Πουτίγκα με τσουρέκι και μήλο

Goodbye banana breads, hello apples;

Το προηγούμενο καθολικό lockdown με βρήκε να ψήνω υπερβολικά πολλά ψωμιά μπανάνας. Αυτή τη φορά, το σπίτι θα πλημμυρίσει με αρώματα μήλου, κανέλας, γαρύφαλλου. Με τα ζεστά και χαλαρωτικά αρώματα του φθινοπώρου.

Την παραμονή της ανακοίνωσης του δεύτερου καθολικού lockdown στη χώρα μας, σκεφτόμουν ότι δεν είμαι έτοιμη για αυτό. Πως είναι δύσκολος ο περιορισμός και μερικές φορές αφόρητος. Και στο σημείο αυτό πάτησα στοπ στις αρνητικές σκέψεις. Είναι εύκολο (και λογικό και δικαιολογημένο) να βυθιστώ στον αρνητισμό και την απαισιοδοξία. Δεν θέλω να το κάνω όμως. Και μπορώ να πω ότι δεν πρέπει κιόλας. Για το καλό της πνευματικής / συναισθηματικής / ψυχολογικής υγείας τόσο της δικής μου, όσο και των αγαπημένων μου.

Επιλέγω να εστιάζω στα μικρά και όμορφα που μου δίνουν χαρά. Στη γνώση ότι αυτοί για τους οποίους νοιάζομαι -οικογένεια, συγγενείς, φίλοι- είναι καλά. Και μέχρι να επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική καθημερινότητα, θα συνεχίσω να εργάζομαι από το σπίτι, να ετοιμάζω αλμυρές και γλυκές νοστιμιές (προσπαθώντας παράλληλα να μην πάρουμε πάλι 2 κιλά έκαστος), να επικοινωνώ τηλεφωνικά/διαδικτυακά με άτομα που δεν μπορώ να συναντήσω και μου λείπουν, να περνώ χρόνο με τον Κωστή και τα κορίτσια. Βασικά να κάνω το καλύτερο που μπορώ με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Πουτίγκα με τσουρέκι και μήλο

Λίγη βοήθεια παρακαλώ!

Αλλαγή θέματος γιατί θέλω ιδέες.

Βρέθηκα με πολλά λεμόνια και ρόδια. Έχω μια φανταστική συνταγή για λεμονάδα οπότε ξέρω πώς θα αξιοποιηθούν τα λεμόνια. Τα ρόδια όμως; Σκέφτομαι λικέρ ρόδι. Χριστούγεννα, ατμοσφαιρικός φωτισμός στο σαλόνι από τα φωτάκια του δέντρου, κουβερτούλα και χαλάρωση στον καναπέ, ταινία ή βιβλίο και λικεράκι. Αν το φτιάξω αυτή την εβδομάδα, θα είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα, σωστά;

Και ερωτώ:
Έχετε να προτείνετε κάποια ωραία και δοκιμασμένη συνταγή για λικέρ ρόδι;
Μήπως μπορείτε να προτείνετε κάποιο διαφορετικό τρόπο αξιοποίησης των ροδιών;

Εάν ναι, περιμένω τα σχόλιά σας!

Πουτίγκα με τσουρέκι και μήλο

Επιτέλους η πουτίγκα

Τελευταία αλλαγή θέματος, για να μιλήσουμε επιτέλους για την πουτίγκα με τσουρέκι και μήλο της σημερινής ανάρτησης. Για ένα από τα πολλά «μικρά και όμορφα που μου δίνουν χαρά».

Οι πουτίγκες με τσουρέκι είναι το καλύτερό μου για τα πρωινά του σαββατοκύριακου. Ετοιμάζονται από το προηγούμενο βράδυ, ψήνονται το επόμενο πρωί, το σπίτι πλημμυρίζει με φανταστικά αρώματα, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ξυπνούν ευχάριστα, επικρατεί πρώτα μια διασκεδαστική ανυπομονησία στην κουζίνα και κατόπιν ενθουσιασμός και θαλπωρή καθώς απολαμβάνουμε την πουτίγκα.

Έτσι απλά, το πρωινό γίνεται λίγο πιο ιδιαίτερο, η διάθεσή μας λιγάκι καλύτερη.

Πουτίγκα με τσουρέκι και μήλο

Δεν υπάρχει καμία δυσκολία στην προετοιμασία αυτής της πουτίγκας με τσουρέκι και μήλο.
Άντε, ας πούμε πως η μόνη δυσκολία είναι το καθάρισμα και ο τεμαχισμός των μήλων. Κυρίως όμως γιατί είναι το πιο χρονοβόρο και ανιαρό κομμάτι της διαδικασίας.

Τα μήλα σιγομαγειρεύονται με βούτυρο, καστανή ζάχαρη και κανέλα, μαλακώνουν και βγάζουν όλη τους τη γλύκα.

Την ώρα που ετοιμάζονται τα μήλα, κόβουμε το τσουρέκι σε μεγάλους κύβους και ετοιμάζουμε το υγρό μίγμα με το οποίο θα το περιχύσουμε. Αυγά, κρέμα γάλακτος, φρέσκο γάλα, κανέλα και βανιλίνη είναι όλα κι όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε.

Λίγο βούτυρο στο πυρέξ που θα χρησιμοποιήσουμε, τσουρέκι, μήλα, τσουρέκι, μήλα, υγρό μίγμα, σκέπασμα με αλουμινόχαρτο και ψυγείο.

Την επόμενη ημέρα ψήσιμο, υπομονή για 10-15′, προαιρετικό πασπάλισμα με άχνη ζάχαρη και καλή μας απόλαυση.

Η πουτίγκα με τσουρέκι και μήλο ταιριάζει απίθανα με τον ελληνικό μας καφέ, αλλά και με ένα ωραίο αρωματικό τσάι. Είναι γλυκιά όσο πρέπει. Δεν προσθέτουμε ζάχαρη στο υγρό μίγμα, επομένως όσο πιο γλυκά και αρωματικά είναι τα μήλα, τόσο πιο γευστική θα είναι η πουτίγκα. Χρησιμοποίησα 3 μεγάλα μήλα fuji, αλλά μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε στάρκιν ή gala.

Πουτίγκα με τσουρέκι και μήλο

Θέλετε και άλλες φθινοπωρινές συνταγές με μήλα;

Βρείτε στο blog αυτές:

Αλλά και αυτές σε αγαπημένα φιλικά blogs:

Πουτίγκα με τσουρέκι και μήλο

Πουτίγκα με τσουρέκι και μήλο

Eτοιμασία: 45 minutes
Μαγείρεμα: 45 minutes
Αναμονή: 12 hours
Συνολικά: 13 hours 30 minutes
Γεύμα: πρωινό
Μερίδες: 1 πυρέξ
Η πουτίγκα με τσουρέκι και μήλο ετοιμάζεται με απλά υλικά από το προηγούμενο βράδυ και καθώς ψήνεται πλημμυρίζει το σπίτι μας με ζεστά, φθινοπωρινά αρώματα!

Υλικά

Για τα μήλα:

  • 60 γρ. βούτυρο
  • 80 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 3 μεγάλα μήλα σχετικά ψιλοκομμένα
  • 1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

Για την πουτίγκα:

  • 450 γρ. τσουρέκι
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 250 γρ. φρέσκο γάλα
  • 2 βανιλίνες
  • 1/2 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση
 

Για τα μήλα:

  • Λιώνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
  • Προσθέτουμε τα μήλα και τα πασπαλίζουμε με την κανέλα. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 30′.
  • Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και περιμένουμε λίγη ώρα να πέσει η θερμοκρασία των μήλων.

Για την πουτίγκα:

  • Την ώρα που μαγειρεύονται τα μήλα, ετοιμάζουμε την πουτίγκα. Κόβουμε το τσουρέκι σε μεγάλους κύβους.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη βανιλίνη και την κανέλα. Ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ορθογώνιο πυρέξ με διαστάσεις περίπου 22 x 32 εκ.
  • Απλώνουμε στο πυρέξ τη μισή ποσότητα από το τσουρέκι και σκορπίζουμε από πάνω τη μισή ποσότητα από τα μήλα.
  • Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα από το τσουρέκι και τα μήλα.
  • Περιχύνουμε το τσουρέκι με το υγρό μίγμα.
  • Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για 1 ώρα. Εναλλακτικά, μπορούμε αν θέλουμε να ετοιμάσουμε την πουτίγκα από το προηγούμενο βράδυ, να την τοποθετήσουμε στο ψυγείο και να την ψήσουμε το επόμενο πρωί.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις.
  • Ψήνουμε την πουτίγκα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο για 25′. Κατόπιν αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20′ ακόμα.
  • Τη βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε λίγη ώρα να κρυώσει προτού σερβίρουμε.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




5 ΣΧΟΛΙΑ

mia maria 24 Νοεμβρίου 2020 - 14:35

Πανέμορφη η πουτίγκα που έφτιαξες Ερμιόνη μου. Σιγουρα ξετρελάθηκαν οι μικρούλες.
Ευχαριστούμε και για όλες τις προτάσεις της εποχής που μας έδωσες :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Marion 13 Νοεμβρίου 2020 - 21:12

Aχ αυτές οι πουτίγκες σου με τσουρέκι!!!
Με τρελαίνουν. Με μήλα αυτή την εποχή είναι ότι πρέπει. Εξαιρετική ιδέα.

Σ ευχαριστώ πολύ για την επιλογή της galette ;)
Φιλια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δωρα 15 Νοεμβρίου 2020 - 19:26

Ερμιόνη να κάνεις μαρμελάδα ρόδι γίνεται εύκολα αν εξαιρέσουμε το καθάρισμα των ροδιών αξίζει τον κόπο γιατί είναι υπέροχη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αθανασία Χαλετζή 12 Νοεμβρίου 2020 - 01:11

Υπέροχη συνταγή. Εγώ συνήθως φτιάχνω πουτίγκα μετά τις γιορτές (Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά) κι εφόσον έχει περισσέψει βασιλόπιτα. Θα τη δοκιμάσω.
Έχω φτιάξει λικέρ ρόδι, βράζοντας ίση ποσότητα ρόδι και ζάχαρη (δηλαδή 1ποτηρι σπόρους ροδιού και 1ποτηρι ζάχαρη) σε χαμηλή θερμοκρασία. Αν τα ρόδια είναι γλυκά χρησιμοποίησε μικρότερη ποσότητα ζάχαρης. Πρόσθεσα ένα μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας , αφαίρεσα τον αφρό κι έβρασα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ σιρόπι. Το άφησα να κρυώσει, το στραγγησα και πρόσθεσα κονιάκ σιγά σιγά δοκιμάζοντας μέχρι να ισορροπήσει αλκοόλ και σιρόπι.
Καλή επιτυχία!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ρηγώ 13 Νοεμβρίου 2020 - 09:02

Γεια σου Ερμιόνη μου! Μπορείς επίσης να φτιάξεις και χυμό με κάποια από τα ρόδια.Κι αν η ποσότητα είναι μεγάλη, μπορείς να τα φυλάξεις στην καταψυξη σε πλαστικά μπουκάλια του μισού λίτρου.Κι επίσης το λικέρ μπορείς να το αραιώσεις και με βότκα για πιο ωραίο χρώμα!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα