Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα σε 2 σχέδια: ταρανδάκια και πολύχρωμα φωτάκια. Αφράτα και βουτυρένια, με δροσερές πορτοκαλένιες νότες.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Ο Νοέμβρης είναι αγαπημένος μήνας για την οικογένειά μας.
Περιέχει 4 σημαντικές ημερομηνίες: επέτειο σχέσης, επέτειο γάμου, τη γιορτή της Ιφιγένειας και τα γενέθλιά μου.

Τις προηγούμενες χρονιές συνηθίζαμε να πηγαίναμε κάπου ξεχωριστά, εκτός σπιτιού. Φέτος γιορτάσαμε στο σπίτι μας, όμορφα και λιτά.
Μαγειρέψαμε αγαπημένα φαγητά (aka σουβλάκια, κανελόνια και σουβλάκια ξανά), παίξαμε επιτραπέζια παιχνίδια (συνιστώ ανεπιφύλακτα το Dixit), ζωγραφίσαμε, στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ακούσαμε παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα, δεχτήκαμε τηλεφωνικά και διαδικτυακά τις ευχές φίλων και συγγενών.

Και φτιάξαμε τα πιο χαριτωμένα χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Σε δύο σχέδια μάλιστα γιατί ήταν αδύνατο να καταλήξουμε σε ένα μόνο.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Η ζύμη

Τα μπισκότα έχουν πλούσια βουτυρένια γεύση με δροσερές νότες πορτοκαλιού. Είναι αφράτα και λιώνουν απολαυστικά στο στόμα.
Η ζύμη είναι μαλακή και ελαφρώς κολλώδης, οπότε χρειάζεται να την τοποθετήσουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες προκειμένου να μπορούμε να τη δουλέψουμε άνετα. Επιπρόσθετα, η παραμονή της ζύμης στο ψυγείο βοηθά τα μπισκότα να διατηρήσουν το σχήμα τους κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Η ζύμη ίσως παραμένει λίγο κολλώδης ακόμα και μετά την παραμονή της στο ψυγείο. Σε αυτή την περίπτωση δεν της προσθέτουμε αλεύρι, αλλά ρίχνουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας, στον πάγκο εργασίας και στον πλάστη.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Η επικάλυψη

Για την επικάλυψη των μπισκότων χρησιμοποιούμε ένα απλό γλάσο που φτιάχνουμε με άχνη ζάχαρη και λίγο φρέσκο γάλα. Αρχικά ανακατεύουμε τη ζάχαρη με 3 κουταλιές της σούπας γάλα και αν χρειάζεται, προσθέτουμε σταδιακά 1-2 κουταλιές της σούπας γάλα ακόμα.

Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα γλάσο που να μην είναι υπερβολικά παχύρρευστο και ταυτόχρονα να στέκεται στην επιφάνεια των μπισκότων. Για να μην κρυώσει και σφίξει το γλάσο προτού προλάβουμε να επικαλύψουμε όλα τα μπισκότα, φροντίζουμε να το διατηρούμε χλιαρό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Έχουμε υπόψη ότι το γλάσο σταθεροποιείται σε λίγα μόλις λεπτά, οπότε τι χαρά! χρειάζεται να περιμένουμε πολύ λίγο προτού προχωρήσουμε στο διασκεδαστικό/δημιουργικό κομμάτι της διαδικασίας: τη διακόσμηση!

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Η διακόσμηση

Για να διακοσμήσουμε τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα χρησιμοποιούμε κουβερτούρα (την οποία λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και διατηρούμε χλιαρή) και πολύχρωμα σοκολατένια καραμελάκια.

Τόσο για τα κέρατα των τάρανδων όσο και για τα καλώδια, προτίμησα να χρησιμοποιήσω κορνέ από λαδόκολλα για δύο βασικούς λόγους:

  • Δεν χρειάζεται να καθαρίσουμε το κορνέ στο τέλος, απλά το πετάμε! Δεν ξέρω αν έχετε επιχειρήσει να απομακρύνετε λιωμένη σοκολάτα από υφασμάτινο κορνέ, αλλά πιστέψτε με δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο.
  • Μπορούμε να δώσουμε στο κορνέ το άνοιγμα που θέλουμε/βολεύει και βεβαίως να το διορθώσουμε μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό μέγεθος.

Εάν δεν γνωρίζετε πώς να φτιάξετε κορνέ από λαδόκολλα, δείτε αυτό το πολύ χρήσιμο βίντεο.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Για τα μάτια των τάρανδων χρησιμοποιούμε σταγόνες κουβερτούρας, τις οποίες πιέζουμε ελαφρά πάνω στο γλάσο. Τα κόκκινα σοκολατένια καραμελάκια είναι ότι πρέπει για τις μύτες τους (αν και η Ιφιγένεια τις βρήκε υπερβολικά χοντρές!).

Για να φτιάξουμε τα πολύχρωμα φωτάκια, πιέζουμε τα καραμελάκια κάθετα στην επιφάνεια των μπισκότων. Προσέχουμε να μην ασκήσουμε υπερβολική πίεση και δημιουργηθούν ρωγμές στο γλάσο.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Νομίζω ότι τα φετινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα είναι εξίσου όμορφα με τα μπισκότα τάρανδους που σας είχα δείξει εδώ. Επιπρόσθετα η όλη διαδικασία -από το ζύμωμα μέχρι τις διακοσμητικές λεπτομέρειες- είναι φοβερά αγχολυτική και διασκεδαστική.

Θα χαρώ πολύ να φτιάξετε τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που σας προτείνω. Ποια προτιμάτε αλήθεια; Ταρανδάκια ή πολύχρωμα φωτάκια;

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα 2020

Eτοιμασία: 1 hour
Μαγείρεμα: 16 minutes
Αναμονή: 2 hours
Συνολικά: 3 hours 16 minutes
Γεύμα: πρωινό
Λέξη-κλειδί: χριστουγεννιάτικα μπισκότα
Μερίδες: 26
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα σε 2 σχέδια: ταρανδάκια και πολύχρωμα φωτάκια. Αφράτα και βουτυρένια, με δροσερές πορτοκαλένιες νότες.

Υλικά

  • 230 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • το ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 2 βανιλίνες
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το γλάσο:

  • 230 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 4-5 κ.σ. γάλα φρέσκο

Για τη διακόσμηση:

  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • πολύχρωμα σοκολατένια καραμελάκια
  • λίγες σταγόνες κουβερτούρας

Εκτέλεση
 

Για τα μπισκότα:

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανιλίνες και τα ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα κρεμώδες μίγμα.
  • Ενσωματώνουμε τα αυγά ένα-ένα.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι. Η ζύμη θα είναι αφράτη και αρκετά κολλώδης.
  • Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας μας, τοποθετούμε τη ζύμη, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την πλάθουμε σε μια μεγάλη μπάλα.
  • Καλύπτουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας, αφαιρούμε τη διαφανή μεμβράνη από τη ζύμη, την ακουμπάμε πάνω στη λαδόκολλα, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε σε φύλλο με πάχος 0.4-0.5 εκατοστά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά.
  • Χρησιμοποιώντας κουπάτ, κόβουμε τη ζύμη σε στρογγυλά μπισκότα.
  • Μεταφέρουμε τα μπισκότα στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία (δηλαδή πλάθουμε την εναπομείνουσα ζύμη σε μπάλα, την τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα, την πασπαλίζουμε -αν χρειάζεται- με λίγο αλεύρι, την ανοίγουμε και την κόβουμε με κουπάτ) μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη.
  • Ψήνουμε τα μπισκότα για 14-16'. Βγάζουμε τα μπισκότα μόλις δούμε ότι έχουν σταθεροποιηθεί και έχει ροδίσει ελαφρά η περιφέρεια τους. Τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Για το γλάσο:

  • Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και τις 3 κ.σ. γάλα και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το γλάσο να έχει παχύρρευστη υφή. Εάν χρειάζεται, διορθώνουμε την υφή προσθέτοντας 1-2 κ.σ. γάλα.
  • Βουτάμε τα μπισκότα στο γλάσο και τα τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας μας. Περιμένουμε λίγη ώρα, να στεγνώσει και να σταθεροποιηθεί το γλάσο.

Για τη διακόσμηση:

  • Για τα μπισκότα τάρανδους σχηματίζουμε πρώτα τα μάτια, στερεώνοντας 2 σταγόνες κουβερτούρας.
  • Σχηματίζουμε και τις μύτες, στερεώνοντας από ένα κόκκινο σοκολατένιο καραμελάκι σε κάθε μπισκότο.
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε αντικολλητικό τηγάνι ή φούρνο μικροκυμάτων. Τη μεταφέρουμε σε κορνέ και ζωγραφίζουμε τα κέρατα.
  • Για τα μπισκότα φωτάκια, με τη λιωμένη κουβερτούρα σχηματίζουμε πρώτα τα καλώδια.
  • Στη συνέχεια, τοποθετούμε κάθετα τα πολύχρωμα σοκολατένια καραμελάκια.

Σημειώσεις

  1. Ιδέες από εδώ, εδώ και εδώ.
  2. Διατηρούμε τα μπισκότα σε αεροστεγές σκεύος, σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Εάν θέλουμε, μπορούμε να παραλείψουμε το γλάσο και να διακοσμήσουμε την επιφάνεια των μπισκότων αμέσως μόλις κρυώσουν.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




7 ΣΧΟΛΙΑ

Αρετή 8 Ιανουαρίου 2021 - 17:52

Κυρία Τυλιπακη, σήμερα μερα είναι η 4η φορά που κάνω τα μπισκότα από την ημέρα που τα είδα εδώ και αύριο τέτοια ώρα δεν θα υπάρχουν 🤣. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή! 👌😍

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 8 Ιανουαρίου 2021 - 18:04

Καλησπέρα!
Καλή χρονιά εύχομαι, με υγεία, αισιοδοξία και όμορφες στιγμές!
Χαίρομαι πάρα πολύ που σας αρέσουν τα μπισκότα. Κι εμείς τα ευχαριστηθήκαμε πολύ!
Ευχαριστώ για το σχόλιο και τα καλά λόγια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαρία 30 Νοεμβρίου 2020 - 10:29

Πολύ όμορφα μπισκότα και αρκετά απλά για να βοηθήσουν και τα μικράκια. Τι διάμετρο έχει το κουπ-πατ που χρησιμοποίησες; Καλές γιορτές!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 30 Νοεμβρίου 2020 - 11:27

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Έτσι ακριβώς, οι κόρες μου χάρηκαν πολύ με την όλη διαδικασία και περάσαμε ένα ευχάριστο απόγευμα φτιάχνοντας και διακοσμώντας τα μπισκότα!
Σε σχέση με αυτό που με ρωτάς, το κουπάτ που χρησιμοποίησα είναι 7 εκ. Θεωρώ πως 6-8 εκ. διάμετρος είναι ιδανική προκειμένου να δείξουν όμορφες οι φατσούλες των ταράνδων!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ειρήνη 17 Δεκεμβρίου 2020 - 18:26

Τέλεια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ρηγώ 25 Νοεμβρίου 2020 - 16:59

Πολύ όμορφα και χαριτωμένα μπισκότα Ερμιόνη μου! Σκέφτομαι να φτιάξω κι εγώ το Σαββατοκύριακο με τα παιδιά!Αν και έχω πολλές συνταγές για χριστουγεννιάτικα μπισκότα,θα δοκιμάσω και τη δική σου! Ευχαριστούμε πολύ! Καλές γιορτές να έχουμε με υγεία πάνω απ’όλα!!! Φιλιά!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κωστής 25 Νοεμβρίου 2020 - 15:20

Πολύ ωραία τα μπισκότα σου Ερμιόνη μου και πολύ χαριτωμένα! Όπως πάντα άψογη φωτογράφηση!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα