Πίτες naan με αυγά, γιαούρτι και τσάτνεϊ μάνγκο

Φτιάχνουμε αφράτες πίτες naan και τις απολαμβάνουμε με αρωματικό μίγμα γιαουρτιού, μελάτα αυγά και ζωηρόχρωμο τσάτνεϊ μάνγκο!

Πίτες naan με αυγά, γιαούρτι και τσάτνεϊ μάνγκο

Έφτασε και ο Νοέμβρης.

Ένας από τους πολύ αγαπημένους μήνες στο σπίτι μας, καθώς στις 14, στις 15 και στις 16 είναι η επέτειος σχέσης, η επέτειος γάμου και η γιορτή της Ιφιγένειας αντίστοιχα. Επιπρόσθετα τα γενέθλιά μου είναι στις 23 Νοέμβρη, ενώ εκείνες τις ημέρες βγάζουμε τα χριστουγεννιάτικα από τη λιλιπούτεια αποθήκη μας και στολίζουμε δέντρο και σπίτι.

Καθώς επιστρέφουμε από τη δουλειά, παρατηρώ ολοένα και περισσότερες βιτρίνες με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Αγαπημένοι bloggers εντός και εκτός Ελλάδας αναφέρουν σε αναρτήσεις τους πως ανυπομονούν να ξεκινήσουν τις χριστουγεννιάτικες συνταγές ή κατασκευές.

Δεν είμαι καθόλου έτοιμη για τα Χριστούγεννα και δεν έχω κανένα πλάνο συνταγών ή κατασκευών με τα κορίτσια ή οικογενειακής διασκέδασης. Δεν είναι ότι δεν έχω διάθεση να ασχοληθώ, απλώς δεν μπορώ να σκεφτώ απολύτως τίποτα που θα ήθελα να μαγειρέψω ή να κάνω και που να έχει σχέση με τα Χριστούγεννα. Είμαι η μόνη που νιώθει εντελώς εκτός κλίματος;

Οπότε εάν δεν σας πειράζει, θα συνεχίσω να μοιράζομαι μη χριστουγεννιάτικες συνταγές για λίγο καιρό ακόμα 🙂

Πίτες naan με αυγά, γιαούρτι και τσάτνεϊ μάνγκο

Λίγα λόγια για τις πίτες naan και την παρέα τους.

Η σημερινή είναι μία συνταγή που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο του πρώτου παρατεταμένου lockdown και αγαπήθηκε πολύ. Εκείνους τους μήνες λοιπόν που ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, δύο πράγματα έμαθα να φτιάχνω αρκετά καλά: ψωμί μπανάνας και πίτες naan.

Έχω ήδη μοιραστεί τη συνταγή για το υγιεινό ψωμί μπανάνας που τρώγαμε ασταμάτητα. Επιπλέον, έχω μια συνταγή για σοκολατένιο ψωμί μπανάνας που περιμένει καρτερικά να δημοσιευτεί. Σήμερα όμως θα μιλήσουμε για τις φανταστικές πίτες naan.

Πρόκειται για τις χαρακτηριστικές επίπεδες πίτες της Ινδίας, που πραγματικά ταιριάζουν με όλα! Οι naan είναι πίτες για κάθε στιγμή́ της ημέρας, συνοδεύουν όλα τα σαλτσάτα φαγητά́ και σερβίρονται ακόμα και σκέτες στο πρωινό́ ή ως σνακ. Οι Ινδοί της φτιάχνουν στο ταντούρι, ενώ εμείς στον φούρνο ή στο τηγάνι.

Πίτες naan με αυγά, γιαούρτι και τσάτνεϊ μάνγκο

Είναι απίθανες όταν τις βουτάμε σε ινδικό βουτυράτο κοτόπουλο, αλλά να σας πω κάτι; Έφτιαξα πίτες naan γεμιστές με τυρί φέτα, τους έριξα και λίγο μέλι από πάνω και πάλι απίθανες ήταν.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από το βιβλίο 5 υλικά του Jamie Oliver. Είναι εύκολη, ιδιαίτερη και προπαντός πεντανόστιμη. Με μερικές ωραίες προσαρμογές που -κατά τη γνώμη μου- αναβαθμίζουν σημαντικά την ούτως ή άλλως πανέξυπνη αρχική ιδέα!

Ο Jamie σερβίρει τις πίτες naan με αυγά ποσέ. Ωστόσο εγώ δεν έχω καταφέρει ακόμα να φτιάξω αυγά ποσέ. Ίσως πρέπει να το προσθέσω στη λίστα με τα resolutions μου για το 2023. Ή ίσως πρέπει να δοκιμάσω να φτιάξω αυγά ποσέ στον φούρνο μικροκυμάτων και να ξεμπερδεύω.

Όπως και να έχει, για ανεξήγητο λόγο, η αγαπημένη εκδοχή αυγού στο σπίτι μας είναι το βραστό. Οπότε στη δική μας περίπτωση, οι πίτες naan σερβίρονται με βραστό αυγό.

Πώς φτιάχνουμε τις πίτες naan με γιαούρτι, αυγό και τσάτνεϊ μάνγκο;

  • Οι πίτες φτιάχνονται πανεύκολα, με λίγα βασικά υλικά: αλεύρι, γιαούρτι, αλάτι, ελαιόλαδο και μπέικιν πάουντερ. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και αμέσως αμέσως έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
  • Πάνω τους απλώνεται ένα ωραίο μίγμα με γιαούρτι, ρικότα, σκόρδο και φρέσκια ρίγανη. Δροσερό, αρωματικό, πλούσιο σε γεύση.
  • Ακολουθούν τα αυγά, όσο μελάτα θέλουμε. Και αν δεν μας αρέσουν τα βραστά αυγά, τα φτιάχνουμε ποσέ ή ακόμα και τηγανητά.
  • Το τσάτνεϊ δίνει γευστικό ενδιαφέρον, σπιρτάδα και ζωηρό χρώμα στο πιάτο. Εδώ χρησιμοποιούμε τσάτνεϊ μάνγκο, το οποίο προμηθεύτηκα από μεγάλο σούπερ μάρκετ (που διαθέτει τμήμα με έθνικ προϊόντα). Εάν δεν βρούμε τσάτνεϊ μάνγκο ή εάν δεν μας αρέσει η γεύση του, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με τσάτνεϊ πιπεριάς ή ντομάτας ή κρεμμυδιού. Ή να φτιάξουμε την αγαπημένη μας γεύση και να την απλώσουμε γενναιόδωρα πάνω από τις πίτες μας. Sky is the limit, σωστά;
  • Τέλος, πασπαλίζουμε το σύνολο με μπούκοβο. Άφθονο αν είμαστε γενναίοι (ή ο Κωστής που το αγαπά πολύ). Στην αρχική συνταγή ο Jamie χρησιμοποιεί κόκκινη πιπεριά τσίλι, αλλά καθώς ο συνδυασμός αυγά + γιαούρτι + μπούκοβο είναι δοκιμασμένος και αγαπημένος, αποφάσισα να πάω εκ του ασφαλούς.

Ορίστε! Ακόμα μια γρήγορη, απλή και ιδιαίτερη συνταγή για το ρεπερτόριό μας.

Που συνδυάζει το κόμφορτ με τη σπιρτάδα στη γεύση και την άνευ κόπου προετοιμασία. Και που μπορούμε να απολαύσουμε ως κυρίως γεύμα, αλλά και ως πρωινό, brunch ή βραδινό.

Εάν έχετε καμιά καλή ιδέα για εύκολη (κατά προτίμηση) χριστουγεννιάτικη συνταγή, μοιραστείτε την σας παρακαλώ στα σχόλια, μήπως και αρχίσω να παίρνω μπρος σιγά-σιγά 😊

Πίτες naan με αυγά, γιαούρτι και τσάτνεϊ μάνγκο

Πίτες naan με αυγά, γιαούρτι και τσάτνεϊ μάνγκο

Eτοιμασία: 20 minutes
Μαγείρεμα: 30 minutes
Συνολικά: 50 minutes
Γεύμα: κυρίως πιάτο, πρωινό
Λέξη-κλειδί: πίτες naan
Μερίδες: 6
Φτιάχνουμε αφράτες πίτες naan και τις απολαμβάνουμε με αρωματικό μίγμα γιαουρτιού, μελάτα αυγά και ζωηρόχρωμο τσάτνεϊ μάνγκο!

Υλικά

Για τις πίτες naan:

  • 330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 330 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Και ακόμα:

  • 6 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 350 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 γρ. ρικότα
  • 1/4 κ.γ. αποξηραμένο σκόρδο σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. φρέσκια ρίγανη (μόνο τα φυλλαράκια, προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 6 κ.σ. τσάτνεϊ μάνγκο
  • 1 κ.σ. μπούκοβο

Εκτέλεση
 

Για τις πίτες naan:

  • Σε μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
  • Τη μοιράζουμε σε 6 κομμάτια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε πάχος μικρότερο του 1/2 εκ.
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Ψήνουμε κάθε πίτα για 3' ή μέχρι να ροδίσει, γυρίζοντας για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

Υπόλοιπη διαδικασία:

  • Βάζουμε τα αυγά σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 6' ακριβώς, κατόπιν ξεπλένουμε με κρύο νερό μέχρι να κρυώσουν και να μπορούμε να τα πιάσουμε. Ξεφλουδίζουμε τα αυγά και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μπολ ανακατεύουμε τα 350 γρ. στραγγιστό γιαούρτι μαζί με τη ρικότα, το σκόρδο και τη φρέσκια ρίγανη. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
  • Μοιράζουμε το γιαούρτι πάνω στις πίτες.
  • Κόβουμε στη μέση τα μελάτα αυγά και τα τοποθετούμε πάνω από το γιαούρτι.
  • Βάζουμε από 1 κ.σ. τσάτνεϊ σε κάθε πίτα, πασπαλίζουμε με το μπούκοβο, περιχύνουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Σημειώσεις

Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο 5 υλικά του Jamie Oliver.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




2 ΣΧΟΛΙΑ

Μαριάννα 9 Νοεμβρίου 2022 - 16:37

Τις πίτες naan τις τρώνε πολύ εδώ στην Αγγλία και όταν τις δοκίμασα από το σουπερ μάρκετ μου φάνηκαν σαν κακή απομίμηση των δικών μας πιτών για σουβλάκι, οπότε δεν είχαν δεύτερη ευκαιρία. Με έβαλες σε σκέψεις όμως, διότι για να έγινε αγαπημένο σας μέρος του μενού, σημαίνει ότι κάτι χάνω. Επίσης αυτές που έφαγα αποκλείεται να είχαν γιαούρτι στα συστατικά που τόσο το αγαπώ.
Στα προσεχές λοιπόν και ευχαριστούμε για την έμπνευση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κοραλία 9 Νοεμβρίου 2022 - 15:14

Τις έχω φτιάξει κι εγώ! Τρώγαμε μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον Ινδικό στο σπίτι, όσο τα παιδιά μου ήταν μικρά, (Curry με γάλα καρύδας και όλων των ειδών τα υλικά), και οι πίτες ήταν μια καθυστερημένη ανακάλυψη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα