Σουηδικά σοκολατένια κέικ

Σουηδικά σοκολατένια κέικ

Ας μιλήσουμε (ξανά) για σοκολάτα

Θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω και σήμερα να αναφέρομαι σε μεγάλες μαγειρικές μου αδυναμίες. Υπόσχομαι ότι δε θα το μετανιώσετε και ότι έχω πολύ καλό σκοπό.

Μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες μου λοιπόν είναι η σοκολάτα. Οκ στερούμαι πρωτοτυπίας, το αντιλαμβάνομαι, αλλά είμαι τόσο ενθουσιασμένη με τη συγκεκριμένη συνταγή που θέλω οπωσδήποτε να τη μοιραστώ μαζί σας. Και ας πρόκειται απλά για άλλη μια συνταγή με σοκολάτα. Ή μάλλον πιο σωστά, με σοκολατένια γεύση. Είμαι απολύτως βέβαιη ότι εάν της δώσετε μια ευκαιρία, θα μπει στη λίστα με τις αγαπημένες σας.

Άλλη μεγάλη αδυναμία είναι οι συνταγές που περιλαμβάνουν λίγα υλικά. 5-6 το πολύ. Και που όλα μαζί ανακατεύονται σε ένα μπολ, με ένα σύρμα και σε λίγα λεπτά αυτά τα ελάχιστα υλικά έχουν μεταμορφωθεί σε ένα μικρό θαύμα. Σε μια ολοκαίνουρια μεγάλη αγάπη.

Σουηδικά σοκολατένια κέικ

Ας μιλήσουμε και για τα σουηδικά σοκολατένια κέικ

Πόσο θα ήθελα να μπορούσα να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψω αυτά τα κέικ.
Θα προσπαθήσω, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρω στο βαθμό που τους αξίζει.

Λοιπόν, από ότι διάβασα η επίσημη ονομασία τους είναι Kladdkaka και είναι εξαιρετικά δημοφιλή στη Σουηδία.
Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να τα φτιάξουμε είναι μόλις 6. 7 εάν προσθέσουμε και κανέλα. Προτείνω να προσθέσουμε. Το άρωμα της κανέλας είναι σαγηνευτικό και οι ζεστές της νότες δίνουν άλλη διάσταση στα κέικ. Μια φθινοπωρινή χροιά και μια πιο βαθιά γεύση.

Ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να τα ετοιμάσουμε είναι 10′. Ίσως λέω και πολλά.
Την ώρα που ψήνονται μπορούμε να δούμε ένα επεισόδιο από τα Φιλαράκια. Και για ακόμα μια φορά να γελάσουμε και να μελαγχολήσουμε που τελείωσε η καλύτερη κωμική σειρά όλων των εποχών. Τελειώνει το επεισόδιο και τα κέικ είναι έτοιμα. Απλά και όμορφα πράγματα.

Η γεύση τους προκαλεί έριδες. Στο δικό μας σπίτι τουλάχιστον. Όταν γίνονται έστω και ολιγόλεπτες διαπραγματεύσεις για το ποιος θα πάρει το λίγο πιο γεμάτο μπολ, ξέρεις ότι η συνταγή είναι πετυχημένη.

Νομίζω όμως ότι το στοιχείο που κάνει αυτά τα κέικ πραγματικά μοναδικά είναι η ιδιαίτερη υφή τους.

Προσέξτε με λίγο. Η επιφάνεια τους είναι τραγανή. Όπως η επιφάνεια κάθε κλασικού, αφράτου κέικ δηλαδή. Αυτό όμως δεν είναι ένα κλασικό και αφράτο κέικ. Όχι. Και αυτό αποκαλύπτεται με την πρώτη κουταλιά. Διότι το εσωτερικό θυμίζει περισσότερο brownie (η περιφέρεια του κέικ τουλάχιστον), ενώ το κέντρο του είναι υγρό (πώς είναι τα κέικ λάβα; αυτό).

Όταν δοκίμασα το κέικ ναι, ενθουσιάστηκα με τη γεύση του αλλά κυρίως απογοητεύτηκα γιατί νόμιζα ότι είχα κάνει κάποιο σοβαρό λάθος σε σχέση με τη διαδικασία ψησίματος. Μα τραγανή επικάλυψη, ζουμερό εσωτερικό και κέντρο ρευστής σοκολάτας; Μαζί;

Ξεκίνησα να διαβάζω ξανά την αρχική συνταγή, αργά-αργά και δίνοντας σημασία σε κάθε λέξη, προκειμένου να εντοπίσω το λάθος μου. Είχα αραδιάσει μάλιστα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας και ήμουν έτοιμη για την προσπάθεια νούμερο 2. Το βλέμμα μου έμεινε καρφωμένο στην πρόταση:

A perfect cross between a molten chocolate cake and a fudge brownie; the edges get chewy, the top is crisp, and the centre is pure molten chocolate goo.

Αυτή η πρόταση μετέτρεψε την αποτυχία σε επιτυχία και έκανε το πρόσωπο μου να λάμψει από χαρά.

Σουηδικά σοκολατένια κέικ

Συγχωρέστε μου την υπερβολή, δε μου αρέσει και δεν τη συνηθίζω, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι αυτά τα κέικ είναι πολύ κοντά στην τελειότητα από κάθε άποψη:

  • ελάχιστα υλικά και σκεύη
  • σύντομη προετοιμασία
  • πλούσια γεύση
  • πολύπλοκη υφή
  • σοκολατένια καρδιά που ρέει (γεγονός που μου προκαλεί ένα τεράστιο και μακρόσυρτο αχ)
  • ιδανικά για να προσφερθούν ως επιδόρπιο στο τέλος ενός γεύματος αλλά και για να ετοιμαστούν στα γρήγορα ενόψει μιας ξαφνικής επίσκεψης ή μιας απλής επιθυμίας για σοκολατένιο γλυκό

Και μία τελευταία συμβουλή

Τα σουηδικά σοκολατένια κέικ καταναλώνονται ζεστά. Απαραιτήτως.
Και ένα τελευταίο μακρόσυρτο αχ :)

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να υποστηρίξετε την υποψηφιότητα των tastes στα Food blog awards που διοργανώνονται από το Βήμα Gourmet, κάνοντας like εδώ (εφόσον είστε συνδεδεμένοι στον προσωπικό σας λογαριασμό στο facebook).

Σουηδικά σοκολατένια κέικ

Σουηδικά σοκολατένια κέικ

Eτοιμασία: 10 minutes
Μαγείρεμα: 25 minutes
Συνολικά: 35 minutes
Γεύμα: επιδόρπιο
Λέξη-κλειδί: σουηδικά σοκολατένια κέικ
Μερίδες: 4
Τα σουηδικά σοκολατένια κέικ έχουν τραγανή επικάλυψη, ζουμερό εσωτερικό και κέντρο ρευστής σοκολάτας. Και ετοιμάζονται σε 10' μόλις!

Υλικά

  • 135 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 55 γρ. κακάο
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 110 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου χτυπημένα ελαφρά με το σύρμα

Εκτέλεση
 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και βουτυρώνουμε 4 πυρίμαχα μπολ.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρό τηγάνι και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτουμε διαδοχικά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα να ενωθούν.
  • Μοιράζουμε το μίγμα στα 4 πυρίμαχα μπολ και ψήνουμε τα κέικ στο κατώτερο 1/3 του φούρνου για 20-25’, μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια τους.
  • Δεν κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα γιατί τα κέικ στο εσωτερικό τους είναι υγρά.

Σημειώσεις

Η αρχική συνταγή εδώ.
 
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




25 ΣΧΟΛΙΑ

Χριστινα 11 Ιανουαρίου 2021 - 21:59

Πιστευετε οτι θα πετυχει αν το κανω σε φορμα κεικ;;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 12 Ιανουαρίου 2021 - 08:52

Καλημέρα,
Όχι δεν θα συνιστούσα το ψήσιμο σε φόρμα κέικ.
Το kladdkaka ψήνεται παραδοσιακά σε στρογγυλή φόρμα και καθώς δεν προσθέτουμε διογκωτικό παράγοντα, μοιάζει περισσότερο με brownie παρά με κέικ.
Αν αποφασίσετε να το ψήσετε σε στρογγυλή φόρμα, θα χρειαστεί να προσαρμόσετε το χρόνο ψησίματος. Το kladdkaka είναι έτοιμο όταν φουσκώσει ελαφρώς και σχηματιστεί κρούστα στην επιφάνειά του. Το κέντρο του θα παραμένει μαλακό αλλά δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστό όταν το κόψουμε.
Αυτά! Αν χρειάζεστε κάτι άλλο, παραμένω στη διάθεσή σας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρύσα 13 Νοεμβρίου 2015 - 19:58

Όλοι οι σοβαροί σοκολατομανείς χρειαζόμαστε πού και πού μια δόση από ένα τέτοιο λαχταριστό, ζουμερό, υπέροχο γλυκάκι! Φανταστική παρουσίαση, με κάνεις να θέλω να πάω να το φτιάξω ΤΩΡΑ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Theodora Nan 13 Νοεμβρίου 2015 - 17:21

Πόσο λατρεύω αυτού του είδους τα κέικ που βάζεις το κουταλάκι και βυθίζεται σε μια σοκολατένια λάβα. Το παγωτάκι τέλειο συνοδευτικό και ο ξηρός καρπός η λεπτομέρεια που απογειώνει το πιάτο!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
My Lovable Baby 12 Νοεμβρίου 2015 - 09:48

Σουηδικά κολασμένα κέικ θέλεις να πεις!!! Καλημέρα Ερμιονάκι. Για άλλη μια φορά μας κολάζεις. Για άλλη μια φορά με βάζεις σε σοκολατοπειρασμό.
Btw, απίθανες φωτογραφίες! xxx

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia xara 12 Νοεμβρίου 2015 - 08:05

Αντέγραψα τη συνταγή πριν καν φτάσω στα σχόλια! Ακόμα και εγώ, που σπανιότατα αγγίζω σοκολάτα, λιγουρεύτηκα αυτά τα απίθανα κεκάκια!!! Είμαι σίγουρη ότι θα αρέσουν σε όλους μας! Καλημέρα Ερμιόνη μου, φιλάκια :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιάννα 11 Νοεμβρίου 2015 - 18:50

Καλησπέρα και από μένα, έχω κάνει αρκετές δικές σου συνταγές κι όλες πετυχημένες (αλμυρές και γλυκές). Είμαστε οικογενειακώς λάτρεις της σοκολάτας και αυτή η συνταγή είναι η επόμενη στη λίστα. θέλω να σε ρωτήσω αν το αλεύρι είναι για όλες τις χρήσεις ή αυτό που φουσκώνει μόνο του. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ermioni 11 Νοεμβρίου 2015 - 21:59

Καλησπέρα Γιάννα!
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Το αλεύρι είναι για όλες τις χρήσεις, σε ευχαριστώ που το επισήμανες, το διόρθωσα και στη συνταγή!
Να έχεις ένα πολύ όμορφο βράδυ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Martha Tompoulidou 11 Νοεμβρίου 2015 - 17:10

Αν δεν βλέπω “Φιλαράκια” ενώ τρώω τα κεκάκια, πειράζει; Προτιμώ να τρώω τα κεκάκια και να βλέπω τα κεκάκια, Ερμιόνη μου! ΛΑΒΑ ΛΑΒΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΑΑΑ!!! Φιλάκια πολλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγγελική 11 Νοεμβρίου 2015 - 16:01

Αχ και βαχ με αυτά τα γρήγορα, εύκολα και σοκολατένια θανατηφόρα σουηδικά κεκάκια…
Δείχνουν υπέροχα!! Σε φιλώ!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
tanja 11 Νοεμβρίου 2015 - 13:41

Τον τελευταίο καιρο εχω γίνει και εγώ φαν του συνδυασμου σοκολάτας/κακαό+κανέλα, στην αρχή ξενίζει λίγο αλλά μετά καταλαβαίνεις πόσο πληρωνει συμπληρωνονται οι γευσεις. Τέλειο το γλυκάκι σου, για μένα ειναι τα καλύτερα αυτά που ειναι μαλακα μέσα και τραγανά απέξω, και από πάνω εξτρα τραγανό φυστικάκι (αλλα να πω την αμαρτία μου, δεν θα λέγα και όχι σε λίγο παγωτάκι από δίπλα)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Tante Kiki 11 Νοεμβρίου 2015 - 10:52

Να πάρω εκείνο το κουταλάκι της φωτογραφίας και να το βυθίσω στην σοκολατοκανελένια λιχουδιά;;; Τόσο λαχταριστά τα κεκάκια που δεν μπορείς να αντισταθείς!!!!!!!!!!!!!!! Κι αυτές οι φωτό σου Ερμιόνη …με ξετρελλαίνουν πάντα και είναι το κερασάκι στην τούρτα!!!!
Πολλά φιλιά!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Marion 11 Νοεμβρίου 2015 - 09:24

Μου αρέσει πολύ όταν περιγράφεις κάτι που δοκίμασες και ξετρέλλανε.. : )
και προσπαθείς να το περάσεις μέσα από τις λέξεις. Δεν χρειάζεται, οι εικόνες φτάνουν.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μου αρέσουν Ερμιόνη μου. Κανέλα-σοκολάτα αγαπημένα.
Φιλιά πολλά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mari 10 Νοεμβρίου 2015 - 22:56

Τώρα εγώ τι να κάνω Ερμιόνη που θέλω οπωσδήποτε να δοκιμάσω λίγο; Θα μου πεις στην κουζίνα ολοταχώς και φτιάχτο, θα το κάνω να είσαι σίγουρη!
Φιλιά πολλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
spoon-stories 10 Νοεμβρίου 2015 - 22:41

Ε πρέπει να δοκιμάσουμε και ένα σουηδικό…δεν πρέπει? Ειδικά όταν δείχνουν έτσι σούπερ!! Πολλά φιλιά<3

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΓΙΩΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑ 10 Νοεμβρίου 2015 - 20:54

Τι ωραιο γλυκο ειναι αυτο?Μου ανοιξες την ορεξη και ετρεξα να φαω νουτελα με το κουταλι.Μεχρι την Πεμπτη,σιγουρα θα τα φτιαξω.Ευχαριστουμαι πολυ..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ξηρουχάκη Μαρία 10 Νοεμβρίου 2015 - 16:45

Τα δοκίμασα στη Στοκχόλμη.σ´ ευχαριστώ που ανέβασες τη συνταγή,!
Σίγουρη επιτυχία! Να είσαι καλά ,Ερμιόνη μου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Νανά @ kouzinista 10 Νοεμβρίου 2015 - 16:01

Πεθαίνω για Kladdkaka. Το ΄χω δοκιμάσει βεβαίως βεβαίως -όχι που θα μου ξέφευγε- και ξετρελάθηκα. Νομίζω ότι δεν υπερβάλεις καθόλου, η περιγραφή σου ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα! Εύκολο, γρήγορο και τόοοσο σοκολατένιο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
vera 10 Νοεμβρίου 2015 - 14:19

OH. MY. GOD. που θα έλεγε και η Janice απο τα Friends!! :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ριτσα 10 Νοεμβρίου 2015 - 13:33

Φαινονται καταπληκτικα!
Τρομαξα λιγο με την ποσοτητα ζαχαρης. Ειναι 350 γρ. οντως ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ermioni 11 Νοεμβρίου 2015 - 22:02

Καλησπέρα Ρίτσα!
Είναι όντως 350 γραμμ. ωστόσο θέλω να έχεις υπόψη σου ότι τα μπολ είναι αρκετά μεγάλα :)
Εάν δηλαδή χρησιμοποιήσεις τα κλασικά ραμεκέν, θα έχεις αντίστοιχα 7-8 μερίδες.
Επίσης πιστεύω ότι μπορείς να ελαττώσεις την ποσότητα της ζάχαρης σε 300 γραμμ.
Τα κεκάκια θα είναι λιγότερο γλυκά, αλλά θα παραμείνουν πολύ γευστικά.
Ελπίζω να βοήθησα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρυσαυγή 10 Νοεμβρίου 2015 - 11:25

Η κανέλα με τη σοκολάτα δεν παίζεται σαν συνδυασμός!!!
Το μπαχαρικό αναδυκνύει τη γεύση της ακόμα περισσότερο! Πολύ όμορφες φωτογραφίες Ερμιόνη, καθαρές και λαμπερές!!!! Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που να αρνηθεί να φάει αυτό γλυκό!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Amelie 10 Νοεμβρίου 2015 - 10:57

Μμμμμμμμ!!! Περισσότερα λόγια δεν χρειάζονται!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Katerina 10 Νοεμβρίου 2015 - 10:45

Η καννέλα είναι το αγαπημένο μου μπαχαρικό, η δε σοκολάτα ανυπέρβλητη. Είμαι σίγουρη ότι θα τα λατρέψω! Φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ελπίδα-two boys and hope 10 Νοεμβρίου 2015 - 10:38

ενταξει.. μου τρεχουν τα σαλια!! κανονικα ομως!!! δοκιμαζεται επειγόντως!!! καλη μερα Ερμιόνη μου!! πολλα φιλια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα