Το δικό μου εύκολο παστίτσιο

Σε αυτό το εύκολο παστίτσιο χρησιμοποιούμε έτοιμη σάλτσα ντομάτας για εξοικονόμηση χρόνου. Επιπρόσθετα, αντί για μπεσαμέλ, χρησιμοποιούμε ένα δροσερό μίγμα με ρικότα, μοτσαρέλα και κρέμα γάλακτος.

εύκολο παστίτσιο

Οι μικρές κυρίες έφαγαν δύο πιάτα. Η Ισμήνη μάλιστα ζήτησε και τρίτο. Και το τελευταίο πράγμα που μου είπε ο Κωστής πριν αποκοιμηθεί ήταν το εξής: “το παστίτσιο σου ήταν πολύ ωραίο”.

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Το παστίτσιο είναι ένα από εκείνα τα φαγητά που ξέρεις ότι δύσκολα θα σε απογοητεύσουν. Το εμπιστεύεσαι. Έχει αγαπημένα υλικά που τοποθετούνται σε στρώσεις και έτσι κάθε πιρουνιά έχει λίγο από το καθένα. Και είναι υπέροχη.

Ζυμαρικά, κιμάς, τυριά και λευκή σάλτσα. Δεν θα πω μπεσαμέλ γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι.

Θυμίστε μου να μην ξαναρωτήσω τον Κωστή τι φαγητό θα ήθελε να φτιάξω. Ήθελα να δοκιμάσω τη συγκεκριμένη συνταγή με λαζάνια που δε χρειάζονται βράσιμο, αλλά ο κύριος ζήτησε παστίτσιο. Αποφάσισα να ικανοποιηθούμε και οι δύο και να αντικαταστήσω τα λαζάνια με χοντρά μακαρόνια (που χρειάζονται βράσιμο και σούρωμα κάτι το οποίο για μένα μεταφράζεται σε δύο παραπάνω σκεύη για πλύσιμο).

εύκολο παστίτσιο

Μην μου το θυμίσετε. Θα το κάνω ξανά και ξανά. Και τελικά -αν υπάρχει- θα βρω τη χρυσή τομή και θα είμαστε όλοι χαρούμενοι. Τι είναι αυτό που κάνει διαφορετικό αυτό το πραγματικά εύκολο παστίτσιο;

Δυο πράγματα:

  • Το μίγμα του κιμά είναι απλό και ελαφρύ, με μια έτοιμη σάλτσα ντομάτας με βασιλικό (που προφανώς θα μπορούσε να ήταν και σπιτική αν είχα καταφέρει να ξυπνήσω λιγάκι νωρίτερα) να έχει χρησιμοποιηθεί αντί χυμού ντομάτας και διάφορων μπαχαρικών.
  • Η μπεσαμέλ έχει αντικατασταθεί από ένα δροσερό μίγμα με ρικότα, μοτσαρέλα και κρέμα γάλακτος.

Πρόκειται λοιπόν για μια αρκετά απλοποιημένη εκδοχή ενός πολύ κλασικού πιάτου, που ευτυχώς τυγχάνει να είναι και πολύ γευστική!

εύκολο παστίτσιο

Εύκολο παστίτσιο

Eτοιμασία: 1 hour 10 minutes
Μαγείρεμα: 40 minutes
Συνολικά: 1 hour 50 minutes
Γεύμα: κυρίως πιάτο
Κουζίνα: ελληνική
Λέξη-κλειδί: εύκολο παστίτσιο, παστίτσιο
Μερίδες: 1 μεγάλο πυρέξ
Σε αυτό το εύκολο παστίτσιο χρησιμοποιούμε έτοιμη σάλτσα ντομάτας για εξοικονόμηση χρόνου. Επιπρόσθετα, αντί για μπεσαμέλ, χρησιμοποιούμε ένα δροσερό μίγμα με ρικότα, μοτσαρέλα και κρέμα γάλακτος.

Υλικά

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 800 γρ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας με βασιλικό
  • 250 ml νερό
  • ½ κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 400 γρ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
  • 500 γρ. ρικότα ή ανθότυρο
  • 150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση
 

  • Ετοιμάζουμε πρώτα το μίγμα του κιμά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κιμά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Χρησιμοποιούμε μία ξύλινη κουτάλα για να τον ξεσβολιάσουμε.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5’, μέχρι να μαλακώσει.
  • Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, το νερό και τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε τον κιμά σύμφωνα με τη γεύση μας.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το μίγμα για 40-50’, μέχρι να μείνει με ελάχιστα υγρά.
  • Εντωμεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τα σουρώνουμε.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τη ρικότα, τη μοτσαρέλα και την κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις και απλώνουμε 3-4 κ.σ. από το μίγμα του κιμά στον πάτο του σκεύους.
  • Στρώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από τα μακαρόνια και τοποθετούμε από πάνω τη μισή ποσότητα του κιμά. Πασπαλίζουμε με 40 γρ. παρμεζάνα.
  • Στρώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη ποσότητα από τα μακαρόνια και τοποθετούμε από πάνω τον υπόλοιπο κιμά. Πασπαλίζουμε ξανά με 40 γρ. παρμεζάνα.
  • Καλύπτουμε την επιφάνεια με το μίγμα των τυριών και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα 20 γρ. παρμεζάνας.
  • Ψήνουμε το παστίτσιο για 40’ περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια του.
  • Περιμένουμε λίγη ώρα να κρυώσει και κατόπιν σερβίρουμε.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




22 ΣΧΟΛΙΑ

Beauty Follower 1 Μαΐου 2015 - 11:56

Κι εγω δυό πιάτα θα έτρωγα αν το είχα μπροστά μου ;)

Καλή Πρωτομαγια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia xara 1 Μαΐου 2015 - 09:37

Αγαπημένο φαγητό όλης μου της οικογένειας, ποτέ δεν μένει ψίχουλο! Πολύ ωραία η κρέμα σου Ερμιόνη μου, δείχνει πολύ πλούσια και αφράτη! Εύχομαι να περάσετε Χαρούμενη Πρωτομαγιά, ΧΟΧΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
My Lovable Baby 30 Απριλίου 2015 - 11:24

Χτύπησα φλέβα χρυσού…πιάτου!
Το παστίτσιο είναι η ΛΑΤΡΕΙΑ της Δάειρας. Μιλάμε για λατρεία, όχι αστεία. Και επειδή μέχρι και χθες έτρωγε παστίτσιο για δύο μέρες, να είσαι σίγουρη ότι θα δοκιμάσω την εκδοχή σου την επόμενη φορά που θα ξαναφτιάξω.

Φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Amelie 30 Απριλίου 2015 - 07:54

Το παστίτσιο είναι φαγητό που δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην του αρέσει. Οικουμενικής αποδοχής! Εγώ όταν αγοράζω κιμά φτιάχνω πάντα μία δόση για παστίτσιο και την αποθηκεύω στην κατάψυξη. Έτσι, όταν αποφασίσω να φτιάξω παστίτσιο μικραίνω λιγάκι την παρασκευή του και τις κατσαρόλες που χρειάζονται! Αυτή η κρεμούλα σου φυσικά κάνει όλη την διαφορά, δείχνει καταπληκτική! Καλή Πρωτομαγιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
dolmadaki 29 Απριλίου 2015 - 14:50

τελειο το παστιτσιο!!! γεια στα χερια σου!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ελπίδα-two boys and hope 29 Απριλίου 2015 - 13:52

αγαπημενο μαμαδοφαγητο το παστίτσιο.. και πραγματι απο αυτα που σε βγαζουν ασπροπρόσωπο… Πολυ ωραια η εκδοχη σου Ερμιονακι!! θα τη δοκιμασουμε!! πολλα φιλια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
κικη 29 Απριλίου 2015 - 11:30

Ερμιονη μου το δικο ΣΟΥ ευκολο παστιστιο θα γινει και δικο ΜΟΥ ευκολο παστιτσιο!!!!Καταλυτικης σημασιας περαν των φωτογραφιων που με ζαλισαν με την “νοστιμια” τους,σταθηκε η αποφαση της ισμηνης να ζητησει και τριρο κομματι!!!!
Εσυ και το παστιτσιο σου Ερμιονη ειστε καταπληκτικοι!!!!
πολλα φιλια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μaria Elena 29 Απριλίου 2015 - 11:29

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια …

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Tante Kiki 29 Απριλίου 2015 - 10:35

Μμμμμμμμμ!!!!!!!!! Λαχταριστό το παστίτσιο σου Ερμιόνη μου!! Και ποιός δεν λατρεύει αυτά τα φαγητά!!! Κι αυτή η κρέμα σου!!! Η εκδοχή σου είναι καταπληκτική!!!
Φιλιά καλημέρας!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia maria 29 Απριλίου 2015 - 09:45

Πολύ ωραίο, πολύ λαχταριστό! Μου αρέσει η τυρένια κρέμα σου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ειρήνη Ε. 29 Απριλίου 2015 - 09:15

Πολύ λίγα άτομα γνωρίζω Ερμιόνη μου, που δεν αγαπούν το παστίτσιο! Η κόρη μου μπορεί να το τρώει σε καθημερινή βάση!! Την δική σου εκδοχή θα την…..τσακίζαμε με μεγάλη ευχαρίστηση! Ούτε ψιχουλάκι δεν θα μείνει στο πιάτο!!! Μου αρέσουν τα τυριά που χρησιμοποιείς σε αυτήν την την εκδοχή του παστίτσιου!
Καλή σου ημέρα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρύσα 28 Απριλίου 2015 - 22:39

Καλά, κι εγώ αν ήμουν στη θέση των κοριτσιών, δύο πιάτα θα έτρωγα!
Δεν έχω καλύτερο φαγητό από το παστίτσιο, και, αν και συνήθως δε θυσιάζω την κλασική, αγαπημένη συνταγή της γιαγιάς μου, αυτή η κρέμα θα με έκανε πολύ ευχαρίστως να “απιστήσω”!
Μας ξελίγωσες πάλι Ερμιονάκι!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
tanja@the green mixer 28 Απριλίου 2015 - 22:31

Μάλλον είμαι από τις λίγες που δεν είναι μεγάλη φαν του παστίτσιου, αλλά πιστεύω ότι αυτη η εκδοχή θα μου αρέσει πιο πολύ γιατί χρησιμοποιείς υλικά του γούστου μου και πιστεύω ότι με τη ρικότα θα είναι και πιο ελαφρια (ίσως όχι στις θερμίδες αλλά στη γεύση σίγουρα) και σίγουρα τέτοια συνταγή θα κερδίσει και τους πιο φανατικούς του κλασσικού παστίτσιου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Dimi 28 Απριλίου 2015 - 20:21

Αφήνουμε τό ταψί νά κρυώσει…καί μετά τό τρώμε όλο Ερμιόνη μου!!!
Τί φοβερή συνταγή!!!Λατρεύω τό παστίτσιο,είναι τό αγαπημένο μου φαγητό!!!
Καταπληκτική η συνταγή σου!!!Πολύ ενδιαφέρουσα η κρέμα τυριών αντί για μπεσαμέλ!!!Οι φωτό σου άπαιχτες!!!!Καλή εβδομάδα!!Πολλά φιλιά!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΛΕΝΑ 28 Απριλίου 2015 - 15:58

Το παστίτσιο σου λοιπόν έκανε ευτυχισμένη όλη την οικογένεια με την νοστιμιά του!!
Η τυρένια κρέμα όπως βλέπω έκλεψε τις εντυπώσεις!!!
Γεια στα χέρια σου Ερμιονάκι μου!
Φιλιά πολλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Penelope 28 Απριλίου 2015 - 15:37

Η κρέμα πραγματικά “κλέβει” τις εντυπώσεις Ερμιόνη μου!
Νομίζω πως οι απανταχού μακαρονάδες θα το λάτρευαν το παστίτσιο σου… πόσο μάλλον οι μικρές και οι μικροί καταναλωτές άμυλου ;-))

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
The Dark Chef 28 Απριλίου 2015 - 14:12

Με το που άνοιξα τη σελίδα, η λευκή κρέμα στην πρώτη φωτο αμέσως τράβηξε την προσοχή μου. Καλή κι η μπεσαμέλ αλλά και κάτι πιο ελαφρύ που να είναι και τυρένιο δεν είναι κακό για να καλύψει το αγαπητό σε όλους μας αυτό φαγητό.
Καιρό έχω να φάω παστίτσιο (λόγω κιμά), την κρέμα όμως θα την κρατήσω για άλλα πιο χορτοφαγικά λαζάνια/μακαρόνια ή τύπου “πίτας/σουφλέ” πιάτα φούρνου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αθηνά 28 Απριλίου 2015 - 13:35

Μου αρέσει η εκδοχή σου Ερμιόνη, πολύ πιο ανάλαφρη από την μπεσαμέλ, ειδικά τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία!Την επόμενη φορά παρακαλώ να γίνει η χάρη της μαγείρισσας και να μας το δείξεις με λαζάνια !! Υ.Γ. Είδα το βίντεό σου για τα ρολάκια και μου άρεσε πολύ ! (άσχετο εντελώς αλλά ήθελα να στο πω χα χα!)Φιλιά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαρία 28 Απριλίου 2015 - 13:06

Μμμμμ κι αγόρασα σήμερα κιμά…μου έδωσες ιδέα για το φαγάκι του Σαββάτου ή της Κυριακής!Εύκολη η εκδοχή σου Ερμιόνη! Συνήθως φτιάχνω το παστίτσιο με μπεσαμέλ σπιτική… θα δοκιμάσω και την κρέμα τυριών και θα σου πω εντυπώσεις! ευχαριστούμε

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγγελική 28 Απριλίου 2015 - 12:55

Σταθερή αξία και αγαπημένο φαγητό όλων!
Ενδιαφέρουσα η κρέμα τυριών αντί για μπεσαμέλ, θα την δοκιμάσω σίγουρα!
Καλημέρα, φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Zambia 28 Απριλίου 2015 - 12:33

Είναι υπέροχο και πολύ λαχταριστό!
Η γεύση του μπορεί να είναι πάνω κάτω μιας συνταγής παστίτσιου, όμως έχει ιδιαίτερες γευστικές πινελιές που το κάνουν ξεχωριστό.

Εύγε πολλά Ερμιόνη μου και για την ιδιαίτερη επικάλυψη τυριών αντί για μπεσαμέλ.
Θα το έχω κατά νου να το δοκιμάσω κάποια στιγμή.

Z.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Νανά @kouzinista 28 Απριλίου 2015 - 10:23

Το παστίτσιο είναι ένα φαγητό εγγύηση. Το φτιάχνω κι έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Είμαι σίγουρη ότι δεν θα περισσέψει, κανείς δεν θα διαμαρτυρηθεί, όλοι θα είναι ευχαριστημένοι και χορτάτοι κι εγώ μια χαρούμενη μαμά! Αξίζει τον επιπλέον κόπο και τα άπλυτα κατσαρολικά.
Φιλάκια!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα