Fudge με κράνμπερις, φιστίκια Αιγίνης και πορτοκάλι

Το fudge με κράνμπερις, φιστίκια Αιγίνης και πορτοκάλι είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα! Εύκολο και εθιστικό, έγινε ήδη οικογενειακό μας αγαπημένο!

Fudge με κράνμπερις, φιστίκια Αιγίνης και πορτοκάλι

Στα tastes αγαπάμε τα σπιτικά fudge και το αποδεικνύουμε με κάθε ευκαιρία.
Έχουμε φτιάξει απίθανο fudge με 3 μόλις υλικά.
Νηστίσιμο fudge με ταχίνι και αμύγδαλα.
Fudge με λευκή σοκολάτα και δροσερή γεύση λεμονιού.
Δίχρωμο fudge με μπισκότα oreo.
Χριστουγεννιάτικο fudge με κράνμπερις και φιστίκια Αιγίνης.
(Ίσως) το πιο εθιστικό fudge με nutella και σοκολάτα.
Και πολλά ακόμα.

Εύκολη ετοιμασία, βελούδινη υφή, πλούσια γεύση. Με τέτοια χαρακτηριστικά, τα fudge μοιάζουν στα αλήθεια με μικρές μπουκίτσες ευτυχίας. Δεν μπορώ να σκεφτώ καταλληλότερο χαρακτηρισμό και ελπίζω πως συμφωνείτε.

Fudge με κράνμπερις, φιστίκια Αιγίνης και πορτοκάλι

Κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου συνηθίζω να ετοιμάζω γενναίες ποσότητες fudge και να τα δωρίζω στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ελπίζω να καταφέρουμε να τηρήσουμε και φέτος αυτή τη γλυκιά παράδοση.

Τα κράνμπερις ταιριάζουν φανταστικά με τα φιστίκια Αιγίνης. Ομοίως φανταστικά ταιριάζουν με το πορτοκάλι. Αναμιγνύουμε τα τρία αυτά υλικά με λευκή σοκολάτα και ζαχαρούχο γάλα et voilà! Έχουμε φτιάξει το απόλυτα χριστουγεννιάτικο fudge με κράνμπερις, φιστίκια Αιγίνης και πορτοκάλι! Με τις κόκκινες και πράσινες πινελιές του. Με έντονο άρωμα πορτοκαλιού που εκ των πραγμάτων δεν απουσιάζει από μερικά χαρακτηριστικά/αγαπημένα γιορτινά γλυκά.

Fudge με κράνμπερις, φιστίκια Αιγίνης και πορτοκάλι

Η ετοιμασία του συγκεκριμένου fudge είναι απλή και εύκολη.

  • Παίρνουμε το ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι.
  • Χοντροκόβουμε τα φιστίκια Αιγίνης σε επεξεργαστή τροφίμων.
  • Σε χαμηλή θερμοκρασία λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο.
  • Αφού λιώσουν και ομογενοποιηθούν η λευκή κουβερτούρα και το βούτυρο, αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  • Με γρήγορες κινήσεις αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μικρό πυρέξ.
  • Αφήνουμε το fudge να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν το τοποθετούμε στο ψυγείο.
  • Υπομένουμε καρτερικά να σφίξει, ούτως ώστε να μπορούμε να το κόψουμε και να το απολαύσουμε.

Τι χρειάζεται να προσέξουμε

H λευκή κουβερτούρα είναι πιο ευπαθής και ευαίσθητη σε σχέση με τη μαύρη. Καίγεται εύκολα και σε περίπτωση που συμβεί αυτό, είναι δύσκολο να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Δεν τρομάζουμε όμως! Με λίγη προσοχή (και βούτυρο) η λευκή κουβερτούρα θα λιώσει όμορφα, δίνοντας ένα λείο και ρευστό αποτέλεσμα.

Φροντίζουμε να κόψουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Τη λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ελαστική σπάτουλα.
Το μίγμα θα είναι κάπως σφιχτό, αλλά θα μπορούμε να το δουλέψουμε. Καθώς λιώνει το βούτυρο, η κουβερτούρα θα κολλάει όλο και λιγότερο στον πάτο της κατσαρόλας. Εάν παρόλα αυτά δυσκολευόμαστε να δουλέψουμε το μίγμα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο βούτυρο ακόμα και να ανακατέψουμε ζωηρά.
Μόλις δούμε ότι η κουβερτούρα έχει λιώσει και έχει ενωθεί με το βούτυρο, αποσύρουμε το σκεύος από την εστία. Με γρήγορες κινήσεις ενσωματώνουμε τα υπόλοιπα υλικά και αδειάζουμε το μίγμα στο πυρέξ.

Συνοψίζοντας λοιπόν: χαμηλή θερμοκρασία, ζωηρό ανακάτεμα, γρήγορες κινήσεις από τη στιγμή που θα λιώσει το μίγμα.

Fudge με κράνμπερις, φιστίκια Αιγίνης και πορτοκάλι

To fudge κόβεται σε ωραία σταθερά κομμάτια που δεν θρυμματίζονται. Επιπρόσθετα, δείχνει τόσο όμορφο όταν κόβεται σε λωρίδες και αποκαλύπτονται τα σχέδια και τα χρώματα που κρύβει μέσα του.

Παρόλο που προτιμώ πολύ περισσότερο τη μαύρη σοκολάτα από τη λευκή, νομίζω ότι αυτό το fudge με κράνμπερις είναι εξίσου εθιστικό με το αγαπημένο μας fudge με nutella. Και τώρα που το σκέφτομαι, θα το ετοιμάζω σε ετήσια βάση, μαζί με τους σοκολατένιους κουραμπιέδες και τη βασιλόπιτα με σοκολατένια γέμιση και κραμπλ.

Σκέφτομαι επίσης ότι εδώ και χρόνια έχω υποσχεθεί στον Κωστή πως θα φτιάξω πανετόνε. Εάν έχετε δοκιμασμένη συνταγή πείτε μου οκ; Αν έχει και σοκολάτα, ακόμα καλύτερα!

Σας αφήνω με αγαπημένο χριστουγεννιάτικο κλιπάκι.

Fudge με κράνμπερις, φιστίκια Αιγίνης και πορτοκάλι

Fudge με κράνμπερις, φιστίκια Αιγίνης και πορτοκάλι

Eτοιμασία: 15 minutes
Μαγείρεμα: 10 minutes
Συνολικά: 25 minutes
Γεύμα: επιδόρπιο
Λέξη-κλειδί: fudge με cranberries
Μερίδες: 1 πυρέξ με διαστάσεις 20×20 εκ.
Το fudge με κράνμπερις, φιστίκια Αιγίνης και πορτοκάλι είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα! Εύκολο και εθιστικό, έγινε ήδη οικογενειακό μας αγαπημένο!

Υλικά

  • 397 γρ. ζαχαρούχο γάλα (1 συσκευασία)
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 540 γρ. κουβερτούρα λευκή ψιλοκομμένη
  • 1 βανιλίνη
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού γεμάτη
  • 80 γρ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα στο μούλτι
  • 100 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα

Εκτέλεση
 

  • Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ με διαστάσεις 20×20 εκ. και το στρώνουμε με λαδόκολλα, φροντίζοντας να καλύψουμε τόσο τον πυθμένα όσο και τα τοιχώματα του σκεύους.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ξύσμα, τα φιστίκια και τα κράνμπερις και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνεχώς για 6-8', μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά και να έχουμε ένα ομοιόμορφο και λείο μίγμα.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ξύσμα, τα φιστίκια και τα κράνμπερις. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μίγμα στο σκεύος που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Το χτυπάμε ελαφρά πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας για να απομακρύνουμε τυχόν φυσαλίδες αέρα που έχουν εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του μίγματος.
  • Αφήνουμε το fudge να κρυώσει εντελώς (ιδανικά το ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ) και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
  • Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε, το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.

Σημειώσεις

Η αρχική ιδέα εδώ.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




1 ΣΧΟΛΙΟ

Αθηνά 4 Δεκεμβρίου 2020 - 19:10

Τα fudge είναι μεγάλη αδυναμία και δική μου !! Επίσης η λευκή σοκολάτα τα κάνει πολύ λαχταριστά και το πορτοκάλι θα δίνει άλλη διάσταση στη γεύση!!! Μπράβο Ερμιόνη που μας βάζεις σε εορταστικό πνεύμα!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα