Κιμάς με φακές και κάρυ

Με ινδικές νότες, ο κιμάς με φακές και κάρυ απλώνεται πάνω από μια ζεστή και αφράτη πίτα, πασπαλίζεται από πάνω με ζουμερά ντοματίνια και ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρεται με αγαπημένο, δροσερό γιαούρτι!

Κιμάς με φακές και κάρυ

Πιστή σε μια αλλόκοτη παράδοση που έχει δημιουργηθεί μάλλον λόγω συγκυριών, επανέρχομαι τελευταία για να σας ευχηθώ με όλη μου την καρδιά Καλή χρονιά! Εύχομαι να είναι ευτυχισμένη, δημιουργική και αισιόδοξη, γεμάτη από πολλές, χαρούμενες και μαγικές στιγμές!

Το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους περισσότερους από εμάς. Αλλά ξέρετε κάτι; Πάει, πέρασε. Και τώρα στεκόμαστε μπροστά σε κάτι ολοκαίνουριο. Και είναι στο χέρι μας (οκ όχι απόλυτα αλλά σε σεβαστό βαθμό) να το αξιοποιήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε και να κάνουμε την κάθε μας ημέρα να αξίζει τον κόπο.

Με τα λεγόμενα resolutions δεν τα πάω καθόλου καλά. Κυρίως επειδή δεν καταφέρνω να είμαι συνεπής ως προς πλάνα, προθεσμίες, δραστικές αποφάσεις και στόχους. Και ναι, εάν σας εξηγήσω τους λόγους και σας παραθέσω το ασφυκτικά πιεσμένο μου πρόγραμμα, είμαι βέβαιη ότι θα πείσω και εσάς (όπως πείθω τόσο καιρό και τον εαυτό μου) πως δικαιολογημένα είμαι τόσο ασυνεπής. Αυτό όμως δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι αποτυγχάνω σταθερά να δράσω σε πιο καθορισμένα χρονικά και μη πλαίσια.

Οπότε εάν πρέπει να ορίσω έναν και μόνο μεγαλεπήβολο στόχο για την καινούρια χρονιά, ας είναι αυτός: η συνέπεια.
Οκ νιώθω πολύ καλύτερα τώρα!

Κιμάς με φακές και κάρυ

Δεν θα αναφερθώ καθόλου στις ποσότητες φαγητών και γλυκών που κατανάλωσα κατά τη γιορτινή περίοδο. Και που εν μέρει εξακολουθώ να καταναλώνω. Όχι, πάει, πέρασε και αυτό… Ας το αφήσουμε πίσω μας τι λέτε; Και ας επικεντρωθούμε στο τώρα. Αυτό είναι που έχει σημασία άλλωστε.

Λοιπόν έχω συγκεντρώσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό συνταγών που ανυπομονώ να δοκιμάσω… και έχω όλη την καλή διάθεση να τα καταφέρω και να φωτογραφίσω και να μοιραστώ όλες αυτές τις υπέροχες συνταγές μαζί σας. Το μόνο μου πρόβλημα είναι ότι με ένα γρήγορο και πρόχειρο υπολογισμό, ο χρονικός ορίζοντας αγγίζει τη δεκαετία! Χμ…

Και από την άλλη, έχω επίσης συγκεντρώσει έναν ικανοποιητικό αριθμό από drafts, συνταγές δοκιμασμένες, εγκεκριμένες και φωτογραφημένες δηλαδή που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να δημοσιευτούν.

Οπότε τώρα που σας το είπα και αυτό, δεν θα απορείτε για τυχόν σκαμπανεβάσματα στις φωτογραφικές μου δεξιότητες.

Κιμάς με φακές και κάρυ

Τη συγκεκριμένη συνταγή τη μαγείρεψα πριν από ακριβώς ένα χρόνο. Κατά τη διάρκεια της μετα-γιορτινής περιόδου δηλαδή. Τότε που τα όσπρια και τα λαχανικά μοιάζουν πιο επιθυμητά από ποτέ.

Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά, είναι ότι -προς μεγάλη μου έκπληξη- οι μικρές κυρίες ξετρελάθηκαν με τη γεύση της. Ναι ναι, ακόμα και το στριμαδάκι μου, η Ιφιγένεια. Η οποία αναρρώνει από γαστρεντερίτιδα… γιατί αν δεν ξεκινήσουμε την καινούρια χρονιά με ίωση, δεν θα πάει καλά σωστά; Ελπίζω στην επόμενη ανάρτηση να μη σας λέω ότι κολλήσαμε και όλοι οι υπόλοιποι!

Η συγκεκριμένη συνταγή ανήκει στην κατηγορία «οκ μπορεί να μην είναι και τόσο εμφανίσιμη, αλλά συνδυάζει πολλά και καλά στοιχεία και τελικά αυτό το επιμελώς ατημέλητο αποτέλεσμα μας αρέσει». Κιμάς με φακές και κάρυ. Οκ!

Η ιδέα ενός μίγματος με κιμά και φακές δεν είναι ούτε συναρπαστική ούτε εμφανίσιμη. Αλλά δεν ξέρω, όταν απλώνεται πάνω από μια ζεστή και αφράτη πίτα, πασπαλίζεται από πάνω με ζουμερά ντοματίνια και ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρεται με αγαπημένο, δροσερό γιαούρτι, κάτι γίνεται! Κάτι νόστιμο και ενδιαφέρον και σπιρτόζικο. Και μετα-γιορτινό!

Κιμάς με φακές και κάρυ

Να σας πω τέλος ότι αυτό το Σάββατο 16/1 θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη η τελετή απονομής των food blog awards που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά φέτος από το Βήμα Gourmet. Και είστε όλοι καλεσμένοι! Εκτός απροόπτου θα βρισκόμαστε και εμείς εκεί οικογενειακώς, οπότε ελάτε να γνωριστούμε. Θα έχει και happenings, δώρα και εκπλήξεις! Τι λέτε;

Κιμάς με φακές και κάρυ

Κιμάς με φακές και κάρυ

Eτοιμασία: 15 minutes
Μαγείρεμα: 1 hour 10 minutes
Γεύμα: κυρίως πιάτο
Λέξη-κλειδί: κιμάς με φακές
Μερίδες: 5
Με ινδικές νότες, ο κιμάς με φακές και κάρυ απλώνεται πάνω από μια ζεστή και αφράτη πίτα, πασπαλίζεται από πάνω με ζουμερά ντοματίνια και ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρεται με αγαπημένο, δροσερό γιαούρτι!

Υλικά

  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. κουταλιά κάρυ
  • 400 γρ. φακές χονδρές
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 800 ml ζωμός βοδινού
  • αλάτι, πιπέρι

Και ακόμα:

  • 5 μικρές πίτες
  • 12 τοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση
 

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Χρησιμοποιούμε μία ξύλινη κουτάλα για να τον ξεσβολιάσουμε.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο σε σκόνη και το κάρυ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-10'. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις φακές, τη δάφνη και τον ζωμό και αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το μίγμα για 45' περίπου, μέχρι να μείνει με ελάχιστα υγρά.
  • Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, λαδώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε για λίγα λεπτά τις πίτες και από τις δύο πλευρές.
  • Τις τοποθετούμε σε πιάτα και μοιράζουμε από πάνω το μίγμα κιμά-φακής.
  • Βάζουμε από πάνω τα ντοματίνια και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  • Σερβίρουμε με το γιαούρτι.

Σημειώσεις

Η αρχική συνταγή εδώ.
 
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




17 ΣΧΟΛΙΑ

Αριάδνη Στ. 20 Ιανουαρίου 2016 - 19:58

Πολύ ωραία συνταγή! Ευχαριστουμε Ερμιόνη μου!
Καλό απόγευμα :)
Σε φιλώ γλυκά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαρία Π. 18 Ιανουαρίου 2016 - 22:50

Kαλώς σε βρίσκω!
Θα δοκιμάσω αυτή τη συνταγή, θέλω πολύ να δω πώς ταιριάζει ο κιμάς με τις φακές!
Έχω καλό προαίσθημα! :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
My Lovable Baby 15 Ιανουαρίου 2016 - 14:55

Ερμιόνη μου, καταρχήν περαστικά στην Ιφιγένεια! Τώρα που σου γράφω ελπίζω να μην έχετε κολλήσει οι υπόλοιποι και η μικρή δεσποινίδα να έχει αναρρώσει πλήρως!
Καλή και δημιουργική χρονιά! Καλή επιτυχία στην απονομή :)
Όπως πάντα, υπέροχες φωτός. Και μια χαρά εμφανίσιμο πιάτο μου φαίνεται. Είσαι πολύ αυστηρή κριτής :)
Φιλάκια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
tanja 14 Ιανουαρίου 2016 - 10:25

Συμφωνώ απόλυτα με τον πρόλογο σου και περί resolutions. Η συνέπεια είναι η καλύτερη απόφαση, όσο είναι δυνατό βέβαια με τα χίλια μύρια που πρέπει και έχουμε να κάνουμε μέσα στην μέρα (με τις λίγες 24 ωρες δυστυχως).
Αν έβλεπα τέτοια συνταγή παλιότερα θα την σνόμπαρα να σου πω την αλήθεια, αλλά πλέον επιδιώκω να βρίσκω και να φτιάχνω τέτοιες συνταγές, για συντομία χρόνου αλλά και για να περνάω στη μικρή, στα μουλωτά, διάφορες τροφές που δεν τρώει…
Καλή Χρονιά εύχομαι, με υγεία πάνω απ’ολα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Katerina 13 Ιανουαρίου 2016 - 14:27

Όλοι είναι άρρωστοι αυτές τις μέρες, συμπεριλαμβανομένης και της αφεντιάς μου, ευτυχώς όχι γαστρεντερίτιδα. Εμείς την περάσαμε το καλοκαίρι. Καλή χρονιά λοιπόν και το φαγάκι πρέπει να είναι πολύ αρωματικό. Θα άρεσε πολύ στο γιο μου που είναι ένας μικρός foodie! Φιλιά πολλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia xara 13 Ιανουαρίου 2016 - 07:15

Πολύ νόστιμο και λαχταριστό δείχνει το πιάτο σου, Ερμιόνη μου! Εύχομαι να γίνει γρήγορα καλά η μικρή Ιφιγένεια, χωρίς περαιτέρω ασθένειες… Καλή επιτυχία το Σάββατο και φυσικά πολλές ευχές για Καλή Χρονιά! ΧΟΧΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Νανά @ kouzinista 13 Ιανουαρίου 2016 - 01:56

Kαλή χρονιά, Ερμιόνη! Εύχομαι το 2016 να είναι πιο χαμογελαστό, πιο αισιόδοξο, πιο φωτεινό, πιο ελπιδοφόρο…
Νομίζω ότι είσαι όπως πάντα πολύ αυστηρή με τον εαυτό σου. Τι κι αν είσαι λίγο ασυνεπής; Η ασυνέπειά σου αυτή είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Είναι απορίας άξιο πώς τα προλαβαίνεις όλα. Μάλλον χρειάζεται να χαλαρώσεις λίγο και να μην είσαι τόσο αυστηρή με τον εαυτό σου.
Το φαγάκι που μας προτείνεις μου αρέσει πολύ! Αγαπώ τις φακές και ο συνδυασμός τους με κιμά, πίτες και γιαούρτι τις μεταμορφώνει από ανιαρό όσπριο σε διαφορετικό και συνάμα ενδιαφέρον πιάτο!
Ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε επιτέλους κι από κοντά! Φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρύσα 12 Ιανουαρίου 2016 - 23:20

Να και ένας συνδυασμός με κιμά που δεν θα πήγαινε το μυαλό μου να δοκιμάσω! Που όμως μου φαίνεται τόσο, μα τόσο ταιριαστός! Έτσι, με πίτες και γιαουρτάκι, και με το κάρυ να σε χτυπάει διακριτικά στον ουρανίσκο! Μου άρεσε πολύ!
Όσο για τη συνέπεια, εγώ πάντως έχω πάψει να το προσπαθώ… Και ήμουν κάποτε ο πιο συνεπής άνθρωπος που ήξερα… Είναι ανώφελο! Και πίστεψέ με, μόλις το παραδεχτείς ότι, πάει, τελείωσε, δεν θα ξαναείσαι απόλυτα συνεπής, και, ρε παιδί μου, δεν έγινε και τίποτα, θα νιώσεις πιο απελευθερωμένη!
Εύχομαι να τη γλιτώσετε οι υπόλοιποι, να έχει ήδη γίνει καλά το Ιφιγενάκι, να είμαστε κι εμείς καλά, να καταφέρουμε να βρεθούμε το Σάββατο!
Φιλάκια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Beauty Follower 12 Ιανουαρίου 2016 - 23:03

Ωραιο και θρεπτικο πιάτο!

καλό σου βράδυ :)

http://beautyfollower.blogspot.gr/

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Penelope 12 Ιανουαρίου 2016 - 21:32

Αυτό το φαγάκι, το έτρωγε και το δικό μου “στριμαδάκι” παλαιότερα Ερμιόνη μου.
Πάνω δε, σε ρυζάκι ή ψιλή χυλοπίτα ήταν η καλύτερη του φάση…
Σ’ ευχαριστώ που μου το θύμησες και θα το ξανά-παρουσιάσω σύντομα στο τραπέζι μας.

Καλή συνέχεια. Καλή δύναμη…και με λίγη καλή θέληση ίσως και να τα καταφέρουμε όλοι μας και με τη νέα Χρονιά.

Φιλιά πολλά και ελπίζω να τα πούμε κι’ από κοντά σύντομα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
spoon-stories 12 Ιανουαρίου 2016 - 19:02

Ομολογώ πως δεν είχα σκεφτεί κάτι τέτοιο! Θα το έχω σίγουρα στα υπόψιν!Εύχομαι το 2016 να έχει υγεία και φυσικά πολύ χαρά κούκλα μου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιώτα 12 Ιανουαρίου 2016 - 16:47

Ερμιόνη μου το 2015 δεν με χώνευε καθόλου, Εύχομαι το 2016 να είναι καλύτερο για μένα.
Σου εύχομαι ολόψυχα υγεία! Περαστικά στο κοριτσάκι σου, όλος ο κόσμος υποφέρει από γαστρεντερίτιδα αυτές τις μέρες.
Δεν με απασχολεί καθόλου αν είσαι συνεπής ή όχι (φαντάζομαι ότι η τελειομανία σου σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι ασυνεπής), μου φτάνει ότι όταν διαβάζω τις αναρτήσεις σου χαμογελώ. Είναι σαν να σε βλέπω μπροστά μου. Δεν πειράζει βρε Ερμιόνη μου, ας μην τα κάνουμε όλα τέλεια, ας μην τα προλαβαίνουμε όλα, σημασία έχει να έχουμε κουράγιο να καθόμαστε στο τέλος της ημέρας δίπλα στους δικούς μας και να τους λέμε τα νέα της ημέρας. Φιλιά πολλά και εύχομαι να περνάς (αν και είμαι σίγουρη) ποιοτικό χρόνο με τα κορίτσια σου και τον Κωστή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
aris 12 Ιανουαρίου 2016 - 14:44

Καλή Χρονιά Ερμιόνη, με υγεία και πάρα πολύ χαρά !!!!
Όμορφες φωτογραφίες και πολύ όμορφα υλικά !!!!

Θα τα πούμε το Σάββατο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ξηρουχάκη Μαρία 12 Ιανουαρίου 2016 - 11:52

Μας ελειψες Ερμιόνη μου! Οι αναρτήσεις σου αποτελούν πάντα μια πηγή αισιοδοξίας.Σε περιμένουμε ανυπόμονα,γιατί πέρα από τις νόστιμες προτάσεις σου,σε θεωρούμε δικό μας άνθρωπο,και θελουμε να επικοινωνούμε μαζί σου.Περαστικά στο γλυκό σου κοριτσάκι,η γαστρεντερίτιδα έκανε θραύση τον τελευταίο καιρό κ κολλάει πολύ εύκολα.
Ομως και αυτό θα περάσει! Φιλάκια!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αθηνά 12 Ιανουαρίου 2016 - 11:46

Ερμιόνη καλή χρονιά και από εδώ !! Καταρχήν περαστικά στο κορίτσι σου και ανθεκτικότητα στην ίωση σε όλη την υπόλοιπη οικογένεια. Ο συνδυασμός που δοκίμασες είναι όντως πρωτότυπος…μου κινεί την περιέργεια να το δοκιμάσω… Όσο για την έλλειψη χρόνου, τη συνέπεια κλπ ένα θα πω: άστο πονεμένη ιστορία! Καλά αποτελέσματα στον διαγωνισμό! Πολλά φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρυσαυγή 12 Ιανουαρίου 2016 - 11:01

Κατ΄αρχήν καλή χρονιά με υγεία και τύχη για όλους μας!
Κι έλεγα που πήγε αυτό το κορίτσι και γιατί καθυστερεί ενώ μπήκε η χρονιά! Λοιπόν ξέρεις κάτι… όλοι έχουμε συνταγές παλιές που δοκιμάσαμε, μας άρεσαν και αμελήσαμε να “ανεβάσουμε” εγκαίρως κι έτσι τις τρώει το μαύρο σκοτάδι με τις φωτογραφίες να …”παλιώνουν” καθώς η εξελικτική διαδικασία στη φωτογράφιση μας κάνει να βγάζουμε πλέον λίιιιιιγο καλύτερες!! Δεν είσαι η μόνη λοιπόν που το έχει πάθει αυτό και σίγουρα δεν πρόκειται αυτό να σταματήσει να συμβαίνει! χαχαχα

Αρα ολα κομπλέ! Μην απολογείσαι για τίποτα!! !

Οι φακές με τον κιμά εκτός από πολύ νόστιμο πιάτο (εμένα τουλάχιστον με προσέλκυσε αμέσως) είναι και πολύ θρεπτικό για τα παιδιά και τους μεγαλύτερους φυσικά. Πολύ μου άρεσε και δεν θα άλλαζα τίποτα. Κι όσο για την εμφάνιση, κατάφερες πραγματικά να το κάνεις πολύ θελκτικό με τα χρωματα που του έβαλες σε διακόσμηση και με το πιάτο που επέλεξες!! Ολα σούπερ!!

Καλή χρονιά εύχομαι και πάλι Ερμιόνη και με κέφι για καινούριες συνταγές!
Καλή επιτυχία στα αποτελέσματα του διαγωνισμού επίσης!!!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Amelie 12 Ιανουαρίου 2016 - 10:05

Καλή Χρονιά Ερμιόνη μου, με υγεία και θετική διάθεση! Με τα … resolutions δεν τα πάω καθόλου καλά γιατί με αγχώνουν πολύ. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι οι κάθε είδους στόχοι μας πάνε μπροστά και μας εξελίσσουν, παλεύω με αυτή την αντίφαση χρόνια τώρα! Πολύ νόστιμη η σημερινή σου πρόταση, πιστεύω ότι θα μας αρέσει οικογενειακώς και αποτελεί μία πολύ καλή εναλλακτική των κλασσικών οσπρίων, μπαίνει στα υποψήφια προς δοκιμή!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα