Ribolitta από την Τοσκάνη

Η ribolitta είναι παραδοσιακή σούπα της Τοσκάνης και φτιάχνεται με μπαγιάτικο ψωμί, φασόλια και λαχανικά όπως καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, σέσκουλα και λαχανίδα. Είναι μία σούπα αρκετά οικονομική που γεμίζει τον οργανισμό με ενέργεια. Σε αυτή την εκδοχή της σερβίρεται με μπούκοβο για μεγαλύτερη ένταση στη γεύση και γραβιέρα σε φλούδες.

ribolitta

Τις προάλλες κουβεντιάζαμε με την Ιφιγένεια σχετικά με τα φαγητά που θα έχουμε στο πάρτι μας. Οκ στο περίπου έχω καταλήξει σε αυτά που θα ετοιμάσω, αλλά πάντα με ενδιαφέρει να μαθαίνω τη γνώμη του τιμώμενου κάθε φορά προσώπου.

Ρώτησα λοιπόν την Ιφιγένεια να μου πει τι φαγητά θα ήθελε να προσφέρουμε στις μικρές μας καλεσμένες και την προέτρεψα μάλιστα να σκεφτεί ποια είναι τα αγαπημένα της, ούτως ώστε να συμπεριλάβουμε κάποια από αυτά στο μενού.

ribolitta

Η απάντηση της ήταν χμ… κάπως αναπάντεχη! “Μαμά θέλω φασολάδα και φακές. Μπιφτέκια και πατάτες, τυροπιτάκια και σάντουιτς“.

Φασολάδα και φακές. Σε ένα παιδικό πάρτι.
Θέλω να προσπαθήσετε να το φανταστείτε χωρίς να βάλετε τα γέλια. Μπορείτε; Εγώ όχι.

ribolitta

Η αλήθεια είναι ότι τα κορίτσια συμπαθούν ιδιαίτερα τα όσπρια, σε οποιαδήποτε παραλλαγή τους. Οπότε η απάντηση της Ιφιγένειας ήταν μάλλον αναμενόμενη και δεν θα έπρεπε να μου κάνει εντύπωση. Της ζήτησα άλλωστε να σκεφτεί ποια είναι τα αγαπημένα της φαγητά.

Από αυτή την άποψη είμαι μια πολύ τυχερή μαμά. Τα όσπρια είναι πλούσια σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η παρουσία τους στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο μιας οικογένειας.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει χρειαστεί να πείσω τα κορίτσια να φάνε τον αρακά, τη φάβα, τις φακές ή τα φασόλια τους. Τα πιάτα τους αδειάζουν πάντα. Δεν ξέρω πώς και γιατί συμβαίνει αυτό και δε θέλω να το αναλύσω περαιτέρω από φόβο μην το γρουσουζέψω (λέμε τώρα).

ribolitta

Η καλή σχέση των κοριτσιών με τα όσπρια δίνει και σε μένα τη δυνατότητα να δοκιμάζω συνεχώς συνταγές και να μην καθιερώνω συγκεκριμένους τρόπους μαγειρέματος τους.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη σημερινή συνταγή. Την παρουσίασα ως φασολάδα αλλά η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική.

Η κλασική φασολάδα, αυτή τουλάχιστον που φτιάχνει η μαμά μου, περιέχει καρότα, κρεμμύδια και άφθονο σέλινο. Τούτη εδώ, η ξενόφερτη κυρία ribolitta, είναι παραδοσιακή σούπα της Τοσκάνης και φτιάχνεται με μπαγιάτικο ψωμί, φασόλια και λαχανικά όπως καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, σέσκουλα και λαχανίδα.

ribolitta

Είναι μία σούπα αρκετά οικονομική που γεμίζει τον οργανισμό με ενέργεια. Έχει πυκνή υφή, είναι εξαιρετικά χορταστική και τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη ημέρα.

Σε αυτή την εκδοχή της σερβίρεται με μπούκοβο για μεγαλύτερη ένταση στη γεύση, αλλά και γραβιέρα σε φλούδες γιατί ένα ωραίο τυρί νοστιμίζει τα πάντα! Νομίζω ότι το τυρί είναι το ανάλογο της σοκολάτας όταν μιλάμε για αλμυρά πιάτα.

ribolitta

Τι δεν έκανα… δε χρησιμοποίησα μπαγιάτικο ψωμί. Οπότε η σούπα μου είναι κάτι σαν ribolitta και όχι ακριβώς ribolitta, αλλά δε με πειράζει καθόλου, μιας που ήταν υπέροχη με τη συνοδεία φρέσκου και ζεστού ψωμιού.

Ευχηθείτε μου καλή δύναμη και καλή τύχη στις προετοιμασίες για το πάρτι μας.
Και πάνω από όλα ευχηθείτε να μην αρρωστήσω, γιατί από χτες δε νιώθω και πολύ καλά. Ελπίζω να είναι κούραση και όχι κάποια ίωση που με περιτριγυρίζει.

ribolitta

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να υποστηρίξετε την υποψηφιότητα των tastes στα Food blog awards που διοργανώνονται από το Βήμα Gourmet, κάνοντας like εδώ (εφόσον είστε συνδεδεμένοι στον προσωπικό σας λογαριασμό στο facebook).

ribolitta

Ribolitta

Eτοιμασία: 15 minutes
Μαγείρεμα: 2 hours
Γεύμα: κυρίως πιάτο
Κουζίνα: ιταλική
Λέξη-κλειδί: ribolitta
Μερίδες: 5
Η ribolitta είναι παραδοσιακή σούπα της Τοσκάνης και φτιάχνεται με μπαγιάτικο ψωμί, φασόλια και λαχανικά όπως καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, σέσκουλα και λαχανίδα. Είναι μία σούπα αρκετά οικονομική που γεμίζει τον οργανισμό με ενέργεια. Σε αυτή την εκδοχή της σερβίρεται με μπούκοβο για μεγαλύτερη ένταση στη γεύση και γραβιέρα σε φλούδες.

Υλικά

  • 500 γρ. φασόλια χονδρά
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 καρότα μεσαίου μεγέθους κομμένα σε ροδέλες
  • ½ κ.γ. δεντρολίβανο αποξηραμένο ή 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 120 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 500 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι
  • 100 γρ. φρέσκο σπανάκι σε φύλλα

Εκτέλεση
 

  • Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και τα φέρνουμε σε βρασμό.
  • Τα βράζουμε για 40-50′, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και κατόπιν τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4′, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Προσθέτουμε τα καρότα, το δεντρολίβανο και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4′ ακόμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε λίγη ώρα να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Ρίχνουμε διαδοχικά τα φασόλια, την πασάτα, αλάτι και πιπέρι.
  • Προσθέτουμε 1 λίτρο ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα φαγητό να βράσει για 50′, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα καρότα.
  • Προσθέτουμε τέλος το σπανάκι και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5-10′.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία.
  • Μοιράζουμε το φαγητό σε βαθιά πιάτα σερβιρισμένο με μπούκοβο και λίγη γραβιέρα σε φλούδες.

Σημειώσεις

Η αρχική ιδέα εδώ.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




17 ΣΧΟΛΙΑ

tanja 6 Δεκεμβρίου 2015 - 23:07

Ωραία σούπα, μου εδωσες ιδεα για εναλλακτικο μαγείρεμα φασολιών, γιατί εμενα η μικρη δεν ειανι τοσο εύκολη και στην προσπάθεια να την κανω να τα συμπαθησει εστω δοκιμαζω τα πάντα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Tante Kiki 30 Νοεμβρίου 2015 - 09:21

Υπέροχη σούπα και ειδικά τώρα που έχουμε τις πρώτες ψύχρες!! Νοστιμότατη!!!
Φιλιά!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγγελική 25 Νοεμβρίου 2015 - 12:38

Άντε να πιάνουν τα κρύα για να τρώμε ευχάριστα τέτοιες χορταστικές σούπες! Την ριμπολίτα την φτιάχνω συχνά αλλά χωρίς ντομάτα και με ζόχια. Και η δική σου εκδοχή είμαι σίγουρη ότι θα μ’αρέσει!
Σε φιλώ!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Stavroula 24 Νοεμβρίου 2015 - 19:24

Υπεροχες φωτογραφιες! Τοσο λαχταριστές! Χορτασα μονο που τις ειδα! Θα φτιαχτει σίγουρα μεσα στον χειμωνα! Φιλια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia xara 24 Νοεμβρίου 2015 - 08:34

Πολύ ωραία η φασολάδα της Τοσκάνης, Ερμιόνη!Ακόμη πιο ωραίο το ότι οι μικρούλες σου τρώνε τα όσπρια ευχάριστα, εγώ είχα προβλήματα όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά…
Να σας ζήσει η Ιφιγένεια και να περάσετε απίθανα! Καλές ετοιμασίες, εύχομαι να είσαι καλά, ΧΟΧΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mari 23 Νοεμβρίου 2015 - 18:56

Αν σου πω ότι το πρωί έβλεπα στην ΕΡΤ να φτιάχνουν ribolitta; Μου έκανε εντύπωση η παρασκευή της, πολτοποίησαν εν μέρει τα φασόλια και έκαναν στρώσεις με μπαγιάτικο ψωμί και φασόλια και πολλά λαχανικά. Και έρχομαι τώρα εδώ και βλέπω και την δική σου συνταγή, τέλεια!! Τώρα θα φροντίσω να την φτιάξω κι εγώ κάποια μέρα!
Φιλιά πολλά!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
aris 22 Νοεμβρίου 2015 - 23:28

Υπέροχο φαγητό Ερμιόνη !! Και λαμπερές φωτογραφίες, τόσο ζωντανές !!!
Ευχές για μια όμορφη εβδομάδα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρύσα 22 Νοεμβρίου 2015 - 23:22

Μου αρέσει πάρα πολύ που έχει δενδρολίβανο, είναι από τα αγαπημένα μου αρωματικά… Και το σπανάκι την κάνει και σούπερ δυναμωτική και ιδιαίτερη!
Όσο για το τυρί, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα καλή μου… Η σοκολάτα των αλμυρών!
Θα ήμουν πάντως πολύ περίεργη και για την κλασική της εκδοχή , με το μπαγιάτικο ψωμί…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Penelope 22 Νοεμβρίου 2015 - 17:13

Το πάρτυ, τώρα πια έχει γίνει…
Ελπίζω να περάσατε και να περάσανε πανέμορφα όλα τα κορίτσια.
Όσο για τα όσπρια και τα λαχανικά που καταναλώνουν οι ομορφούλες σου, χωρίς δυστροπίες και αντιρρήσεις, με κάνουν να θέλω να τις “υιοθετήσω”, Ερμιόνη μου!
Καλό απόγευμα και χρόνια σας πολλά και πάλι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
spoon-stories 21 Νοεμβρίου 2015 - 20:51

Η πιο ωραία φασαλόδα που είδα Ερμιόνη! Να είσαι καλά και να περνάς υπέροχα<3

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia maria 21 Νοεμβρίου 2015 - 10:45

Τα όσπρια ήταν πάντα αγαπημένα στα παιδιά μου και ακόμα είναι. Μη φοβάσαι, αφού μάθανε να τα τρώνε μικρές πάντα θα τα αγαπάνε. (Μιλάει η πείρα, χιχι)
Πολύ ωραία και διαφορετική η φασολάδα σου!
Καλή επιτυχία και πάλι :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
maria pandremmenou 20 Νοεμβρίου 2015 - 18:08

η συνταγη θα δοκιμαστει συντομα γιατι οι πειραματισμοι με τα οσπρια ειναι του χαρακτηρα μου!χαχαχα καλες ετοιμασιες για το παρτυ και περιμενουμε συντομα εντυπωσεις και σχολια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αθηνά 20 Νοεμβρίου 2015 - 16:19

Πάρα πολύ θρεπτική η παραλλαγή της φασολάδας!! Καταρχήν σου εύχομαι να είναι παροδικό αυτό που νοιώθεις, λίγη από τη σούπα σου, λίγη βιταμίνη C και όλα καλά!! Επίσης εύχομαι με το καλό το πάρτυ σας, το οποίο ανυπομονούμε φυσικά να δούμε!! Πολλά φιλιά Ερμιόνη μου και καλό εορταστικό ΣΚ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Νανά @ kouzinista 20 Νοεμβρίου 2015 - 12:43

Αυτή η εναλλακτική φασολάδα μου αρέσει πολύ. Και οι φωτογραφίες σου είναι τόσο όμορφες! Υπέροχη παρουσίαση!
Μακάρι και οι γιοι μου να ήταν τόσο καλόβολοι όσο οι κόρες σου. Είσαι πράγματι πολύ τυχερή! Ο μικρός μου γιος, 14 ετών, ακόμη γκρινιάζει όταν έχουμε όσπρια. Ο αντρούλης μου, όμως, θα εκτιμούσε δεόντως ένα τέτοιο πιάτο.
Καλό κουράγιο με τις ετοιμασίες!
Φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ξηρουχάκη Μαρία 20 Νοεμβρίου 2015 - 12:15

Να πάνε ολα καλά στο πάρτι! ΕΣΥ,πάρε καμμία βιταμίνη κ ριξτο στις πορτοκαλάδες ώστε ναχεις δυναμη για τα όμορφα που ετοιμάζεις!
Περιμένουμε συνταγές από το πάρτι .φιλάκια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
lenia 20 Νοεμβρίου 2015 - 12:15

Όταν ήμουν μικρή, η απάντηση στο ερώτημα ποιο είναι το αγαπημένο μου φαγητό ήταν πάντα η φασολάδα! Οπότε δεν με εκπλήσσει που τα κοριτσάκια σου ζήτησαν για το πάρτυ αυτό το υπέροχο φαγάκι! Πολλά like κ στη συνταγή, κ στη φωτογράφιση κ στα υπέροχα props!
Φιλάκια πολλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Amelie 20 Νοεμβρίου 2015 - 10:52

Μια και είσαι μαθημένη στους μαγειρικούς πειραματισμούς Ερμιόνη μου, θα μπορούσες να δοκιμάσεις μία τούρτα γενεθλίων από,.. φασόλια! Χαχαχα! Φαντάζομαι τα μούτρα που θα έκαναν οι μικρές σας καλεσμένες (εκτός των δικών σας κοριτσιών) αν στο πάρτυ τους σερβίρατε φακές και φασολάδα, θα ήταν πράγματι ένα αξέχαστο θέαμα! Να περάσετε πολύ-πολύ όμορφα και να διασκεδάσετε πολύ στο πάρτυ σας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα