Τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού

Τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού

Συνειδητοποιώντας τη σπουδαιότητα της σωστής παιδικής διατροφής

Όσο μεγαλώνει η Ιφιγένεια, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε με τον Κωστή το μέγεθος των υποχρεώσεων και των ευθυνών μας απέναντί της. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που μάθαμε ότι είμαι έγκυος, οι προτεραιότητές μας άλλαξαν. Ήμασταν ήδη γονείς.

Όταν πια την είδαμε και την πήραμε στην αγκαλιά μας, υποσχεθήκαμε ο ένας στον άλλο αλλά και σε εκείνη, ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι ευτυχισμένη. Είναι στο δικό μας χέρι να μεγαλώσουμε ένα υγιές και χαρούμενο παιδάκι, μέσα σε ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον. Να προσφέρουμε απλόχερα ερεθίσματα που προάγουν την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Το θέμα της παιδικής διατροφής είναι πολύ σημαντικό. Δεν σας κρύβω ότι ως -τυπική Ελληνίδα- μαμά προβληματίζομαι ιδιαίτερα και ενίοτε αγχώνομαι. Θέλω να προσφέρω στο Φιφίνι μία ποικιλία γεύσεων, γεύματα και σνακ που θα είναι υγιεινά και ευπαρουσίαστα και που θα την ενθουσιάσουν πρώτα οπτικά και στη συνέχεια γευστικά.

Τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού

Αυτό που έχω καταλάβει μέχρι στιγμής, είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να σκέφτομαι πάντα πολύπλοκα. Mερικές φορές ένα πολύ απλό φαγητό, μπορεί να είναι πολύ πιο νόστιμο από ότι είχα αρχικά εκτιμήσει και να γίνει αποδεκτό από τη μικρή με μεγάλη χαρά.

Τα τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού

Αυτά τα τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού, τα ανακάλυψα στο site της δεν-με-απογοητεύει-ποτέ Ντίνας Νικολάου. Παρόλο που απαιτούν από εμάς να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να ετοιμάσουμε μόνοι μας τη ζύμη, παραμένουν ιδιαίτερα εύκολα και πάρα πολύ γευστικά.

Η ζύμη γιαουρτιού είναι απλά υπέροχη, χρυσαφένια και πεντανόστιμη.
Τα τυράκια συνδυάζονται απίθανα. Εδώ χρησιμοποιούμε φέτα, ανθότυρο και γραβιέρα, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε συνδυασμό τυριών θέλουμε. Προτείνω ωστόσο να μην παραλείψουμε τη φέτα.
Στην αρχική συνταγή χρησιμοποιείται ρίγανη και πάπρικα. Η μαμά μου πρόσθετε πάντα λίγο μοσχοκάρυδο στα τυροπιτάκια της και έτσι έμαθα να τα φτιάχνω κι εγώ.

Η εικόνα της μικρούλας να περιφέρεται στην κουζίνα κρατώντας το τυροπιτάκι της στο χέρι και χοροπηδώντας σε κάθε μπουκιά, με γέμισε χαρά και ικανοποίηση. Αγάπη, μεράκι και αγνά υλικά είναι ότι καλύτερο μπορώ να της προσφέρω, μένοντας έτσι πιστή στην υπόσχεση που της έχω δώσει.

Τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού

Eτοιμασία: 45 minutes
Μαγείρεμα: 30 minutes
Αναμονή: 1 hour
Συνολικά: 2 hours 15 minutes
Γεύμα: σνακ
Κουζίνα: ελληνική
Λέξη-κλειδί: τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού
Μερίδες: 22
Τυροπιτάκια με αφράτη και χρυσαφένια ζύμη γιαουρτιού!

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 250 γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. φέτα λιωμένη με το πιρούνι
  • 150 γρ. ανθότυρο λιωμένο με το πιρούνι
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Και ακόμα:

  • 1 κρόκος αυγού
  • 2-3 κ.σ. γάλα φρέσκο
  • λίγος παπαρουνόσπορος προαιρετικά

Εκτέλεση
 

Για τη ζύμη:

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ, με το ειδικό εξάρτημα που λέγεται γάντζος, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
  • Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Για τη γέμιση:

  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.

Για τα τυροπιτάκια:

  • Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ (χρησιμοποίησα ένα φλιτζάνι με διάμετρο περίπου 8 εκ.), κόβουμε στρογγυλά δισκάκια ζύμης.
  • Βάζουμε από 1 κ.γ. γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου και κλείνουμε τους δίσκους σε μισοφέγγαρα, πιέζοντας τις άκρες τους με ένα πιρούνι για να ενωθούν.
  • Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τοποθετούμε τα τυροπιτάκια, το ένα δίπλα στο άλλο.
  • Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι τον κρόκο με τις 2 κ.σ. γάλα και με το μίγμα αυτό αλείφουμε τα τυροπιτάκια.
  • Πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με τον παπαρουνόσπορο και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 30′ περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




28 ΣΧΟΛΙΑ

jegna 1 Οκτωβρίου 2017 - 16:53

Καλησπέρα και στην …αλμυρή γειτονια Ερμιόνη!
Αφού δοκίμασα τα υπέροχα μπισκότα σου είπα να φτιάξω και τα τυροπιτάκια. Τα οποία επίσης ειναι υπέροχα! Ωραία γέμιση και φανταστική ζυμη!
Ελπίζω να τα απολαύσουν και τα ανιψάκια μου όσο η μικρούλα σου (και όσο εγώ).

Καλό φθινόπωρο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ariana 3 Ιουνίου 2017 - 20:41

Small bites full of taste. I made them using wheat flour and 1 tsp baking powder instead of self rising flour. Simply delicious!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ευα 11 Απριλίου 2016 - 21:45

Καλησπέρα! Φαίνονται πολύ νόστιμα! Θα κάνω την διαφορά και δεν θα τα φτιάξω για τα παιδιά μου αλλά για τον καλό μου που είναι φανταράκι! Σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω τη ζύμη για βάση τάρτας. Θα μπορούσα πιστεύετε; Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ermioni 15 Απριλίου 2016 - 09:11

Καλημέρα Εύα!
Εάν κατάλαβα καλά θέλεις να μετατρέψεις τα τυροπιτάκια σε τάρτα σωστά;
Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω επιχειρήσει με τη συγκεκριμένη συνταγή, αλλά πιθανολογώ ότι γίνεται :)
Η τάρτα θα πρέπει να ψηθεί το λιγότερο 30′ και καλό θα ήταν να παρακολουθείς τακτικά την πορεία του ψησίματος, ώστε ούτε να ψηθεί υπερβολικά ούτε λιγότερο από όσο πρέπει.
Θα χαρώ να μου πεις τις εντυπώσεις σου για τη συνταγή εάν τελικά τη δοκιμάσεις και παραμένω στη διάθεση σου για οποιαδήποτε άλλη απορία!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ιωάννα 14 Δεκεμβρίου 2015 - 11:23

Τα έκανα χθες και ήδη τα μισά έχουν εξαφανιστεί. Πολύ νόστιμα και άρεσαν ακόμα και στη μικρή, aka δύσκολος κριτής…. :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ευτυχία 25 Φεβρουαρίου 2015 - 22:42

Θα μπορουσα να αντικαταστησω το βιταμ με βουτυρο ή ελαιολαδο?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ermioni 6 Απριλίου 2015 - 23:52

Ναι, μπορείς να αντικαταστήσεις το Βιτάμ.
Εάν χρησιμοποιήσεις βούτυρο, θα χρησιμοποιήσεις την ίδια ποσότητα με αυτή που αναφέρεται στη συνταγή, 250 γραμμ. δηλαδή.
Εάν ωστόσο χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις λιγότερο, 180-190 γραμμ.
Ελπίζω να βοήθησα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δήμητρα 22 Φεβρουαρίου 2014 - 15:01

Μόλις έβγαλα και το δεύτερο ταψί με τα χρυσοκόκκινα τυροπιτάκια από τον φούρνο!!! Μοσχοβόλησε το σπίτι!!! Ευχαριστώ πολύ για την εύκολη συνταγή!!! Εύκολη εκτέλεση και πεντανόστιμη γεύση!!! Όσες συνταγές σου έχω κάνει είχαν μεγάλη επιτυχία! Συγχαρητήρια!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Katerina 9 Αυγούστου 2012 - 16:53

Νομίζω ότι το να μεγαλώνεις παιδιά αυτή την εποχή είναι πιο δύσκολο από ποτέ από όλες τις απόψεις! Τα τυροπιτάκια αυτά είναι ένας πολύ ωραίος και σπιτικός τρόπος να ταίσεις το παιδάκι σου Ερμιόνη μου! Πολλά φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Eleanna - DeliDelices 9 Αυγούστου 2012 - 11:01

Ερμιόνη καλησπέρα! Τα τυροπιτάκια σου δείχνουν πολύ αφράτα! Συνήθως τα φτιάχνω με σκληρό αλεύρι αλλά θα δοκιμάσω τη συνταγή σου γιατί μ’αρέσει η όψη της ψημένης ζύμης στις φωτογραφίες, δείχνει πολύ αφράτη :) Πάντα επιτυχίες σου εύχομαι!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
dhmhtra 8 Αυγούστου 2012 - 17:12

Καλησπέρα…σ’ ευχαριστώ για τις ευχές!
Τα τυροπιτάκια σου θα δοκιμαστούν και θα τα σερβίρουμε με τον πρωινό καφέ στο fuit art cafe μας!
Φιλιά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Marί 8 Αυγούστου 2012 - 01:15

Τα πολυαγαπημένα τυροπιτάκια όλων πιστεύω!! τα έχεις εμπλουτίσει υπέροχα Ερμιόνη. Τυχερή η μικρούλα σου!!!
Φιλιά πολλά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Beauty Follower 7 Αυγούστου 2012 - 23:05

Και για τους μεγαλους!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρυσαυγή 7 Αυγούστου 2012 - 22:37

Καλησπέρα Ερμιόνη μου!!

Ωραίο το σνακ σου σήμερα!!
Ευχαριστήθηκα που το είδα γιατί μου αρέσουν πολύ πάσης φύσεως τυροπιτάκια!

Μου αρέσει πολύ που έχεις κάνει και ειδική κατηγορία με συνταγές για παιδιά. Βοηθάει πολύ τις μαμάδες που θέλουν να κάνουν πάρτυ ή να δώσουν κάτι υγειηνό στα παιδιά τους στο σχολείο. Ακριβώς όπως αυτό που προτείνεις σήμερα.

Φανταστικά τα τυροπιτάκια σου με αφράτη ζύμη και νόστιμη γέμιση. Το μοσχοκάρυδο το λατρεύω και πιστεύω ότι σπάει την “αυγουλίλα” και ταιριάζει πολύ με το τυρί.

Σε φιλώ πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Tante Kiki 7 Αυγούστου 2012 - 17:00

Καταπληκτική συνταγή με μια διαχρονικής αξίας και νοστιμιάς ζύμη και φοβερά νόστιμη γέμιση… Κάτι ξέρει η μικρούλα Ιφιγένεια που τα τιμά!!! Πράγματι αυτή είναι η καλύτερη ανταμοιβή!!!!
Φιλάκια Ερμιόνη μου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Sophia 7 Αυγούστου 2012 - 10:11

Γεια! Πολύ ωραία συνταγή. Δοκίμασε και με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο για τη ζύμη για ακόμα πιο υγιεινό αποτέλεσμα. Εγώ την κάνω με 500 γρ.Αλεύρι 1 κεσέ γιαούρτι (το έχω κάνει και με αιγοπρόβειο και είναι επίσης νόστιμο) και τον ίδιο κεσέ με λάδι. Γίνονται και ωραιότατα τυρομπαλλάκια, μπουκίτσες για τα παιδάκια.
Πολύ ενδιαφέρον το μπλόγκ σου, ευχαριστούμε για τις συνταγές.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαζί... KaPa 7 Αυγούστου 2012 - 09:43

Ακόμη μια υπέροχη συνταγή, ακόμη μια υπέροχη παρουσίαση…Φαίνονται τόσο αφράτα Ερμιονάκι…Η νέα σας φώτο είναι τέλεια!!! Αυτό το μικρό έγινε ολόκληρο παιδί πια!! Ανθρωπάκος κανονικός….όσο για τα βαζάκια από το ζελέ λεμονιού δεν είναι παρά βεντούζες…χεχε.Οι παλιές βεντούζες.Τις βρήκα στην παλιά αγορά και κάνουν 1 ευρώ η μία!!! Φιλιά μικρή….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
athina μπασιούκα 6 Αυγούστου 2012 - 23:41

Καλησπέρα Ερμιόνη! Είναι σπουδαίο που προσέχεις την διατροφή της μικρής, διότι αυτό θα την οφελήσει ποικιλοτρόπως. Έχω ακούσει για γονείς που δίνουν στο μικρό μια γκοφρέτα και σου “την λένε” αν τους κάνεις την παραμικρή παρατήρηση.
Ο παπαρουνόσπορος είναι η πινελιά που κάνει την διαφορά κατά την γνώμη μου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαμά Κουκουβάγια Βέρα 6 Αυγούστου 2012 - 23:15

Ότι πρέπει και για τη δική μας μικρή! Ευτυχώς μέχρι τώρα ανταποκρίνεται καλά σε ότι της δίνουμε..έχουμε τα ίδια άγχη βλέπεις..
Φιλιά :-)))

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
DIMI 6 Αυγούστου 2012 - 21:46

Πολύ όμορφη συνταγή!Τό δέ μοσχοκάρυδο σίγουρα τού δίνη μία άλλη νότα γεύσης!!Τά έφτιαχνα στά κορίτσια μου,καί τώρα στά εγγόνια μου!!Νά είσαι καλά Ερμιόνη μου,νά χαίρεσαι τήν κουκλίτσα σου!!Φιλάκια!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Kitchen Stories 6 Αυγούστου 2012 - 20:19

Όμορφα και νόστιμα τυροπιτάκια και η ζύμη κλασσική κι αγαπημένη.
Βάζουμε και αλλαντικά ή και γλυκές, σοκολατένιες γεύσεις και γίνονται εξ ίσου νόστιμα.
Την έχω χρησιμοποιήσει σε βάση τάρτας και είχε βγει εξαιρετική. Μερικές ιδέες για άλλες επιλογές.:)

Με την όρεξη που τα έφαγε η μικρή φαντάζομαι τη χαρά σου!

Στην καινούρια φωτογραφία σας είστε γλυκύτατες!
Φιλάκια σας.
Ζ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Eri 6 Αυγούστου 2012 - 18:12

Την ζύμη την ήξερα, αλλά έχει πολύ ενδοαφέρον η γέιμση με το μοσχοκάρυδο μμμμ!
Να το χαιρεστε το ζουζουνάκι σας Ερμιόνη μου, υπέροχη η νέα φωτογραφία.
Αντε απο εδώ κ πέρα θα περάσεις απο τα μπισκότα στους κεφτέδες, αφου ειναι το δευτερο υλικό που σύνήθως αρέσει στα μωρά που ξεκινάνε να τρώνε. Αν και φυσικά το καθένα πλασματάκι έχει τα γουστα του!
Φιλάκια φιλενάδα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΛΕΝΑ 6 Αυγούστου 2012 - 13:36

Τα πολυαγαπημένα τυροπιτάκια κουρού, που τα εμπλούτισες με τόσα νόστιμα τυράκια!!
Ολοι τα λατρέψαμε, όλοι τα δώσαμε στα παιδάκια μας, σε όλα τα πάρτυ φιγουράριζαν πρώτα πρώτα!
Είμαι σίγουρη ότι η μπουμπουκένια σου θα τα απόλαυσε!
Καλή βδομάδα Ερμιόνη μου, πολλά φιλάκια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ελπίδα 6 Αυγούστου 2012 - 12:17

Λοιπόν.. το θέμα με το φαγητό με απασχολεί και μένα Ερμιόνη μου…Θέλω να μάθει να τρώει σωστά ο Νικόλας…χμμμ μήπως αν έβρισκες χρόνο να έκανες και συνταγές για παιδάκια…Θα τα δοκιμάσω τα τυροπιτάκια οπωσδήποτε!! φιλιά
ps..Το Φιφίνι έχει μεγαλώσει απίστευτα και είναι μια κούκλα!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 6 Αυγούστου 2012 - 12:06

Πηνελόπη μου, είναι πραγματικά υπέροχο το ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων! Γι’ αυτό και κάνω ότι περνάει από το χέρι μου, προκειμένου να είναι πολύ συναρπαστικό για τη μικρή μας κυρία!

Φωτεινή μου γλυκιά… :)
Εννοείται ότι τα τυροπιτάκια είναι κάτι παραπάνω από κατάλληλα και για… μεγαλύτερα παιδάκια! Γνωρίζοντας ωστόσο τον προβληματισμό που έχουν πολλές νέες μανούλες σχετικά με τη διατροφή των παιδιών, θέλησα να τα προτείνω ως μία επιλογή που για εμάς τουλάχιστον δούλεψε περίφημα!

Έφη μου, πράγματι ο στόχος είναι να κρατήσουμε τα αναψυκτικά μακριά από τη μικρή. Το καλό είναι ότι εμείς δεν τα πλησιάζουμε, οπότε δεν υπάρχουν και στο σπίτι μας. Για να δούμε ως πότε θα τα καταφέρουμε!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
The Dark Chef 6 Αυγούστου 2012 - 11:56

Μου αρέσουν πολύ αυτά τα τυροπιτάκια, κυρίως για τη ζύμη γιαουρτιού που θα είναι σίγουρα νόστιμη!
Ωραία θα είναι να τρώει τέτοια σπιτικά σνακ το Φιφίνι στο σχολείο -όταν με το καλό! Ελπίζω να καταφέρεις να το κρατήσεις μακριά από την coca-cola!
Πολλά φιλιά, χαιρετώ μικρά & μεγάλα παιδάκια! :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Foteini Thes 6 Αυγούστου 2012 - 11:19

Γλυκεια μου Ερμιονη ειμαι σιγουρη οτι η μικρη σας πριγκιπισσα μεγαλωνει με τις καλυτερες προδιαγραφες ,μια που την μητερα της τουλαχιστον τη διακρινουν η ευαισθησια,η δοτικοτητα,η αμεριστη προσοχη και φροντιδα,η χωρις τελος αγαπη.Τιποτε περισσοτερο δεν χρειαζεται ενα μικρο παιδι της ηλικιας αυτης!!!Τωρα ομως θα σε μαλωσω..γιατι αυτα τα πεντανοστιμα,λαχταριστα,χρυσοψημενα τυροπιτακια ανηκουν μονο στις γευστικες απαιτησεις των μικρων μας φιλων???Εμεις οι πιο μεγαλοι δεν εχουμε ψυχουλα?Δεν μπορουμε εστω και στα κλεφτα να απολαυσουμε την τραγανη ζυμη με τα λιωμενα τυρια και να ευχηθουμε χιλια καλα στη δημιουργο τους?Φιλια πολλα,πολλα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Penelope 6 Αυγούστου 2012 - 10:24

Μπράβο βρε στο καλόφαγο και χαρούμενο Φιφίνι, που ανακαλύπτει γεύσεις!
Αλλά και σε σένα μπράβο Ερμιόνη μου που τα έκανες υπέροχα και τώρα που τα βλέπω τα ζηλεύω :-0
Καλή εβδομάδα σας εύχομαι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα