Νιόκι αλά σορεντίνα

Τα νιόκι αλά σορεντίνα είναι ένα απλό αλλά επικό πιάτο! Νιόκι, σάλτσα ντομάτας, τυριά και φρέσκος βασιλικός, μπλέκονται μαζί σε ένα γευστικότατο αποτέλεσμα!

Νιόκι αλά σορεντίνα

Ερώτηση πρώτη: τι είναι τα νιόκι;

Τα νιόκι είναι ζυμαρικά της ιταλικής κουζίνας. Πρόκειται για ένα από τα πιο φίνα φτωχά φαγητά της Ιταλίας, όπως ακριβώς η πολέντα και το ριζότο.

Η ιστορία τους είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, μιας που τα πρώτα νιόκι ήταν τα μακρινά ξαδέρφια των ραβιόλι, ένα φαγητό από κιμά, σαν γιουβαρλάκια, χωρίς ζύμη, το οποίο υπήρχε στις αμέτρητες σούπες κατά την εποχή της Αναγέννησης. Ακόμα και σήμερα στις κουζίνες της Φλωρεντίας υπάρχει ένα τέτοιο φαγητό. Λέγεται γυμνά ραβιόλια και είναι πρόγονος των πατροπαράδοτων ντάμπλινγκς της Γερμανίας και της Αυστρίας.

Τα νιόκι είναι ένα πιάτο που έχει συνδεθεί με την κουζίνα της Τοσκάνης και του Λάτσιο και οι περισσότερες εκδοχές τους γίνονται με πατάτες και αλεύρι.

Νιόκι αλά σορεντίνα

Ερώτηση δεύτερη: τι είναι το Σορέντο;

Το Σορέντο είναι μια μικρή πόλη της Νότιας Ιταλίας. Αποτελεί ωστόσο έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό και είναι διάσημη για την παραγωγή του limonchello.

Πρόκειται για μια υπέροχη πόλη με εντυπωσιακές επαύλεις, στενά και γραφικά σοκάκια με πολύχρωμα σπίτια και μοναδική θέα στον κόλπο της Νάπολης. Επειδή ένα ταξίδι μέχρι το Σορέντο πιθανόν να μην περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδιά μας, ας πάρουμε μία γεύση Ιταλίας μέσα από αυτά τα νιόκι αλά σορεντίνα.

Νιόκι αλά σορεντίνα

Ένα πιάτο απλοϊκό αλλά εξαιρετικό. Τα νιόκι ενσωματώνονται πρώτα σε μια σάλτσα ντομάτας με μοτσαρέλα, ενώ στη συνέχεια τοποθετούνται στο φούρνο για λίγη ώρα, πασπαλισμένα με ακόμα περισσότερη μοτσαρέλα αλλά και παρμεζάνα.

Ο φρέσκος βασιλικός με το υπέροχο άρωμα, δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο πιάτο ζυμαρικών.

Εδώ χρησιμοποιούμε έτοιμα νιόκι. Ωστόσο αν έχετε χρόνο και όρεξη, μπορείτε να δείτε πώς τα φτιάχνει η φίλη Έρη εδώ.

Ερώτηση τρίτη: τι είπε ο Κωστής όταν είδε τα νιόκι αλά σορεντίνα;

Ααα! Τι ωραία! Γίγαντες φούρνου έχουμε σήμερα, και τους είχα πεθυμήσει!

Νιόκι αλά σορεντίνα

Νιόκι αλά σορεντίνα

Eτοιμασία: 15 minutes
Μαγείρεμα: 45 minutes
Συνολικά: 1 hour
Γεύμα: κυρίως πιάτο
Κουζίνα: ιταλική
Λέξη-κλειδί: νιόκι αλά σορεντίνα
Μερίδες: 2
Με καταγωγή από το Σορέντο, αυτό το πιάτο είναι απλό αλλά επικό! Νιόκι, σάλτσα ντομάτας, τυριά και φρέσκος βασιλικός, μπλέκονται μαζί σε ένα γευστικότατο αποτέλεσμα!

Υλικά

  • 500 γρ. νιόκι πατάτας
  • 180 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
  • 80 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 500 ml ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξεφλουδισμένο αλλά όχι κομμένο
  • 6 φύλλα βασιλικού
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο βούτυρο για το άλειμμα του σκεύους

Εκτέλεση
 

  • Ετοιμάζουμε πρώτα τη σάλτσα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το βασιλικό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Μαγειρεύουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 15-20′.
  • Αφαιρούμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τη μισή μοτσαρέλα. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει πλήρως το τυρί και να ενσωματωθεί στη σάλτσα.
  • Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα νιόκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε στη σάλτσα.
  • Ρίχνουμε επίσης 2 κ.σ. από την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις και βουτυρώνουμε καλά ένα μικρό πυρέξ. Αδειάζουμε τα νιόκι και τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα τυριών.
  • Ψήνουμε το φαγητό για 15′ περίπου, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.
  • Σερβίρουμε τα νιόκι γαρνιρισμένα με λίγα φυλλαράκια βασιλικού.

Σημειώσεις

Η αρχική ιδέα εδώ.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




23 ΣΧΟΛΙΑ

Ερμιόνη 8 Οκτωβρίου 2012 - 15:59

Ευαγγελία,
Σχόλια σαν και το δικό σου με γεμίζουν χαρά! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτά που έγραψες!
Συνταγές, καλά να είμαστε, θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα!
Όσο για τα σχόλια του Κωστή, πραγματικά δίνουν άλλο νόημα στα πιάτα μου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Anonymous 5 Οκτωβρίου 2012 - 23:42

είναι ότι πιο τέλειο έχω φάει (και πιστεψέμε έχω μαγειρέψει – φάει πολλά και διάφορα φαγητά πολύ νόστιμα και περίεργα και ιδιαιτερα κλπ.)….ο σύζυγος…αν και πρώτη φορά δοκίμαζε gnocchi έπαθε (χωρίς υπερβολές) τη πλάκα του!!! πραγματικά νιώθω την ανάγκη να σου πω “σ’ευχαριστώ” για τις υπέροχες συνταγές!!! θελουμε και άλλες βέβαια….
όσο για το σχόλιο του Κωστή σου…γελούσα πολύ ωρα μόνη μου!!να είναι καλά!!!
Ευαγγελία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
christinaD 30 Ιουλίου 2012 - 01:54

Φαίνονται πολύ νόστιμα τα νιόκι σου! Αν και δεν μου πολυαρέσουν, θα τα δοκίμαζα ευχαρίστως!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαμά Κουκουβάγια Βέρα 29 Ιουλίου 2012 - 15:45

Α, και μένα μου αρέσουν τα νιόκι! Δυστυχώς του Νίκου όχι πολύ..αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα να τα φτιάξω και να τα φάω μόνη μου!
Ο Κωστής..τι να πω; Τς,τς,τς..θέλει ακόμα εκπαίδευση..χεχε!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Katerina 29 Ιουλίου 2012 - 10:27

Είμαι σίγουρη ότι και ο δικός μου το ίδιο θα έλεγε, χα, χα! Τα λατρεύω τα νιόκι και η σαλτσούλα τους ταιριάζει τέλεια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Pansofix 27 Ιουλίου 2012 - 11:11

Αχ το φτιάχνει και η μαμά μου αυτό γιατί της θυμίζει τα χρόνια που σπούδαζε στη Ρώμη…τα λατρεύουμε οικογενειακώς να νιόκι…της έδειξα και την ανάρτηση και ένα χαμόγελο αμέσως στο πρόσωπο της και μάντεψε αυτό θα φάμε σήμερα!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρυσαυγή 26 Ιουλίου 2012 - 22:20

ΧΑΧΑΧΑ!!!

Α, ρε Κωστή αθάνατε αρσενικέ! Εντάξει λοιπόν! Είναι άνδρας με τα όλα του. Μόνο ένας άνδρας θα αποκαλούσε τα νιόκι γίγαντες.

Ευτυχώς που εχεις στο σπίτι μια μικρή κυρία που θα σε συντροφέψει στην κουζίνα αργότερα και θα έχεις έναν άνθρωπο να συνεννοείσαι! Δεν ξέρεις τι ωραίο που είναι για μια μαμά να έχει τουλάχιστον ένα κορίτσι στο σπίτι!!

Όσο για την συνταγή… (να την τιμήσουμε και αυτή γιατί όλες για τον Κωστή μιλάμε…) τι να πω? Νιόκι και άσχημα γίνεται??? Δεν γίνεται!! Στο υπογράφω. Πολύ νόστιμα με τα τυριά τους να ρέουν και την ντομάτα να τα περιλούζει.

Ψηφίζω με όλη μου την καρδιά και απαιτώ να μου αποσταλεί το παρόν πιάτο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαζί... KaPa 26 Ιουλίου 2012 - 21:59

Καλά τρία πράγματα με πέθαναν…η συνταγή απο μόνη της που είναι φανταστική, οι εικόνες σου που είναι το κάτι άλλο και με έκανες να πεινάσω σε δευτερόλεπτα και το σχόλιο με τους γίγαντες!!! Αντρες!
Κοριτσάκι μου σε ευχαριστώ για τα πάντα…για την υποστήριξη και τις τέλειες συγκινητικές σου ευχές….σε ευχαριστώ από καρδιάς κοριτσάκι να είσαι καλά!!!!Είσαι υπέροχη γλυκιά μου, μια σφιχτή αγκαλιά σου στέλνω και φιλιά στο καραμελάκι!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
DIMI 26 Ιουλίου 2012 - 21:04

Ερμιόνη μου,μέ βάζης σέ πειρασμό βραδυάτικα μέ τήν πεντανόστιμη συνταγή σού!!Καλή συνέχεια!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
thegreenmixer 26 Ιουλίου 2012 - 17:55

Χα! και εγώ όταν είδα την ανάρτηση χωρίς να προσέξω τίτλο και χάζεψα στα κλεφτά τις φωτογραφίες, για γίγαντες το πέρασα το φαγητό, αλλά μου αρέσουν εξίσου και τα νιόκι (παρότι έχω φάει μόνο 1 φορά στη ζωή μου). Ωραίο φαγητό, με καλοκαιρινά υλικα (η ντομάτα της θειας?).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Eri 26 Ιουλίου 2012 - 16:55

Αχαχαχαχα γίγαντες!!!!!!
τέλεια τα ζυμαρικούλια σου Ερμιόνη μου, λαχταριστά κ τα αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι τον τελευταίο καιρό λόγω διατροφής. αλλά που θα πάει.. θα περάσει ο καιρός..
Φιλάκια πολλά!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Pela 26 Ιουλίου 2012 - 16:31

αχαχαχαχαχα! όλα τα λεφτά η ατάκα του Κωστή!! πολύ ωραία ανάρτηση Ερμιονάκι μου, μ’αρέσει να μαθαίνω την ιστορία των φαγητών! κι αφού δεν μπορώ να ταξιδέψω στην κατάστασή μου ας ταξιδέψω γευστικά με το υπέροχο πιάτο σου!
φιλούμπες!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ξανθή 26 Ιουλίου 2012 - 16:13

Εμένα ειλικρινά στο λέω μ΄άρεσε πολύ η αντίδραση του Κωστή.
Τα έχω δοκιμάσει στην μορφή της Γερμανοαυστρίας μαγειρευμένα στην Πολωνία κι έχω κάνει μια προσπάθεια για αυτά όχι και τόσο επιτυχή κατά την άποψη μου.
Τα έτοιμα των Σ/Μ τα έχω δοκιμάσει σε απλή μορφή ως συνοδευτικά.
Φιλάκια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Parents Land Gr 26 Ιουλίου 2012 - 14:33

Μolto bella idea!!!Οι Ιταλοι αρεσκονται στις απλες ,πατροπαραδοτες συνταγες σαν αυτη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Tante Kiki 26 Ιουλίου 2012 - 13:33

Eρμιόνη μου λατρεύω τα νιόκι… εγώ τα πρωτοέφαγα σε ταξίδι, στην Ρώμη (σε πανεπιστημιακή ηλικία) και την …πάτησα σαν τον άντρα σου!!! Τα είχα φάει με άσπρη σάλτσα και νόμιζα ότι ήταν φασόλια με άσπρη σάλτσα!!! χαχαχαχα Τα λάτρεψα όμως!!!
Πάντως 2 φορές προσπάθησα να φτιάξω και τις δύο απέτυχα…τώρα μου έμεινε να δοκιμάσω τη συνταγή της Έρης που την έχω γράψει και απλά περιμένω την ευκαιρία!
Τέλειο πιάτο!!! Γεια στα χέρια σου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Foteini Thes 26 Ιουλίου 2012 - 12:12

Eρμιονη μου
Σημερα η συνταγη σου ειναι ανεπαναληπτη!!Αγαπουμε τα νιοκι ,ειδικα αυτα που προμηθευομαι απο ενα μαγαζι με χειροποιητη παστα στο Τορινο.Συνηθως τα μαγειρευω με πεστο βασιλικου ,η αγαπημενη σαλστα του γυιου μου,ομως ειμαι σιγουρη οτι η προταση σου θα τον εκπληξει ευχαριστα!Η επιλογη των τυριων βρισκω οτι ειναι απολυτα εναρμονισμενη με την υφη των νιοκι και της σαλτσας.Θελει προσοχη στην καταναλωση διοτι τα νιοκι ειναι αρκετα βαρια,αρα το δευτερο πιατο μαλλον πρεπει να περιμενει!Φιλια πολλα,πολλα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 26 Ιουλίου 2012 - 11:44

Amelie μου, ομολογουμένως με αυτή την κόκκινη σάλτσα παραπέμπουν αρκετά σε γίγαντες! Στην Ελβετία ε; Πρέπει να ήταν απίθανα!

Ελενάκι, να είναι καλά ο Κωστής πάντα με κάνει να γελάω! Φυσικά και απόλαυσε το πιάτο του και κατενθουσιάστηκε! Βέβαια μετά δεν μπορούσε να θυμηθεί τι ακριβώς έφαγε… Τη μια τα αποκαλούσε Νόκια την άλλη δεν θυμάμαι ακριβώς πως!

Φίλτατη Λουκία, σε βρίσκω πολύ προχωρημένη τελικά σε θέματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής! Μήπως είναι ζωδιακό;
Η σάλτσα γκοργκοντζόλας ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα!

Πηνελόπη μου πραγματικά με εκπλήσσεις! Αν και είμαι βέβαιή ότι θα μας παρουσιάσεις μια απίθανη συνταγή με νιόκι, δικής σου έμπνευσης φυσικά και θα μείνουμε πάλι με ανοιχτό το στόμα!!

Ωχ Ελπίδα, αν δει αυτό το σχόλιο ο Κωστής θα μου ζητάει γίγαντες!!

Νάσια είναι πραγματικά πανεύκολο πιάτο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Louki@ 26 Ιουλίου 2012 - 10:23

Καλημέρα Ερμιόνη! Ωραία η αντίδραση του Κωστή αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν θα απογοητεύτηκε από το καινούργιο πιάτο που δοκίμασε! Μου αρέσουν πολύ τα νιόκι και μέχρι στιγμής είχε τύχει να τα φτιάξω μόνο με άσπρη σάλτσα γκοργκοντζόλας ή με πέστο. Πολύ ενδιαφέρουσα και η κόκκινη εκδοχή τους!:-))

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Nasia 26 Ιουλίου 2012 - 11:08

δεν τα εχω φτιάξει ποτέ και μου τρέχουν τα σάλια με το πιάτο σου!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ελπίδα 26 Ιουλίου 2012 - 10:48

χαχα…η ατάκα του Κωστή είναι όλα τα λεφτά!!! Τέλεια τα νιόκι αλλά κάν’ του και τους γίγαντες να του φύγει ο καημός..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Penelope 26 Ιουλίου 2012 - 10:25

Εάν θες το πιστεύεις Ερμιόνη μου, αν και τα έχω φάει μερικές φορές σε ταξίδια στη γειτονική χώρα, δεν τα έχω φτιάξει ποτέ μου.
Με βάζεις σε πειρασμό για να τους τα φτιάξω το ΣΚ στο εξοχικό έτσι για ευκολία μαζί με κάτι άλλο.
Σ’ ευχαριστώ πολύ για την ιδέα.
Πολλές καλημέρες από μένα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΛΕΝΑ 26 Ιουλίου 2012 - 10:21

Φοβερή η ατάκα του αντρούλη σου με τους γίγαντες, δεν το συζητάω χα χα χαα!!!
Ελπίζω βέβαια στην συνέχεια να απόλαυσε το λαχταριστό του πιάτο!
Νιόκι σε σάλτσα βασιλικού με λιωμένη μοτσαρέλα, σοοούυυπεεερρ!!!
Φιλιά Ερμιονάκι μου, καλή σου μέρα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Amelie 26 Ιουλίου 2012 - 09:28

Αχ, τρελαίνομαι για νιόκι! Τα πρωτοδοκίμασα στην Ελβετία προ 15 ετών (όπου κι εγώ αρχικά ως γίγαντες τα αποκάλεσα λόγω σχήματος!) και έκτοτε αποτελούν μία από τις αδυναμίες μου. Αν και πρωί-πρωί, βλέπω τις ωραίες σου φωτογραφίες και τα λιμπίζομαι!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα