Το μοσχάρι γιουβέτσι είναι από τις πλέον αγαπημένες συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Ιδανική επιλογή για το κυριακάτικο τραπέζι, πρόκειται για ένα φαγητό που χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο και μεράκι. Κι εκείνο με τη σειρά του μας αποζημιώνει γευστικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!
Τον τελευταίο καιρό μαγειρεύω κρεατόσουπα κάθε δεύτερη ημέρα. Η μικρή μας κυρία μεγάλωσε πια, οπότε τα γεύματά της αναβαθμίστηκαν. Με φρουτόκρεμα, κρεατόσουπα αλεσμένη και κρέμα βανίλια. Καθώς ετοίμαζα την σουπίτσα της κυρίας μας, συνειδητοποίησα ότι έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που μαγείρεψα μοσχαράκι για εμένα και τον Κωστή.
Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός πως τα πιάτα με κρέας δεν με ενθουσιάζουν. Μην με παρεξηγείτε, δεν είναι ότι δεν ενθουσιάζομαι με μια καλοψημένη, ζουμερή χοιρινή μπριζόλα ας πούμε. Αλλά δεν ξέρω, τα πιάτα με κρέας δεν είναι ποτέ η πρώτη μου επιλογή. Επιπρόσθετα, το βράσιμο του κρέατος πριν το σοτάρισμά του (έτσι το κάνει η μαμά οπότε αυτό πέρασε και σε μένα) προσθέτει μια έξτρα ταλαιπωρία που 8 στις 10 φορές επιλέγω να αποφύγω. Και να μαγειρέψω κάτι σε μη κρέας.
Αυτή τη φορά ωστόσο, επέλεξα τον δύσκολο / χρονοβόρο τρόπο. Και μαγείρεψα μοσχάρι γιουβέτσι. Μια από τις πλέον αγαπημένες συνταγές της κουζίνας μας, που νομίζω πως αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.
Αυτή είναι η συνταγή της μαμάς μου. Απλή και δοκιμασμένη. Το μοσχάρι γίνεται τρυφερό και το κριθαράκι σπυρωτό και τέλεια μελωμένο.
Τι χρειάζεται να προσέξουμε
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προγραμματίσουμε σωστά το χρόνο μας. Το συγκεκριμένο φαγητό θέλει το χρόνο του προκειμένου το κρέας να σιγοβράσει και να είναι υπέροχα μαλακό.
Ο λόγος για τον οποίο λαδώνουμε το κριθαράκι πριν το προσθέσουμε στο κρέας είναι για να γίνει σπυρωτό. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν παραλείπουμε αυτό το στάδιο της διαδικασίας.
Όταν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο το κριθαράκι πρέπει να “κρατάει” ακόμα λίγο και παράλληλα να είναι αρκετά ζουμερό. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί στον πάγκο της κουζίνας για 10′ περίπου, για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και το κριθαράκι να μελώσει, παραμένοντας όμως σπυρωτό.
Θέλετε και άλλες μαμαδίστικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι;
Στα tastes αγαπάμε τις μαμαδίστικες συνταγές. Αν αυτό ισχύει και για εσάς, τότε ρίξτε μια ματιά στις συνταγές που προτείνονται παρακάτω:
- Ριγκατόνι με κιμά
- Σπιτικός γύρος κοτόπουλου
- Κεμπάπ κοτόπουλου με σάλτσα γιαουρτιού
- Το δικό μου εύκολο παστίτσιο
- Ρεβίθια στη γάστρα με λιαστή ντομάτα
- Γιουβαρλάκια με λαχανικά και φέτα
- Η μακαρονάδα με κιμά της μαμάς μου
- Γιουβαρλάκια κοκκινιστά της μαμάς μου
- Ένα πιο ελαφρύ γιαουρτλού κεμπάπ
Μοσχάρι γιουβέτσι
Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους
- 1/2+1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο
- 160 ml κρασί κόκκινο ξηρό
- 1 ξύλο κανέλα
- 4 κόκκους μπαχάρι
- 2 φύλλα δάφνη
- αλάτι, πιπέρι
- 500 γρ. ντομάτες τριμμένες
- 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
- κεφαλοτύρι τριμμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε το μοσχάρι για 1 ώρα και 30' περίπου, μέχρι να μαλακώσει.
- Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας για λίγη ώρα, απ' όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγη ώρα ακόμα.
- Προσθέτουμε το μπαχάρι, τη δάφνη και το ξύλο κανέλας.
- Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε λίγη ώρα να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και ανακατεύουμε απαλά.
- Προσθέτουμε επίσης περίπου 1 λίτρο ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να βράσει για 1 ώρα περίπου, μέχρι να είναι αρκετά μαλακό.
- Προς το τέλος του μαγειρέματος, αλατοπιπερώνουμε το κρέας σύμφωνα με τη γεύση μας.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις.
- Ζεσταίνουμε το 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά.
- Το μεταφέρουμε σε πυρέξ μεσαίου μεγέθους και αδειάζουμε από πάνω το μαγειρεμένο κρέας.
- Ελέγχουμε ότι η σάλτσα καλύπτει καλά το κριθαράκι, διαφορετικά συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
- Ψήνουμε το φαγητό για 45' περίπου. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ανακατεύουμε το φαγητό 1-2 φορές. Το σερβίρουμε πασπαλισμένο άφθονο τριμμένο κεφαλοτύρι.
7 ΣΧΟΛΙΑ
Κλασσικό και αγαπημένο!
Μοσχαράκι γιουβέτσι, φαγητό της Κυριακής!
Γιαμ!
Το γιουβέτσι μας αρέσει πολύ αλλά συνήθως το φτιάχνω με κοτόπουλο. Φαίνεται πολύ λαχταριστό! Αξίζει το πλύσιμο μετά σίγουρα:)
º° ✿
♥ °
Amiga,
Passei para uma visitinha.
Hummmmmmm…. com todos esses temperos…
Parece deliciosa.
Boa semana!
Beijinhos.
Brasilº° ✿
✿♥ °
..(░)(░)
(░)(♥)(░)
..(░)(░)
Γιουβετσάκι φάγαμε κι εμείς σήμερα, αλλά “ασπρο”, με χοιρινό!!
Γιουβετσάκι όπως και να μαγειρευτεί = σπέσιαλ φαγάκι!
Φιλιά!
μμμ, νόστιμο! Μου άνοιξες την όρεξη! Θα το φτιάξω την επόμενη Κυριακή! :)
Μύρισε μανούλα!!!!
όμορφη παρουσίαση
Φιλάκια