Μάφινς με κακάο και σοκολάτα

Αυτά τα μάφινς με κακάο και σοκολάτα είναι ιδανικά για να ξεκινήσει η χρονιά όμορφα και γλυκά! Αφράτα, με βαθιά βελούδινη γεύση, κερδίζουν εύκολα μια θέση στην καρδιά μας!

Μάφινς με κακάο και σοκολάτα

Οι γιορτινές ημέρες ήταν ήρεμες και όμορφες.

Τολμώ να πω αρκετά περισσότερο από ότι προσδοκούσαμε. Με την επιστροφή των κοριτσιών στο σχολείο βέβαια, το άγχος και η ανασφάλεια επανήλθαν δριμύτερα. Αλλά προσέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε και ελπίζουμε για το καλύτερο.

Αυτή την εβδομάδα δουλεύω από το σπίτι, οπότε η μετάβαση από το χαλαρό κλίμα των γιορτών στην πιο πιεστική καθημερινότητα είναι σχετικά ομαλή.

Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες ήμασταν και οι τέσσερις στο σπίτι. Και αυτό είναι πάντα καλό.

  • Παίξαμε πολλά επιτραπέζια παιχνίδια. Το Azul ήταν το δώρο για τη φετινή νικήτρια (εγώ) του φλουριού και είναι το καινούριο αγαπημένο μας επιτραπέζιο.
  • Φτιάξαμε το Hogwarts express με τουβλάκια lego (δώρο του Αγίου στα κορίτσια). Όπως επίσης και ένα παζλ με χαρακτήρες από τη σειρά ταινιών Harry Potter (δώρο του Αγίου στην Ιφιγένεια). Ναι ναι, σε περίπτωση που δεν το έχετε καταλάβει ήδη, είμαστε οικογενειακώς φαν των βιβλίων/ταινιών Harry Potter.
  • Πήγαμε σινεμά και είδαμε τη νέα ταινία του Spider-man, “No way Home”. Και μας άρεσε πολύ! Γιατί και πάλι οικογενειακώς είμαστε φαν των ηρώων της Marvel.
  • Ζωγραφίσαμε πολύ. Ακούγοντας κάλαντα και γιορτινά τραγούδια.
  • Την ημέρα των Χριστουγέννων επισκεφτήκαμε μετά από πολύ καιρό τις αγαπημένες Λεύκες. Χαρήκαμε που η ποιότητα του φαγητού και της εξυπηρέτησης παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ενθουσιαστήκαμε με δύο από τα πιάτα που δοκιμάσαμε:
  1. Μετσοβόνε με φρούτα του δάσους, τυλιγμένα σε χειροποίητο φύλλο. Ο συνδυασμός του καπνιστού τυριού με τα φρούτα του δάσους είναι απλά φανταστικός! Μου άρεσε τόσο πολύ που τον εφάρμοσα στο πιο πρόσφατο μπέργκερ που ετοίμασα, μαζί με καραμελωμένα κρεμμύδια και μπέικον.
  2. Μαύρος χοίρος με τραχανότο και λαχανικά. Δεν είχα ξαναδοκιμάσει μαύρο χοίρο. Είναι πεντανόστιμος!
Μάφινς με κακάο και σοκολάτα
  • Επισκεφτήκαμε ακόμα ένα εστιατόριο της περιοχής, το Αρισμαρί & Αβάρσαμο και πιστεύω ότι μπορούμε να το προσθέσουμε στη λίστα με τα αγαπημένα μας. Μικρός χώρος, αλλά ζεστός και όμορφα διακοσμημένος. Επιμελημένα σερβίτσια και προσεγμένη παρουσίαση των πιάτων. Καλή εξυπηρέτηση. Και μια σκιουφιχτή καρμπονάρα εξωπραγματικά γευστική.
  • Φτιάξαμε μελομακάρονα και σοκολατένιους κουραμπιέδες. Και βεβαίως την απίθανη βασιλόπιτα για την οποία ανυπομονούμε κάθε χρόνο.
  • Απολαύσαμε ένα πλούσιο brunch στο σπίτι. Με ψωμί μπανάνας και ρολάκια κανέλας. Αλλά και με χωριάτικη ομελέτα, αυγά σκραμπλ και ρολάκια πίτσας. Με χυμούς, γιαούρτι και φρούτα. Νομίζω πως θα καθιερωθεί το brunch Saturday μια φορά το μήνα. Ο Κωστής και τα κορίτσια ζήτησαν brunch 7 ημέρες ανά μήνα αλλά ναι. Δεν γίνεται.
  • Η Ιφιγένειά μας μεγαλώνει και μερικές φορές δυσκολεύομαι να το διαχειριστώ. Την περίοδο των γιορτών φόρεσε σιδεράκια και ξεκίνησε θεραπεία για την ακμή που έχει εμφανιστεί στο όμορφο πρόσωπό της. Whaaaat? (θυμηθείτε τον Leonard Hofstadter)
  • Υποδεχτήκαμε την καινούρια χρονιά στο σπίτι μας. Μαζί με τέσσερα πολύ αγαπημένα άτομα που είχαμε καιρό να δούμε και μας είχαν λείψει πολύ. Και βεβαίως με ωραία φαγητά, καλή μουσική, πολλά παιχνίδια και το κελαρυστό γέλιο της Ισμήνης.
  • Βρεθήκαμε με άλλα τέσσερα πολύ αγαπημένα άτομα που επίσης είχαμε καιρό να δούμε και μας είχαν λείψει. Και πήγαμε στο ΚΠΙΣΝ. Και μετά στον Aladdin για κεμπάπ, πεϊνιρλί, λαχματζούν, τόσκα και σαλάτα φατούς.
  • Κάναμε την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
  • Ο υπέροχος Κωστής μου επικοινώνησε με τη δασκάλα μου και μου έκανε έκπληξη ένα ολοκαίνουριο ηλεκτρικό πιάνο!
  • Ανακάλυψα ότι το σιδέρωμα των ρούχων γίνεται πολύ πιο ευχάριστο όταν παράλληλα βλέπω Sugar Rush.

Εν κατακλείδι περάσαμε όμορφα, οικογενειακά και χαλαρά. Και φάγαμε πολύ!

Μάφινς με κακάο και σοκολάτα

Ας μιλήσουμε για μάφινς με κακάο και σοκολάτα

Μετά τις γιορτές και όλες τις νοστιμιές που απολαύσαμε, το συνετό/λογικό/φρόνιμο θα ήταν να αναρτήσω μια συνταγή για σαλάτα. Για ένα ελαφρύ πιάτο τέλος πάντων. Όμως είναι παράδοση εδώ στα tastes, η πρώτη ανάρτηση της χρονιάς να είναι γλυκιά. Και δεν μπορώ να σκεφτώ καταλληλότερο ποδαρικό στο blog από αυτά τα απίθανα μάφινς με κακάο και σοκολάτα.

Τα υλικά που εξασφαλίζουν την επιτυχία τους είναι:

  • Το κεφίρ. Το λάτρεψα από τότε που συνειδητοποίησα πόσο πολύ αναβαθμίζει τις γλυκές ζύμες. Όταν χρησιμοποιείται σε κέικ και μάφινς, το αποτέλεσμα είναι αφράτο και κρατάει μέχρι και το τελευταίο ψίχουλο.
  • Το λιωμένο βούτυρο. Επίσης μεγάλη ανακάλυψη. Όταν το βούτυρο χρησιμοποιείται ροδισμένο προσδίδει ένταση, ενδιαφέρον και πολυπλοκότητα στη γεύση.
  • Το κακάο και η σοκολάτα. Σαν να λέμε διπλό το καλό. Η γεύση των μάφινς είναι βαθιά και βελούδινη. Και όταν καταλαβαίνουμε τα λιωμένα κομμάτια σοκολάτας όσο τα μάφινς είναι ακόμα ζεστά, νιώθουμε λιγάκι περισσότερο ευτυχισμένοι.
Μάφινς με κακάο και σοκολάτα

Πώς θα φτιάξουμε καλοσχηματισμένα μάφινς;

Μια τεχνική που εφαρμόζω πλέον όταν ψήνω μάφινς είναι η εξής:

  • Προθερμαίνω καλά το φούρνο στους 200-220 βαθμούς. Καλά όμως!
  • Βάζω τα μάφινς στο φούρνο και τα ψήνω για 5’.
  • Κατόπιν, χωρίς να ανοίξω την πόρτα του φούρνου, χαμηλώνω τη θερμοκρασία και συνεχίζω το ψήσιμο για 15-25’ ακόμα.

Με αυτόν τον τρόπο, τα μάφινς αποκτούν τον ωραίο θόλο που βλέπουμε και θαυμάζουμε στα περιοδικά και τις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων.

Αυτά τα έξτρα σοκολατένια μάφινς με κακάο είναι φανταστικά με τον καφέ. Βεβαίως και με το γάλα των παιδιών, αλλά η σοκολάτα με τον καφέ ταιριάζουν απίθανα μαζί.

Καθώς μιλάμε για μάφινς, η προετοιμασία τους είναι εύκολη. Δυο μπολ, ένα σύρμα, μια σπάτουλα και οι φόρμες.

Μάφινς με κακάο και σοκολάτα

Τι χρειάζεται να προσέξουμε για να είναι επιτυχημένα τα μάφινς με κακάο και σοκολάτα;

Εκτός από τον τρόπο ψησίματος που αναφέρθηκε παραπάνω, χρειάζεται να προσέξουμε τα εξής δύο σημεία:

  1. Όταν προσθέσουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά, δεν επιμένουμε πολύ με το ανακάτεμα. Αν το παρακάνουμε, τα μάφινς θα γίνουν σφιχτά και αυτό δεν το θέλουμε. Για να είναι αφράτα λοιπόν, ανακατεύουμε τόσο ώστε μόλις που να διαλυθεί το αλεύρι και να ενωθούν όλα τα υλικά.
  2. Οι χρόνοι που αναφέρονται στη συνταγή είναι ενδεικτικοί. Για να είμαστε σίγουροι ότι τα μάφινς έχουν ψηθεί σωστά, τα ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα. Σε περίπτωση που δεν είναι έτοιμα (δηλαδή η οδοντογλυφίδα δεν βγαίνει στεγνή), τα αφήνουμε στο φούρνο για μερικά λεπτά ακόμα και ελέγχουμε ξανά.

Αυτά νομίζω για σήμερα!

Ελπίζω να περάσατε όμορφα την περίοδο των γιορτών. Θα χαρώ να αφήσετε ένα σχόλιο και να μου πείτε τι κάνατε! Μέσα από την καρδιά μου σας εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία (πρωτίστως), αισιοδοξία και πολλές χαρές!

Μάφινς με κακάο και σοκολάτα

Μάφινς με κακάο και σοκολάτα

Eτοιμασία: 15 minutes
Μαγείρεμα: 20 minutes
Συνολικά: 35 minutes
Γεύμα: πρωινό, σνακ
Λέξη-κλειδί: μάφινς με κακάο
Μερίδες: 12
Ένα γλυκό ποδαρικό για το blog! Μάφινς με κακάο και σοκολάτα. Διπλά σοκολατένια γεύση, διπλή απόλαυση! Με εύκολη προετοιμασία, αφράτη υφή και βελούδινη γεύση, κερδίζουν εύκολα μια θέση στην καρδιά και το τραπέζι μας!

Υλικά

  • 115 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 240 γρ. κεφίρ
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γρ. κακάο
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση
 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς με αντιστάσεις.
  • Βουτυρώνουμε πολύ καλά 12 θήκες για μάφινς (αν χρησιμοποιήσουμε φόρμες σιλικόνης μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το βήμα).
  • Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά και το κεφίρ.
  • Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.
  • Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα. Δεν επιμένουμε με το ανακάτεμα, μας ενδιαφέρει απλά να διαλυθεί το αλεύρι και να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Ενσωματώνουμε τέλος στο μίγμα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα.
  • Μοιράζουμε το μίγμα στις 12 θήκες και ψήνουμε τα μάφινς στο κατώτερο 1/3 του φούρνου για 5'. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15' ακόμα ή μέχρι που να βγαίνει σχεδόν στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο εσωτερικό τους.
  • Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς προτού τα απολαύσουμε.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




17 ΣΧΟΛΙΑ

Παναγιώτης 10 Αυγούστου 2022 - 12:16

Ωραία που είναι θα τα κάνω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
paraxeno pirouni 17 Ιανουαρίου 2022 - 13:36

Γειά σου Ερμιόνη μου και καλή χρονιά έστω και στις 17 του μήνα :)
Χαίρομαι που είστε καλά, έχουμε καιρό να τα πούμε! Νομίζω πως όλοι μας κάπως έτσι περάσαμε τις γιορτές, οικογενειακά, χορτάτα, νόστιμα και χουχουλιάρικα ακόμα κι αν πρόκειται για οικογένεια 2 ατόμων :)
Χρήσιμες οι συμβουλές για το ψήσιμο των μάφινς και θα τις εφαρμόσω καθώς μέχρι τώρα κι εγώ έψηνα πάντα και τα πάντα με τον ίδιο τρόπο :)
Α, επίσης τα 2 εστιατόρια στο Γαλάτσι τα ξέρω! Ευκαιρία να ξαναπεράσω κάποια στιγμή από τις Λεύκες!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 19 Ιανουαρίου 2022 - 11:55

Πολύ χαίρομαι που περάσατε όμορφα και χουχουλιάρικα!
Ναι θα ήθελα να δοκιμάσεις να ψήσεις τα μάφινς με τον τρόπο που προτείνω. Πιστεύω ότι θα παρατηρήσεις τη διαφορά!
Οι Λεύκες είναι πραγματικά πολυαγαπημένες, με ωραίο και ποιοτικό φαγητό!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia maria 17 Ιανουαρίου 2022 - 11:01

Καλή χρονιά Ερμιόνη μου! Χαίρομαι που περάσατε τόσο όμορφα και εύχομαι να περνάτε έτσι πάντα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 17 Ιανουαρίου 2022 - 11:27

Σε ευχαριστώ πολύ Μαράκι! Εύχομαι να είστε όλοι καλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Demmy 15 Ιανουαρίου 2022 - 22:45

Καλή χρονιά με υγεία και ευλογία!!! Σας ακολουθώ αρκετό καιρό και έχω δοκιμάσει αρκετές συνταγές, όλες είχαν μεγάλη ανταπόκριση από τους δικούς μου δύσκολους κριτές, μιας και εγώ είμαι μαμά δύο εφήβων κοριτσιών και εργαζόμενη. Έχω δοκιμάσει άπειρες συνταγές για μαφινς και ομολογώ ότι η συγκεκριμένη είναι μακράν η πιο πετυχημένη, τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 17 Ιανουαρίου 2022 - 11:29

Καλημέρα και από εμένα! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, ανταποδίδω με αγάπη!
Χαίρομαι πάρα πολύ που έχετε βρει συνταγές που αρέσουν σε εσάς αλλά και στους δύσκολους κριτές! Αυτός είναι και ο βασικός στόχος των tastes άλλωστε: να παρουσιάζονται ως επί το πλείστον εύκολες συνταγές που θα αρέσουν σε όλους!
Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσαν και τα μάφινς! Σχόλια όπως το δικό σας μου δίνουν δύναμη να προσπαθώ για το καλύτερο δυνατό!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ξηρουχάκη Μαρια 12 Ιανουαρίου 2022 - 18:39

Μας έλειψες πολύ Ερμιόνη! Κατά τύχη είδα την όμορφη ανάρτηση σου! Εύχομαι να έχετε μια υπέροχη χρόνιά με πολύ όμορφες στιγμές! Καλή πρόοδο στις κούκλες! Να είστε πάντα κσλα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ρηγώ 12 Ιανουαρίου 2022 - 19:31

Καλησπέρα και καλή κι ευλογημένη χρονιά με υγεία σε όλους μας!!! Χαίρομαι πολύ που σε ξαναδιαβάζω Ερμιόνη μου!!!Κι ότι αναρωτιομουν τι κέικ να φτιάξω για τα παιδιά….να το μέιλ με τα υπέροχα μαφινς και τα πολύ χρήσιμα tips που μας δίνεις!!! Έχω και αρκετές κουβερτουρες στο ντουλάπι μου, ευκαιρία να αξιοποιηθούν!Κι εμείς περάσαμε ήσυχα και οικογενειακά τις γιορτές,με επισκέψεις καλών φίλων και κουμπάρων μας και φυσικά πολλά μαγειρέματα επίσης!!! Μπορώ να πω…το ευχαριστήθηκα!!!! Πολλά φιλιά και εύχομαι να περνάτε πάντα έτσι όμορφα κι ευτυχισμένα!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 12 Ιανουαρίου 2022 - 20:05

Καλή χρονιά Ρηγώ, με υγεία και χαρούμενες στιγμές! Πολύ χαίρομαι που περάσατε έτσι όμορφα και οικογενειακά! Ελπίζω να ξεκουραστήκατε και ανανεωθήκατε!
Ελπίζω να δοκιμάσετε τα μάφινς και βεβαίως να μου πεις πώς σας φάνηκαν!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 12 Ιανουαρίου 2022 - 20:03

Καλή χρονιά Μαρία μου! Ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες ευχές, ανταποδίδω με πολλή αγάπη!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Λίζα 14 Ιανουαρίου 2022 - 21:14

Πολύ νόστιμα! Καλή, γλυκιά & ήρεμη χρονιά! Με πολλές συνταγές από το the one with all the tastes!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 17 Ιανουαρίου 2022 - 11:31

Ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιο Λίζα! Ναι ναι, θα προσπαθήσω να είμαι εδώ με αρκετές συνταγές που θα αρέσουν και θα βοηθήσουν!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΒΙΚΗ 12 Ιανουαρίου 2022 - 16:53

Καλή χρονιά!!! Φαίνεται υπέροχη η συνταγή!!! Ομολογώ ότι συχνά πυκνά κάνω συνταγές που βρίσκω εδώ! Είναι υπέροχες! Εύχομαι υγεία και να συνεχίσετε να κάνετε τόσο όμορφες και αυθεντικές αναρτήσεις!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 12 Ιανουαρίου 2022 - 17:01

Καλή χρονιά, με υγεία πάνω από όλα! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τα καλά λόγια! Χαίρομαι που βρίσκετε συνταγές που σας αρέσουν, ελπίζω να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερες!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κωστής 12 Ιανουαρίου 2022 - 15:39

Μου έλειψαν οι αναρτήσεις σου. Γράφεις πολύ όμορφα και οι φωτογραφίες σου όπως πάντα υπέροχες.
Το ξέρω πως είσαι πολυάσχολη και πιεσμένη χρονικά, ωστόσο προσπάθησε να βρεις χρόνο να κάνεις πιο συχνά αναρτήσεις σε παρακαλώ. Αξίζει τον κόπο…
Καλή Χρονιά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 12 Ιανουαρίου 2022 - 17:00

Σε ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη και τα καλά λόγια! Θα προσπαθήσω να είμαι συνεπής και να εμφανίζομαι συχνότερα εδώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα