Brownies δεντράκια

Με άφθονη κουβερτούρα, ξύσμα και χυμό από πορτοκάλι, κανέλα και γαρίφαλο, αυτά τα brownies δεντράκια είναι γεμάτα με χριστουγεννιάτικες γεύσεις και αρώματα!

Brownies δεντράκια

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε:

  • Δοκιμάσαμε το λικέρ ρόδι που εν τέλει αποφάσισα να φτιάξω, με τα άφθονα ρόδια που μας έδωσαν οι φίλοι μας. Εάν λάβουμε υπόψη ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που έφτιαξα λικέρ, δεν τα πήγα και άσχημα. Ακολούθησα τη συνταγή της θείας Μαρίας, που της την έδωσε η κουμπάρα της από την Ιεράπετρα και που εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι μοιάζει πολύ με αυτή τη συνταγή της φίλης Βαγγελιώς. Πλέον λείπουν μόνο τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες για να ολοκληρωθεί το χριστουγεννιάτικο σκηνικό στο σπίτι μας. Α! και τα σπιτάκια gingerbread γιατί υποσχέθηκα στα κορίτσια ότι θα φτιάξουμε φέτος.
  • Είδαμε για πολλοστή φορά την αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ταινία του Κωστή, το It’s a wonderful life. Παλιά αλλά φοβερά διδακτική, μας υπενθύμισε πόσο πολύτιμο είναι το δώρο της ζωής.
  • Έφτιαξα το πανετόνε που είχα υποσχεθεί στον Κωστή αρκετά χρόνια πριν. Και -ω θεοί- αυτό και αν ήταν μια επική αποτυχία, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση. Νόμιζα πως ο συνδυασμός σοκολάτα με πορτοκάλι θα ήταν για ακόμα μία φορά φανταστικός, αλλά κάτι πήγε πολύ λάθος. Υποθέτω πως το παράκανα με το πορτοκάλι και η γεύση του επισκίασε τα υπόλοιπα υλικά. Επιπρόσθετα, ο βασικός προβληματισμός μου πριν το φτιάξω ήταν αν θα φουσκώσει όμορφα η ζύμη, σχηματίζοντας τον θόλο που χαρακτηρίζει το πανετόνε. Τελικά η ζύμη φούσκωσε τόσο πολύ που χύθηκε έξω από τη φόρμα. Και το εσωτερικό του πανετόνε δεν ψήθηκε καλά. Τουλάχιστον γελάσαμε πολύ με το αποτέλεσμα. Κυρίως οι υπόλοιποι 3 δηλαδή γιατί εγώ εκνευρίστηκα λιγάκι.
Brownies δεντράκια
  • Ξεκινήσαμε με τα κορίτσια τη σειρά ταινιών των Πειρατών της Καραϊβικής. Είχα ξεχάσει πόσο ευχάριστα βλέπονται (οι 3 πρώτες τουλάχιστον) και πόσο απίθανος είναι ο Τζόνι Ντεπ στον ρόλο του ιδιότυπου πειρατή Τζακ Σπάροου. Και τώρα βεβαίως προσπαθούμε να μιμηθούμε τον τρόπο με τον οποίο τρέχει, με τα χέρια να κινούνται χαλαρά προς όλες τις κατευθύνσεις. Καμία ελπίδα να τα καταφέρουμε!
  • Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η εταιρία του Κωστή δωρίζει σε όλους τους υπαλλήλους ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο σάκο με υλικά, σκεύη και βιβλιαράκι συνταγών για κάποιο ωραίο μαγειρικό project. Φέτος λοιπόν στο σακί μας υπήρχε και μία βαφλιέρα, κάτι που εδώ και χρόνια σκεφτόμουν να αγοράσω αλλά απέφευγα σκόπιμα και συστηματικά. Προς το παρόν την έχω κρύψει σε ένα από τα ντουλάπια της κουζίνας, αλλά δεν ξέρω για πόσο καιρό θα καταφέρνω να την αγνοώ. Ήδη αυτή τη στιγμή που γράφω, σκέφτομαι αλμυρές βάφλες με μπέικον, φρέσκο κρεμμυδάκι, ένα ωραίο τυρί και ίσως τηγανητό αυγό;
  • Φτιάξαμε και διακοσμήσαμε αυτά τα χαριτωμένα brownies δεντράκια. Με άφθονη κουβερτούρα, ξύσμα και χυμό από πορτοκάλι, κανέλα και γαρίφαλο. Και τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, ο συνδυασμός σοκολάτα με πορτοκάλι και μπαχαρικά ήταν φανταστικός. Φιου (αναστεναγμός ανακούφισης)!
Brownies δεντράκια

Πώς φτιάχνουμε τα brownies δεντράκια

Για να φτιάξουμε τα brownies δεντράκια χρησιμοποιούμε βασικά υλικά. Η προετοιμασία τους είναι εύκολη και πραγματοποιείται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μία κατσαρόλα.

Συγκεκριμένα:

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα και σε χαμηλή θερμοκρασία λιώνουμε πρώτα την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Το να κρυώσει το σοκολατένιο μίγμα είναι πολύ σημαντικό και εξηγώ αμέσως γιατί. Αν βιαστούμε και προσθέσουμε τα αυγά ενώ το μίγμα δεν έχει κρυώσει επαρκώς, τα αυγά ενδέχεται να ψηθούν και ως εκ τούτου να καταλήξουμε με σοκολατένια ομελέτα αντί για brownies. Όχι, δεν το θέλουμε αυτό.
  • Σε μπολ ανακατεύουμε ζάχαρη, αυγά, ξύσμα και χυμό από πορτοκάλι, κανέλα και γαρίφαλο.
  • Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε αλεύρι με λίγο μπέικιν πάουντερ.
  • Ενσωματώνουμε πρώτα το υγρό μίγμα και κατόπιν το αλεύρι στη λιωμένη σοκολάτα.
  • Ψήνουμε, περιμένουμε λίγο και απολαμβάνουμε. Εάν αποφασίσουμε να διακοσμήσουμε τα brownies δεν απολαμβάνουμε αμέσως, αλλά κάνουμε υπομονή να κρυώσουν και να σταθεροποιηθούν.
Brownies δεντράκια

Τι πρέπει να προσέξουμε

Τρία πράγματα χρειάζονται προσοχή στην προετοιμασία των brownies:

  1. Αφήνουμε το σοκολατένιο μίγμα να κρυώσει εντελώς, για το λόγο που εξηγήσαμε παραπάνω.
  2. Προσέχουμε τον απαιτούμενο χρόνο ψησίματος. Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα, κάθε φούρνος συμπεριφέρεται διαφορετικά. Στον δικό μου φούρνο, τα brownies ψήθηκαν τέλεια σε ακριβώς 28’. Σε άλλο φούρνο μπορεί να χρειαστούν κάποια λεπτά παραπάνω ή λιγότερο. Χρειάζεται λοιπόν να παρακολουθούμε από κοντά την πορεία ψησίματος, ειδικά από τα πρώτα 20’ και μετά. Έχουμε υπόψη πως όταν τα brownies είναι έτοιμα, η επιφάνειά τους εμφανίζει κάποια μικρά σκασίματα, ενώ το εσωτερικό τους παραμένει ελαφρώς ρευστό. Προσέχουμε λοιπόν να μην τα ψήσουμε παραπάνω από όσο χρειάζεται. Θέλουμε να είναι ζουμερά και να μην θυμίζουν κέικ. Οπότε το τεστ με την οδοντογλυφίδα δεν πρέπει να εφαρμοστεί εδώ.
  3. Εάν αποφασίσουμε να διακοσμήσουμε τα brownies με τρόπο που να θυμίζουν χριστουγεννιάτικα δεντράκια, θα χρειαστεί να τα αφήσουμε στο ψυγείο για ολόκληρο το βράδυ. Έτσι την επόμενη ημέρα, κόβονται και στέκονται εύκολα.
Brownies δεντράκια

Η σοκολάτα ταιριάζει εξαιρετικά με την κανέλα και το γαρίφαλο. Η ζεστασιά των μπαχαρικών δίνει βάθος και απογειώνει τη γεύση της.

Τα brownies είναι φοβερά γευστικά όταν είναι ελαφρώς ζεστά. Οπότε αν δεν τα καταναλώσουμε αμέσως, μπορούμε προτού τα σερβίρουμε να τα ζεστάνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα.

Πιστεύω ότι θα τα ξαναπούμε μια φορά ακόμα πριν από τα Χριστούγεννα. Πρέπει να σκεφτώ το μενού για εκείνη την ημέρα και αυτό με αγχώνει λιγάκι, γιατί αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα αναλάβω εξ ολοκλήρου την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος. Εσείς τι θα φτιάξετε αλήθεια;

Brownies δεντράκια

Eτοιμασία: 35 minutes
Μαγείρεμα: 25 minutes
Αναμονή: 1 hour
Συνολικά: 2 hours
Γεύμα: επιδόρπιο
Λέξη-κλειδί: brownies δεντράκια
Μερίδες: 8
Με άφθονη κουβερτούρα, ξύσμα και χυμό από πορτοκάλι, κανέλα και γαρίφαλο, αυτά τα brownies δεντράκια είναι γεμάτα με χριστουγεννιάτικες γεύσεις και αρώματα!

Υλικά

  • 250 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 30 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για τη διακόσμηση:

  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ. φρέσκο γάλα
  • πολύχρωμα σοκολατένια καραμελάκια

Εκτέλεση
 

  • Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο. Ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν τα υλικά.
  • Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 1 ώρα).
  • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα, το χυμό, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα.
  • Σε δεύτερο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη λιωμένη κουβερτούρα το υγρό μίγμα και το ενσωματώνουμε, χρησιμοποιώντας μια ελαστική σπάτουλα.
  • Κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι και το ενσωματώνουμε και αυτό. Δεν επιμένουμε με το ανακάτεμα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μικρό πυρέξ, με διαστάσεις περίπου 20×20 εκ.
  • Αδειάζουμε το μίγμα στο πυρέξ και ψήνουμε τα brownies για 25-30'.
  • Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς προτού τα κόψουμε και τα διακοσμήσουμε.

Για τη διακόσμηση:

  • Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και τις 2 κ.σ. γάλα και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το γλάσο να έχει παχύρρευστη υφή.
  • Μεταφέρουμε το γλάσο σε κορνέ και διακοσμούμε τα brownies. Ολοκληρώνουμε τη διακόσμηση με τα πολύχρωμα σοκολατένια καραμελάκια.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




9 ΣΧΟΛΙΑ

paraxeno pirouni 18 Δεκεμβρίου 2020 - 12:59

Τι όμορφα δεντράκια! Εύκολη και έξυπνη ιδέα. Καλά να περάσετε Ερμιόνη μου. Φιλιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μαρία Ξηρουχακη 17 Δεκεμβρίου 2020 - 18:10

Γλυκεια μου Ερμιονη τελεια τα δεντράκια σου κ φαίνονται πολύ νόστιμα. Πολύ ωραία κ επεξηγηματική η συνταγή! Χαρούμενα Χριστούγεννα με Υγεία κ Αγαπη! Φιλακια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 17 Δεκεμβρίου 2020 - 18:28

Πάντα με τον καλό λόγο Μαρία μου! Ευχαριστώ για τις ευχές! Καλές γιορτές με υγεία! Να χαίρεσαι την οικογένεια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ρηγώ 16 Δεκεμβρίου 2020 - 21:57

Τέλεια τα δεντράκια σου Ερμιόνη!!! Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε!Κι εγώ ακόμη δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι…Πανετονε θέλω να κάνω κι εγώ.Εχω βρει μια συνταγή που μου άρεσε κι αν πετύχει θα σου τη στείλω! Καλές γιορτές να έχουμε με υγεία!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 17 Δεκεμβρίου 2020 - 18:27

Νομίζω είμαι σε καλό δρόμο σε σχέση με το γιορτινό μενού. Για να δούμε!
Καλή τύχη με το πανετόνε και αν πάει καλά μην με ξεχάσεις! Καλές γιορτές!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αθηνά 16 Δεκεμβρίου 2020 - 20:33

Λατρεύουμε brownies οπότε τέλεια η ιδέα να τα κάνουμε και χριστουγεννιάτικα!!!! Καλές γιορτές να έχουμε!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 17 Δεκεμβρίου 2020 - 18:26

Εννοείται ότι λατρεύουμε τα brownies γενικά! Ειδικά αυτά που είναι fudgy και σούπερ σοκολατένια!
Τα συγκεκριμένα ενισχύονται με γιορτινά αρώματα και είναι αρκετά σταθερά ώστε να μπορούν να σταθούν! Καλές γιορτές με υγεία Αθηνούλα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia maria 16 Δεκεμβρίου 2020 - 12:46

Τι όμορφα που είναι! Καλές γιορτές αν δεν τα ξαναπούμε. Φιλάκια :)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 17 Δεκεμβρίου 2020 - 18:23

Καλές γιορτές Μαρία μου, με υγεία και αισιοδοξία!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα