Κέικ μήλου με μέλι και μπαχαρικά

Νομίζω πως μπορούμε να πούμε -με κάποια σχετική ασφάλεια και βεβαιότητα- ότι επιτέλους φθινοπώριασε.
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι τα μήλα. Και πιο συγκεκριμένα, τα ψημένα μήλα. Που έχουν ίσως πασπαλιστεί με λίγη κανέλα και άλλα ζεστά μπαχαρικά και έχουν καραμελώσει όμορφα.

Ναι, είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει καταλληλότερη εποχή για κέικ με μήλα από αυτή που διανύουμε τώρα. Η θερμοκρασία έχει μειωθεί αισθητά, ο ουρανός γίνεται ολοένα και πιο συννεφιασμένος, ο ήλιος πηγαίνει να ξεκουραστεί λιγάκι νωρίτερα κάθε μέρα, η φύση ντύνεται σιγά-σιγά με πορτοκαλί και χρυσαφένια χρώματα.
Τα απογεύματα του σαββατοκύριακου ενδείκνυνται για ζεστό αρωματικό τσάι, συντροφιά με ένα γενναίο κομμάτι κέικ και ένα καλό βιβλίο.

Κέικ μήλου με μέλι και μπαχαρικά

Αν υπάρχει ένα κέικ που πρέπει να δοκιμάσουμε αυτό το φθινόπωρο, ας είναι αυτό το υπέροχο κέικ μήλου με μέλι και μπαχαρικά.

Προσπαθώντας να σκεφτώ τι μου άρεσε τόσο πολύ σε αυτό, κατέληξα στα εξής:

  • Είναι αφράτο και ζουμερό μαζί.
  • Φουσκώνει όμορφα και κόβεται σε ωραία, σταθερά κομμάτια.
  • Το μέλι σε συνδυασμό με την καστανή ζάχαρη δημιουργούν ένα φανταστικό χρώμα, σε απόλυτη αρμονία με την εποχή.
  • Όσο περισσότερο μένει, τόσο πιο ζουμερό και γευστικό γίνεται.
  • Συνοδεύει μοναδικά το τσάι.
  • Η κανέλα και το γαρίφαλο ταιριάζουν άψογα με τα μήλα, αναδεικνύοντας συνολικά τη γεύση με τα πλούσια αρώματά τους.

Τι χρειάζεται να προσέξουμε κατά την προετοιμασία του κέικ

  • Τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε θυμόμαστε έγκαιρα να βγάλουμε από το ψυγείο το βούτυρο, τα αυγά και το γάλα.
  • Προτού προσθέσουμε τα μήλα στη ζύμη, τα ανακατεύουμε με 1-2 κουταλιές αλεύρι. Έτσι, δεν κάθονται στον πάτο της φόρμας και κατανέμονται ομοιόμορφα εντός της ζύμης.
  • Αφού ενσωματώσουμε το αλεύρι, προσέχουμε να μη δουλέψουμε τη ζύμη για πολλή ώρα. Μας ενδιαφέρει να ενωθούν μόνο τα υλικά.
  • Αντιθέτως, επιμένουμε αρκετά στο ανακάτεμα του βουτύρου με τη ζάχαρη και τα αυγά. Εδώ προσέχουμε να σχηματιστεί μια αφράτη και ανοιχτόχρωμη κρέμα.

Στη σελίδα Συχνές ερωτήσεις θα βρείτε και άλλες χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τη σωστή προετοιμασία και ψήσιμο των κέικ.

Κέικ μήλου με μέλι και μπαχαρικά

Η ιστορία πίσω από το κέικ

Αυτό το κέικ αποτελεί για μένα την επιβεβαίωση της παροιμίας «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και τον τσακώσαμε».
Το Σάββατο που μας πέρασε βλέπετε, τα κορίτσια ήταν υπερβολικά επικριτικά με ό,τι και αν έφτιαχνα.
Για μεσημεριανό ας πούμε ετοίμασα μια πληθωρική ομελέτα φούρνου, με μπόλικα τυράκια, καπνιστή γαλοπούλα και (εγκεκριμένα από τα κορίτσια) λαχανικά. Την παρουσιάζω στο τραπέζι με χαρά και 2 δευτερόλεπτα αργότερα ακούω την Ισμήνη να με μαλώνει που έφτιαξα ομελέτα, καθώς δεν της αρέσει το «διαλυμένο» (δηλαδή όχι βραστό ή μάτι) αυγό.
Πρώτο χτύπημα αλλά εντάξει, το δέχτηκα με χαμόγελο και αξιοπρέπεια.

Τα κορίτσια έφυγαν για μάθημα στο ωδείο και εγώ έτρεξα στην κουζίνα προκειμένου να ετοιμάσω την πιο τρυφερή και μαμαδίστικη κρέμα με κορν φλάουρ και μπισκότα μιράντα. Είναι η κρέμα που ανυπομονούσα να δοκιμάσω όχι μόνο ως παιδί αλλά και ως έφηβη και που ακόμα και τώρα η μητέρα μου ετοιμάζει για τα κορίτσια. Και που βεβαίως λατρεύουν.
Επιστρέφουν τα κορίτσια από το ωδείο και αμέσως εντοπίζουν τις κρέμες, προσεκτικά παραταγμένες πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Και εκεί που περίμενα ενθουσιασμό, πανηγυρισμούς και δηλώσεις του στιλ «είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου», ακούω την Ιφιγένεια να λέει αποδοκιμαστικά ότι αποκλείεται η δική μου κρέμα να είναι τόσο καλή όσο της γιαγιάς. Δοκιμάζουν από 2 κουταλιές και με ύφος εκτελεστή δηλώνουν ότι δεν τους αρέσει. (Την επόμενη ημέρα που είχε παγώσει, ξαναδοκίμασαν και ξετρελάθηκαν, αλλά αυτό δεν ωφέλησε σημαντικά τον πληγωμένο μου εγωισμό.)
Δεύτερο χτύπημα. Κανένα χαμόγελο από πλευράς μου. Μόνο αποφασιστικότητα να μην υπάρξει και τρίτο. Και μαντέψτε… δεν υπήρχε! Όταν το πρωί της Κυριακής δοκίμασαν το κέικ, η νίκη μου ενάντια στα μικρά και χαριτωμένα στριμαδάκια ήταν αδιαμφισβήτητη και καθηλωτική. Η ζωή ξανάγινε ήρεμη, όμορφη και αισιόδοξη!

Θέλετε και άλλα φθινοπωρινά κέικ;

Δοκιμάστε το εντυπωσιακό κέικ μήλου του Hummingbird Bakery, το πολύ ιδιαίτερο κέικ cannoli, το μοσχοβολιστό κέικ κανέλας, το απίθανο κέικ μελιού με toblerone, το φινετσάτο και πολύ αγαπημένο κέικ με αχλάδι και μέλι.

Κέικ μήλου με μέλι και μπαχαρικά

Κέικ μήλου με μέλι και μπαχαρικά

Eτοιμασία: 20 minutes
Μαγείρεμα: 1 hour
Μερίδες: 10
Ένα αφράτο και ζουμερό κέικ μήλου με μέλι και ζεστά μπαχαρικά, ιδανικό για να συνοδεύσουμε το τσάι μας τα δροσερά φθινοπωρινά απογεύματα!

Υλικά

  • 300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γραμμ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 120 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμμ. ζάχαρη καστανή
  • 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 160 γραμμ. μέλι
  • 60 γραμμ. γάλα φρέσκο
  • 2 1/2 μήλα μεσαίου μεγέθους κομμένα σε κυβάκια

Εκτέλεση
 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.
  • Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε την κανέλα μαζί με το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τα ψιλοκομμένα μήλα σε μπολ και τα πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. αλεύρι (έτσι τα μήλα δεν θα βυθιστούν στον πάτο της φόρμας).
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα δουλεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα. Όποτε χρειάζεται, σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και με μια ελαστική σπάτουλα ξεκολλάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου.
  • Προσθέτουμε τις βανιλίνες και το μέλι και ανακατεύουμε.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα.
  • Σταματάμε το μίξερ αμέσως μόλις ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Ενσωματώνουμε τα μήλα, χρησιμοποιώντας μια ελαστική σπάτουλα.
  • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και τη χτυπάμε ελαφρά πάνω στον πάγκο εργασίας μας.
  • Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού το ξεφορμάρουμε.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




8 ΣΧΟΛΙΑ

Παναγιώτα 4 Φεβρουαρίου 2021 - 19:16

Καλησπέρα!Φτιάξαμε το κέικ σας και βγηκε πολύ ωραίο κ τα κομμάτια μήλου μέσα είναι απόλαυση. Στο τέλος όμως σου αφήνει στη γλώσσα το μπέικιν. Θα μπορούσα να αντικαταστήσω με αλεύρι φαρίνα κ να μη βάλω μπέικιν? Αν ναι σε τη ποσότητα για τη μονή δόση; Σε ευχαριστώ πολύ για τις υπέροχες συνταγές σου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 5 Φεβρουαρίου 2021 - 20:42

Καλησπέρα Παναγιώτα!
Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και χαίρομαι που σας άρεσε το κέικ.
Ομολογώ πως δεν συμφωνώ σε σχέση με αυτό που γράφεις για το μπέικιν, αλλά η αλήθεια είναι πως ουρανίσκος από ουρανίσκο διαφέρει :)

Εφόσον επιθυμείς να αντικαταστήσεις το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, θα πρότεινα να χρησιμοποιήσεις απλά φαρίνα σε ίση ποσότητα, 300 γραμμ. δηλαδή. Εάν αποφασίσεις να το φτιάξεις με αυτόν τον τρόπο, θα χαρώ να μου πεις πώς σου φάνηκε!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Penelope 11 Οκτωβρίου 2019 - 17:41

Πραγματικά ότι πρέπει ένα κέικ μήλου για την εποχή που διανύουμε, Ερμιόνη μου.
Τόσες πολλές εκδοχές και παραλλαγές, αλλά το μέλι και η καστανή ζάχαρη (και τα μπαχαρικά βεβαίως) κάνουν την εμφάνιση του ελκυστική παρέα με το σχήμα του :-)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαριάννα Π. 5 Μαρτίου 2024 - 13:14

Καλησπέρα! Ήθελα να ρωτήσω αν μπορω να αφαιρέσω την καστανή ζάχαρη ή να την αντικαταστήσω με κάτι άλλο. Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 5 Μαρτίου 2024 - 18:01

Καλησπέρα Μαριάννα,
Θα μπορούσες να δοκιμάσεις να αντικαταστήσεις την καστανή ζάχαρη με ίση ποσότητα από ζάχαρη καρύδας.
Εναλλακτικά θα μπορούσες να την αντικαταστήσεις με τη μισή ποσότητα μέλι, αν και σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται το κέικ να είναι αρκετά βαρύ και να μην φουσκώσει όπως θα έπρεπε.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν έχω δοκιμάσει καμία από τις παραπάνω αντικαταστάσεις σε αυτό το κέικ, δεν γνωρίζω πώς θα επηρεαστούν η υφή και η γεύση.
Εάν τελικά δοκιμάσεις να αντικαταστήσεις την καστανή ζάχαρη, θα ήθελα να μου πεις πως πήγε :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βασιλική 9 Οκτωβρίου 2019 - 22:30

Καλησπέρα σας! Συγχαρητήρια για την σελίδα σας και τις ωραίες συνταγές σας! Θα ήθελα να ρωτήσω για το κέικ μήλου αν μπορώ να το τρίψω αντί για κομματάκια; Ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 9 Οκτωβρίου 2019 - 22:41

Καλησπέρα κι από μένα!
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τα καλά λόγια, να είστε καλά!
Μπορείτε να τρίψετε τα μήλα (από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη) αν και για να είμαι ειλικρινής, τα κομματάκια μήλου -έτσι όπως καραμελώνουν με το ψήσιμο- δημιουργούν υπέροχες μικρές γευστικές εκρήξεις στο στόμα μας!
Σε κάθε περίπτωση, αν φτιάξετε το κέικ θα χαρώ να μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
paraxeno pirouni 9 Οκτωβρίου 2019 - 11:18

Καλημέρα! Τι να πρωτοθαυμάσω? Τα χρώματα, το στήσιμο, την υπέροχη φόρμα για κέικ που έχεις? Η εποχή πράγματι το σηκώνει το κέικ, όπως σηκώνει και κάθε λογής μαμαδίστικες συνταγές. Ε, πιο μαμαδίστικο κέικ από αυτό δεν υπάρχει! Κι αφού το ενέκριναν και τα στριμαδάκια, πάω να βγω για μήλα! Φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα