Σοκολατένιο κέικ με φυστικοβούτυρο

σοκολατένιο-κέικ-με-φυστικοβούτυρο

Καλή σχολική χρονιά να έχουμε!

Εύχομαι μία ήρεμη, δημιουργική και άκρως παραγωγική χρονιά για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι τόσο αγχωμένη όσο πίστευα ότι θα είμαι. Αλλά εντάξει, είμαι λιγάκι!

Τα κοριτσάκια μας μεγάλωσαν κι άλλο.
Η Ισμήνη είναι πλέον μαθήτρια νηπιαγωγείου ενώ η Ιφιγένεια πρωτάκι. Και εμείς είμαστε πλημμυρισμένοι από έντονα συναισθήματα, συγκίνηση και ανησυχίες. Για την προσαρμογή, τις δασκάλες, τις καινούριες φιλίες, το πρόγραμμα, τη διατροφή.

Για το τι θα διδαχτούν αυτή τη χρονιά, αν θα συγκεντρώνονται, αν θα έχουν διάθεση για μελέτη στο σπίτι, αν θα περνούν καλά στο σχολείο, αν θα έχουν επαρκή ελεύθερο χρόνο, αν θα τους αρέσουν οι δραστηριότητες που επέλεξαν φέτος. Και ακολουθούν πολλά «αν» ακόμα.

σοκολατένιο-κέικ-με-φυστικοβούτυρο

Τα κορίτσια δείχνουν να αποδέχονται την καινούρια πραγματικότητα αρκετά γρήγορα και με άφθονο ενθουσιασμό.
Το καθημερινό μας πρόγραμμα διαμορφώνεται όμορφα και ομαλά, νομίζω ότι τα πηγαίνω εξαιρετικά σε ότι αφορά την καταπολέμηση των φόβων και του ανεξέλεγκτου ενίοτε άγχους μου, ενώ αν καταφέρω να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά την κούραση της καθημερινότητας και να οργανώσω σωστά τα προγράμματα καθαριότητας και διατροφής, η χρονιά θα κυλήσει υπέροχα!

Προς το παρόν βέβαια δεν έχω την παραμικρή ιδέα σχετικά με το πώς θα μπορέσω να εφαρμόσω αυτά που μόλις έγραψα, οπότε κάθε συμβουλή / ιδέα με βάση παρόμοια εμπειρία σας, είναι πάρα πολύ καλοδεχούμενη!

Να σας πω επίσης ότι περάσαμε (και περνάμε ακόμα βασικά) την πρώτη ιωσούλα της σεζόν. Με μπούκωμα, συχνές πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό, λίγο πυρετό και δέκατα. Ας ξαναευχηθούμε καλή χρονιά, τι λέτε;

σοκολατένιο-κέικ-με-φυστικοβούτυρο

Πέρυσι τέτοια εποχή, σας έδωσα 48+1 ιδέες για το σχολικό κολατσιό.

Σήμερα σας έχω ακόμα μία πρόταση για το τάπερ του σχολείου.

Και θα ακολουθήσουν και άλλες, πρόμις!
Στα πλαίσια των μαγειρικών δραστηριοτήτων του σαββατοκύριακου, φτιάξαμε μαζί με τις μικρές κυρίες τα αλμυρά μάφινς με γραβιέρα, γαλοπούλα, φρέσκο κρεμμυδάκι και κόκκινη πιπεριά από την Κουζίνα των γεύσεων, μπισκότα με ταχίνι και μεγάλα κομμάτια σοκολάτας (τα οποία ήταν συμπαθητικά αλλά όχι αρκετά υπερνόστιμα) και αυτό το σοκολατένιο κέικ με φυστικοβούτυρο. Που κάθε του μπουκιά προκαλεί μικρά φτερουγίσματα στην καρδιά.
Ακόμα και αν δεν τα πάτε και τόσο καλά με το φυστικοβούτυρο, νομίζω ότι το συγκεκριμένο κέικ θα καταφέρει να σας κερδίσει.

σοκολατένιο-κέικ-με-φυστικοβούτυρο

Γιατί αγαπήσαμε το σοκολατένιο κέικ με φυστικοβούτυρο

Έχει πλούσια γεύση και πυκνή υφή. Είναι αρκετά ζουμερό και ισορροπημένα γλυκό. Η παρουσία του φυστικοβούτυρου είναι αισθητή αλλά διακριτική.
Η σοκολατένια επικάλυψη είναι φοβερά λαχταριστή και αέρινη. Περίπου σαν μους φανταστείτε την. Για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα μπορούμε φυσικά (απρόθυμα) να την παραλείψουμε, αλλά δεν θα ήθελα να το κάνουμε καθώς αποτελεί τον «παράγοντα wow» αυτού του κέικ.
Όσο για τα πολύχρωμα κας κας; Αυτά ήταν επιθυμία της Ισμηνούλας και δεν ήθελα να της χαλάσω το χατήρι.

Και κάτι τελευταίο που θα ήθελα να έχετε υπόψη σας. Με τις ποσότητες υλικών που αναγράφονται παρακάτω, προκύπτουν 12 πολύ γενναίες ή 20 παιδικές μερίδες (προσωπικά προτιμώ το πρώτο).

Αυτά! Για πείτε λοιπόν, τι νέα εσείς;

σοκολατένιο-κέικ-με-φυστικοβούτυρο

Σοκολατένιο κέικ με φυστικοβούτυρο

Eτοιμασία: 25 minutes
Μαγείρεμα: 45 minutes
Συνολικά: 1 hour 10 minutes
Γεύμα: πρωινό, σνακ
Λέξη-κλειδί: κέικ με φυστικοβούτυρο
Μερίδες: 12
Ένα λαχταριστό και ζουμερό σοκολατένιο κέικ με φυστικοβούτυρο! Ένα χορταστικό και πλούσιο σε γεύση σνακ, ιδανικό για το γραφείο, το σχολείο, για κάθε ώρα!

Υλικά

  • 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κακάο
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 220 γρ. ξινόγαλα
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 250 γρ. φυστικοβούτυρο
  • 220 γρ. στιγμιαίος καφές έτοιμο ρόφημα, όχι σκόνη

Για τη σοκολατένια επικάλυψη:

  • 120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο
  • 420 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 3-4 κ.σ. γάλα φρέσκο
  • 125 γρ. κουβερτούρα λιωμένη και χλιαρή

Εκτέλεση
 

  • Ετοιμάζουμε πρώτα το κέικ. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ορθογώνιο πυρέξ (ή ταψί), με διαστάσεις 20×30 εκ. περίπου.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα στερεά υλικά και τα δουλεύουμε για 1’ περίπου, να ανακατευτούν.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3’, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα.
  • Το αδειάζουμε στο πυρέξ (ή το ταψί) και ψήνουμε το κέικ για 40-45’ (ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο εσωτερικό του).
  • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Για την επικάλυψη, βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα δουλεύουμε στη μεγαλύτερη ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο και λείο μίγμα. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα (κουταλιά-κουταλιά), προσέχοντας όμως να μην κάνουμε την επικάλυψη υπερβολικά ρευστή.
  • Αφού κρυώσει το κέικ, απλώνουμε από πάνω του τη σοκολατένια επικάλυψη.

Σημειώσεις

Η αρχική ιδέα εδώ.
 
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




15 ΣΧΟΛΙΑ

Αθηνά 28 Σεπτεμβρίου 2017 - 15:12

Ερμιόνη μου όλοι οι γονείς το ίδιο άγχος έχουμε φέτος ειδικά αυτοί με τα πρωτάκια!! Θα μπούμε όμως σε ρυθμό είμαι σίγουρη!! Αγαπώ πολύ και φυστικοβούτυρο και σοκολάτα!! Και θα έρθω να συμφωνήσω με τα πολύχρωμα κας κας της μικρής σου κυρίας! Κάνουν την (αισθητική) διαφορά! Πολλά φιλιά !!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
dolmadaki 27 Σεπτεμβρίου 2017 - 11:27

καλε ποτε μεγαλωσαν !! πρωτακι ε;; καλα διαβασματα!!! καλη σχολικη χρονια να εχετε !!ν το κεικ απιστευτο ! προσωπικα απ τις φωτο κ μονο, αν ειχα παιδια δε θα προλαβαιναν να το δουνε ποσο μαλλον να τους το βαλω και σχολείο :P εξαιρετικες φωτογραφιες για αλλη μια φωρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ευαγγελία 21 Σεπτεμβρίου 2017 - 10:33

Καλή Σχολική χρονιά Ερμιόνη μου, για όλους μας!
Είχα, έχω και θα έχω κι εγώ αυτές τις ίδιες στρεσογόνες σκέψεις που έχεις κι εσύ (καθαριότητα σπιτιού, μαθήματα, δραστηριότητες κλπ κλπ). Το μόνο που μπορώ να προτείνω ως αποτελεσματική λύση (γιατί έχω δει αποτέλεσμα από τα δικά μου τα παιδάκια που ήδη είναι Δημοτικό – η μεγάλη φέτος το τελειώνει) είναι ότι τα αφήνω να διαβάζουν μόνα τους και όποτε με χρειαστούν είμαι εκεί! Απλά δεν κάθομαι δίπλα τους καθόλη τη διάρκεια του διαβάσματος.

Φιλιά πολλά – καλή αρχή Δημοτικού στην Ιφιγένεια σας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ρηγώ 21 Σεπτεμβρίου 2017 - 09:18

Καλή σχολική χρονιά και από μας, από την όμορφη Θεσσαλονίκη! Κι εμείς έχουμε ένα πρωτάκι φέτος, τον Σωτήρη μας και την μικρή μας Έλενα στα μεγάλα νήπια!
Το ίδιο άγχος και ανησυχίες είχαμε κι εμείς κυρίως για το πρωτάκι μας, αλλά όπως μας απέδειξε από την πρώτη κιόλας μέρα του αγιασμού, ήταν πολύ άνετος και αρχίζει σιγά σιγά να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα-εργασίες στο σπίτι με αρκετό γράψιμο, αντιγραφή κλπ. Στην αρχή δυσανασχέτησε λίγο-μαζί του κι εμείς γιατί γυρνούσαμε από την δουλειά κι έπρεπε να τον “διαβάσουμε” – αλλά τώρα είμαστε μια χαρά. Προσαρμοζόμαστε σιγά σιγά όλοι μας και θεωρώ στο μέλλον θα είμαστε ακόμα καλύτερα. Το κέικ σίγουρα θα το φτιάξω….αυτά ελπίζω να σου έδωσα λίγο θάρρος γιατί όπως θα διαπίστωσες όλοι (οι γονείς) λίγο πολύ τα ίδια αντιμετωπίζουμε..Κι εγώ στην αρχή με τις πρώτες δυσκολίες του μικρού ανησυχούσα, αλλά όταν άκουγα τα ίδια από τις άλλες μαμάδες είπα: “οκ δεν είναι μόνο το δικό μου παιδί έτσι, υπάρχουν κι άλλα” χα χα αλλά τώρα όπως είπα και πριν είμαστε μια χαρά και κουλ, όπως λέει και ο γιος μου!πολλά φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεωργια 20 Σεπτεμβρίου 2017 - 23:13

Καλησπερα!Θα ηθελα να ρωτησω με τι θα μπορουσα να αντικαταστησω το φυστικοβουτυρο αν δεν αρεσει σε καποιον κ σε ποια ποσοτητα…ευχαριστω!καλο βραδυ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ermioni 21 Σεπτεμβρίου 2017 - 22:10

Γεια σου Γεωργία!

Το φυστικοβούτυρο θα μπορούσε να αντικατασταθεί με κάποιες από τις εξής επιλογές:
– Βούτυρο αμυγδάλου ή φουντουκιού σε ίση ποσότητα
– Σοκολατένια πραλίνα φουντουκιού (τύπου μερέντα ή nutella) σε ίση ποσότητα
– Ταχίνι. Επειδή είναι πιο λεπτόρρευστο ωστόσο, θα πρότεινα να χρησιμοποιηθεί σε ποσότητα ίση με τα 3/4 της ποσότητας του φυστικοβούτυρου που αναφέρεται στη συνταγή

Θα μπορούσες επίσης να ρίξεις μια ματιά στις υπόλοιπες συνταγές για σοκολατένιο κέικ που υπάρχουν στο blog :)

Αυτά!
Εάν χρειάζεσαι οτιδήποτε άλλο, παραμένω στη διάθεσή σου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ελπίδα- Two boys and hope 20 Σεπτεμβρίου 2017 - 21:38

καλη σχολικη χρονια να εχουμε Ερμιονη μου!! Κερνιεμαι μια γενναία μερίδα απο αυτο το καταπληκτικο σοκολατενιο κέικ και φεύγω!! πολλα φιλια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
spoonstories 20 Σεπτεμβρίου 2017 - 18:57

Σοκολάτα και φυστικοβούτυρο ίσον καταπληκτική γεύση!Καλή αρχή στα κορίτσια σου Ερμιόνη μου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαρια Ξηρουχακη 20 Σεπτεμβρίου 2017 - 13:06

Γλυκειά,σοκολατένια,δημιουργική χρονια Ερμιόνη μου!
Φιλακια κ στις 3 σας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αμαλία 20 Σεπτεμβρίου 2017 - 12:43

Καλή σχολική χρονιά να έχουν τα κορίτσια σου Ερμιόνη μου! Είμαι σίγουρη ότι θα τα πάνε υπέροχα σε όλες τους τις δραστηριότητες. Ειδικά η Ιφιγένεια που θα έχει κάπως πιο αυξημένες σχολικές υποχρεώσεις θα επιδείξει μεγάλη ικανότητα και διάθεση, δεν έχω καμία αμφιβολία! Η Νατάσα φέτος ξεκίνησε (απρόθυμα) το γυμνάσιο αλλά ευτυχώς από τη δεύτερη μέρα η απροθυμία μετατράπηκε σε θετική διάθεση και όλα βαίνουν θετικά. Το κέικ σας δείχνει τόσο λαχταριστό που δύσκολα κάποιος (μαθητής ή μη) θα μείνει ασυγκίνητος!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τατιάνα 20 Σεπτεμβρίου 2017 - 12:26

Φαίνεται ΠΟΛΥ νόστιμο αλλά πολύ ζάχαρη βρε παιδί μου!
350 γραμ.+ 420 γραμ.+ κουβερτούρα… Σχεδόν 1 κιλό ζάχαρη!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ermioni 20 Σεπτεμβρίου 2017 - 13:14

Καλημέρα Τατιάνα,
Η ζάχαρη είναι πράγματι αρκετή :)
Θα ήθελα ωστόσο να επισημάνω τα εξής:
– Όπως αναφέρω και στην ανάρτηση, η σοκολατένια επικάλυψη μπορεί να παραλειφθεί. Μπορούμε επίσης να μειώσουμε στο μισό την ποσότητά της και να έχουμε έτσι μια πιο λεπτή σοκολατένια στρώση, μειώνοντας έτσι σημαντικά την περιεχόμενη ζάχαρη (εφόσον αυτό είναι το ζητούμενο).
– Επειδή το κέικ είναι αρκετά χορταστικό και πλούσιο σε γεύση, μπορούμε να περιοριστούμε σε ένα μικρό κομμάτι.
– Μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος της ζάχαρης με μέλι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 200 γραμμ. ζάχαρη και 180 γραμμ. μέλι. Θα χρειαστεί επίσης να μειώσουμε την ποσότητα του στιγμιαίου καφέ σε 170 γραμμ. και να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία του φούρνου κατά 10 βαθμούς C.

Αυτά!
Εάν χρειάζεσαι οτιδήποτε άλλο, παραμένω στη διάθεσή σου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τατιάνα 20 Σεπτεμβρίου 2017 - 13:35

Σε ευχαριστώ για την απάντηση!
Ίσως είμαι συνηθισμένη σε άλλου τύπου γλυκά και γι’ αυτό να μου φαίνεται υπερβολική η ζάχαρη. Πάντως η αντικατάσταση του με μέλι δε θα βοηθούσε σε κάτι. Με το ψήσιμο χάνονται οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού και έχει την ίδια επίπτωση στον οργανισμό με τη ζάχαρη.
Όπως και να ‘χει, μπορούμε να περιοριστούμε σε ένα μικρό κομμάτι όπως λες.
Καλή συνέχεια με το πολύ ενδιαφέρον blog σου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κάλη 20 Σεπτεμβρίου 2017 - 12:12

Καλή σχολική χρονιά με όλα τα καλά! Και ενώ είμαι΄ετοιμη να πάω να το κάνω, βλέπω αυτόν τον στιγμιαίο καφέ και δυστυχώς δεν έχω γιατί δεν πίνουμε καφέ στο σπίτι. Σνιφ. Πάω να δω άλλε επιλογές όμως για κέικ. Σε ευχαριστούμε. Κάλη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ermioni 20 Σεπτεμβρίου 2017 - 13:16

Κάλη μου,
Ο καφές ενισχύει κυρίως τη σοκολατένια γεύση του κέικ. Εφόσον όμως δεν έχεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις απλά σκέτο ζεστό νεράκι :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα