Πιτάκια μπισκότου γεμιστά με μερέντα

Με τραγανή επικάλυψη και μαστιχωτό εσωτερικό, κομμάτια σοκολάτας και αρκετούτσικη μερέντα, αυτά τα πιτάκια μπισκότου είναι ιδανικά για το πρωινό των Χριστουγέννων και όχι μόνο!

Πιτάκια μπισκότου γεμιστά με μερέντα

Αύριο είναι τα γενέθλια της μικρότερης μικρής μας κυρίας. Μου φαίνεται πολύ παράξενο που αυτή δεν είναι μία εβδομάδα προετοιμασιών και δημιουργικού άγχους. Που το Σάββατο το απόγευμα το σπίτι μας δεν θα πλημμυρίσει από παιδικές φωνές και γέλια.
Η πανδημία έχει αλλάξει τις ζωές μας με τόσους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Τα φετινά γενέθλια της Ισμηνούλας θα είναι λιτά.
Θα σβήσουμε τα κεράκια διαδικτυακά, μαζί με θείους και θείες, ξαδέρφια και αγαπημένους φίλους. Στο σπίτι θα έρθει μόνο η καλύτερή της φίλη. Και είμαι σίγουρη ότι στο τέλος της βραδιάς, η Ισμηνούλα -το υπέροχο πλασματάκι μας με τον πηγαίο ενθουσιασμό, την αστείρευτη ενέργεια και το κελαρυστό γέλιο- θα μας αγκαλιάσει σφιχτά και θα πει ότι πέρασε φανταστικά.

Πιτάκια μπισκότου γεμιστά με μερέντα

Ξέρετε τι ζήτησε για τα γενέθλιά της;
Ένα μεγάλο μπαλόνι με την ηλικία της, ένα βαθύ πιάτο πουρέ (που όπως λέει είναι το αγαπημένο της φαγητό) και μια τετραώροφη τούρτα με γοργόνες!
Μπαλόνια πήραμε, δεν θα φάμε πουρέ (προφανώς) αλλά σπιτικά μπέργκερ και η τούρτα δεν θα είναι τετραώροφη. Θα είναι όμως χαριτωμένη και πολύ γευστική. Έτσι πιστεύω/ελπίζω δηλαδή!

Σε άλλα νέα, τα χριστουγεννιάτικα μαγειρέματα/ψησίματα συνεχίζονται στο σπιτικό μας! Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο τελικός απολογισμός σε παραπανίσια κιλά για τον καθένα μας, αλλά δεν πειράζει. Απασχολούμαστε δημιουργικά στην κουζίνα, αποφορτιζόμαστε από το άγχος και την πίεση των γεγονότων που βιώνουμε, περνούμε ευχάριστα τον χρόνο μας και το σπίτι μας μοσχοβολά με γνώριμα γιορτινά αρώματα.

Επιτέλους ας μιλήσουμε για τα πιτάκια μπισκότου!

Τα πιτάκια μπισκότου που σας προτείνω σήμερα δεν είναι αμιγώς γιορτινά. Είναι όμως εμφανίσιμα και υπερνόστιμα, οπότε θεωρώ πως είναι ιδανικά για το πρωινό των Χριστουγέννων. Ή για οποιοδήποτε άλλο πρωινό.

Επί της ουσίας μιλάμε για έξτρα χοντρουλά μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας, παραγεμισμένα με μερέντα. Η επιφάνειά τους είναι υπέροχα τραγανή, ενώ εσωτερικά είναι ευχάριστα μαστιχωτά.

Καθώς τα ψήνουμε σε φορμάκια σιλικόνης, τα πιτάκια μπισκότου διατηρούν το σχήμα τους και δεν απλώνουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Πιτάκια μπισκότου γεμιστά με μερέντα

Τι πρέπει να προσέξουμε

Τρία είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε ούτως ώστε τα πιτάκια μπισκότου μας να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία:

  1. Τοποθετούμε τη μερέντα στο ψυγείο λίγες ώρες προτού τη χρησιμοποιήσουμε. Αυτό θα μας βοηθήσει να τη χειριστούμε εύκολα με ένα κουταλάκι του γλυκού.
  2. Χρησιμοποιούμε φορμάκια σιλικόνης προκειμένου να ξεφορμάρουμε τα πιτάκια μπισκότου χωρίς απώλειες. Χρησιμοποίησα και λίγα μεταλλικά φορμάκια, τα οποία βουτύρωσα και αλεύρωσα σχολαστικά προτού γεμίσω με ζύμη. Παρά τις προσπάθειές μου ωστόσο, αρκετά πιτάκια κόλλησαν και βγήκαν με δυσκολία από τα φορμάκια. Φορμάκια σιλικόνης λοιπόν για καλοσχηματισμένα πιτάκια και ξέγνοιαστο ξεφορμάρισμα.
  3. Εάν ακόμα και μετά την παραμονή της στο ψυγείο, η ζύμη κολλάει και δυσκολευόμαστε να τη μεταφέρουμε στα φορμάκια, αποφεύγουμε να της προσθέσουμε αλεύρι. Είναι προτιμότερο να βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30’ ακόμα και κατόπιν να προσπαθήσουμε ξανά να γεμίσουμε τα φορμάκια.
Πιτάκια μπισκότου γεμιστά με μερέντα

Ζεστά είναι απερίγραπτα νόστιμα. Ιδανικά λοιπόν τα απολαμβάνουμε λίγη ώρα αφού τα βγάλουμε από το φούρνο.
Αφού κρυώσουν τα διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος, σε θερμοκρασία δωματίου. Προτού τα καταναλώσουμε, μπορούμε να τα ζεστάνουμε για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι, τόσο τα κομμάτια σοκολάτας όσο και η μερέντα θα ρευστοποιηθούν ξανά και η γεύση θα απογειωθεί.

Είδαμε και την πρώτη μας χριστουγεννιάτικη ταινία για φέτος: The Christmas Chronicles 2. Σχετικά ευχάριστη, στα κορίτσια άρεσε περισσότερο από ότι σε εμάς!

Πιτάκια μπισκότου γεμιστά με μερέντα

Πιτάκια μπισκότου γεμιστά με μερέντα

Eτοιμασία: 45 minutes
Μαγείρεμα: 25 minutes
Αναμονή: 1 hour
Συνολικά: 2 hours 10 minutes
Γεύμα: επιδόρπιο, πρωινό, σνακ
Λέξη-κλειδί: πιτάκια μπισκότου
Μερίδες: 24
Αυτά τα πιτάκια μπισκότου έχουν τραγανή επικάλυψη, μαστιχωτό εσωτερικό με κομμάτια σοκολάτας και είναι παραγεμισμένα με μερέντα! Είναι ιδανικά για το πρωινό των Χριστουγέννων, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο πρωινό φυσικά!

Υλικά

  • 430 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. κορν φλάουρ
  • 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 330 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 βανιλίνες
  • 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 320 γρ. μερέντα την οποία έχουμε παγώσει στο ψυγείο

Εκτέλεση
 

  • Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με κουτάλι το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την καστανή ζάχαρη και το βούτυρο και τα δουλεύουμε σε μεγάλη ταχύτητα.
  • Προσθέτουμε τη βανιλίνη και τα αυγά ένα-ένα.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και σταδιακά ενσωματώνουμε το μίγμα του αλευριού.
  • Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα (αν θέλουμε, κρατάμε 50 γρ. για την επιφάνεια). Την ενσωματώνουμε στο μίγμα με μια ελαστική σπάτουλα.
  • Καλύπτουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά 24 φόρμες για μάφινς (ιδανικά χρησιμοποιούμε φορμάκια σιλικόνης, οπότε και παραλείπουμε αυτό το βήμα).
  • Βάζουμε περίπου 1 κ.γ. ζύμη στον πάτο κάθε φόρμας. Την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας να πλατύνει ομοιόμορφα.
  • Στο κέντρο της ζύμης τοποθετούμε 1 κοφτό κ.γ. μερέντα. Από πάνω τοποθετούμε ομοιόμορφα ακόμα 1 κ.γ. ζύμη. Δουλεύουμε τη ζύμη απαλά με τα δάχτυλά μας να απλωθεί.
  • Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη κουβερτούρα.
  • Ψήνουμε τα πιτάκια μπισκότου στο κατώτερο 1/3 του φούρνου για 20-25', μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνειά τους.
  • Τα βγάζουμε από το φούρνο. Ιδανικά τα καταναλώνουμε ζεστά, αλλιώς τα διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος, σε θερμοκρασία δωματίου.

Σημειώσεις

Η αρχική ιδέα εδώ.
 
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




2 ΣΧΟΛΙΑ

Κοραλία 9 Δεκεμβρίου 2020 - 15:18

Τι ωραία δείχνουν! Μπορούμε λες να τα κάνουμε και με σοκολάτα bitter (ένα κομματάκι) ή και με τριμμένο μήλο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 9 Δεκεμβρίου 2020 - 15:44

Καλησπέρα Κοραλία μου!
Είστε καλά; Ελπίζω ναι :)
Σε σχέση με αυτό που με ρωτάς, νομίζω ότι η μερέντα μπορεί πολύ εύκολα να αντικατασταθεί από 1-2 κομματάκια μαύρης σοκολάτας.
Όσον αφορά το μήλο, δεν θα πρότεινα να βάλουμε τριμμένο / μη μαγειρεμένο μήλο. Θα μπορούσαμε όμως να ψιλοκόψουμε μήλο, να το πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα και καστανή ζάχαρη και να το μαγειρέψουμε για λίγα λεπτά σε αντικολλητικό σκεύος με λίγο βούτυρο. Ένα τέτοιο μίγμα θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε ως γέμιση, αντί για τη μερέντα.
Αν χρειάζεσαι κάτι άλλο, παραμένω στη διάθεσή σου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα