Φανουρόπιτα

Η φανουρόπιτα είναι ένα γευστικότατο και θρεπτικό κέικ, ιδανικό για περιόδους νηστείας. Εδώ την ετοιμάζουμε με 9 απλά υλικά. Το αποτέλεσμα είναι αφράτο, αρωματικό και ελαφρύ!

φανουρόπιτα

Το Σάββατο που μας πέρασε ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική και φορτισμένη συναισθηματικά ημέρα για την οικογένειά μας. Το μεγάλο μας κορίτσι, η Ιφιγένεια (το Φιφίνι για τις πιο παλιές αναγνώστριες που σίγουρα θυμούνται), παρέλασε κρατώντας ψηλά τη σημαία του σχολείου της. Μεγάλη τιμή και χαρά για την ίδια, αλλά και για εμένα και τον Κωστή βεβαίως.

Νιώθω κατακλυσμένη από έντονα συναισθήματα. Περηφάνια και ευγνωμοσύνη κυρίως. Συγκινήθηκα πολύ βλέποντας την Ιφιγένεια να επιστρέφει από τη δοξολογία, αγχωμένη και ενθουσιασμένη μαζί. Να παίρνει τη θέση της μπροστά από τους υπόλοιπους, ενώ όλοι οι συμμαθητές της χειροκροτούσαν και ζητωκραύγαζαν.

Μετά την παρέλαση πήγαμε στην αγαπημένη Κιβωτό του Δημήτρη και της Μαρίας, παρέα με τα αδέλφια, τα ανίψια και τη γιαγιά. Και μετά την Κιβωτό ήρθαμε στο σπίτι μας. Απολαύσαμε απίθανο προφιτερόλ, σοκολατένιο εκμέκ και μαστιχωτό παγωτό από τα γαλακτοπωλεία Στάμου. Και στη συνέχεια, ο ανταγωνισμός όλων εκτοξεύτηκε στα ύψη παίζοντας kahoot! (Στέφανε, δεν ξέρω αν πρέπει να σε ευχαριστήσω ή να σε μαλώσω που μας το έμαθες!)

Περηφάνια για αυτό το υπέροχο πλάσμα. Ευγνωμοσύνη που μπορέσαμε να την καμαρώσουμε και που μας τίμησαν με την παρουσία τους πολλά αγαπημένα πρόσωπα.

Ας μιλήσουμε για τη φανουρόπιτα.

Καθώς γράφω, νιώθω να συγκινούμαι και πάλι. Όμως πρέπει να αλλάξω θέμα και να σας μιλήσω για αυτή τη φανουρόπιτα. Γιατί διανύουμε περίοδο νηστείας και καλό είναι να έχουμε ένα θρεπτικό και γευστικότατο κέικ στο ρεπερτόριό μας.

Η φανουρόπιτα παραδοσιακά φτιάχνεται με 7 ή 9 υλικά και περιέχει κατά βάση αλεύρι, ζάχαρη και λάδι. Είναι η πίτα που τάζουμε στον Άγιο Φανούριο όταν έχουμε χάσει κάτι πολύτιμο και δεν μπορούμε να το βρούμε. Περισσότερες πληροφορίες για τη φανουρόπιτα, μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το εξαιρετικό άρθρο της Εύης Βουτσινά.

Εδώ τη φτιάχνουμε με 9 απλά υλικά:

  • Αλεύρι και μπέικιν πάουντερ
  • Καλαμποκέλαιο
  • Ζάχαρη
  • Κανέλα
  • Καρύδια και σταφίδες
  • Ξύσμα και χυμό από πορτοκάλι

Η φανουρόπιτα αυτή είναι εύκολη, αφράτη και πολύ αρωματική. Και είναι επιπρόσθετα ελαφριά, θρεπτική και υγιεινή. Αρέσει πολύ και στα κορίτσια, οπότε μαζί με ένα φρούτο αποτελεί καλή επιλογή για το σνακ του σχολείου.

φανουρόπιτα

Προηγήθηκαν αρκετοί πειραματισμοί, προτού καταλήξω στη συγκεκριμένη συνταγή.

  • Αντί για καλαμποκέλαιο, χρησιμοποίησα ελαιόλαδο, όπως επίσης και συνδυασμό ελαιόλαδου με καλαμποκέλαιο. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα μας φαινόταν βαρύ. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, προτείνω να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα από το καλαμποκέλαιο. Να χρησιμοποιήσετε δηλαδή καλαμποκέλαιο και ελαιόλαδο σε αναλογία 1:1.
  • Η ποσότητα της ζάχαρης που χρησιμοποιείται δεν είναι μεγάλη. Καθώς οι σταφίδες είναι γλυκές, η γεύση της φανουρόπιτας είναι πολύ ικανοποιητική και ισορροπημένη. Την πρώτη φορά που έφτιαξα φανουρόπιτα, πρόσθεσα 250 γρ. ζάχαρη και το αποτέλεσμα μας φάνηκε πολύ γλυκό.
φανουρόπιτα

  • Τα χοντροκομμένα καρύδια δίνουν γεύση και προσθέτουν ενδιαφέρον στην υφή.
  • Σε κάποια από τις παραλλαγές που δοκίμασα, αντικατέστησα το ξύσμα πορτοκαλιού με γαρύφαλλο, αλλά όχι. Το ξύσμα δίνει μια ωραία φρεσκάδα στο κέικ και για μένα είναι τελικά αναντικατάστατο.
  • Οπωσδήποτε φρέσκος χυμός από πορτοκάλι! Δοκίμασα να προσθέσω καλής ποιότητας χυμό πορτοκαλιού του εμπορίου, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο φρέσκο και γευστικό. Και ο χυμός πορτοκαλιού αναντικατάστατος λοιπόν.

Για να φτιάξουμε τη φανουρόπιτα δεν χρησιμοποιούμε μίξερ. Καθώς δεν χρειάζεται επίμονο ανακάτεμα, την ετοιμάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε τα υλικά αρχικά με το σύρμα και προς το τέλος με ελαστική σπάτουλα ή κουτάλι.

Η ετοιμασία της είναι τόσο εύκολη που πλέον η μικρή sous chef Ισμήνη την αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου με άνεση και χάρη.

φανουρόπιτα

Τι χρειάζεται να προσέξουμε;

  • Όπως είπα και προηγουμένως, η φανουρόπιτα δεν χρειάζεται επίμονο ανακάτεμα. Μας ενδιαφέρει απλά να ενωθούν όλα τα υλικά και να μην υπάρχουν ορατοί σβόλοι από το αλεύρι. Εάν το παρακάνουμε με το ανακάτεμα, το πιθανότερο είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι υπερβολικά σφιχτό και όχι αφράτο, όπως είναι το ζητούμενο.
  • Όταν αδειάσουμε το μίγμα στη φόρμα, τη χτυπάμε ελαφρά 2-3 φορές πάνω στον πάγκο εργασίας μας. Αυτό το κάνουμε για να απλωθεί ομοιόμορφα το μίγμα και για να μην υπάρχουν εσωτερικά θύλακες αέρα.
  • Για να μην κολλήσει το κέικ στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε, φροντίζουμε να το λαδώσουμε καλά και κατόπιν να το αλευρώσουμε. Έτσι, θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε εύκολα τη φανουρόπιτα από τη φόρμα.
  • Στη δική μου περίπτωση, η φανουρόπιτα ψήθηκε άψογα στα 50’. Επειδή ωστόσο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, προτείνω να ξεκινήσετε να ελέγχετε το ψήσιμο από τα 45’ και μετά. Η φανουρόπιτα είναι έτοιμη όταν η επιφάνειά της έχει ροδίσει ομοιόμορφα και όμορφα. Επιπρόσθετα, πριν τη βγάλουμε από τον φούρνο, βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της. Εάν η οδοντογλυφίδα βγει στεγνή, τότε είναι έτοιμη. Σε αντίθετη περίπτωση, συνεχίζουμε το ψήσιμο για μερικά λεπτά ακόμα και οπωσδήποτε ελέγχουμε με την οδοντογλυφίδα προτού βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο.
φανουρόπιτα

Πώς διατηρούμε τη φανουρόπιτα;

Αφού κρυώσει πλήρως, διατηρούμε τη φανουρόπιτα σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς προκειμένου να παραμείνει φρέσκια και αφράτη.

Θέλετε και άλλα νηστίσιμα κέικ;

Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω επιλογές:

Φανουρόπιτα

Eτοιμασία: 15 minutes
Μαγείρεμα: 50 minutes
Συνολικά: 1 hour 5 minutes
Γεύμα: πρωινό, σνακ
Κουζίνα: ελληνική
Λέξη-κλειδί: φανουρόπιτα
Μερίδες: 10
Η φανουρόπιτα είναι ένα γευστικότατο και θρεπτικό κέικ, ιδανικό για περιόδους νηστείας. Εδώ την ετοιμάζουμε με 9 απλά υλικά. Το αποτέλεσμα είναι αφράτο, αρωματικό και ελαφρύ!

Υλικά

  • 120 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι, το ξύσμα
  • 1 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 100 γρ. σταφίδες ξανθές
  • ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση
 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο και διάμετρο 24 εκ.
  • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και την κανέλα. Ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα για 1'.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι.
  • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε τη φανουρόπιτα για 50' ή μέχρι να δούμε ότι η επιφάνεια έχει ροδίσει όμορφα. Μπορούμε να ελέγξουμε το ψήσιμο με οδοντογλυφίδα, η οποία πρέπει να βγαίνει καθαρή.
  • Αν θέλουμε, αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




10 ΣΧΟΛΙΑ

Ξηρουχάκη Μαρία 30 Μαρτίου 2023 - 11:21

Θερμά συγχαρητήρια! Να χαίρεστε κ να καμαρώνετε το κοριτσάκι σας! Μου θύμισες το γιο μου, σημαιοφόρο πάντα στα σχολεία κ με πρωτιά στο Πολυτεχνείο! Καλή αρχή, καλό τέλος!
Η φανουροπιτα φαίνεται άψογη! Θα δοκιμαστεί σαν υγιεινό κέικ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 1 Απριλίου 2023 - 20:31

Ευχαριστούμε πολύ Μαρία μου! Τι ωραία, είχατε πολλές χαρές και όμορφες στιγμές με τον γιο! Μακάρι και τα κορίτσια μας να έχουν καλή πρόοδο και επιτυχίες!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βένια 29 Μαρτίου 2023 - 17:06

Πολλά συγχαρητήρια για την κούκλα σας Ερμιόνη μου ! Να το χαίρεστε το κοριτσάκι σας και να είστε πάντα όλοι καλά! Υγεία, Αγάπη και κάθε Καλό στην οικογένειά σας ! Η συνταγή super όπως όλες του blog σου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 1 Απριλίου 2023 - 20:33

Ευχαριστούμε πολύ Βένια μου! Και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κοραλία 28 Μαρτίου 2023 - 22:28

Μπράβο στο κοριτσάκι σου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 28 Μαρτίου 2023 - 23:19

Ευχαριστούμε πολύ πολύ ❤️

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κοραλία 28 Μαρτίου 2023 - 22:28

Θα την φτιάξω αύριο. 9 πάντα λέει τα υλικά, όσα τα τάγματα των αγγέλων! Τώρα το διάβασα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 28 Μαρτίου 2023 - 23:18

Α τέλεια Κοραλία μου, καλή επιτυχία λοιπόν! Θα χαρώ πολύ να μου πεις πώς πήγε και πώς σας φάνηκε!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Λουκία 28 Μαρτίου 2023 - 16:16

Συγχαρητήρια στην κουκλίτσα μας! Πάντα πρόοδο να έχουν τα κορίτσια και να τις καμαρώνετε!! 🌷

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 28 Μαρτίου 2023 - 20:33

Ευχαριστούμε πολύ αγαπημένη/οι μας ❤️❤️❤️

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα