί λίγο.

Ελπίζω να βοήθησα :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Anonymous 15 Φεβρουαρίου 2013 - 08:39

Ερμιόνη μου,
για υτό ακριβώς μ’αρέσει να σε διαβάζω ανελλειπώς!!!
Οι προτάσεις σου είναι πάντα ιδιαίτερες, τα φαγητά σου λαχταριστά και τις περισσότερες φορές ελαφριά και γρήγορα!!!
Αν συνδυάσεις και την φωτογράφηση που προσωπικά την θεωρώ πολύ ξεχωριστή κι ιδιαίτερα όμορφη, θεωρώ το blog σου πραγματικά πολύ όμορφο!!!
Φιλάκια!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
donkey and the carrot 30 Ιανουαρίου 2013 - 22:38

πες πως το έφαγα… εντάξει τέλειο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαμά Κουκουβάγια Βέρα 30 Ιανουαρίου 2013 - 18:34

Α, κι εγώ τρελαίνομαι για ντοφινουά πατάτες!!! Δεν τις έχω κάνει βέβαια ποτέ μόνη μου! Μάλλον ήρθε η ώρα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia xara 30 Ιανουαρίου 2013 - 08:05

Καλημέρα Ερμιόνη μου, πολύ ωραία μαγειρεμένες οι πατάτες σου,γευστικότατες με το γκρατιναρισμένο τυρί..ΣΛΟΥΡΠ! Φιλάκια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μarion, 29 Ιανουαρίου 2013 - 23:00

M αρέσουν οι ντοφινουά πολύ Ερμιόνη μου. Αλλα όπως λες να μην είναι άβραστες οι πατάτες.

Πολύ ωραίο πιάτο και οι φωτογραφίες σου τέλειες όπως πάντα.

Φιλια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Lila Xagorari 29 Ιανουαρίου 2013 - 19:14

Πεθαίνω για πατάτες όπως και να είναι……πόσο μάλλον όταν είναι τόσο καλομαγειρεμένες!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
thegreenmixer.com 29 Ιανουαρίου 2013 - 17:33

Πρώτη φορά βλέπω τέτοιες πατάτες και ακούω αυτό το όνομα, αλλα τις αγάπησα αμέσως! Είναι και οι φωτογραφίες σου, άλλο πράμα βρε παιδί μου!
Μάλλον δεν θα συμφωνήσω μαζί του ότι είναι γρήγορο φαί, γιατί είμαι τόσο λαίμαργη που δε νομίζω να αντέξω να τις βράσω για μισή ώρα και μετά να τις ψήσω για άλλο τόσο και παραπάνω…..αν και μου φαίνεται ότι αξίζει τον κόπο και τον χρόνο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Glyko Paramithenia 29 Ιανουαρίου 2013 - 16:13

Αν και έχω φάει μια λιγουρίτσα την ένιωσα ξανά!! Πεντανόστιμο φαίνεται! Θα την κάνω και θα προσθέσω και λίγο λουκάνικο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Dimitra 29 Ιανουαρίου 2013 - 12:15

Θα γίνει και το δικό μας αγαπημένο φαγάκι. Πόσο όμορφα μας τα έγραψες βρε Ερμιόνη, τι υπέροχες φωτογραφίες που αναδεικνύουν το πιάτο σου. Τρέχω για γραβιέρα και πατάτες για να εκτελέσω τις πατάτες με επώνυμο “ντοφινουά” (πρώτη φορά διάβασα τη λέξη αυτή!).
Φιλιά πολλά πολλά πολλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΥΓΕΝΙΑ 28 Ιανουαρίου 2013 - 23:07

Δεν το έχω δοκιμάζει ποτέ λόγω θερμίδων. Σνιφ, σνιφ… Μήπως να κάνω δωράκι στον εαυτό μου αυτή τη συνταγή;;; Μπράβο, Ερμιόνη!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Vita 28 Ιανουαρίου 2013 - 22:16

Της κολάσεως! Τι πιάτο ! Σκέτος πειρασμός για τους “εν διαίτη” !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Penelope 28 Ιανουαρίου 2013 - 22:09

Αν μου βρεις μια σύγχρονη μανούλα, νοικοκυρά, μαγείρισσα, εργαζόμενη…σε διπλοβάρδια που να μην της αρέσουν τα γρήγορα σε προετοιμασία φαγητά Ερμιόνη μου…Και η οποία θα θέλει να περνά τον όποιο ελάχιστο ελεύθερο χρόνο διαθέτει, στην κουζίνα!!
Προτείνω να της κάνουμε ειδικό αφιέρωμα :-)))
Όπως καταλαβαίνεις συντάσσομαι απόλυτα με τέτοια φαγάκια που γίνονται γρήγορα, που είναι νόστιμα και που δεν θα εισπράξει η μαγείρισσα πολλές αρνήσεις :-))

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mm_skg 28 Ιανουαρίου 2013 - 22:01

Αγαπημενο φαγακι, πεντανοστιμο και γρηγορο!
Καλη εβδομαδα Ερμιονακι!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Pela 28 Ιανουαρίου 2013 - 20:46

καλησπέρα Ερμιονάκι μου! νομίζω ότι λέγονται ντοφινουάζ ή τουλάχιστον έτσι τις ονομάζει ο Jamie Oliver του οποίου τη συνταγή έχω φτιάξει. όπως και να λέγονται πρέπει να τις έκανες τέλειες γιατί με ξελίγωσες πάλι μ’αυτές τις φωτό!!!
φιλούρες και καλή βδομάδα φιλενάδα!
:)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Litsa Ch 28 Ιανουαρίου 2013 - 19:27

Με ξετρέλανες και θα τις δοκιμάσω οπωσδήποτε! Καλά για τις φωτό τι να πω; Είναι υπέροχες, αλλά και η συνταγή μου φάνηκε φανταστική, γιατί αγαπώ όλα τα υλικά (νομίζω πως κι εγώ θα παραλείψω το σκόρδο!). Μπράβο Ερμιόνη, κι εγώ αγαπώ νόστιμες και εύκολες συνάμα συνταγές…
Φιλιά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
DIMI 28 Ιανουαρίου 2013 - 19:24

Καλησπέρα Ερμιόνη μου!Αύριο κίολας θά τήν δοκιμάσω τήν υπέροχη συνταγή σου!!Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου καί η παρουσίαση τής συνταγής!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΛΕΝΗ 28 Ιανουαρίου 2013 - 19:22

Ερμιόνη μου αυτές τις πατατούλες τις λατρεύω και γω!!!Είναι τέλειες!
Η παρουσίαση φοβερή!!!
Φιλάκια πολλά!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Helen Gr 28 Ιανουαρίου 2013 - 19:09

Καλησπέρα. Ερμιόνη μου και καλή εβδομάδα. Πολύ νόστιμη η πρότασή σου, με απλά υλικά και θαυμάσιο αποτέλεσμα-το λέω αυτό γιατί κάτι ανάλογο φτιάχνω κι εγώ και μας αρέσει πολύ. Σε ευχαριστώ πολύ που μου το θύμισες! Να είσαι καλά.
Φιλλάκια πολλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Eri 28 Ιανουαρίου 2013 - 18:18

Υπέροχες παατατούλες, αγαπώ!
Φιλάκια Ερμιόνη μου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ElenArt 28 Ιανουαρίου 2013 - 16:52

Eρμιόνη μου, τρελαίνομαι γενικά για τις πατάτες, ειδικά με τις πατάτες φούρνου. Κι αυτές με όλα αυτά τα νόστιμα υλικά μου φαινονται τέλειες. Μόνο σε μένα, θα επιτρέψεις να σωτάρω και λίγα κομματάκια μπέϊκον όταν τις βάλω στο φούρνο. Θα τις κάνω σύντομα. Φιλιά πολλά….και στις ζουζούνες σου…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
The Dark Chef 28 Ιανουαρίου 2013 - 16:01

Πόσο καιρό έχω να φάω πατάτες μαγειρεμένες έτσι! Σκόρδο ούτε κι εγώ θα έβαζα, ίσως λίγο μπέικον αν και έτσι το φαγητό γίνεται πιο αμαρτωλό! Πάντως είναι από τα εύκολα πιάτα που αρέσουν σε όλους.
Καλή μας όρεξη και καλή βδομάδα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
peps 28 Ιανουαρίου 2013 - 15:01

Πολύ μ’αρέσει αυτό το φαγάκι!!!!
Πολύ ωραία παρουσίαση, όπως πάντα!!!!

Καλημέρα!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΛΕΝΑ 28 Ιανουαρίου 2013 - 14:04

Ερμιονάκι μου με απλά υλικά, μας παρουσίασες ένα πιάτο σκέτη κόλαση!!!
Υπέροχο!!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
sundayspoon 28 Ιανουαρίου 2013 - 13:40

Ένα απλό πιάτο που στα μαγικά σου χεράκια αναβαθμίστηκε και μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε οποιοδήποτε τραπέζι! Μπράβο Ερμιόνη μου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρυσαυγή 28 Ιανουαρίου 2013 - 13:26

Τέτοιες πατατούλες τις τρως για κύριο πιάτο γιατί δεν θέλεις τίποτα άλλο να σου αλλάξει κατ΄ ελάχιστο τη γεύση. Το μοσχοκάρυδο πράγματι κάνει το θαύμα του σε κάτι τέτοιου είδους παρασκευές!

Καλημέρα Ερμιόνη μου και καλή σας εβδομάδα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Parents Land Gr 28 Ιανουαρίου 2013 - 13:14

Τις λιγουρεύτηκα αμέσως. Εκτυπώνω και μπαινουν στο εβδομαδιαίο μενού.Φιλάκια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Foteini Thes 28 Ιανουαρίου 2013 - 13:14

Πάντα βρίσκεις έναν εύσχημο τρόπο να παρουσιάζεις και τα πιο απλά φαγητά σε γευστική πανδαισία.Να αγγίζεις απαλά τις καρδιές μας και να διεγείρεις διακριτικά τους ουρανίσκους μας.
Αυτό περίπου ένιωσα, όταν διάβασα αρχικά τον πρόλογο του κειμένου σου και κατόπιν όταν θαύμασα τις φωτογραφίες με το αξεπέραστο αυτό φαγητό, με επίκεντρο την αγαπημένη για όλους πατάτα.
Ένα εύκολο φαγητό είναι πολλές φορές ύποπτο..να μη πλησιάζει καν τις προσδοκίες μας.Ένα φροντισμένο επίσης φαγητό είναι εύκολο να το καταλάβεις.΄΄Φωνάζει΄΄ από μακριά!!
Άκουσα λοιπόν τις φωνούλες και εισέπραξα προκαταβολικά τις μυρωδιές αυτού του υπέροχου πιάτου.Διέκρινα με ευκολία ,την περιποίηση και την προσωπική πινελιά που συνηθίζεις να βάζεις.
Εύχομαι να βρίσκεις πάντα το κουράγιο και το κέφι για να παρουσιάζεις ανάλογα πιάτα.
Φιλιά πολλά,πολλά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Kitchen Stories 28 Ιανουαρίου 2013 - 11:49

Νόστιμη επιλογή πιάτου για μια Δευτεριάτικη, ελαφριά εκδοχή γεύματος ή και συνοδευτκό αυτού!

Καλημέρα Ερμιόνη μου.
Z.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Notoula 28 Ιανουαρίου 2013 - 11:32

Συμφωνώ μαζί σου. Κι εγώ την έχω πατήσει και έτσι πια τις βράζω λίγο πριν τις βάλω στον φούρνο.
Πολλά πολλά φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
cinemarion 28 Ιανουαρίου 2013 - 11:29

Πρέπει να είναι πάρα πολύ νόστιμο!!! Πολύ ωραία ιδέα! :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Amelie 28 Ιανουαρίου 2013 - 11:12

Πατατούλες-μούρλια και τα λοιπά είναι περιττά! Καλή εβδομάδα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεωργία(keywoman) 28 Ιανουαρίου 2013 - 11:04

Θα το φιάξω σήμερα κιόλας!!!!Βέβαια θέλει τη ώρα του αλλά πρέπει να είναι τέλειο γιατί οι πατάτες βράζουν μέσα στο γάλα και την κρέμα….πωπω σκέτη αμαρτία!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Tante Kiki 28 Ιανουαρίου 2013 - 10:59

Καλημέρα Ερμιόνη μου και καλή εβδομάδα!!! Κι εγώ λατρεύω τα απλά, γρήγορα και πεντανόστιμα φαγάκια σαν τις πατατούλες σου… Γεια στα χέρια σου!
Φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα