Λίγα λόγια για τον κόμη Σάντουιτς
Στις 3 Νοέμβρη 1718, γεννήθηκε ένας κύριος ονόματι John Montagu. Ο John ήταν ο 4ος κόμης της πόλης Σάντουιτς, στη νοτιοανατολική Αγγλία. Επιπρόσθετα, ήταν παθιασμένος και αμετανόητος χαρτοπαίχτης. Το 1762, κατά τη διάρκεια ενός μαραθώνιου παιχνιδιού, ο John ένιωσε το στομάχι του να παραπονιέται από την πείνα. Πώς όμως θα μπορούσε να συνεχίσει να παίζει, τρώγοντας και χωρίς να λερώσει τα χέρια του; Μεγάλο πρόβλημα.
Ένα από τα πλεονεκτήματα του να είσαι κόμης είναι πως έχεις κάμποσους υπηρέτες στη διάθεσή σου. Οπότε μπορείς να ζητήσεις από αυτούς οτιδήποτε περάσει από το μυαλό σου. Έτσι λοιπόν και ο John, διέταξε τους υπηρέτες του να σερβίρουν το γεύμα του με τέτοιο τρόπο, που να του επιτρέπει να συνεχίζει απερίσπαστος το παιχνίδι του. Σημαντική παράμετρος στην όλη ιστορία είναι ότι ακόμα δεν είχαν εφευρεθεί τα πιρούνια.
Είναι γεγονός ότι η απόδοσή μας σε οποιονδήποτε τομέα, αυξάνεται κατακόρυφα όταν ενεργούμε υπό συνθήκες πίεσης. Όταν είσαι υπηρέτης και η ζωή σου εξαρτάται από τις διαθέσεις του αφεντικού σου, επιβάλλεται να μπορείς να ικανοποιείς τα εκάστοτε τερτίπια του. Ο ευρηματικός μάγειρας λοιπόν, τοποθέτησε το κρέας ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί, δίνοντας στον κόμη την πολυπόθητη δυνατότητα να τρώει με το ένα χέρι και να εξακολουθεί να χαρτοπαίζει με το άλλο.
Το πρωτότυπο έδεσμα κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον των υπολοίπων παρευρισκομένων. Η φήμη του σάντουιτς άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη τη βρετανική επικράτεια με γοργούς ρυθμούς.
Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση αυτού του γεγονότος.
Λίγα λόγια για το σάντουιτς με κοτοσαλάτα
Προς τιμή του κόμη Σάντουιτς, φτιάχνουμε ένα ωραιότατο σάντουιτς με κοτοσαλάτα. Αν μάλιστα έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας, φτιάχνουμε σπιτικά ψωμάκια ολικής άλεσης. Για την κοτοσαλάτα χρησιμοποιούμε ψητό κοτόπουλο, καλαμπόκι και παρμεζάνα, υλικά που ταιριάζουν φανταστικά μεταξύ τους.
Και που ενώνουμε με μια ελαφριά σος που φτιάχνουμε με γιαούρτι και μουστάρδα. Σερβίρουμε την κοτοσαλάτα πάνω στα σπιτικά ψωμάκια, μαζί με φύλλα σαλάτας.
Ας απολαύσουμε λοιπόν ένα νόστιμο, ανεπιτήδευτο και ευέλικτο σάντουιτς με κοτοσαλάτα και ας ευχαριστήσουμε σιωπηλά τον κόμη που το έκανε ευρέως γνωστό!
Θέλετε και άλλες ιδέες για σάντουιτς;
Δείτε μερικές αγαπημένες προτάσεις:
- Σάντουιτς με χούμους, ψητά λαχανικά και κατίκι
- Σάντουιτς με καραμελωμένα κρεμμύδια και γραβιέρα
- Σάντουιτς με αυγοσαλάτα
- Philly cheesesteak σάντουιτς
Σάντουιτς με κοτοσαλάτα
Υλικά
- 3 ψωμάκια ολικής άλεσης
- 1 φιλέτο κοτόπουλο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. καλαμπόκι κονσέρβας
- αλάτι, πιπέρι
- 1/4 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1/2 ποτήρι κρασί λευκό
- 6 φύλλα μαρούλι ψιλοκομμένα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
- 2 κ.γ. μουστάρδα
- 20 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε πρώτα το κοτόπουλο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι.
- Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Το βάζουμε στο τηγάνι, προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να ψηθεί και να ροδίσει, γυρίζοντάς το ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με τη μουστάρδα και την παρμεζάνα. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το καλαμπόκι και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 3-4 ώρες ούτως ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
- Για να σερβίρουμε, ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και πάνω από το ένα μισό τοποθετούμε τα φύλλα σαλάτας. Από πάνω απλώνουμε μια γερή δόση κοτοσαλάτας. Σκεπάζουμε με το άλλο μισό ψωμάκι, δαγκώνουμε και χαμογελάμε!
6 ΣΧΟΛΙΑ
Ωραίο το σαντουιτσάκι και απολαυστικό το περιεχόμενό του!
Νομίζω θα αρχίσω να το παίζω κόμισσα χα χα χαα!
Φιλάκια!
Eρμιόνη .. τέλειο το σαντουιτσάκι .. πάω να φτιάξω ένα γιατί μου άνοιξες την όρεξη.
Καλό απόγευμα !
Έρη μου… απ’ ότι έχω διαβάσει, το μαχαίρι και το κουτάλι είναι προϊστορικά χρηστικά αντικείμενα. Το πηρούνι θεωρείται πιο μοντέρνα εφεύρεση… τουλάχιστον έτσι διάβασα σε αρκετά άρθρα, ανάμεσά τους και αυτό: http://greekcook.gr/syntages/istoria_tou_pirouniou
Από την άλλη νομίζω έχεις δίκιο σε σχέση με τη χρήση του πηρουνιού στην Ελλάδα. Μήπως απλά το πηρούνι -με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα- εφευρέθηκε και διαδόθηκε αργότερα στην Ευρώπη;
Ούτως ή άλλως ως λαός είμαστε πολύ μπροστά! :)
Γειά σου Ερμιόνη μου, εγώ την ήξερα την ιστορία αλλά δεν νομίζω να μην είχαν εφευρεθεί βρε τα μχαιροπήρουνα το 1700, νομίζω ότι στην Ευρώπη διαδώθηκαν γυρω στο 900 ΜΧ.. λέω στην Ευρώπη γιατι στην Ελλάδα τα χρησιμοποιούσαν απο προ Χριστού..
Τέλειο το σαντουιτσάκι, αναγνώρισα αμέσως το ψωμάκι..
Φιλάκια!
Την άξιζε την ανάρτησή του ο κόμης και είμαστε ευγνώμονες για τα ωραίοτατα σαντουιτσάκια που εμείς απολαμβάνουμε!! Απολαυστικός ο συνδυασμός σου!
Καλημέρα Ερμιόνη, πολύ ωραίο το σάντουϊτς! Μου αρέσει πολύ και μένα να “σκαλίζω” και να βρίσκω ιστορικές αναφορές πίσω από συνταγές… πολύ ενδιαφέροντα όλα τα στοιχεία. Καλό σου μεσημέρι:-) Άννα