Μπισκότα με πορτοκάλι και σοκολάτα

Αρωματικά μπισκότα με πορτοκάλι που λιώνουν στο στόμα!

μπισκότα με πορτοκάλι και σοκολάτα

Αν θυμάμαι καλά, η μία και μοναδική φορά που γιορτάσαμε με τον Κωστή τον Άγιο Βαλεντίνο ήταν το 1998, με τη σχέση μας να μετρά μόλις 3 μήνες.
Ήμασταν πιτσιρίκια. Πέρασε να με πάρει από το σπίτι με το Ford Granada του μπαμπά του. Μου πρόσφερε μια ανθοδέσμη με δεκάδες κατακόκκινα τριαντάφυλλα, ανταλλάξαμε oversized αρκούδους και καρτούλες με τρυφερά λόγια αγάπης και γευματίσαμε σε ακριβό piano restaurant.

Στο δρόμο της επιστροφής, με ρώτησε αν είχα περάσει καλά. Απάντησα κάτι της μορφής «ναι, αλλά ας μην το ξανακάνουμε σε παρακαλώ». Ανακούφιση και για τους δυο μας.
Το πρώτο μας ραντεβού άλλωστε ήταν στο παρκάκι της γειτονιάς, τρώγοντας στο χέρι σουβλάκι με απ’ όλα από το αγαπημένο μας -ακόμα και μέχρι σήμερα- σουβλατζίδικο.

Είμαστε ρομαντικοί με το δικό μας τρόπο. Αυτό άλλωστε είναι το ζητούμενο, σωστά;

μπισκότα με πορτοκάλι και σοκολάτα

Ύστερα από έναν τέτοιο πρόλογο είναι μάλλον σαφές ότι αυτά τα μπισκότα με πορτοκάλι και σοκολάτα δεν δημιουργήθηκαν έχοντας κατά νου τον Άγιο Βαλεντίνο.
Πιστεύω όμως πως είναι ιδανικά για να τα μοιραστούμε με/προσφέρουμε σε οποιοδήποτε πρόσωπο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά και τη ζωή μας.

Καταρχήν είναι ντελικάτα, χαριτωμένα και girly.

Έχουν ήπια βουτυράτη γεύση με δροσερές πορτοκαλένιες νότες.
Σημείωση: εάν για οποιονδήποτε λόγο θέλετε να αποφύγετε το βούτυρο, θα πρότεινα να μην προσπαθήσετε να τροποποιήσετε τα συγκεκριμένα μπισκότα. Ο συνδυασμός του πλούσιου σε γεύση βουτύρου με το αρωματικό πορτοκάλι και τη λαχταριστή σοκολάτα είναι που τα κάνει απίστευτα γευστικά και εθιστικά.
Α ναι, μην έχετε καμία αμφιβολία και μην επιτρέψετε στο χαμηλών τόνων παρουσιαστικό τους να σας οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Αυτά τα μπισκότα είναι πέρα για πέρα εθιστικά.

μπισκότα με πορτοκάλι και σοκολάτα

Η υφή τους είναι μαλακή, με ελαφρώς τραγανή περίμετρο. Ένα ανεπαίσθητο κρακ! στην αρχή δηλαδή και κατόπιν μπαμ! λι-ώ-νουν στο στόμα. Εθιστικά.

Έχουν μερικώς σοκολατένια επικάλυψη. Θεωρώ ότι είναι ισορροπημένη και ικανοποιητική. Η ποσότητα της σοκολάτας είναι αρκετή για να μας χαρίσει ευχάριστες ανατριχίλες, χωρίς ωστόσο να υπερκαλύπτει τις υπόλοιπες γεύσεις.
Ο ρόλος της σοκολάτας δηλαδή είναι απαραίτητος αλλά δευτερεύων. Συμπληρώνει, τονίζει και αναδεικνύει τα υλικά-πρωταγωνιστές. Και βεβαίως χαρίζει ακόμα μία ενδιαφέρουσα υφή στο μπισκότο.

Τα υλικά είναι λίγα και βασικά. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε να τα προμηθευτούμε στην καλύτερη δυνατή ποιότητα που μπορούμε να βρούμε.

μπισκότα με πορτοκάλι και σοκολάτα

Η διαδικασία είναι απλή και το αποτέλεσμα θα είναι απόλυτα πετυχημένο αν προσέξουμε τα παρακάτω 2 σημεία:

  • Η ζύμη χρειάζεται να παγώσει καλά, για τουλάχιστον 4-5 ώρες. Εάν μπορούμε, την ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ και αν θέλουμε τη διατηρούμε στο ψυγείο για 3 ημέρες.
  • Εάν δυσκολευόμαστε να ανοίξουμε τη ζύμη σε φύλλο, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Είναι αφράτη, εύπλαστη και εύκολα διαχειρίσιμη.

Βεβαίως και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μισή ποσότητα υλικών και να φτιάξουμε έτσι 25 μπισκότα. Αλλά αν θέλετε τη γνώμη μου, μην το κάνετε! Είπαμε, αυτά τα μπισκότα με πορτοκάλι και σοκολάτα είναι εθιστικά!

μπισκότα με πορτοκάλι και σοκολάτα

Μπισκότα με πορτοκάλι και σοκολάτα

Eτοιμασία: 35 minutes
Μαγείρεμα: 18 minutes
Αναμονή: 5 hours
Συνολικά: 53 minutes
Γεύμα: πρωινό, σνακ
Λέξη-κλειδί: μπισκότα βουτύρου, μπισκότα βουτύρου με σοκολάτα
Μερίδες: 50
Αρωματικά μπισκότα με πορτοκάλι που λιώνουν στο στόμα! Για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση τα επικαλύπτουμε με σοκολάτα.

Υλικά

  • 340 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 260 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι ξύσμα
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 540 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για το πασπάλισμα της ζύμης
  • 4 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • 250 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση
 

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα κρεμώδες μίγμα.
  • Ενσωματώνουμε τα αυγά ένα-ένα.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και σιγά-σιγά αυξάνουμε πάλι την ταχύτητα της συσκευής. Η ζύμη μας θα είναι αφράτη και αρκετά κολλώδης.
  • Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας μας, τοποθετούμε τη ζύμη, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την πλάθουμε σε μια μεγάλη μπάλα.
  • Καλύπτουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες (ιδανικά για ένα ολόκληρο βράδυ).
  • Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας, αφαιρούμε τη διαφανή μεμβράνη από τη ζύμη, την ακουμπάμε πάνω στη λαδόκολλα, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με πάχος περίπου 0.6-0.8 εκατοστά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά.
  • Χρησιμοποιώντας κουπάτ, κόβουμε τη ζύμη σε σχέδια της αρεσκείας μας.
  • Μεταφέρουμε τα μπισκότα στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία (δηλαδή πλάθουμε την εναπομείνουσα ζύμη σε μπάλα, την τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα, την πασπαλίζουμε -αν χρειάζεται- με λίγο αλεύρι, την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και την κόβουμε με κουπάτ) μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη.
  • Ψήνουμε τα μπισκότα στη θέση που βρίσκεται κάτω από τη μεσαία θέση του φούρνου για 16-18’ (για μικρότερου πάχους μπισκότα ο χρόνος αυτός χρειάζεται να μειωθεί).
  • Βγάζουμε τα μπισκότα μόλις δούμε ότι έχουν σταθεροποιηθεί και έχει ροδίσει ελαφρά η περιφέρεια τους. Τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε φούρνο μικροκυμάτων (ή μπεν μαρί) και απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας.
  • Βουτάμε μέχρι τη μέση περίπου τα μπισκότα στη λιωμένη κουβερτούρα. Τα κρατάμε λίγο πάνω από το μπολ με τη λιωμένη κουβερτούρα προκειμένου να φύγει το πλεόνασμα σοκολάτας και τα ακουμπάμε στη λαδόκολλα.
  • Περιμένουμε μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη και απολαμβάνουμε.

Σημειώσεις

Η αρχική ιδέα εδώ.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




6 ΣΧΟΛΙΑ

Χρυσα 27 Ιουνίου 2019 - 11:21

καλημέρα! Οταν λετε βούτυρο, εννοείτε Βιταμ ή φρεσκο βουτυρο παρακαλώ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 3 Ιουλίου 2019 - 22:20

Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε “κανονικό” ανάλατο βούτυρο και όχι βιτάμ.
Τα συγκεκριμένα μπισκότα γίνονται πολύ πιο γευστικά και με ωραία υφή όταν χρησιμοποιείται βούτυρο.

Αν χρειάζεστε κάτι άλλο, μη διαστάσετε να με ρωτήσετε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Mαρία Δημητρίου 30 Απριλίου 2019 - 17:20

Ερμιονη μου, δεν έχω λογια, όντως εθιστικά. Τα φτιάξαμε το Σαββατο, σημερα Τριτη φαγαμε και το τελευταιο ψιχουλο. Τα μισά με σοκολάτα, τα μισά χωρίς. Όνειρο, ευχαριστούμε πολυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
paraxeno pirouni 13 Φεβρουαρίου 2019 - 11:18

Για μένα ο ρομαντισμός είναι κάτι καθαρά προσωπικό και υποκειμενικό και με την έννοια ενός γλυκού, τρυφερού συναισθήματος δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τις ερωτικές σχέσεις. Και φυσικά τα συναισθήματά μας δεν έχουν ανάγκη από εμπορικές γιορτές. Από την άλλη, μια γιορτή όπου πρωταγωνιστεί η σοκολάτα εμένα δε μπορεί να με αφήσει ασυγκίνητη :) Υπέροχα είναι αυτά τα μπισκότα και το καλό βούτυρο γάλακτος είναι πράγματι το κλειδί για την επιτυχία. Έτσι όπως τα βλέπω πάντως, τα έχεις κάνει πράγματι ερωτεύσιμα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Penelope 12 Φεβρουαρίου 2019 - 16:52

Η αγάπη δεν έχει πάντα την μορφή μιας κόκκινης καρδιάς, είναι σίγουρο Ερμιόνη μου.
Έχει το σχήμα, το άρωμα, το χρώμα, την γεύση και την όψη που ο καθένας μας βιώνει με τον/την αγαπημένο/η του.
Αλλά πάνω από όλα, όσο περνούν τα χρόνια η αγάπη παίρνει το σχήμα μιας μεγάλης ζεστής αγκαλιάς και μιας τρυφερής κουβέντας, όταν την έχουμε ανάγκη. Και μακάρι αυτό να κρατήσει για πολλά-πολλά χρόνια :-)

Μπισκότα έχω πολύ καιρό να κάνω, αλλά σίγουρα τα βουτυρένια με άρωμα πορτοκαλιού και “χάδι” σοκολάτας, αξίζουν την δοκιμή!

Φιλιά πολλά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ξηρουχακη Μαρία 12 Φεβρουαρίου 2019 - 16:24

Ουάου,τί γλυκούλια μπισκοτακια,όσο κ συ Ερμιόνη μου..
Επιφυλάσσομαι να τα φτιάξω,Οχι για μενα λόγω προδιαβήτη αλλα για αγαπημένους..
Εγω με τον άντρα μου γνωριστήκαμε το 1970 σε ενα κατάστημα παπουτσιών ,όπου προσφέρθηκε να μου δώσει 5 δραχμές που μου έλειπαν για να αγοράσω τα παπούτσια των ονείρων μου.
Σημειωτέον οτι ειμαστε κ οι δυο φοιτητές χαχα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα