Πίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια & γραβιέρα

πίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Νομίζω ότι το Σάββατο που πέρασε αποκτήσαμε καινούρια αγαπημένη πίτσα.

Νομίζω επίσης ότι πρέπει να ζητήσω συγνώμη για τη συνταγή και τις φωτογραφίες που θα ακολουθήσουν. Εκτός βέβαια και αν παραμένετε ατάραχες/οι μπροστά στην εικόνα μιας extra large πίτσας με αφράτη ζύμη (αλλά τέλεια ψημένη κρούστα), λαχταριστή λευκή σάλτσα, γραβιέρα Κρήτης που λιώνει υπέροχα, ροδοψημένο μπέικον και γλυκά καραμελωμένα κρεμμύδια.
Εάν μπορείτε να διατηρείτε την εσωτερική σας ηρεμία σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, ειλικρινά σας θαυμάζω και μπράβο σας!

πίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Ξέρετε κάτι; Για πολλά χρόνια πίστευα ότι η ετοιμασία πίτσας στο σπίτι είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και επίπονη. Για αυτό και την απέφευγα συστηματικά.
Ναι είναι αλήθεια ότι η σπιτική πίτσα χρειάζεται χρόνο και μεράκι. Η ζύμη πρέπει να δουλευτεί στο χέρι με αγάπη και υπομονή. Τα υλικά της επικάλυψης πρέπει να επιλεγούν με σύνεση, για να είναι το αποτέλεσμα όμορφο και ισορροπημένο, όχι φορτωμένο και άκομψο.

Δεν θα πω ψέματα. Λατρεύω την εύκολη σπιτική ζύμη για πίτσα που σας έχω δείξει εδώ, εδώ και εδώ. Ετοιμάζεται πανεύκολα, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να φουσκώσει και είναι υπέροχα ψωμένια. Με άλλα λόγια, όταν η οικογένεια απαιτεί πίτσα «εδώ και τώρα», αυτή τη ζύμη θα φτιάξω χωρίς δεύτερη σκέψη.
Έχει άλλη χάρη όμως το ζύμωμα στο χέρι. Γίνεται με τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων, εμπεριέχει κάτι το αρχέγονο, χαλαρώνει. Το ορατό φούσκωμα της ζύμης έχει κάτι από μαγεία. Και το γευστικό αποτέλεσμα είναι απλά ασυναγώνιστο.

πίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Η ζύμη

Έχω παρατηρήσει πως όταν χρησιμοποιώ σκληρό αλεύρι τύπου 00, το ζυμάρι γίνεται φανταστικό. Σε αυτή την περίπτωση πρόσθεσα 1 φακελάκι μαγιά ταχείας δράσης και έγινε πολύ αφράτο και φουσκωτό. Αν όμως θέλετε πιο λεπτή ζύμη, δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε ½ φακελάκι μαγιά.

Η σάλτσα

Όσον αφορά τη σάλτσα, εξακολουθώ να καταφεύγω σε αυτή. Είναι πανεύκολη, νοστιμότατη και δεν χρειάζεται μαγείρεμα. Σκέφτηκα ωστόσο ότι μια κόκκινη σάλτσα δεν θα ταιριάζει όμορφα σε μια πίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια. Έτσι έφτιαξα μια (επίσης) γρήγορη λευκή σάλτσα, ανακατεύοντας κρεμώδες τυρί με λίγη κρέμα γάλακτος, πιπέρι και αποξηραμένο σκόρδο.

Η επικάλυψη

Τα καραμελωμένα κρεμμύδια τα λατρεύω. Ακόμα περισσότερο όταν συνδυάζονται με γραβιέρα (πικάντικη ή γλυκιά δεν έχει σημασία). Σε ζυμαρικά, τάρτες, σούπες. Αυτό το σάντουιτς με σπιτικό ψωμί μπίρας, καραμελωμένα κρεμμύδια και γραβιέρα, παραμένει ένα από τα πιο επικά γεύματα της ζωής μου.
Όταν έχω μπροστά μου ένα πιάτο που «πατάει» σε αυτά τα δύο υλικά, οι καλοί μου τρόποι πάνε δυστυχώς περίπατο.
Από κει και πέρα, η επιλογή του μπέικον ήταν μονόδρομος. Δυνατή γεύση, τραγανή υφή, απίθανο χρώμα όταν ψήνεται.
Για μια νότα φρεσκάδας, πασπάλισα την επιφάνεια με λίγη φρέσκια ρίγανη από τον κηπάκο μας.

Το ψήσιμο

Πάντα σε λαμαρίνα που έχει στρωθεί με λαδόκολλα.
Στη χαμηλότερη θέση του φούρνου, στη λειτουργία αέρα και κάτω αντίστασης, στους 220-240 βαθμούς, σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

πίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Η μυρωδιά

Μεθυστική, ανεπανάληπτη, ξεσηκωτική.
Χωρίς αμφιβολία, το δυσκολότερο κομμάτι στην προετοιμασία της σπιτικής πίτσας είναι η αναμονή μέχρι να βγει από το φούρνο. Αυτά τα 20’ που χρειάζεται να περιμένουμε είναι ξεκάθαρα βασανιστικά και ανυπόφορα. Εξαιτίας της απίθανης μυρωδιάς που πλημμυρίζει το σπίτι μας.

Η γεύση

Πραγματικά συγκλονιστική. Λεπτεπίλεπτη και πληθωρική μαζί.

Τώρα που έχετε τη συνταγή για αυτή τη σούπερ γευστική πίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια, γραβιέρα και μπέικον, δεν έχετε παρά να κανονίσετε βραδιά ταινίας στο σπίτι το συντομότερο δυνατόν!

Πίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια και γραβιέρα

Eτοιμασία: 20 minutes
Μαγείρεμα: 20 minutes
Αναμονή: 1 hour
Γεύμα: κυρίως πιάτο
Λέξη-κλειδί: πίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια
Μερίδες: 1 μεγάλη πίτσα
Σπιτική πίτσα με αφράτη ζύμη, λαχταριστή λευκή σάλτσα, καραμελωμένα κρεμμύδια, γραβιέρα που λιώνει υπέροχα και τραγανό μπέικον, ιδανική για βραδιά ταινίας στο σπίτι!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για πίτσα τύπου 00
  • 9 γρ. μαγιά ταχείας δράσης (1 φακελάκι)
  • 5 γρ. ζάχαρη
  • 5 γρ. αλάτι
  • 300 γρ. ζεστό νερό
  • 20 γρ. ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη

  • 150 γρ. τυρί κρέμα
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 1/4 κ.γ. αποξηραμένο σκόρδο σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 1/2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 120 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες

Εκτέλεση
 

Για τη ζύμη

  • Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και δουλεύουμε με τα χέρια για 10' περίπου, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, γυαλιστερή και ελαστική ζύμη.
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα. Την τοποθετούμε σε καθαρό μπολ που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο, τη σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό και ξηρό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • Παράλληλα καραμελώνουμε τα κρεμμύδια. Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με βαρύ πάτο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και τα αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα κρεμμύδια να σιγομαγειρευτούν μέχρι να καραμελώσουν, για 40-45′. Φροντίζουμε να τα ανακατεύουμε συχνά για να μη μας κολλήσουν.

Για τη λευκή σάλτσα

  • Σε μπολ μεσαίου μεγέθους ανακατεύουμε το τυρί κρέμα μαζί με την κρέμα γάλακτος, το πιπέρι και το αποξηραμένο σκόρδο σε σκόνη.

Συναρμολόγηση και ψήσιμο

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς με αέρα και κάτω αντίσταση και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί του φούρνου.
  • Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη και πιέζουμε να φύγει ο αέρας. Ανοίγουμε τη ζύμη δίνοντάς της οβάλ σχήμα (εναλλακτικά τη χωρίζουμε στη μέση και την ανοίγουμε σε 2 δίσκους με διάμετρο 25 εκ.) και τη μεταφέρουμε με προσοχή στο ταψί.
  • Απλώνουμε τη σάλτσα πάνω από τη βάση και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τη γραβιέρα.
  • Ρίχνουμε ομοιόμορφα τα καραμελωμένα κρεμμύδια και αμέσως μετά το μπέικον.
  • Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε την πίτσα στο κατώτερο 1/3 του φούρνου για 15-20'.
  • Τη βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε 5' να κρυώσει.

Σημειώσεις

  • Εάν νιώθουμε ότι η ζύμη κολλάει, αλευρώνουμε τα χέρια μας και όχι τη ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι σχετικά μαλακή.
  • Για να διαπιστώσουμε αν η ζύμη είναι έτοιμη, την πλάθουμε σε ρολό, πιάνουμε τις άκρες με τα χέρια, τη σηκώνουμε ψηλά και την τεντώνουμε προς τα έξω, κυματίζοντάς την απαλά πάνω-κάτω. Η ζύμη θα πρέπει να τεντώνεται εύκολα. Αν όχι, χρειάζεται και άλλο ζύμωμα.
  • Ιδέες από εδώ και εδώ.
Δοκιμάσατε τη συνταγή;Αφήστε το σχόλιο και την αξιολόγησή σας παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Εάν έχετε απορία σχετικά με τη συνταγή, αφήστε το σχόλιό σας και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. Εάν η συνταγή σας αρέσει, μπορείτε μαζί με το σχόλιό σας να τη βαθμολογήσετε χρησιμοποιώντας τα αστεράκια. Όταν βαθμολογείτε τη συνταγή, βοηθάτε άλλους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στο διαδίκτυο.




6 ΣΧΟΛΙΑ

Μαρια 10 Νοεμβρίου 2019 - 21:30

Την εφτιαξα σημερα! Απλα υπεροχη! Ερμιονη σε παρακολουθω χρονια τωρα και χαιρομαι που βλεπω ξανα αναρτησεις σου! Φιλια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
mia maria 30 Οκτωβρίου 2019 - 15:39

Πόσο λαχταριστή! Μου αρέσει πολύ η λευκή σάλτσα στην πίτσα. Τα υλικά που έχεις βάλει την έκαναν νοστιμοτατη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Λιλία 25 Οκτωβρίου 2019 - 15:40

πραγματικά ΥΠΕΡΟΧΗ!
Φαίνεται λαχταριστή και μοσχομυρωδάτη!
Μπράβο Ερμιόνη!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Penelope 25 Οκτωβρίου 2019 - 07:05

Είναι πολύ πρωί, για αυτό και παραμένω ψύχραιμη…. Δεν ξέρω τι θα έκανα αν την είχα εμπρός μου, κατά τις 10.00 🔪🔪🔪🔪

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
paraxeno pirouni 23 Οκτωβρίου 2019 - 12:17

Α, τέλεια! Πιστεύω πως θα είναι πετυχημένος ο συνδυασμός της λευκής σάλτσας με τα κρεμμύδια και το μπέικον. Τη σπιτική πίτσα την έχω στο μυαλό μου ακριβώς όπως τη βλεπω στη φωτο σου, αφράτη και ψωμένια, με λεπτή, ιταλική ζύμη την προτιμώ όταν παραγγέλνω. Πρέπει όντως να κανονίσω βραδιά ταινίας – πίτσας, έχω καιρό -ντροπή μου! Τα φιλιά μου Ερμιόνη μου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Mari Beika 27 Οκτωβρίου 2019 - 12:22

Με καραμελωμένα κρεμμύδια σίγουρα θα έχει μία γλυκιά υπέροχη γεύση και ποιος μπορεί να αντικατασταθεί; Το αλεύρι 00 σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο!!
Φιλιά πολλά πολλά!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Στα tastes θα βρείτε εύκολες και δοκιμασμένες συνταγές, ιδέες για το παιδικό πάρτι και το ταπεράκι του σχολείου (ή του γραφείου), προτάσεις για οικογενειακές διακοπές και μικρές ιστορίες από την όμορφη -και ενίοτε χιουμοριστική- καθημερινότητά μας.

© 2024 The one with all the tastes | Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Τα tastes χρησιμοποιούν cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας σας. Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα