Μπισκότα σοκολάτας με κάσιους

Τα μπισκότα σοκολάτας με κάσιους έχουν μια αίσθηση πολυτέλειας. Είναι υπέροχα σοκολατένια, με πλούσια γεύση. Η υφή τους είναι βελούδινη, χωρίς ωστόσο να απουσιάζει η τραγανότητα. Και μάλλον θα γίνουν τα καινούρια αγαπημένα μας μπισκότα!

Μπισκότα σοκολάτας με κάσιους

Η πρώτη ανάρτηση για την καινούρια χρονιά (ναι, ακόμα και όταν γίνεται στα μέσα του Φλεβάρη, παραμονές Τσικνοπέμπτης) επιβάλλεται να είναι γλυκιά. Εδώ στα tastes τουλάχιστον.

Για να γλυκάνουμε τον καινούριο χρόνο, να του ζητήσουμε να είναι λιγάκι πιο γενναιόδωρος. Πιο αισιόδοξος, πιο ελπιδοφόρος. Να μας χαρίσει περισσότερα χαμόγελα, ηρεμία και όμορφες στιγμές.

Η πρώτη ανάρτηση για το 2021 ήταν τα βελούδινα μάφινς με κακάο και σοκολάτα.
Για το 2020 τα απίθανα vegan brownies. Και για το 2019 τα υγιεινά μάφινς με μπανάνα.

Ναι σίγουρα υπάρχει ένα μοτίβο εδώ! Οι συνταγές-ποδαρικό για τον καινούριο χρόνο είναι εύκολες και περιέχουν οπωσδήποτε σοκολάτα. Ας μην σπάσουμε αυτόν τον κανόνα λοιπόν. Και ας μιλήσουμε για αυτά τα μπισκότα σοκολάτας με κάσιους.

Πώς προέκυψε η συνταγή;

Κοντά στο σπίτι υπάρχει ένα αρτοποιείο το οποίο προτιμούμε εδώ και αρκετά χρόνια. Τα ψωμιά τους είναι απίθανα. Βασικά είναι αληθινά ψωμιά και ελπίζω ότι καταλαβαίνετε τι εννοώ. Είναι στιβαρά, έχουν γεύση, μοσχοβολούν. Ειδικά τα ψωμιά με προζύμι γίνονται ανάρπαστα και είναι η αγαπημένη μας επιλογή για να συνοδεύσουμε πιάτα που απαιτούν ασταμάτητα βουτήγματα στο πιάτο. Π.χ. σούπες, λαδερά, κοκκινιστά.

Αυτό το αρτοποιείο λοιπόν έχει επιπρόσθετα πολύ ωραία μπισκότα και κουλούρια. (Και ευγενέστατη ιδιοκτήτρια που πάντα μα πάντα προσφέρει από μια νοστιμιά στα κορίτσια.) Τα αγαπημένα μας είναι κάτι μπισκότα-μεγάλοι δίσκοι που είναι πασπαλισμένα με ψιλοκομμένα κάσιους, ενώ όλο το κάτω μέρος τους καλύπτεται από κουβερτούρα. Αυτά τα μπισκότα είναι υπερνόστιμα και όταν αρχίζουν να λιγοστεύουν, προκαλούν συνήθως μικρές διαμάχες στο σπίτι μας. Στις μικρότερες ηλικίες κυρίως.

Έχεις φάει πιο πολλά από μένα. Δεν είναι δίκαιο να φας εσύ το τελευταίο. Μαμά πες της να μην φάει το τελευταίο. Θέλεις να το μοιραστούμε τουλάχιστον;

Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα ήταν ενδιαφέρον να προσπαθήσω να φτιάξω κάτι παρόμοιο. Και πιστεύω ότι η προσπάθεια πήγε πολύ καλά. Ίσως όχι η πρώτη και η δεύτερη. Η τρίτη. Αυτή που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας.

Το μπισκότο-έμπνευση του αρτοποιείου δεν είναι φουλ σοκολατένιο. Και είναι πολύ τραγανό. Αυτά τα δύο στοιχεία άλλαξαν εδώ.

Μπισκότα σοκολάτας με κάσιους

Τι κάνει αυτά τα μπισκότα σοκολάτας με κάσιους ξεχωριστά;

Όσο περνούν τα χρόνια και περιέργως είμαι ακόμα εδώ, επιλέγω όλο και πιο αυστηρά τις συνταγές που θα δημοσιευτούν στο blog. Και αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που κάνω στον εαυτό μου: γιατί να δημοσιευτεί αυτή η συνταγή; τι το ιδιαίτερο έχει; γιατί οι αναγνώστες να μπουν σε κόπο και έξοδα προκειμένου να την ετοιμάσουν;

Ας απαντήσω λοιπόν συγκεκριμένα για αυτά τα μπισκότα:

  • Έχουν μια αίσθηση πολυτέλειας. Είναι τα μπισκότα που θα βρίσκαμε σε ένα ψαγμένο αρτοποιείο ή ζαχαροπλαστείο. Και που πιστεύω ότι θα μας κέντριζαν το ενδιαφέρον.
  • Έχουν βαθιά σοκολατένια γεύση, χωρίς να είναι ιδιαίτερα γλυκά. Και αυτή η γεύση είναι όμορφα ισορροπημένη και ικανοποιητική.
  • Η υφή τους είναι βελούδινη. Με απλά λόγια λιώνουν στο στόμα. Τα κάσιους (χρησιμοποιούμε τόσο ολόκληρα όσο και θρυμματισμένα) δίνουν οπτικό ενδιαφέρον και τραγανότητα. Ισορροπία και στην υφή λοιπόν.
  • Είναι τα μπισκότα που χαιρόμαστε να βλέπουμε. Που μας κάνουν να νιώθουμε λιγάκι περήφανες/οι για τις ικανότητές μας στη ζαχαροπλαστική. Και που ίσως δεν θέλουμε και τόσο να μοιραστούμε με άλλους (και αυτό είναι οκ).
Μπισκότα σοκολάτας με κάσιους

Η προετοιμασία τους είναι δύσκολη;

Τα ετοιμάζουμε εύκολα, αλλά οκ δεν είναι και τα πιο εύκολα μπισκότα που έχουν δημοσιευτεί στο blog. Απαιτούν λιγάκι παραπάνω χρόνο από εμάς, ούτως ώστε να λιώσουμε σωστά την κουβερτούρα και να δημιουργήσουμε γραμμές στην επιφάνειά τους. Επιπρόσθετα έχουν αναμονή στο ψυγείο και αναμονή αφού ψηθούν, καθώς η κουβερτούρα με την οποία καλύπτουμε το κάτω μέρος τους χρειάζεται να κρυώσει.

Και πιστέψτε με δεν θέλουμε να είμαστε βιαστικοί με αυτά τα μπισκότα. Αξίζουν την προσπάθειά μας, την ανυπομονησία μέχρι να τα απολαύσουμε. Γιατί είναι πέρα για πέρα απολαυστικά.

Καθώς γράφω την ανάρτηση, σκέφτομαι ότι μόλις τη διαβάσει ο Κωστής θα με πάρει τηλέφωνο και θα μου πει ότι έχω αρκετό καιρό να τα ετοιμάσω. Ότι του έχουν λείψει αυτά τα μπισκότα. Οπότε ας προσθέσω κάσιους στη λίστα για το σούπερ μάρκετ αυτής της εβδομάδας.

Εσείς πώς είστε; Μου λείψατε να το ξέρετε!

Μακάρι να μην υπήρχαν αυτά τα μεγάλα διαστήματα απουσίας μου από εδώ, αλλά ξέρετε πώς είναι η καθημερινότητα… οι υποχρεώσεις καταφέρνουν συνήθως να κερδίσουν και να περιορίσουν κι άλλο τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο μας.

Μου φαίνεται περίεργο που αύριο είναι Τσικνοπέμπτη. Έχω την αίσθηση πως τα Θεοφάνεια ήταν μόλις μερικές ημέρες πριν. Ο Κωστής είναι αποφασισμένος να ψήσει τα αγαπημένα μας σουβλάκια κοτόπουλο. Και λουκάνικα που αρέσουν πολύ στην Ισμήνη. Θα δούμε τι άλλο θα φτιάξουμε. Σαλάτα οπωσδήποτε! Και σκέφτομαι και λαδοτύρι Μυτιλήνης με μαρμελάδα και φιστίκια Αιγίνης.

Εδώ μπορείτε να βρείτε πολλές ιδέες για μια νόστιμη Τσικνοπέμπτη. Εύχομαι να περάσετε όμορφα, με αγαπημένα πρόσωπα.

ΥΓ. Έφη (που συναντηθήκαμε στην Κιβωτό), υπόσχομαι ότι η επόμενη ανάρτηση θα είναι αλμυρή και δεν θα αργήσει τόσο πολύ!

Μπισκότα σοκολάτας με κάσιους

Μπισκότα σοκολάτας με κάσιους

Eτοιμασία: 45 minutes
Μαγείρεμα: 15 minutes
Αναμονή: 2 hours
Συνολικά: 3 hours
Γεύμα: πρωινό, σνακ
Λέξη-κλειδί: μπισκότα σοκολάτας με κάσιους
Μερίδες: 26
Τα μπισκότα σοκολάτας με κάσιους έχουν μια αίσθηση πολυτέλειας. Είναι υπέροχα σοκολατένια, με πλούσια γεύση. Η υφή τους είναι βελούδινη, χωρίς ωστόσο να απουσιάζει η τραγανότητα. Και μάλλον θα γίνουν τα καινούρια αγαπημένα μας μπισκότα!

Υλικά

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 8 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • λίγο αλάτι
  • 70 γρ. κακάο
  • 230 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 110 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 2 βανιλίνες
  • 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ. κάσιους ολόκληρα αλλά και θρυμματισμένα
  • 250 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση
 

  • Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το κακάο, τη ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο και τις βανιλίνες.
  • Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα.
  • Ρίχνουμε στο μπολ το αλεύρι και ανακατεύουμε με κουτάλι ή ελαστική σπάτουλα.
  • Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα και βάζουμε λαδόκολλα σε δύο μεγάλα ταψιά.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την πλάθουμε σε μπαλάκια με βάρος 28-30 γρ.
  • Μεταφέρουμε τα μπισκότα στο ταψί και τα πιέζουμε λίγο με την παλάμη μας να πλατύνουν.
  • Βάζουμε στην επιφάνεια κάθε μπισκότου 2 ολόκληρα κάσιους.
  • Ψήνουμε τα μπισκότα για 16-18', μέχρι να σκάσει ελαφρά η επιφάνειά τους.
  • Τα βγάζουμε από το φούρνο και καθώς είναι ακόμα ζεστά, ρίχνουμε στην επιφάνειά τους λίγα θρυμματισμένα κάσιους. Τα πιέζουμε ελαφρά να σταθεροποιηθούν στην επιφάνεια των μπισκότων.
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και τη διατηρούμε ζεστή. Χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού δημιουργούμε γραμμές στην επιφάνεια των μπισκότων.
  • Στρώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας.
  • Ρίχνουμε 1 γεμάτο κ.γ. λιωμένη κουβερτούρα στη λαδόκολλα. Από πάνω τοποθετούμε με προσοχή ένα μπισκότο.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα μπισκότα.
  • Μόλις κρυώσει και σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα, ξεκολλάμε με προσοχή τα μπισκότα. Τα μεταφέρουμε σε αεροστεγές σκεύος, όπου και τα διατηρούμε.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




5 ΣΧΟΛΙΑ

Έφη 20 Φεβρουαρίου 2023 - 21:29

Ερμιόνη τα μπισκοτάκια θα γίνουν άμεσα γιατί λατρεύω τα κάσιους και θα γίνει μάχη με την κόρη και για το πρώτο μπισκότο και για το τελευταίο και για όλα τα ενδιάμεσα :).
Και ανυπομονώ για την αλμυρή συνταγη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ξηρουχάκη Μαρια 15 Φεβρουαρίου 2023 - 19:38

Αγαπημένη μου, είσαι η βασίλισσα των μπισκότων!
Σε ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 15 Φεβρουαρίου 2023 - 21:45

Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία μου! Όπως πάντα τονώνεις την αυτοπεποίθησή μου με τα καλά σου λόγια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αλεξανδρα Αληφακιωτου 15 Φεβρουαρίου 2023 - 19:28

Εκτός από Κάσιους μπορούμε να βάλουμε φουντούκια η ανάλατα φιστίκια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ερμιόνη 15 Φεβρουαρίου 2023 - 19:39

Καλησπέρα Αλεξάνδρα!
Φυσικά! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι ξηρό καρπό θέλετε ή έχετε διαθέσιμο. Τα κάσιους είναι απλά η δική μας προσωπική προτίμηση 🙂

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα