Ζυμαρικά με καραμελωμένα κρεμμύδια και γιαούρτι

Με αυτά τα πολύ εύκολα ζυμαρικά με καραμελωμένα κρεμμύδια και γιαούρτι, το γλυκό ανταμώνει με επιτυχία το πικάντικο και το υπόξινο.

caramelized-onion-yogurt-pasta

Όταν είσαι μαμά δύο υπέροχων μικρών κοριτσιών (που σε εξουθενώνουν αλλά λατρεύεις και είσαι ευγνώμων που υπάρχουν στη ζωή σου και την κάνουν τόσο πιο όμορφη και λαμπερή), σύζυγος (ακόμα και ενός εξαιρετικά γενναιόδωρου, υπομονετικού και υποστηρικτικού ανθρώπου), εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα (με το δεκάωρο να αποτελεί ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο), επιθυμείς να έχεις μια στοιχειώδη προσωπική / οικογενειακή / κοινωνική ζωή, ένα περιποιημένο και γουστόζικο σπίτι και θέλεις να είσαι και food blogger (και μάλιστα σχετικά συνεπής τόσο ως προς το αναγνωστικό σου κοινό όσο και ως προς τον εαυτό σου και τις απαιτήσεις που η ίδια έχεις από αυτόν), συνειδητοποιείς (;) κάποια στιγμή ότι πρέπει καθημερινά να κάνεις συμβιβασμούς και επιλογές.

Με κυριότερο κριτήριο το χρόνο και σε σχέση με τις επιθυμίες και τις προτεραιότητες σου.
Για να το πω πιο απλά: Δε γίνεται να βαστάς πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Ίσως να μπορείς να το κάνεις για λίγο καιρό μόνο. Μετά τα καρπούζια αναπόφευκτα θα πέσουν και εσύ θα εκνευριστείς (κυρίως με τον εαυτό σου που πίστεψες ότι μπορείς να καταφέρεις το ακατόρθωτο), θα απογοητευτείς (γιατί θα βλέπεις την προσπάθεια σου σκορπισμένη στο πάτωμα και κομματιασμένη) και ίσως και να νιώσεις λιγάκι χαμένη.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν, είναι να συνειδητοποιήσεις το αυτονόητο το συντομότερο δυνατό: Δε γίνεται να βαστάς πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Τέλος. Και αφού το καταλάβεις αυτό και το κάνεις πεποίθηση σου, πρέπει από εκεί και πέρα να μάθεις να βάζεις προτεραιότητες, να κάνεις επιλογές -ακόμα και δύσκολες, ακόμα και όταν δε θέλεις- και περισσότερο από όλα ίσως να δεχτείς εσύ, η οργανωτική και τελειομανής που θέλεις όλα να τα προλαβαίνεις και να τα διεκπεραιώνεις άψογα, ότι αναπόφευκτα δουλειές, υποχρεώσεις, επιθυμίες ακόμα και άνθρωποι ενίοτε θα μένουν πίσω. Και ότι αυτό είναι αποδεκτό. Πρωτίστως από εσένα.

caramelized-onion-yogurt-pasta

Και ενώ τα παραπάνω τα σκέφτομαι καθημερινά και τα αντιλαμβάνομαι ως απολύτως λογικά, δυσκολεύομαι να τα αποδεχτώ καθολικά και εξακολουθώ να προσπαθώ να στριμώξω όλα μου τα καρπούζια σε μια τόσο δα μασχάλη. Και ας ξέρω ότι δε γίνεται.

Οκ με κάποιες καταστάσεις έχω συμβιβαστεί.
Παράδειγμα: ξέρω ότι το σπίτι μου δε θα είναι ποτέ ξανά κουκλίστικο, αψεγάδιαστο, εξονυχιστικά καθαρό και εκνευριστικά τακτοποιημένο. Όπως ήταν την πκ (προ κοριτσιών) εποχή. Αλλά αυτό είναι οκ. Ναι, τώρα πια έχω σε μόνιμη βάση άπλυτα ρούχα να με περιμένουν, ρούχα για σιδέρωμα στοιβαγμένα στο γραφείο, σιδερωμένα ρούχα για τακτοποίηση πάνω στον καναπέ, παιχνίδια και βιβλία παρατημένα στα πιο απίθανα μέρη, μικρές δαχτυλίτσες στο τραπεζάκι του σαλονιού, κρεβάτια ξέστρωτα τις καθημερινές και άλλα πολλά.
Στον αντίποδα έχω δύο χαριτωμένα πλασματάκια να γεμίζουν το σπίτι με γέλια και τραγούδια.

Άλλο παράδειγμα: ξέρω ότι βλέπω τους φίλους μου λιγότερο συχνά από όσο θα ήθελα, δεν επιδίδομαι σε σούπερ ντούπερ δραστηριότητες και οι έξοδοι μας με τον Κωστή είναι σπάνιες.
Οκ, το καθημερινό μας πρόγραμμα είναι τέτοιο που μας αφήνει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Και τα σαββατοκύριακα προσπαθούμε να ασχοληθούμε με όλα όσα αφήνουμε πίσω μέσα στην εβδομάδα. Και είναι πολλά αυτά που συσσωρεύονται.
Όμως έχω φίλους αληθινούς και ας μην τους βλέπω συχνά. Και με τον Κωστή περνάω πάντα υπέροχα ακόμα και όταν απλά βλέπουμε μια ταινία.

caramelized-onion-yogurt-pasta

Τελευταίο παράδειγμα: ξέρω ότι δεν πρόκειται να γίνω ειδική στη διακόσμηση με ζαχαρόπαστα. Όχι στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον. Αλλά δεν πειράζει. Γιατί αν το καλοσκεφτώ, εγώ έκανα αυτή την επιλογή αφού πρώτα έβαλα σε μια σειρά τα θέλω μου.
Συμβιβασμός, επιλογή, απλοποίηση. Καταλαβαίνετε τι εννοώ;

Αλλά και ποιότητα. Κανένας συμβιβασμός εδώ και καμία υποβάθμιση.
Η ποιότητα δεν σχετίζεται απαραιτήτως με το χρόνο ή το κόστος. Ένα πολύ απλό φαγητό μπορεί να είναι εξαιρετικό. Αρκεί να έχουμε επενδύσει σε καλής ποιότητας υλικά και να το έχουμε μαγειρέψει με μεράκι.
Ο συνδυασμός καραμελωμένα (ή μη) κρεμμύδια + γραβιέρα είναι πολύ αγαπημένος. Δείτε εδώ, εδώ και εδώ τα πειστήρια.
Με αυτά τα μα-πόσο-αναπάντεχα-νόστιμα ζυμαρικά με καραμελωμένα κρεμμύδια, το γλυκό ανταμώνει με επιτυχία το πικάντικο και το υπόξινο.

Η ετοιμασία τους είναι πολύ εύκολη και η μόνη ας πούμε δυσκολία τους είναι το καραμέλωμα των κρεμμυδιών.

Φιλική συμβουλή: να καραμελώνετε περισσότερα κρεμμύδια από όσα χρειάζεστε. Η γεύση τους είναι εθιστική.

Η απλοποίηση της ζωής μας είναι καλή. Οι επιλογές αναπόφευκτες και οι προτεραιότητες απαραίτητες προκειμένου να υπάρξουν ισορροπίες.

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να υποστηρίξετε την υποψηφιότητα των tastes στα Food blog awards που διοργανώνονται από το Βήμα Gourmet, κάνοντας like εδώ (εφόσον είστε συνδεδεμένοι στον προσωπικό σας λογαριασμό στο facebook).

caramelized-onion-yogurt-pasta

Ζυμαρικά με καραμελωμένα κρεμμύδια και γιαούρτι

Eτοιμασία: 15 minutes
Μαγείρεμα: 1 hour
Συνολικά: 1 hour 15 minutes
Γεύμα: κυρίως πιάτο
Λέξη-κλειδί: ζυμαρικά με καραμελωμένα κρεμμύδια
Μερίδες: 5

Υλικά

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 8 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ¼ κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 500 γρ. ζυμαρικά mafaldine ή tagliatelle ή pappardelle
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 10% λιπαρά
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση
 

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
  • Χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
  • Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία όταν τα κρεμμύδια είναι μαλακά και έχουν αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα (έχουμε υπόψη ότι ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος είναι 40-45’).
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Κρατάμε ½ κούπα από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν και κατόπιν τα στραγγίζουμε.
  • Σε μπολ ανακατεύουμε ζωηρά το γιαούρτι μαζί με το νερό από τα ζυμαρικά.
  • Ρίχνουμε τα ζυμαρικά πίσω στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με το γιαούρτι.
  • Μοιράζουμε αμέσως σε πιάτα και τα σερβίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και άφθονο τριμμένο τυρί.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




14 ΣΧΟΛΙΑ

tanja 18 Νοεμβρίου 2015 - 13:11

Αχ πως σε νιώθω και ας εχω ένα παιδί, που θεωρητικα είναι “πιο εύκολη πίστα”. Φανταστικά τα μακαρόνια, τρελαίνομαι για καραμελλωμένα κρεμμύδια και ας μην τα κανω σχεδόν ποτέ, δεν ξέρω γιατί, μάλλον γιατί δεν εχω υπομονη να τα περιμένω να γίνουν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ειρήνη Ε. 16 Νοεμβρίου 2015 - 14:48

Πολύχρονη η Ιφιγένεια, Ερμιόνη μου! Με Υγεία και Χαρά!
Άψογα τα mafaldine! Εύκολα και γρήγορα, είναι από τις μακαρονάδες που μπορεί να λατρέψει κανείς! Η κόρη μου φτιάχνει κάτι ανάλογο, δική της εκδοχή και είναι πραγματική λιχουδιά!!
Καλή εβδομάδα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia maria 16 Νοεμβρίου 2015 - 09:33

Τα σημαντικά κρατάμε μόνο τώρα πια! Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν!
Πολύ ωραίο το φαγητό σου, τα αγόρια μου θα το λατρέψουν, είμαι σίγουρη!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αθηνά 16 Νοεμβρίου 2015 - 06:51

Καλημέρα Ερμιόνη μου, αχ και βαχ θα πω γιατί σε νοιώθω ακριβώς!!! Και εγώ το ίδιο κάνω κάθε φορά και μετά αρχίσω να κόβω (με άπειρες τύψεις ότι είμαι τεμπέλα)! Ευτυχώς αυτά του σπιτιού έχουν απενεχοποιηθεί εδώ και καιρό! Πάρα πολύ νόστιμη μακαρονάδα ιδανική συνταγή για να δοκιμάσω αυτό το τόσο ενδιαφέρον ζυμαρικό! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
spoon-stories 16 Νοεμβρίου 2015 - 00:19

Ονειρεμένο πιάτο…δεν χορταίνω να το κοιτάω οπότε ναι θα το φτιάξω σίγουρα! Εξαιρετική φωτογράφιση όπως πάντα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
aris 15 Νοεμβρίου 2015 - 23:09

Ερμίονη φαίνονται πως τελικά τα προλαβαίνεις όλα μια χαρά !!
Αν κρίνω από την άρτια δουλειά που χαρακτηρίζει κάθε σου ανάρτηση !!
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
kiki 15 Νοεμβρίου 2015 - 15:36

Aχ…Προτεραιτότητες που πρέπει να βάζουμε για να μην στενοχωριόμαστε όταν δεν τα προλαβαίνουμε όλα. Προσωπικά εδώ και χρόνια έχω αποδεχτεί την εικόνα ενός όχι απόλυτα τακτοποιημένου σπιτιού κλπ, προκειμένου να έχω χρόνο να φτιάξω ένα γλυκό, να πιω καφέ με φίλους, να πάω μια βόλτα στη θάλασσα.
Νόστιμο στην απλότητά του το φαγητό σου! Εξαιρετικές φωτογραφίες όπως πάντα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Νανά @ kouzinista 15 Νοεμβρίου 2015 - 12:16

Πόσο συμφωνώ μαζί σου, Ερμιόνη! Είναι φορές που πιστεύω ότι μπορώ να τα προλάβω όλα και μετά απογοητεύομαι και τα βάζω με τον εαυτό μου που δεν τα κατάφερα. Κάτι τέτοιες συνταγές, που πολύ σοφά μας προτείνεις, αποδεικνύονται σωτήριες στις δύσκολες στιγμές που τρέχεις και δε φτάνεις.
Η συνταγή σου πραγματικά με ενθουσίασε. Ο συνδυασμός των υλικών, η χρήση του γιαουρτιού, η επιλογή των ζυμαρικών, η απλότητα της! Ανυπομονώ να τη φτιάξω!
Φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρυσαυγη 14 Νοεμβρίου 2015 - 22:23

Οκ, καραμελωμενο κρεμμυδι σημαινει εγγυηση! Οπου μπει κανει το φαγητο γλυκισμα! Τωρα σε συνδυασμο με τα ζυμαρικα ειναι πολυ νοστιμος και comfort συνδυασμος! Θελωωωωωω!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
dolmadaki 13 Νοεμβρίου 2015 - 22:14

εθισμος τα καραμελωμενα!!! και με γιαουρτακι ολα τα λεφτα!! μ εκανε κλικ το ψωμακι γιαουρτι κ κρεμμυδι τελειο μεζεδακι!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρύσα 13 Νοεμβρίου 2015 - 20:36

Αχ, πραγματικά πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι το σπίτι μας δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο (είπε περνώντας ξυστά δίπλα από ένα σωρό με αυτοκινητάκια και τουβλάκια, την ώρα που έβρισκε κρυμμένο ένα μπισκότο κάτω από τον καναπέ….). Αλλά και πάλι, πόση πλάκα να έχει ένα τέλειο, άδειο σπίτι;;;
Νομίζω ότι η συνταγή σου έχει τρία από τα αγαπημένα μου υλικά… ζυμαρικά, καραμελωμένα (ααααχχχχ) κρεμμύδια και γιαούρτι! Yummy yummy!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
magdalene volonaki 13 Νοεμβρίου 2015 - 14:33

σε καταλαβαινω απολυτα….η καθημερινοτητα μας εχει αλλαξει,τουλαχιστον ομως προσπαθουμε για το καλυτερο!!!οσο για τα ζυμαρικα…ξετρελαθηκα!γιαμμι!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
SOFIA 13 Νοεμβρίου 2015 - 13:51

Απλά υπέροχο!!!Θα το λατρέψουν οι ζουζούνες μου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ξηρουχάκη Μαρία 13 Νοεμβρίου 2015 - 12:50

Ποσο όμορφο comfort food ,ποσο ζωντανές φωτογραφίες.
Ευχαριστούμε Ερμιόνη!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα